Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S Z / 10.9.2016. 1:52:18

Poštovani, na kući staroj 50 godina vanjska strana lođe izrađena je u kuliru koji je s vremenom dobio izuzetno sitne pukotine kroz koje se voda podlijeva na donji balkon. Sve je izrađeno pretežno u bijeloj boji. Pukotine sam ponešto sanirala teranilom ekstra, no ne znam što učiniti dugoročno, možda impregnirati nekim premazom? Htjela bi zadržati postojeći izgled kolikogod je to moguće.

ODGOVOR

Površinu premažite silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT. Razrijedite s vodom u omjeru 1:7 (1l SILIKOSAM : 7 l vode) i premažite površinu do zasićenja u dva do tri sloja.

M Š / 9.9.2016. 14:04:43

Pozdrav,dakle htio bi izolirati temelje kuce i zidove podruma sa vanjske strane(temelji)staviti drenažnu cijev i sve ostalo uz to.Zanima me koje proizvode mi preporucate za izvedbu hidroizolacije sa vanjske strane?i kako izvesti? Temelji su dosta neravni( grubi) da li ih treba ožbukat i poravnat pa onda nanijeti hidrpizolaciju?

ODGOVOR

Temelj premažite hidroizolacijskim pramzom DUEOLESTIK HIDROPROTEKT u dva sloja četkom ili valjkom. Prije hidroizolacije izravnavanje podloge nije potrebno ako su neravnine do 1 cm. Ako su neravnine veće beton prvo izravnati ili cementnom žbukom C 80 ili izvesti podbetoniravanje betonom. Inače ako vas zanima na našim web stranicama ima već dosta sličnih pitanja i odgovora koje možete naći kroz PRETRAŽIVANJE (u gornjem desnom uglu stranica) ili direktno putem ovog linka http://www.samoborka.hr/hr/pretrazivanje.asp?q=vanjske+strane

P V / 9.9.2016. 11:36:43

Poštovani, Zanima me čime mogu premazati betonske zidove u podzemnoj prostoriji gdje mi se nalazi hidrofor i cijevi za vodovod? Naime zidovi su stalno vlažni te se kondenzat skuplja na podu i kasnije uz cijevi cijedi u bunar. Prostor je ukopan u zemlju na dubini cca 2.5m. Hvala.

ODGOVOR

Zidove premažite u dva sloja četkom, a treći sloj pregletajte našim mineralnim hidroizolaciskim premazom HIDRO PROTEKT, gleterom .

G P / 8.9.2016. 14:00:43

Poštovani Želim terasu prekriti pranim kulirom. Terasa ima nagib prema kući što najprije treba popraviti. Nakon toga bih postavio bitumensku ljepenku kao hidroizolaciju te je povezao s istom takvom ljepenkom postavljenom ispod zidova i balkonskih vrata koja strši na terasu desetak cm. Moja su pitanja slijedeća: 1. S kojim materijalom ispraviti nagib terase (bilo bi potrebno dodati oko 2 do 3 cm na strani do kuće)? 2. Ako umjesto bitumenske ljepenke upotrijebim hidroizolacijsku masu/premaz kako obaviti spoj s već postavljenom ljepenkom ispod zidova i vratiju? 3. U slučaju hidroizolacije masom smijem li granulat šljunka (4-8 mm) izvlačiti gleterom direktno na još sviježu hidroizolaciju (čisti šljunak bez cementa)? 4. U slučaju hidroizolacije bitumenskom ljepenkom kako povećati njezinu adhezivnost prije nanošenja kulira (šljunak+cement+voda)? 5. Koja je minimalna i maksimalna debljina pranog kulira? 6. Koje su maksimalne dimenzije (površina) kulira iz jednog komada? Smijem li cijelu terasu od 36 m2 obložiti jednim monolitnim slojem pranog kulira bez fuga? 7. Jedno nevezano pitanje. Gdje u Osijeku mogu kupiti Samoborkin toplinski fasadni sustav? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovorima.

ODGOVOR

1. Za izvedbu pada upotrijebite gotov proizvod glazuru - CEMENTNI ESTRIH 20 ili 30. 2. Spoj polimer cementne i bitumenske ljepenke ne možete izvesti jer novi proizvod tj.polimer cementna hidroizolacija neće vezati s bitumenom. 3. Ako posipavate šljunak na polimer cementni hidroizolacijski premaz, hidroizolacija neće imati nikakvu svrhu, jer ćete posipavanjem šljunka ošteti hidroizolaciju, te će ona s vremenom upijati vodu i vlagu. 4. To pitanje morate postaviti proizvođaču ljepenka. 5. Minimalna debljina pranog kulira je 1 cm, a maksimalna do cca 3 cm. 6. Maksimalno jedno polje 20 m2. Teško, podijelite na dva dijela. 8. Sve trgovine rade s nama i možete kupiti kod PEVEC, CHEMCOLOR, MRAMOR, VELEKEM, BRODOMERKUR.

I B / 8.9.2016. 10:28:43

Poštovani, imam u planu obnoviti termo fasadu rađenu 1988. god. Sa sjeverne strane postavljen je stiropor 5cm, a sa ostale tri perlit iste debljine. Zanima ne da li je moguće sada na cijelu površinu fasade postaviti još 10 cm stiropora, bez da se skida išta od postojeće izolacije? Hvala

ODGOVOR

Tamo gdje vam je ugrađen stiropor d=5 cm možete ugraditi samo istu debljinu ploče s time da nove ploče lijepite puno plošno na prvi izolacijski sloj uz izmjenično preklapanje a tamo gdje je toplinska žbuka možete ugraditi toplinsku ploče d=10 cm. Novi sustav je potrebno pričvrstiti kroz cijeli presjek toplinske ploče, toplinske žbuke i 5 cm u nosivi zid.

m p / 8.9.2016. 7:40:25

Postovani, kao toplinsku izolaciju na obiteljsku kucu smo stavili grafitni stiropor 10cm, ljepilo, mrezicu, ljepilo, temeljni premaz i silikonsku zbuku, zagladjenu. Nako nekih 8 mjeseci, fasada je radjena u 11 mj. dosta topli uvjeti oko 12 stupnjeva primjetili smo da je oko mjesta spojeva sa prozorom i na jednoj ravnoj plohi zida zavrsni sloj popucao. Na ravnoj plohi zida po vertikali tri linije od oko 15 cm a oko svih otvora nepravilno pucanje duljine od oko 5 do 20 cm u duzinu . Oko svih otvora je stavljena dodatna armaturna mrezica dimenzije 40x40 .Izvodjac radova je firma koja ima certifikat i dugogodisnje iskustvo na tom podrucju. Koji bi bio uzrok pucanja i koja je preporucena sanacija? Hvala

ODGOVOR

Ako je armaturni sloj izveden prema opisanom pucanje se nije smjelo desiti. Moguće je da prilikom izvedbe nije još dodatno punoplošno izvedeno armiranje na dijelovima gdje je ugrađena dijagonalna mrežica. Na uglovima otvora prozora i vrata potrebno je izvesti dijagonalno armiranje. Ono se izvodi polaganjem staklene mrežice u svježi mort za armaturni sloj točno na uglove otvora pod kutem od 45° prije punoplošnog nanošenja mrežice. Minimalna dimenzija armaturnih traka iznosi 20x40 cm. Da bi pokušali sanirati potrebno je otvoriti na mjestima pukotina i vidjeti kako je položena dijagonalna i armatruna mrežica i koliki je armatruni sloj lepila, te vidjeti kako je položena tj.ljepljena toplinsko izolacijska ploča na otvorima. Uzroci nastanka pukotina u ETICS-u su u nepravilnoj izvedbi ili su uvjetovani vanjskim mehaničkim i higrotermičkim utjecajima. Najčešće pogreške koje se javljaju kod izvedbe ETICS-a i koje dovode do pojave pukotina su: ■ nepravilno lijepljenje ploča, osobito EPS ploča (npr. samo točkasto lijepljenje, premala kontaktna površina, predebeli sloj ljepila) ■ preširoke fuge između ploča ■ kriva izvedba armaturnog sloja bez ili uz nedovoljno preklapanje staklene mrežice ■ izostanak dijagonalnog armiranja ■ premala debljina armaturnog sloja ■ nepropisni položaj staklene mrežice unutar armaturnog sloja ■ staklena mrežica koja ne odgovara zahtjevima kvalitete ■ nedovoljno sušenje armaturnog sloja ■ miješanje komponenti ETICS sustava različitih proizvođača. Ovisno o širini pukotine, sanacija se izvodi na više načina: a) širina pukotina do 0,3 mm- potrebno je sanirati prebojavanjem posebnim premazima predviđenim za tu namjenu; b) širina pukotina iznad 0,3 mm- uz uvjet da je sustav stabilan, potrebna je: ■ izvedba novog završno-dekorativnog sloja ■ izvedba novog armaturnog i završno-dekorativnog sloja.

A V / 7.9.2016. 13:40:02

Prije dvije godine sam napravio nove betonske staze oko dvorišta, sve je u redu, ali kad god se mete one se praše, a vide se i tragovi nogu kada se uđe u kuću, znaći one se postepeno rune, pa me zanim postoji li nekakav premaz, koji bi to sve skupa mogao kompaktirati i učvrstit, a da nije boja za beton. Hvala

ODGOVOR

Možete pokušati impregnirati proizvodom za zaštitu betonskih površina BETOSIL. BETOSIL se koristi za impregniranje i hidrofobiranje svih vrsta betona, betonskih ploča i opločnika, opeke, porobetona, vlaknocementnih ploča, te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt, sprječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu, smanjuje mogućnost zaprljanja, olakšava održavanje i produljuje trajnost. Površinu treba prethodno dobro očistiti i oprati, a suhu površinu onda premazati BETOSIL-om.

V M / 6.9.2016. 17:25:04

postovani, zanima me koji je najbolji nacin zastiti ispucalu fasadu od prodiranja vode u nju? cula sam za akrilnu fasadu, pa ako mi mozete reci nesto vise o tome, i ucinkovitosti. unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Da bi vam odgovorili na vaš upit potrebno je znati što se sada nalazi na fasadnoj površini i kakve su pukotine. Akrilna žbuka ili boja mora se ugraditi na adekvatno pripremljenu podlogu (površine gletane adekvatnim materijalom) da bi imala učinkovitost od prodiranja vlage.

R R / 4.9.2016. 23:08:32

Postovani, trebao bih ozbukati stari zid na kojem je stara zbuka i zid je obojan, da li prije novog zbukanja trebam ostrugati boju i nanijeti neku impregnaciju ili nije potrebno skinuti staru boju? Sa kojim od vasih materijala je najbolje ozbukati takvu povrsinu? Hvala.

ODGOVOR

Postojeće slojeve stare žbuke i boje potrebno je skinuti sa zida a zatim očišćeni zid možete ožbukati novim slojem žbuke. Impregnacija se ne koristi kod vapneno cementnih žbuka. Žbukanje možete obaviti ili vapneno cementnom žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

S M / 2.9.2016. 14:39:57

Poštovani, imam veći betonirani parking na kojem je nedavno stajao kamion (mikser za beton), nakon čega se na betonskoj plohi pojavilo nekoliko jedva vidljivih, ali vrlo dugačkih pukotina. Može li mi neki od Vaših proizvoda pomoći u saniranju ovih pukotina prije no što se eventualno rašire?

ODGOVOR

Ako vam je prilikom dolaska vozila s većim teretom beton ispucao tada je riječ o statičkim pukotinama. Premaz REPARATURNIM MORTOM može prekriti pukotine ali se može desiti da se pukotine ponovno pojave. Potrebno je otvoriti pukotinu i vidjeti koliko se prostire u dubinu i zapuniti je REPARATRUNIM MORTOM.