Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S P / 29.10.2019. 19:50:50

Poštovani! Imam vikendicu na moru u kojoj su žbuke unutarnjih zidova mješane s morskim pjeskom i stalno se osipaju. Može li se to nekako rješiti sa nekim od vaših proizvoda? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Preporučamo uklanjanje stare žbuke I nanošenje nove. Dodatno je potrebno provjeriti moguće provlaživanje kroz vanjske zidove. Naime u upitu niste naveli o kakvom je ziđu riječ niti na koji su način obrađeni vanjski zidovi.

S P / 29.10.2019. 8:28:35

Da li se na parepet ograde koja je izravnana reparatur mortom može nanjeti teraplast-G?

ODGOVOR

Na betonsku podlogu obrađenu REPARATURNIM MORTOM možete nanositi TERAPLAST uz prethodnu priprema podloge MINERALKVARC GRUNDOM najmanje dan ranije. Trajnost obrade ovisi o količini vlage u podlozi. Svakako preporučamo na horizontalnim površinama parapet postavu klupčica sa okapnicom. Alternativno se iste mogu obrađivati I TERAPLASTOM uz uvjet izvedenih padova.

J R / 27.10.2019. 20:42:09

Molim pomoć. U kući gradjenoj 60-ih u dnevnoj sobi koja se nalazi u prizemlju (50 cm od razine zemlje), skinula sam parket koji je djelomično uništen termitima a djelomično očito i vlagom. Najveća šteta je uza zapadni zid koji se nalazi uz susjede. Istočni i južni zid su vanjski, sjeverni je pregradni uz hodnik. Parket je lijepljen na katran koji se bez problema skida. Planiram staviti laminat na pod. Možete li mi preporučiti hidroizolaciju poda i zida u visini barem 50 cm jer u kutu istočnog i južnog zida i duž istočnog zida ima malo plijesni (tu je bio neki kauč naslonjen na zid, prethodni stanari su bili stariji -80+ pa pretpostavljam da budući da nema fasade a PVC stolarija nije bilo dovoljno prozračivanja). Žbuka se ne trusi, bojano je direktno na žbuku (bez gleta) i lijepljene su preko toga tapete. Treba li obiti dio tog zida gdje je bilo vlažno, ponovo ožbukati pa sve pregletati? Ne postoji mogućnost izvedbe plivajućeg poda zbog visine stropova.

ODGOVOR

Hidroizolaciju možete izvesti polimer-cementnim hidroizolacijskim premazon BETONPROTEKT DUOELASTIK. Sa zidova je potrebno odstraniti postojeću žbuku, grubo poravnavanje zida od opeke ili betona izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250, te obraditi BET.DUOELASTIKOM. Nakon toga preporučamo žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H uz prethodno nanošenje vezivnog sloja CEMETNI ŠPRIC EKSTRA.

m g / 25.10.2019. 21:02:13

Poštovani, sjeverna Dalmacija, kuća je napravljena sa Porotherm 30s plus blokovima, izvana stiropor cca 10cm. Staviti iznutra knauf+vuna ili samo žbuku? Ako žbuku koju.. gipsana, cementna, ..? Hvala

ODGOVOR

Kako je toplinska izolacija izvedena, propisno, s vanjske strane vanjskih zidova nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije s unutarnje strane istih. Ukoliko se kuća koristi za stalno stanovanje preporučamo sve prostorije, osim onih sa povećanom vlažnosti zraka kuhinje, kupaonice, podrumi I sl. ožbukati gips-vapnenom žbukom GV 10. Ostale prostore vapneno-cementnom žbukom VC 40. Ukoliko se kuća koristi povremeno preporučamo sve prostorije ožbukati vapenno-cementnom žbukom.

J M / 24.10.2019. 10:30:00

Poštovanje, imamo kuću u Dalmaciji građenu 70 g. prošlog stoljeća koja ima starinsku grubu fasadu , imamo problem sa sjevernim zidom koji zbog udara bure i kiše tokom zimskih mjeseci vlaži i na unutrašnjoj strani zida ljušti se boja i pojavljuju vlažne mrlje. molim vas savjet kako bi taj zid najbolje mogli izolirati da li staviti fasadni sistem sa stiroporom ili postoji neki premaz u boji kojim bi mogli premazati zid da spriječimo ulaz vode, vidljivih većih pukotina na zidu nema … Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Sanaciju zida možete izvesti sa ili bez primjene toplinske izolacije. Ovisno o vrsti postojećeg završog sloja preporučamo: temeljito čišćenje I pranje podloge miniwashem; Suhu podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM; cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA (moguća izvedba armirajućeg sloja uz primjenu staklene mrežice PRIMAFAS 160), te nanošenje nove završno dekorativne žbuke ili bojanje fasadnom bojom.

T B / 23.10.2019. 8:24:28

Pozdrav!!!! U situaciji sam da sam se morala preselit u staru kucu. U njoj smo od 4mj.sad sam primjetila da se po cijelom vanjskom zidu sa sjeverne strane pojavljuje pljesan, prije nismo znali da je taj cijeli zid sagraden od kvadri, sa vanjske strane je stiropol fasada.. Kako sprijeciti i sa cime izolirati da se prestane pojavljivat pljesan??

ODGOVOR

Pojava plijesni u pravilu je posljedica površinske kondenzacije na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova, koja pak može biti uzrokovana nedostatnom toplinskom izolacijom, prevelikom vlažnosti zraka u prostoru, kao i nedovoljnog provjetravanja. Kako je prema podacima iz upita predmetni zid toplinski izoliran potrebno je provjeriti kvalitetu izvedbe iste. (kondenzacija može biti I posljedica strujanja hladnog zraka ispod zalijepljenih topl.izolacijskih ploča) te izvršiti potrebne popravke, smanjiti vlažnost zraka češćim provjetravanjem ili primjenom uređaja za odvlaživanje. Također prepopručamo predmetni zid obojiti TERMOPOLOM, antikondenzacijskom unutarnoj bojom.

M J / 18.10.2019. 10:49:13

Poštovani, potrebna mi je nekakva masa da pregletam betonski zid ispod ograde imam oko 80 m2.. betonirano je prije 2 mjeseca ali ima neravnina pa bi to u tankom sloju malo popravio i kasnije obojio.. ako treba impregnirati molim Vas da mi preporucite impregnaciju... srdacan pozdrav

ODGOVOR

Betonske površine parapet ograde preporučamo izravnati REPARATURNIM MORTOM G. Maksimlna debljina jednog sloja 15 mm. Neupojne betonske podloge potrebno je prethodno impregnirati KONTAKT GRUNDOM najmanje dan ranije, upojne navlažiti vodom neposredno prije nanošenja REP. MORTA.

V / 17.10.2019. 14:33:35

Poštovani, Imam dogovor sa fasaderskom firmom izradu fasade od kamene vune Samoborkinog proizvodnog programa . Kuća je u Dalmaciji. Molim da mi opišete postupak od grunt premaza do završnog silikatnog sloja i naziv proizvoda koji preporuča Samoborka u svakoj fazi izrade fasade. Hvala.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima više certificiranih ETICS sustava s kemenom vunom kao toplinsko izolacijskim slojem. Ovisno o sustavu primjenjuju se i odgovarajuće certificirane komponentne sustava. Preporučamo da provjerite s izvođečem o kojem se sustavu radi te detalje primjene nađete na našoj web stranici: https://www.samoborka.hr/fasadni-toplinski-sustavi

G V / 16.10.2019. 7:20:13

Poštovanje.Prostoriju ispod stepenica poljepio sam stiroporom 5 icu i stavljena je mrežica i dvije ruke ljepila,PITANJE - dali je dobro navuć u prostoriju teraplast ,jel se prostorija bude koristila kao neka ostava ( špajza ) .Hvala i lp

ODGOVOR

Na izvedenom armirajućem sloju možete primijeniti TERAPLAST uz obveznu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM.

P T / 15.10.2019. 21:07:08

Poštovani, Htio bih napraviti reljefni uzorak na zidu s Teranil Max masom za gletanje ali na način da gletam po prethodno zalijepljenoj krep traci.Nakon nanošenja mase,koliko imam vremena za skidanje krep trake prije nego se masa počne sušiti?Unaprijed hvala na odgovoru.Lijep pozdrav.

ODGOVOR

Ovisno o željenom reljefnom uzorku napominjemo da je TERANIL MAX disperzivna masa za izravnavanje koja se nanosi u sloju debljine cca 1 mm, te nije pogodna za nanošenje u debljim slojevima. U slučaju potrebih većih debljina nanosa preporučamo TERANIL (max. debljina sloja do 5 mm). U pravilu je poželjno odmah nakon naošenja ukoniti krep traku.