Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Perica Škaro / 30.3.2008 0:36

Poštovanje,
Kuća u kojoj stanujem sa obitelji nalazi se u Kaštel Sućurcu (prizemlje i kat), udaljena 7-8m od mora i stara je oko 40g s tim da smo je mi renovirali prije 6g, ali ne i termoizolirali.
Vanjski zid je kamen (vace) utopljen u beton, ukupne debljine nekih 25cm i ne smije se mijenjati. Imam problem sa kondenzacijskom vlagom i gljivicama na nekim mjestima, a također povremeno imam problem i sa kapilarnom vlegom (rijeđe), kada se pojavljuje sol iz unutrašnjih zidova, pošto su oni žbukani sa morskim pijeskom i vapnom.
Mislio sam izolirati unutrašnje zidove na način da prvo skinem staru žbuku, zatim do 1m visine nanijeti neku vrstu hidroizolacije (da se kapilarna vlaga ne vidi), pa onda termo izolaciju (skloniji sam termo žbukama).
Pošto ne mogu intervenirati sa vanjske strane, koja bi vaša bila preporuka o vrsti, izvedbi i debljini termo žbuke, a da se što manje prostora izgubi, i s obzirom na lokaciju. Grijem se Glamox radijatorima, ali se osjeti nedostatak termoizolacije na računu struje. Također ako se možete osvrnuti i na riješenje (ili barem prikrivanje) povremenog problema kapilarne vlage (mislim da se događa kada se more puno digne, pošto hidroizolaciju temelja otac nije najbolje napravio). Napominjem da sam terasu izolirao sa hidro folijom, stirodur pločama, estrih pa keramičke pločice i od tada nemam problema sa gljivicama na plafonu prvog kata. Pošto nisam vičan građevinskim radovima, da li možete nekoga preporučiti iz okolice Splita, a da dobro poznaje vaše materijale i izvedbu termo i hidroizolacije.
Unaprijed Hvala

ODGOVOR

"Razvoj plijesni i gljivica posljedica je kondenzacijske vlage nastale uslijed nedostatne toplinske izolacije.
Što se tiče isoljavanja, ono može biti posljedica djelovanja kapilarne vlage pod čijim utjecajem dolazi do kristalizacije soli prisutnih u morskom prijesku, ali isto tako i kondenzacijska vlaga koju površina zida ""upije"" može aktivirati soli.
U svakom slučaju postojeću žbuku potrebno je odstraniti u potpunosti. Za unutarnje žbukanje preporučamo toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD. U zoni prisutne kapilarne vlage unutarnje zidove obraditi sanacijskim visokoparoproousnim žbukama - SANISIL H, uz prethodno nanesen SANISIL ŠPRIC. Završno, unutarnje zidove obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 i obojiti unutarnjom silikatnom bojom.
Također preporučamo čišćenje sljubnica (fuga) između kamena s vanjske strane zida i njihovo zatvaranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE, te dodatno hidrofobiranje cijele vanjske površine zida vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM.
"

marko kovačević / 31.3.2008 11:58

renoviram stan u zgradi koja je rađena 1938 god prošlog stoljeća žbuka se još drži na zidovima ali je popucala tako da ima dosta tankih pukotina (risova po zidovima i po stropu koji je od greda na koje je prikovana daska i trstika što predlažete za sanaciju,osim rigips ploča jer mi mje to skupo, a što predlažete za saniranje debljih pukotina zbog popucalog zida.

ODGOVOR

Pukotine žbuke nastale usljed pucanja konstrukcije zida nije moguće izvesti bez sanacije pukotina u samom zidu. Na mjestima takovih pukotina potrebno je postojeću žbuku u potpunosti otući, izvesti sanaciju samog zida, rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom (ili staklenom mrežicom u sloju žbuke) te ožbukati laganom vapneno-cementnom žbukom VC 20 L ili jednoslojnom vapneno-cementnom žbukom VC 50 (do debljine 2cm) ili VC 60 za potrebne veće debljine.

Sanaciju sitnijih pukotina možete izvesti skidanjem postojeće boje i gleta do podloge - podložna žbuka. Gletanje izvesti TERANILOM u dva sloja.
U svježi prvi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 20 IN.
Drugi sloj nanijeti na osušeni prvi.

goran marković / 28.3.2008 8:58

molim vas,
imam nekoliko kvadrata podnih i zidnih pločica koje planiram preljepiti novima, koristit ću teratekt f, ali mi je malo nejasno kojim sredstvom grundirati stare pločice.
hvala na odg.

ODGOVOR

Za ljepljenje pločica na postojeće pločice koristiti fleksibilno ljepilo TERATEKT F bez prethodne impregnacije. Zidne pločice preporučamo naštokati i temeljito očistiti i otprašiti prije ljepljenja novih.

alen stipić / 27.3.2008 20:18

da li postoji posebna ton karta za fugirne mase ili se koristi ona uobičajena za završne žbuke i boje

ODGOVOR

Da, postoji i posebna ton karta Terafil-a no još je nemamo u digitalnom obliku.
Štampanu ton kartu možete pogledati u našim prodajnim centrima u Zagrebu, Karlovcu i Samoboru te u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskim materijalom širom Hrvatske.

ELVIS LENIĆ / 27.3.2008 20:12

Poštovani, molio bih vas za savjet u vezi unutarnjeg žbukanja stare istarske kamene kuće.
Pri dnu zidova javlja se vlaga, iako kuća nije ukopana, pa je majstor predložio izradu betonske podloge sa hidroizolacijom (koja bi se podvila do cca 70 cm visine zida) i unutarnju termo žbuku kao najbolju zaštitu od gubitka topline i prodora vlage. Da li je to točno, kolika je prednost u odnosu na klasičnu žbuku te koji proizvod iz vaše palete predlažete?
Također, na jednom zidu prodire čađa uz postojeći dimnjak, pa me zanima je li termo žbuka dovoljna zaštita od daljnjeg prodiranja čađe?

Zahvaljujem!

ODGOVOR

"U svakom slučaju preporučamo izvesti horizontalnu hidroizolaciju.
Dizanje hidroizolacije uz zid neće previše pomoći jer će se kapilarna vlaga ""popeti iznad visine hidroizolacije.
Donju zonu zida - do cca 1 m visine iznad sadašnjeg vidljivog vlažnog ruba preporučamo obraditi visokoparopropusnim sanacijskim žbukama - SANISIL H, uz prethodno nabačeni SANISIL ŠPRIC.
Za obradu kamenih neravnih zidova u gornjoj zoni predlažemo toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD. Toplinske žbuke povoljnije su za obradu kamenih zidova zbog potrebnih većih debljina žbuke.

Prodor čađe iz dimnjaka nije moguće riješiti izvana, budući da će čađa probijati i kroz žbuku. Potrebno je izvesti sanaciju dimnjaka.
"

Tomislav Andrić / 27.3.2008 10:11

Poštovani, molim odgovor i savjet za sljedeći problem. Renoviram kupaonicu i WC u stanu te sam skinuo postojeće pločice. Zidovi su od siporexa debljine 10cm. Skidanjem su nastala oštećenja dubine od 5mm do 20mm. Zidovi su na spojevim ispucali. Utori od stare instalacije su dubine do 40mm.
Na koji način izravnati površinu i ukrutiti zidove? Debeli sloj žbuke ne mogu nanositi zbog veličine prostorije. Smijem li gletati površinu u kupaonici i mogu li ljepilom za siporex zatvoriti oštećenja? Trebam li impregnirati zidove prije rada jer se sada sve praši i otpadaju komadići? Vodoinstalater mi preporučuje stavljanje mrežice. Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

Za navedeni problem najbolje bi bilo obratiti se firmi XELLA koja proizvodi i prodaje siporex blokove te vam može predložiti sanaciju.
Od materijala koje vam mi možemo iz svog programa preporučiti je krpanje žbukom VC 40 uz prethodno impregniranje, neposredno prije izvođenja, razrijeđenim Univerzalkoncentrat grundom u omjeru 1:3 s vodom.
Instalaterske otvore obavezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10R.

Vesna Basić / 2.4.2008 15:04

Poštovani! Prije nekoliko dana postavili smo keramičke pločice na vanjsku terasu i iste isfugirali smeđom fug masom. Sada je ta masa pobijelila. Pokušala sam to bjelilo oprati, ali čim se posuši, opet je sve isto. Zanima me kako to popraviti. Osim toga zanima me kako skinuti na najlakši način boju za beton kojom su obojani temelji kuće.

ODGOVOR

Pojava koju ste opisali (izbijanje svijetlih bijelih mrlja iz mase za fugiranje - iscvjetavanje) najčešće je posljedica nedovoljnog sušenja ljepila za keramiku ili pretjeranog vlaženja svježe mase za fugiranje.

Nažalost jedino rješenje je čišćenje postojećih fuga i novo fugiranje.

Boju za beton možete odstraniti isključivo mehanički - čišćenje žičanom četkom, brušenjem i sl.

Dragan Vukic / 26.3.2008 0:49

POštovani,
Interesira me koja od dekorativnih fasada, silikatna ili akrilna je bolja kao rješenje za toplinski sustav sa stiroporom, 10 cm.Kuća je u Zagrebu.
Hvala.

ODGOVOR

"Odgovor na vrlo slično pitanje možete naći na našim web stranicama, koristeći Traži-licu, u pitanjima i odgovorima.
Npr. pogledajte http://www.samoborka.hr/pitanja_view.asp?p=582"

Branko Bernardić / 25.3.2008 9:35

Poštovani,

kako ukloniti hrapave mrlje od Mineral Kvarc Grunda na plastičnoj kadi?

Unaprijed hvala,

ODGOVOR

MKG mrlje se u pravilu uklanjaju odmah po upotrebi grunda, jer sva abrazivna stredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu oštetiti podlogu.
Pokušajte ispirati s vrućom vodom, te lagano skidajete mrlje krpicom da se ne ošteti plastika.

Mirko Mališ / 19.3.2008 14:17

Molim savjet
stambeni objekt, prizemlje postojeća fasada kat od ravnih jelovih brvana.Kako izvesti stiropor fasadu na cijelom objektu (kako lijepiti stiropor na brvna).Hvala

ODGOVOR

"U našem proizvodnom i prodajnom programu nemamo proizvode koji se mogu lijepiti na drvo.
Također možete pogledati i odgovor na slično pitanje ."