Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ANA G. / 16.1.2022. 22:55:27

Poštovani, Molila bih Vas najoptimalnije rješenje za obradu vanjskih zidova od armiranog betona. Radi se o potpornim, ogradnim zidovima, smetlarniku i garaži. Betoni su solidno izvedeni. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Poštovana, Vanjske armirano-betonske zidove preporučamo obraditi REPARATURNIM MORTOM G (za debljine sloja do 20 mm) ili F ( za debljine sloja do 5mm) ukoliko postoji potreba za izravnavanjem i zatim ih obojiti bojom za beton AKROTON. REPARATURNI MORT se nanosi gleterom na čistu, nosivu podlogu predhodno impregniranu S-N GRUNDOM. S obzirom da trajnost ovakve obrade ovisi o kvaliteti izvedenog betona i njegovoj upojnosti (za betonski potporni i ogradni zid jer su u stalnom kontaktu s tlom) drugo nešto trajnije rješenje je obrada armirano-betonskih zidova žbukanjem SOKL ŽBUKOM uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA. Detalje primjene gore navedenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici. Lijep pozdrav,

I PI / 8.1.2022. 21:09:21

Poštovani, U izgradnji smo obiteljske kuće. Kuća je sazidana u 4. mjesecu 2020. nakon čega je uslijedila pauza skroz do ljeta 2021. U 11. mjesecu 2021. Kuća je kompletno ožbukana vapneno-cementnom žbukom, a u nekim prostorijama je i finirana. Do kraja 11. mjeseca postavljeno je i podno grijanje te glazura, a odrađena je i prva ruka gletanja. Zidovi su još uvijek bili malo vlažni kad se gletalo, a onda je upaljeno podno grijanje po prvi puta…tu je tek uslijedio kaos. Iz zidova curi voda. Ne znamo je li to samo sušenje zidova i estriha, ili je kondenzacija zbog toplog prostora, a vani je hladno. Ili se zidovi iz vana natope kišom i snijegom pa propuštaju unutra…(imamo dosta potpuno betonskih zidova, ali vlažni su i oni zidani termo blokom). Što nam je činiti? Želimo se što prije useliti u kuću, ali ne želimo opet ni previše žuriti kad je toliko sve vlažno. Nastaviti dalje s dvije ruke gleta koje još moraju ići ili ne? Mislite li da će takva situacija biti dokle god se ne stavi fasada vani? I kada staviti fasadu obzirom na svu ovu vlagu u zidovima sada?

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo da li je tijekom prekida u izvođenju radova konstrukcija bila pod krovom ili ne, odnosno da li je bila izložena direktnom autjecaju atmosferilija što je moglo imati za posljedicu prekomjerno navlaživanje. Ubrazano izvođenje radova također može dovesti do prekomjernog nakupljanja vlage u konstrukciji. Obzirom na opisano stanje ne preporučamo nastavak radova gletanje. Predlažemo primjenu isušivača kako bi se ubrzao postupak isušivanja. Za dodatne informacije molim obratite se telefonski na 01/ 3322 709 ili 01/ 3322 808 .

Jakov D. / 5.1.2022. 13:41:05

Koji materijal koristiti za izradu novih fuga na vanjskom zidu, stare kamene kuće na otoku u blizini mora. U privitku [emailu] je fotografija detalja dvije postojeće fasade iz kojih je vidljiva degradacija materijala fuga. Molim i detaljan postupak svih radova. Lp

ODGOVOR

Fugiranje kamenog ziđa preporučamo izvesti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA. Postojeći mort potrebno je ukloniti iz sljubnica u dubinu od najmanje 2 cm. Očišćene sljubnice temeljito otprašiti I navlažiti vodom te zapuniti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA. Nakon provedene sanacije preporučamo cijelu površinu dodatno hidrofobirati SILIKOSAM KONCENTRATOM. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na linku: https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20Mort%20za%20fugiranje%20kamena.pdf; https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20SilikosamKoncentrat.pdf.

Mario O / 28.12.2021. 19:04:29

Postovanje Jel moguce staviti teraplast na pogletani zid sa teranilom koji nije pobrusen. Ako se moze jel ima neka posebna impregnacija ili standardna univerzalna Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ožbukane površine obrađene TERANILOM potrebno je prije nanošenja TERAPLASTA impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM. Ukoliko je TERANIL nanošen na već prethodno gletane ili obojene površine, preporučamo podlogu prije nanošenja TERAPLASTA prebrustiti kako bi se isti uklonili do čvrste i nosive podloge.

Daniel K / 26.12.2021. 10:38:38

Pozdrav S čime urediti ovaj zidić od ograde? Poravnao bih ga i ofarbao u bijelo. Hvala https://drive.google.com/file/d/1YH_BNIj8gs7lFpANNjBmMlWSycBygcHB/view?usp=sharing

ODGOVOR

Nastavno dostavljenim fotografijama postojećeg stanja preporučamo: - mehanički ukloniti mahovinu, onečišćenja I nedovoljno vezane dijelove- preporučamo pranje vodom pod tlakom - nakon sušenja površine tretirati biocinim sredstvom TERACID - nakon najmanje 2 dana podlogu punoplošno obraditi REPARATRUNIM MORTOM G ili F napomena : iako na fotografiji nisu vidljiv enetulano veća oštećenja prethodno krpati REPARATRUNIM MORTOM R4 250 - podlogu staru najmanje 14 dana možete obojiti akrilatno bojom TERATON V ili bojom za beton AKROTON Napominjemo da, kako se radi o betonskim površinama izloženim direktnom utjecaju atmosferijila I utjecaju kapilarne vlage iz tla, nije moguće isključiti odvajanje i ljuštene boje od podloge.

Tomislav G / 24.12.2021. 11:34:29

Postovani, na kuci nema fasade, kuca je gradjena od blok suplje opeke D x Š x V: 19 x 25 x 19 cm. Trenutno nisam u mogucnosti financirati fasadu, ali bih ipak ciglu izvana obradio sa nekom masom iz vase ponude. Da li ima kakva vanjska masa koja se moze nanesti gleterom na opeku izvana, da prekrije opeku, i posluzi kao zavrsni sloj, po mogucnosti bez prethodnog nabacivanja sprica, ili uz spric ako je neophodno? A da ne smeta kasnijoj mogucoj izradi fasade. Hvala.

ODGOVOR

Svakako preporučamo izvedbu toplinskog sustava u svrhu energetske učinkovitosti što je prije moguće. Kako bi u međuvremenu zaštitili zidanu konstrukciju od utjecaja atmosferilija preporučamo istu obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM. Pitanje je ekonomske isplatljivosti (skela, materijal, rad) eventualne dodatne primjene nekih od tipova završnih žbuka (kao npr SEP Š, TERAMINERAL ili sl.). Preporučamo javite se telefonski kako bismo razmijenili dodatne informacije.

JOSIP R / 20.12.2021. 17:37:19

Poštovani, na vikend kući u Gorskome kotaru treba obnoviti fasadu sa termo-izolacijskim sustavom. Molim savjet o izboru Samoborkinih toplinskih sustava i završnih fasadnih premaza adekvatnih za područje zahtjevnih klimatskih uvjeta kao i kontakt adresu ili tel. broj vašeg savjetnika i/ili moguće izvođača na području Gorskog kotara. Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi ima više certificiranih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ETICS. Preporuka ili izbor sustava ovisi o više elemenata pa svakako preporučamo obratiti se telefonski našim tehnolozima (kontakti: www.samoborka.hr/kontakt ) . Obzirom na specifičnosti klimatskih uvjeta preporučamo završnu žbuke visoke vodoodbojnosti kao SILIKONSKA ŽBUKA.

Branko V / 16.12.2021. 14:43:13

Poštovani, Molim vas savjet,prodire mi voda u šaht kroz cjev koja vodi drugu cjev do sata, prodiranje nije pod pritiskom.Čuosam da vi imate sredstvo za to,kako ga nabaviti i isporučiti za Otočac.Treba mi najmanje pakiranje 2kg. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Direktne prodore vode preporučamo zatvoriti HIDROSTOPOM. Po potrebi sanirani prodor kao i oklonu površinu dodatno premazati HIDRO PROTEKTOM. Detalje primjene oba proizvoda možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Za informaciju o raspoloživosti I mogućnosti dobave molim obratite se našim partnerima trgovinama DREN d.o.o, NJEGOVAN d.o.o. i obrt TGM.

S G / 14.12.2021. 12:44:02

Poštovani, betoniram kolni ulaz u dvorište cca 40m2. Zanima me mikroarmiranje betona polipropilenskim vlaknima - može li u potpunosti zamijeniti armaturnu mrežu i imate li u ponudi spomenuta vlakna? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Primjena polipropilenskih vlakana kod betoniranja ploče ne može zamijeniti armaturu. Polipropilenska vlakna uobičajeno se primjenjuju kod izrade glazura i dostaupna su u našoj trgovina u Samoboru, Zagrebačka 32 a.

Mladen L / 12.12.2021. 15:34:25

Kod T88DR Za kosi betonski krov 28m2 da li da saniram propuštanje istog sa betonprotekt monoelastikom ili hidroprtektom monoelastik.Prije njihovog nanošenja da li na krov treba nanijeti kakvu emuziju radi boljeg prijanjanja.Za 28m2 koliko je potrebno vreća i za koliko se vremena nanosi drugi sloj u debljini cca 2mm koji bih nanio gleterom,ili oba sloja mogu nanijeti valjkom.Lijep pozdav,

ODGOVOR

HIdroizolacija kose betonske ploče krova preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK jednokomponentnim HI premazom certificiranim za površinku zaštitu betona. Saniranu površinu možete dodatno obojiti AKROTONOM. Betonska podloga prije nanošenja BETONPROTEKTA MONOELASTIKA mora biti suha, čista, čvrsta i nosiva. Eventualno pristutne prethodne naliče potrebno je ukloniti. Na vodom navlaženu podlogu nanositi BETONPROTEKT MONOLEASTIK u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom križno. Drugi sloj moguće je nanijeti već nakon 4-6 sati od nanošenja prvog sloja. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.