Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d J / 17.2.2020. 15:06:18

Poštovanje,napravio bi betonsku ploču za izgradnju sjenice,pečenjare u vrtu dimenzije 5x6x0.20.Molim da mi izračunate koliko trebam vreća suhog betona M20 jer je loš pristup za materijal.Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za izradu predmetne ploče potrebno je 480 vreća SUHOG BETONA MB 20.

V T / 16.2.2020. 7:55:09

Nakon što se glazura osušila počela se trusiti, mrviti i prašiti. Trebali bi postaviti parket i pločice. Molim preporuku

ODGOVOR

Opisano stanje upućuje na nedovoljne čvrstoće glazure u punoj visini ili površinski. Postojeću glazuru potrebno je temeljito ispitati te po utvrđenom stanju izvesti odgovarajuću sanaciju. Ako je riječ samo o površinskom sloju isti je potrebno ukloniti do čvrste podloge te korekcije ravnina izvesti REPARATURNIM MORTOM G ili F (ovisno o potrebnim visinama odnosno debljinama sloja).

K B / 15.2.2020. 18:06:00

Poštovanje, na kući u Vodicama imam postavljen benkovački kamen koji je star 40 godina. Nikada nije čišćen i impregniram. Zanima me koji bi mi proizvod preporučili za impregnaciju kamena i koji je postupak potrebno provesti prije nanašanja impregnacije. Hvala

ODGOVOR

Za dodatno hidrofobiranje kamena preporučamo SILIKOSAM KONCENTRAT. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Prethodno svakako preporučamo provjeru stanja sljubnice te po potrebi eventualni čišćenje I fugiranje MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA, te obvezno čišćenje pranjem vodom pod tlakom. Nakon sušenja od minimalno tri dana preporučamo dvokratno premazivanje površina vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCNETRATOM.

I / 13.2.2020. 8:43:18

Poštovani, Planiram rekonstruirati stari podrumski stan. Za sada nema vidljivih tragova vlage. Plan mi je na postojeću podlog (ljepenku) izvesti termoizolaciju XPS-om te novu glazuru na koju bi išla hidroizolacija te završni sloj. Isto tako bi skinuo postojeću žbuku do cigle te izveo hidroizolaciju zidova, a nakon toga oblogu knaufom. Molio bih Vaš savjet za: 1. Koju glazuru koristiti (radi se o malom stanu 30m2) 2. Koju hidroizolaciju koristiti na glazuru, a koju na zidove. 3. Da li je potrebno prije hidroizolacije ciglene zidove sa nečim obraditi/tretirati? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za izvedbu glazure preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20. Hidroizolaciju poda i zidova preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK ili BETONPROTEKTOM DUOELASTIK. Prije izvedbe hidroizolacije opečne zidove potrebno je izravnati REPARATURNIM MORTOM R4 250 čiju debljinu uvjetuje ravnina podloge. Dopuštene debljine 8-40 mm. Ukoliko sa minimalnom debljinom možete izvesti ravninu odgovarajuću za nanošenje HI nije potrebno nanošenje u većoj debljini.

A G / 12.2.2020. 20:59:39

Poštovani imam u planu promijeniti pločice u kuhinji.Pošto je to na katu ,da bih smanjio buku u prizemlju planirao sam otuči podlogu i staviti stiropor.Sada me zanima mogu na to ići sa masom za izravnavanje ili moram raditi klasičnu cementnu košuljicu.Koje mi vaše proizvode za to preporučate.Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko planirate izvedbu zvučne izolacije poda odgovarajućom pločom ekspandiranog polistirena preporučamo izvedbu glazure tipa CEMENTNI ESTRIH 20. Samonivelirajuće mase izvode se isključivo na betonskim i cementnim podlogama.

I B / 12.2.2020. 19:48:37

Poštovani. Jedan dio temelja (ispod razine zemlje) kuće moram izolirati radi pukotina. Temelj je neravan i sada bi ga morao izravnati prije postavljanja izolacije. Koji premaz / žbuka je preporuka za ravnanje ispod razine zemlje, ako će imati izolaciju kao završni sloj?

ODGOVOR

Podloge prije nanošenja polimer-cementnih hidroizolacijskih premaza potrebno je izravnati REPARATRUNIM MORTOM R4 250 ili ožbukati cementnom žbukom C 80 na podlozi prethodno obrađenoj CEMENTNIM ŠPRICOM. Napominjemo da je pukotine, ovisno o njihovom uzroku i tipu potrebno odgovarajuće sanirati prije samog izvođenja vertikalne hidroizolacije.

M G / 11.2.2020. 9:53:24

Poštovani, da li je potreban kakav premaz prije nanošenja žbuke na betonski zid u stanu s kojeg mi je otpao dobar dio žbuke prilikom skidanja pločica u kuhinji. Koju žbuku za taj dio posla preporučate, debljina one koja je ostala je 10 mm. Hvala

ODGOVOR

Betonske podloge prije žbukanja vapneno-cementnim žbukama potrebno je obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA, a prije nanošenja gips-vapnenih žbuka KONTAKT GRUNDOM. U svakom slučaju krpanje je potrebno izvesti žbukom koja je po sastavu istovjetna postojećoj.

N / 9.2.2020. 21:26:24

Poštovani prije dvije godine mi je raďena fasada ne znam sa kojim su materijalom radili majstori mislim da je bila akrilna prve godine se pojavilo na mjestima kao da su majstori preskočili sa valjkom druge godine se pojavilo još više tih tragova kao da je fasada isprana. Šta mi predlažete za sanaciju i u kojoj trgovini u Šibeniku imate vaše proizvode unaprijed zahvalan na vašem odgovoru

ODGOVOR

Za konkretniji prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije : da li je riječ o završno dekorativnoj žbuci ili boji, te po mogućnosti dostaviti fotografiju na kojoj je vidljivo opisano “oštećenje”. ------- Uvidom u dostavljenu fotografiju uočava se mjestimična “ispranost” boje. To može biti posljedica primjene neodgovarajuće vrste boje (boja koja nije otporna na atmosferske utjecaje), “pregaranje” boje u fazi vezivanja I sl. U svakom slučaju potrebno je temeljito ispitati podlogu. Ukoliko se boja kreda (trljanjem briše), a na što upućuju oštećenja; istu je potrebno u postpunosti mehanički ukloniti s podloge. Cijelu površinu potrebno je oprati vodom pod tlakom, te prije nanošenja novog premaza obvezno impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Na osušeni grund nanositi akrilatnu fasadnu boju TERATON V ili silikonsku boju SILIKONKOLOR.

E K / 9.2.2020. 18:36:56

Postovani.stavljali smo betonske kocke na betoniranu stazu.na nju sljunak i kocke i zasipali pijeskom.isto tako smo stavili i oko kuce..kako je taj sljunak mokar tako nam je povuglo vlagu u kuci..jesmo li trebali izolirati temelj prije toga.i da napomenem kako je majstor rekao da nema potrebe nabijati podlogu

ODGOVOR

Prema dostupnim informacijama čini se kako betonska podloga na kojoj je izvedeno opločenje nema odgovarajuće padove te dolazi do zadržavanje vlage u podlozi, odnosno agregatu na koji su postavljeni opločnici. U svakom slučaju preporuka je izvesti vertikalnu hidroizolaciju temelja. Za preporuku materijala potreban je detaljiniji opis obrade temelja, odnosno sokla.

m z / 9.2.2020. 17:33:31

Pozdrav, na poslovnom prostoru je fasada sa zrncima. Ali kako se s vremenom jako zaprljala, tražim način kako je obojiti ako je to moguće? Hvala.

ODGOVOR

Kako iz vašeg upita nije moguće utvrditi o kojem tipu završno dekorativne žbuke se radi preporučamo bojanje izvesti, nakon temeljitog čišćenja podloge pranjem, akrilatnom fasadnom bojom TERATON V. Prije same obnove bojenjem potrebno je utvrditi postojanje eventualne zaraze mikroorganizmima, te ukoliko isto postoji potrebno je podlogu dodatno, nakog pranja, tretirati biocidnim sredstvom TERACID, te nakon toga obojiti SILIKONKOLOROM.