Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

mladen hrga / 23.4.2010 17:45

ožbukao sam unutarnje zidove žbukom vg 10 f,strojno.nakon 1 godine počele su se pojavljivati pukotine na zidovima.dali postoji garancija na tu žbuku i šta napraviti.

ODGOVOR

Iz vašag upita nije nam jasno gdje su se na zidu pojavile pukotine i kakva je rasporstranjenost istih - površinska ili dubinska. Potrebno je provjeriti da li je podloga prije žbukanja grundirana i da li je žbuka izvedena prema pravilu struke - debljina žbuke, vrijeme sušenja, uvjeti u kojima je žbuka izvedena, rabiciranje mješanog ziđa, rabiciranje instalaterskih otvora i slično. Molimo vas da nam opišete tražene informacije kako bi vam kvalitetno mogli dati prijedlog sanacije pukotina.

Vktor Karlić / 23.4.2010 13:29

Poštovani,

Zanima me da li na toplinsku fasadu od stiropora je bolje staviti Akrilnu ili silikatnu žbuku?

Naime u nedoumici sam jer se već niz godina bavimo arhitekturom i uvjek smo stavljali silikatne žbuke, a sada sam načuo da na stiropor bolje stavljati akrilnu žbuku jer je elastičnija i kod temperaturnih promjena manja je mogučnost pucanja fasade.
Da li je to istina ili što mi je za raditi?

Sa štovanjem,
d.i.a. Viktor Karlić

ODGOVOR

"PITANJE 2:
Molim Da mi pomognete u izboru vaših proizvoda, 1. Trebam reparaturni mort koji se može nanositi u debljini od cca 4 cm, popunjavanje pukotina na opeci (cigli). Također me zanima težina takvog nanosa po m2 i čvrstoča N/mm2.
2. Izbor žbuke za stiropor (Demit) fasadu, da li je bolje na stiropor stavljati silikatnu i akrilnu žbuku? koja ima veći koeficjent elastičnosti? tj. koja je rastezljivija?


ODGOVORI:

REPARATURNI MORT za d=4 cm nemamo u svojoj proizvodnji, najbolje bi bilo da se obratite proizvođačima koji proizvode ekspandirajuće mortove da zapune pukotine kao KEMA ILI SIKA.

Silikatna ili akrilatna žbuka može se stavljati na ""demit"" sustav. Razlika između žbuka je u sastavu : silikat je na bazi vodenog stakla te ima veliku paraprousnost i smanjenu vodoodbojnost, dok akrilatna žbuka ima veliku vodoobojnsot i smanjenu parapropusnost i mogućnost odabira raznih tonova.Akrilatna žbuka je elastična i lakša je za izvedbu od silikatne.
Pucanje fasade nije uzrokovano upotrebom žbuke, do pucanja fasadne površine dolazi zbog loše izvedbe toplinskog sustava (ne poštuje se debljina armiranog sloja, upotreba st.mrežice za fasade i pretanki sloj fasadne žbuke, kao i upotreba fasadnog stiropora koji nije odležao i sl.)
"

Maja Kos / 23.4.2010 12:02

mogu li dobiti upute u vezi postavljanja kulira na vanjske stepenice. Što mi je potrebno.

ODGOVOR

Bilo je već dosta vrlo sličnih pitanja i odgovore na njih možete sami naći u trenu, naime ako na našoj web stranici u Tražilici stavite riječ: kulir dobit ćete hrpu relevantnog sadržaja, pa tako i pitanja i odgovora. Npr. u ponuđenim rezultatima drugo pitanje i odgovor će vama biti vrlo zanimljivo.

nada gerovac / 22.4.2010 13:57

Kolika je trajnost teraplasta, naime dio je upotrijebljen krajem 2007. godine a dio je ostao zatvoren u kanti u kojoj je dopremljen. dali je i dalje za upotrebu.

ODGOVOR

Ako je TERAPLAST koji je upotrebljen bio zaštićen, zatvoren i uskladišten u toploj prostoriji najvjerojetnije mu se ništa nije desilo, osim što se može malo zgusnuti. Potrebno je prije upotrebe provjetiri u kakvom je stanju, te da dobro promiješati i napraviti malu probu na bilo kakvoj podlozi.
Ako se TERAPLAST nakon nekoliko dana ne odvaja zadovoljava, a ako se počne odvajati nije u redu.
Rok trajnosti TERAPLAST-a je 18 mjeseci od datuma proizvodnje.

Aleksandar vukovar / 22.4.2010 12:27

"Dobar dan. Na betonskom dvoristu pocela mi se ""runiti"" povrsina, jos su to sitna ostecenja debljine do mozda 1 cm, ali ce se vremenom prosiriti. Interesira me imate li nesto cime bi to mogao rijesiti, bar malo zastititi da duze izdrzi? Hvala. "

ODGOVOR

Betonsku površinu pregletajte s našim proizvodom REPARATURNI MORT G koji se može nanositi u debljini od 0-20 mm uz prethodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja.

OGNJENKA RAŠČIĆ / 20.4.2010 9:26

"Renoviram stan u staroj kuci. Zelim unutarnje zidove od opeke, premazati FIKSANIR-om, nakon obijanja postojece zbuke. Dali se takvi zidovi mogu ponovo žbukati? Dali postoji nakakav manje toksičan premaz koji bi spriječio ""trušenje"" zidova i omogucio naknadno žbukanje?"

ODGOVOR

Ako ste skinuli staru žbuku nije potrebno premazivanje FIKSANIR-om.
Fuge očistite, otprašite i ponovno prežbukajete prostor.
FIKSANIR se koristi za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuka, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli. FIKSANIR se koristi kao premaz te se zidovi nakon upotrebe njegove primjene ne žbukaju. Na tržištu postoje razni premazi koji se koriste, no kolika je njihova toksičnost nije nam poznato.

Zoran Palinić / 20.4.2010 8:28

molim Vas odgovorite mi da li i kako kamen obloga (bunja 3 cm)može da se ugradi na vanjski zid od cigle a da ujedno taj zid bude i toplinski izoliran,razmišljao sam o ljepljenju stirodur ploće od 2 cm te na takvu podlogu ljepiti kamen?

ODGOVOR

Preporučamo kamenu oblogu ankerima dodatno pričvrstiti na podlogu.

Zoran Škvorc / 19.4.2010 10:27

Napravio sam konstrukciju za garažu i namjeravam je izvana zatvoriti OSB pločama i stiroporom, staviti mrežicu i završnu fasadu. Zanima me ćime je najbolje učvrstiti stiropor osim vijcima s tiplama pošto je OSB ploča masna. Zatim me zanima koji materijal koristiti za postavljanje mrežice i koliko slojeva prije završne žbuke.

ODGOVOR

Ploče ekspandiranog polistirena, u pravilu, se na drvenu podlogu pričvršćuju pričvrsnicama. Za ljepljenje se mogu koristiti montažna ljepila koja nisu agresivna.

dubravko busic / 18.4.2010 14:04

Poštovani,
Na pod servisne radionice koji je obložen pločicama bi stavili Brzovezni Teraneks radi izravnanja jer pod na jednom kraju visi 14mm (suprotno od odvoda za vodu pa se voda zadržava) i preko njega epoksi ili poliuretanski pod. Imate li sugestiju u vezi primjene Teraneksa. Pločice ne bismo uklanjali. Pod se 1 dnevno pere vodom.

ODGOVOR

samonivelirajuće mase TERANEKS mogu se izvoditi isključivo na cementnim podlogama, odnosno na glazurama. Preporučamo skidanje pločica, odstranjivanje ostataka ljepila. Na tako pripremljenu podlogu, neposredno prije impregniranu UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, nanositi TERANEKS BRZOVEZNI.

željko lipovac / 15.4.2010 14:51

Molim vas za rješenje problema, radi se o staroj kamenoj kući u dalmaciji, prilikom velikih kiša dolazi do propuštanja vode kroz zid, na koji način obraditi kamen da ne propušta vodu, kako obraditi fuge i da li premazati kamen i čime

lijepi pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo očistiti kamene sljubnice do 2 cm dubine, temeljito očistiti i otprašiti. Fuge zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili TERAMINERAL-om V-F. Nakon sušenja i očvršćivanja cijelu površinu dodatno hidrofobirati vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRAT-om.
Na našoj web stranici www.samoborka.hr možete naći tehničke upute za navedene proizvode.