Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

REPAC MARINA / 18.1.2008 12:48

"Štovani,imam kuću za odmor u Lici. Kuća je sagrađena 1988.g. od betonskoh blokova debljine 20 cm i ožbukana(vanjski i unutarnji zidovi) klasičnom žbukom (pjesak, vapno, cement,voda). Završna dekor žbuka je Vaš proizvod ""Kirofa"" bijela izvedena špricanjem ""jež"". Kuća ima sokl visine 50-100cm, također izveden na isti način.Kuća je za vrijeme Domovinskog rta gorila. Obnovljena je i izvršena je adaptacija,tako što je na unutarnje zidove postavljena toplinska izolacija- stiropor+kamena vuna+gips ploče. Ostala je nerješena vanjska fasada zidova. Postojeća (stara) ""Kirofa""na fasadi u dobrom je stanju i nema većih oštećenja, ali na zidovima ima pukotina. Velike pukotine preko 3 mm sanirane su. Sa sokla je 50% otpao cementni špric, ali na njemu nema pukotina. Molim Vas da mi date naputak kako ću sa Vašim proizvodima riješiti problem fasade na vanjskim zidovima i soklu.
Unaprijed zahvaljujem i puno pozdrava iz Splita."

ODGOVOR

Postojeću žbuku sokla preporučamo otući upotpunosti do podloge. Čitavu površinu temeljiti otprašiti i oprati vodom. Na vodom nalaženu podlogu nanijeti CEMENTNI ŠPRIC. Na očvrsli špric, navlažen vodom nanijeti SOKL ŽBUKU u debljini do 2 cm i zagladiti.Završnu obradu izvesti TERAPLASTOM (ukoliko nema problema sa kapilarnom vlagom).

Na ostalom dijelu pročelja temeljito ispitati postojeću žbuku - čvrstoću i prionjivost na podlogu. Ukoliko je žbuka oštećena gorenjem, odnosno nja njoj ima tragova čađe otucite je do podloge - zid od betonskog bloka i ožbukajte napr. vapneno-cementnom žbukom VC 50.

Ukoliko na postojećoj završnoj žbuci nema tragova gorenja, preporučamo

- Čitavu površinu očistiti žičanim četkama kako bi skinuti vrhove postojeće hirofe. Nakon toga površinu otprašiti i oprati vodom.

- Otvoriti sve jače izražene pukotine, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i zapuniti TERATERMO GLETOM.

- čitavu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRATGRUNDOM i pregletati TERATERMO GLETOM u debljini 2-3 mm. U svježi sloj gleta utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160, sa preklopima od najmanje 10 cm na svim spoojevima.Drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti na očvrsli prvi sloj u debljini 2-3 mm.

Završnu obradu izvesti nekom od završno dekorativnih žbuka. Preporučamo mineralnu žbuku SEP Z 200 uz obveznu primjenu MINERALKOLORA ili akrilatnu žbuku TERAKRIL Z.

toni / 14.1.2008 22:18

poštovani evo mene opet .da ponovim ,stavio sam špric 2.zatim vc-40. i moji majstori stavljaju f-900 i kažu da ostaje puno valova odnosno rupa nakon obrade njihovim alatom .molim vas da mi pomognete savjetom ili da se čujemo telefonom 098-90-90-434 ili 091-916-33-01 ili ako imate nekog majstora koji ima iskustva sa vašim materijalima posebno ovim navedenim puno VAM hvala

ODGOVOR

"Vapneno-cementna žbuka VC 40 je jednoslojna žbuka koja se može zafilcati kao podloga za ličilačke radove. Nije potrebno, iako se u praksi i koristi, dodatno obrađivati površine FINOM ŽBUKOM F 900. Fina žbuka koristi se isključivo za fino zaglađivanje i njome se nemogu izravnavati zidovi niti popunjavati ""rupe"". Iz vašeg upita može se zaključiti da ravnina ožbukanih površina nije zadovoljavajuća, a to nije moguće ispraviti finom žbukom. Ukoliko je moguće pošaljite nam fotografije kako bismo vam mogli konkretnije pomoći savjetom."

Mario / 14.1.2008 15:45

Poštovani,
Nadogradio sam stambenu kuću. Na starom dijelu nalazi se šerana fasada u dobrom stanju. Na nadograđeni dio želio bi staviti toplinsku izolaciju (5 cm stiropora). Kako obraditi šeranu fasadu, što sa dijelom gdje je stiropor i koju završnu žbuku preporučate na cijeloj površini.

ODGOVOR

Preporučamo da i stari dio objekta toplinski izolirate polistiren pločama. Debljina toplinskih ploča ovisi o izvedenom zubu ukoliko postoji. Niste naveli u kojem području se nalazi vaš objekt - u svakom slučaju za završnu obradu preporučamo silikatne ili akrilatne završno dekorativne žbuke (SILIKATNA ŽBUKA ili TERAKRIL).

ignac jutriša / 14.1.2008 10:04

Poštovani!
Dali se može postavljati termo podložna žbuka na tvrdi stiropol? Zahvaljujemo unaprjed.

ODGOVOR

Toplinska žbuka NE MOŽE se postavljati na stiropor.Za gletanje stiropora koristi se isključivo SAMOTERM, polimer cementnimort za ljepljenje i obradu toplinsko izolacijskih ploča.

Denis Protulipac / 12.1.2008 21:06

Molim Vas vaše stručno mišljenje. KOji bi bio najpogodnji materijal za spajanja krajeva gips ploča za potkrovlje?(da bi se izbjeglo pucanje po spojevima?)

S poštovanjem, Denis Protulipac

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor nije proizvođač gipsanih ploča, te je najbolje upotrijebiti materijal deklariran za takvu namjenu od proizvođača gipsanih ploča. Proizvod koji mi nudimo kao zamjena za zapunjavanje i armiranje sljubnica gips ploča je naš proizvod MASA ZA FUGIRANJE GIPS PLOČA.

TONI / 9.1.2008 21:47

Poštovani,molim vas savjet.na dvije etaže unutar kuće stavljeno je prvo cementni špric 2,zatim vc-40.istovremeno je i nabavljena fina žbuka f-900 za završni sloj .zanima me,da li se može staviti f-900,te da li je potrebno gletati?ima li još kakva dodatna radnja uz ovo navedeno?ako možete dati mi još kakav dobar savjet bio bih vam zahvalan .ujedno vam ostavljam broj svoga mobitela 098-90-90-434 SRDAČAN POZDRAV

ODGOVOR

Ako zidove koji su obrađeni VC40 žbukom želite obraditi finom žbukom
F-900 dodatno gletanje Teranilom nije potrebno, niti preporučljivo.
Odluka je vaša da li filcati finom žbukom f-900 pa bojati unutarnjim bojama ili gletati Terafil masom za gletanje zidova.
Obrada zidova finom žbukom ili Teranilom je kvalitetna.
Fina žbuka je granulacije 0.8mm te se njome može produžna žbuka fino zaribati i dobiti rustik struktura za izvođenje soboslikarskih radova.
Ako ne želite stavljati finu žbuku, zidove pregletajte Teranilom uz obaveznu impregnaciju Univerzalkoncentrat grundom neposredno prije gletanja, te na kraju
obojite u željenom tonu.

Zelko Markovic / 9.1.2008 12:04

Postovanje!
Imam kucu u Zapresicu spremnu za unutarnje zbukanje
odlucio sam se za GV 10 gips-vapnenu zbuku tu je neki 400m2 mozetel mi reci koliko je potrebo zbuke za tu kvadraturu.
U cjeniku ste imali neke promjene cijena koja je aktuelna cijena GV 10 sa ili bez PDV-a.

ODGOVOR

Za zbukanje zidova iznutra gips-vapnenom zbukom GV-10 trosi se cca 20 kg/m2 zbuke (debljina prosjek cca 1.5 cm ).
Za zbukanje stropova dozvoljeno je max 1 cm GV-10 zbuke tako da je potrosnja 10-12 kg/m2.
Cijena GV-10 zbuke je 0.98 kn/kg + PDV(22%)

Goran / 8.1.2008 19:30

Poštovani, čime premazati OSB kako bismo na njega naljepili stiropor, te naknadno tiplovali i dovršili cijelu fasadu?

ODGOVOR

OSB ploče su na bazi drveta te se na njih ne mogu cementnim ljepilom ljepiti polistiren ploče (cementna ljepila su za ljepljenje polistiren ploča-stiropor na ciglu, žbuku ili beton).
Za pričvrščivanje fasadnih polistiren (stiropor) ploča na drvo dolazi u obzir mehaničko pričvrščivanje. Nije nam poznato koji su deklarirani vijci (pričvrščivači ) za vaš slučaj.

Vjekoslav Vrhovec / 8.1.2008 14:58

Cime se premazuju vanjske fasadne ukrasne lajsne od stropora koje idu oko prozora (špalete)

ODGOVOR

Vanjske ukrasne lajsne obrađene glet masom i rabicirane, nakon postavljanja možete bojati fasadnom bojom TERATON V u željenoj nijansi, a prema ton karti Samoborke (ima oko 160 nijansi boje).

Bosiljka Bulovic / 6.1.2008 13:33

Poštovani,
Imam jedan poprilično složen problem, barem tako izgleda iz moje perspektive. Naime, radi se o vikendici novogradnja, u području Dinare. Zidana je sa betonskim blokovima, a vanjski zidovi su ožbukani sa pet slojeva cementne žbuke, te su premazani vanjskom bojom. Postavljeni su PVC zatvori. Na unutarnje zidove planirali smo stavit stiropol te gips ploče. Međutim, ti zidovi propuštaju vlagu, i to ne samo da su vlažni nego su kompletno mokri s one strane od kuda ih kvasi kiša. Pukotine se ne vide ili su jako sitne. Molim Vas da mi predložite što napravit sa tim zidovima jer unutarnja izolacija nema nikakvog smisla ako su vanjski zidovi vodopropusni. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

"Vlaga u zidu se može pojaviti iz 3 razloga:
- Upijanje (kapilarno ) iz temelja (ako nema horizontalne hidroizolacije na temeljnim zidovima.
- Oborinsko navlaživanje (od kiše) - u vašem slučaju to se ne bi smjelo događati (nakon žbukanja i bojanja fasadnom bojom).
- Najvjerojatnije je kod vas problem kondenzne vlage. Naime, vaši zidovi nemaju toplinsku izolaciju te se zbog razlike temperature na unutrašnoj strani zida javlja vlaga. Doprinos svemu daje i PVC stolarija.Tehnički ispravno je izvesti vanjsku toplinsku izolaciju zidova.
Preporučamo vam TERMOZOL fasadni sustav sa polistiren pločama (debljina polistirena 8 cm). Na taj način ćete rješiti problem vanjskog navlaživanja i problem kondenzne vlage.
Sve o TERMOZOL sustavu možete možete pogledati na našim web stranicama"