Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G V / 3.2.2020. 7:35:38

Poštovani.Na vanjskom zidu s boćne strane stepenica premazan je zid teraplastom prije 2 godine ( napravljena je dobro podloga ).Pitanje, dali je moguće na postojući teraplast nanest novi druge boje,s tim da po tom zidu pada kiša i sljeva se po istim ( okomiti zid ) i dali se moram bojat od kakvog pucanja zbog kise.Hvala i lp

ODGOVOR

Postojeću podlogu na kojoj je Teraplast potrebno je temeljito očistiti (otprašiti, oprati i osušiti), te impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM. Na tako pripremljenu podlogu možete nanjeti novi sloj TERAPLASTA. Ono što je bitno je da na vrhu tog zida imate okapnicu dovoljno veliku da prelazi i preko novog sloja Teraplasta kako ne bi dolazilo do zacurjevanja između novog i starog sloja.

i k / 1.2.2020. 0:53:12

Poštovani, u primorju imam vodonepropusno natkrivenu terasu koja je sa dvije strane omeđena zidovima koji su obloženi osb pločama. MOlim Vas za ideju i savjet kako na te OSB ploče postaviti završni sloj fasade koji bi trebao imati isključivo vizualno ukrasni element. radi se o terasi ugostiteljskog ojekta pa bi eventualna mogučnost laganog pranja par puta na godinu bila odlična. DA li mogu jednosatvno na OSB nanijeti fasadani glet ili ljepilo ( možda i mrežicu) te na to završni sloj silikata. NApominjem da taj dio nema kontakta sa padalinama ili vodom. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo da OSB ploče zamijenite cementno-vlaknastim pločama (ili iste pričvrstite na postojeće OSB ploče), te ih premažete PREMIUM GRUNDOM. Na tako pripremljenu površinu cementno-vlaknastih ploča nanesete sloj polimer-cementnog morta za lijepljenje i armiranje UNITERM u koji utisnete staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 i prevučete još jednim slojem UNITERMA. Na to nanesete MINERALKVARC GRUND i željenu završno dekorativnu SILIKATNU ŽBUKU.

D B / 31.1.2020. 18:17:10

Dali se može staviti samonivelirajuća podloga na pločice

ODGOVOR

Za niveliranje podloge na kojoj su postavljene pločice preporučamo TERANEKS RAPID, samonivelirajuću brzo otvrdnjavajuću podnu masu. Postojeću podlogu potrebno je temeljito očistiti i osušiti. Tako pripremljenu podlogu premažete PREMIUM GRUNDOM i iznivelirate TERANEKSOM RAPID. Sve detalje primjene možete pronaći na našim web stranicama u tehničkim uputama proizvoda.

R P / 31.1.2020. 15:38:32

Dobar dan , trebao bi urediti kucu pored mora 5metara udaljena od mora .Na njoj je vec stari sep koji je ispucao i poceo je padati pa san mislio da istucen stari sep impregniram ga i stavim ljepilo i merezicu i opet ljepilo i mineral grund premaz i akrinlu zbuku.Zanima me koju imprengaciju staviti na taj stari sep i jeli je potrebna velika je posolica od mora na kuci i koje ljepilo koristiti uniterm ili samoterm f ili neko drugo i jeli je bolje staviti na kraju akrinlu zbuku ili silikatnu ili nesto drugo kuce je radena od betona(na kasune beton i kamen)i zbukana je na starinski nisu gotove zbuke puno hvala

ODGOVOR

Stari SEP je potrebno otuči i skinuti do podložne žbuke. Površinu nakon skidanja SEPa treba dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno osušeni grund nanesete sloj TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA, koje rabicirate staklenom mrežicom PRIMAFAS 160 (mrežicu utiskujete u svježi sloj odabrane žbuke). Potom nanesete drugi sloj ili TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon cca. 7 dana podlogu impregnirate odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM i obradite željenom završno dekorativnom žbukom (TERAKRIL, SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA). Ukoliko je podložna žbuka cementna, umjesto preporučene žbuke TERATERMO GLET/FINE ŽBUKE EKSTRA, možete upotrijebiti polimer cementni mort za lijepljenje i armiranje UNITERM.

M D / 29.1.2020. 14:54:16

U kupatilu su mi zidovi ozbukani i izfinirani.. Da li ce mi plocice otpasti ako se lijepe na finu zbuku.?

ODGOVOR

Odgovor na Vaše pitanje ovisi o čvrstoći fine žbuke. Ako je fina žbuka jako fino zaribana, premažite ju PREMIUM GRUNDOM i na tako pripremljenu podlogu ljepite keramičke pločice.

Z B / 29.1.2020. 14:48:33

Poštovana gospodo, u vikendici na moru spremam se na 20m2 poda iznad cisterne s pitkom vodom zalijepiti kermičke pločice. Prije stavljanja keramičkih pločica planiram površinu betonskog poda premazati s nekom jednostavnom i brzosušećom hidroizolacijom. Napominjem, da ne želim strop u cisterni premazivati hidroizolacijom, već betonski pod prije nanošenja ljepila za keramičke pločice. Molim za preporuku, proceduru rada i cijenu. Hvala S poštovanjem

ODGOVOR

Za hidroizolacijski premaz preporučujemo BETONPROTEKT MONOELASTIK na koji keramiku možete polagati 24h nakon premazivanja. Pločice zalijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Sve uvjete primjene možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici .

M G / 29.1.2020. 9:16:25

Poštovani, Živim u kući koja je građena 70ih i do pred malo stajala prazna te je samo cigla izvana, sada bi stavila fasadu ali me zanima da li se može stavljati stiropol na cigli s obzirom da je puno godina gola cigla ili treba stavljati zbuku pa na to stiropol. Hvala na odgovoru Lp Maja

ODGOVOR

Ako je opeka u dobrom stanju, a zid ravan, bilo bi poželjno nabaciti CEMENTNI ŠPRIC prije stavljanja ETICS sustava. Ako je ravnina zida nejednolika, ovisno o odstupanjima potrebno je požbukati zid pa tek onda izvoditi ETICS.

D C / 28.1.2020. 20:49:39

Poštovani, Imam fasadu koju čini puna cigla ( jedinica), špric, gruba žbuka, fina žbuka i završni sloj Vaš SEP. Fasada je stara 32 godine. Kuća se nalazi na području grada Ogulina gdje su ekstremi niske i visoke temperature, preživjela je granatiranje grada, poplavu i tuču. Na recimo 3-4 % fasade SEP se malo oštetio i osvježili bi cijelu fasadu sa završnom termo izolacijskom žbukom do cca 1 centimetar u bijeloj boji. Što nam preporučujete iz Vašeg programa budući se SEP pokazao vrlo kvalitetnim završnim slojem fasade. Novu žbuku bi nanosili na postojeći sep. S poštovanjem,

ODGOVOR

Sve dijelove koji se slabo drže i koji su potpuhnuti je potrebno ostrugati i/ili otući. Cijelu površinu fasade je potrebno dobro očistiti, oprati, te pustiti da se osuši. Tako očišćenu površinu tretirate PREMIUM GRUNDOM i zagladite TERATERMO GLETOM ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu možete nanjeti bilo koju željenu završno dekorativnu žbuku. U slučaju da se ponovno odlučite staviti SEP, preporučamo dodatni premaz MINERALKOLOROM radi hidrofobiranja fasade. Što se tiče toplinske žbuke, ne postoji takva koja bi išla u 1 cm debljine.

M M / 28.1.2020. 2:07:06

Poštovani, kako napraviti hidroizolaciju poda garaže? Trenutno je samo betonska podloga iz koje se ponekad širi kapilarna vlaga na zid i u prostor. Mora biti nešto tankoslojno jer nema mogućnosti podizanja poda u visinu. Ako pređem samo sa betonprotekt duoelastik može li on ostati kao završni sloj s obzirom na opterećenje u garaži. Ako je to izvedivo zanima me da li je moguće betonprotekt premazati epoksidnom bojom za pod kao završni dekorativni sloj?

ODGOVOR

BETONPROTEKT DUOELASTIK je proizvod za zaštitu betona koji nije zamišljen kao završni sloj, te kao takav nema otpornost kao npr.industrijski podovi. Kao završni sloj na HIDROPOTEKT DUOELASTIK preporučamo keramičke pločice ili betonske ploče.

S K / 27.1.2020. 9:34:13

Poštovani, imam samostojeći obiteljski objekt veličine 10x10 koji je pokriven Bramac crijepom, tamno smeđe boje. Boja je izbljedila a crijep je koliko na oko vidim još uvijek dobar. Moje pitanje je: - da li postoji neki premaz za takav crijep da se crijep obnovi - ako da, da li se može promijeniti neka druga boja npr. tamno sivo - da li premaz može biti visoki sjaj - ako se to može napraviti, kolika bi bila cijena takvog zahvata.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima boju za beton AKROTON, međutim, to nije boja visokog sjaja i nije namjenjena za primjenu na betonskom crijepu. Razlog zbog kojeg ne preporučamo bojanje crijepa je upitna prionjivost Akrotona na već tretiranom crijepu.