Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

senka marinović / 3.12.2007 11:24

Poštovani,
Vrlo rado se koristim Vašim savjetima koji su uvijek odlično objašnjeni i te kako dobro došli.
Pa tako i sada bih Vas upitala dali je to u redu ako se na stiropor fasadu normalno prije završne boje lijepi kamen.To je bunja,kamen sivac (dvadesetica 2-4 cm)koja ide na kantune kuće.
Puno hvala na Vašem brzom odgovoru uz srdačne pozdrave sa Korčule

Senka Marinović

ODGOVOR

Ne preporučujemo lijepljenje kamena na podlogama kao što su toplinske žbuke ili toplinski sustavi - u vašem slučaju TERMOZOL sustav.
U pravilu, kamena obloga postavlja se na produžne - vapneno-cementne žbuke ili ankerima učvršćuju u podlogu.

Davor / 1.12.2007 9:01

Poštovanje!

U proljeće planiram na novo sagrađenu kuću staviti stiropor fasadu debljine 8-10cm. Zanima me vaše mišljenje o paro propusnosti navedene fasade i mogućim rješenjem eventualnog problema. Te koji završni sloj preporučate za tu fasadu?
Kuća je građena Porotermom 30.

Hvala i srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo vam zbog bolje parapropusnosti na objekat ugraditi kamenu vunu, koja ima puno bolji toplinski koeficijent i bolju parapropusnost od okipora.
Za završno dekorativni sloj preporučamo vam ugradnju mineralne
žbuke SEP Z200 + Mineralkolor, Silikatnu ili Silikonsku žbuku.
Debljina vune ne mora biti 8 ili 10 cm već minimalno 6 cm, jer ste objekat gradili Porotermom 30, gdje i sam blok ima dobar toplinski koeficijent.

Zoran Škvorc / 29.11.2007 23:56

Poštovani!
Renoviram stan i na unutarnju žbuku, koja je na mjestima skinuta radi postavljanaj instalacija, nakon impregnacije postavio sam TERATERMO 100 STANDARD (debljine od 2 do 3 cm). Sada bi htio istu armirati prije bojanja. Što preporučujete za armiranje: TERATERMO GLET, F-900 ili nešta drugo. Nakon armiranja sam namjeravao nanijeti TERANIL EXTRA, kako bi površina bila savršeno glatka i završnu dekorativnu boju.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Teratermo 100 standard, nakon cca 10 dana, pregletajte Teranilom uz obaveznu impregnaciju Univerzalkoncentrat grundom naposredno prije gletanja. U sloj Teranila može se utisnuti staklena mrežica SM-10 IN (za armiranje).
Nakon sušenja, obojite unutarnjom bojom po izboru - Terapol ili Polakril. Ako se želi gleteati Teratermo gletom uz armiranje, nakon toga je obavezno nanošenje završno dekorativne žbuke kao npr. SEP-Z 200 ili Silikantna žbuka, a nikako dodatno gletanje Teranilom ekstra.
Fina žbuka F-900 se ne armira, te se direktno nanosi na osušenu toplinsku žbuku tj. filca se, te se osušena boji unutarnjom bojom.

Stijepo Milković / 24.11.2007 19:19

Na dvije godine staru termo žbuku stavio bi sep dali on služi za zaštitu od vlage,na na jednom mjestu mi vlaži zid.Molim savjet za najbolje riješenje

ODGOVOR

Termo žbuku potrebno je malo ostrugati tj. odkracati, te cijelu površinu pregletati sa Teratermo gletom na koji možete uz impregnaciju ugraditi SEP-Z
200 + OBAVEZNO bojanje Mineralkolorom u boji po izboru, jer je poželjno da
se Sep oboji da se bojanjem dodoatno hidrofobira i zaštiti te ujednači
podloga.
Za pojavu vlage, koja vam se pojavljuje na zidu ne možemo vam odgovoriti jer ne znamo o kakvom se obliku vlage radi: kapilarna ili kondezna vlaga.

Željko G. / 21.11.2007 8:13

Pošto ću kuhinju djelomično opločiti ožbukana je strojno sa vapneno-gipsanom žbukom.Molim Vas da me savjetujete kako pripremiti podlogu. Kupio sam pločice 10x10 cm koje su zaljepljene na mrežicu po 12 kom.(4x3).

Sa oštovanjem
Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Gipsanu žbuku prije postavljanja keramičkih pločica impregnirajte dan ranije Kontakt grundom. Pločice ljepite Teratektom F.

LOVRO BOSNIC / 19.11.2007 11:58

Na kamenoj kući uz more fuge mi propuštaju vodu. Koje sredstvo mi preporučujete za zapunjavanje fuga , odnosno koju kombinaciju materijala , te koji vanjski bezbojnio premaz za kuću preporučujete kao zaštitu od vode.

na koji broj telefonavas mogu kontaktirati za savjete

ODGOVOR

Povećana upojnost sljubnica (fuga) česta je pojava kod starih kamenih kuća koje su fugirane klasičnim materijalom. Sanaciju preporučamo izvesti kako slijedi: Očistiti sljubnice (fuge) 1-2 cm dubine, čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom. Ispunu sljubnica izvesti MORTOM ZA ZIDANJE FADANE OPEKE i kamena uz prethodno navlaživanje podloge vodom.
Nakon očvršćivanja morta sljubnica, preporučamo cijelu površinu dodatno hidrofobirati SILIKOSAM KONCENTRATOM, koji treba nanositi razrijeđen vodom u omjeru 1 : 9 (jedan dio Silikosama : 9 dijelova vode), četkom, valjkom ili uređajem ta prskanje pod tlakom do zasićenja u dva sloja mokro na mokro. Prlikom nanošenja pridržavati se detaljne upute u tehničkom listu dostupnog na našoj web stranici.

Na našim web stranicama pod Kontakti nalaze se svi raspoloživi brojevi telefona u Samoborki. Vi se možete obratiti u naš tehnološki odjel na tel: 01/ 3322 830 ili 3322 831.

Mirela / 18.11.2007 22:45

Molim Vas možete li mi reći koji je postupak stavljanja nove fasade na stari sep?
Dakle, željeli bismo napraviti novu fasadu pa nas zanima (nećemo skidati sep) čime bi trebalo premazati sep prije ljepljenja stiropora. Koju debljinu stiropora preporučate?
Hvala

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinskog sustava TERMOZOL potrebno je postojeći SEP temeljito oprati - najbolje mini-washom. Nije potrebna impregnacija podloge izuzev u slučaju da je SEP naknadno bojan fasadnim bojama. U tom slučaju podlogu je nakon sušenja potrebno impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Napominjemo da je ovezno dodatno pričvršćivanje zaljepljenih ploča dogovarajućim pričvrsnicama (duljina pričvrsnice = debljina ploče+debljina postojeće žbuke+ 7cm).

Tomislav Gulić / 20.11.2007 16:17

Imam fasadu od hirofe staru 25 godina pa bi je trebalo obnoviti. Na koji način najbolje i najjeftinije?
Fasader je rekao da bi stavio silikat preko hirofe, a ne obojao fasadu jer da je tako kvalitetnije po njemu?

ODGOVOR

Hirofu ako je u dobrom stanju, ne trusi se i ne otpada treba samo dobro oprati i očetkati te premazati Mineralokolorom ili Silikatkolorom u boji po izboru iz naše ton karte.
Ako želite na Hirofu staviti silikatnu žbuku potrebno je Hirofu što više ostrugati sa zida i doći do žbuke, podlogu oprati vodom, pregletati Teratermo gletom te uz impregnaciju ugraditi silikatnu žbuku po izboru.
Radovi ako se kvalitetno izvedu oba načina zadovoljavaju i kvalitetni su, ali je trenutno povoljnije obojati postojeću Hirofu.

darko bajec / 18.11.2007 18:46

dogradio sam vikendicu cca 50m2stavio pvc stolariju na starom i novom dijelu.Imam u planu napraviti oko 100m2
termoizolacijske fasade pa me zanima dali lijepiti stiropor ili strojno staviti termožbuku.koliko su i koji silikati kvalitetni za završni dekorativni sloj?
hvala!

ODGOVOR

+Pitanje:
Zanima me dali se moze dogoditi da stiropor nakon 30 godina izgubi na debljini i dođe do deformacije fasade.
znamo da stiropor uz prisustvo zraka nestane sa vremenom ili se stanji.
prisustvo zraka je na fasadi nemoguče izbječi pogotovo

Darko Treska / 16.11.2007 6:33

Poštovani,
sljedeći tjedan namjeravam raditi demit fasadu pa me zanima hoće li to ispasti dobro s obzirom da su trenutne temperature (Čakovec) danju do 5 C, a noću malo ispod nule.
Ne brine me toliko ljepljenje EPS-a Samoterm gletom budući da će EPS ipak malo zaštititi ljepilo, koliko samo gletanje i armiranje površine nakon postavljanja EPS-a.
Koliko treba Samoterm gletu da očvrsne?

ODGOVOR

Za izvođenje toplinskog TERMOZOL sustava vrijede isti propisi kao i za ostale fasaderske radove - temperatura zraka i podloge ne smije biti niža od 5 C pri optimalnoj vlažnosti zraka. Da bi se osigurala temperatura podloge oko 5 C, dnevna temperatura ztraka bi trebala biti oko 10 C, a noćna ne niža od 0.

Obzirom na doba godine u kojem se nalazimo, kao i vremenske prognoze, ne preporučamo izvođenje radova.