Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ivan petek / 30.6.2009 9:49

Na balkonu imam ogradu od siporeksa,čime da ga pogletam. Na balkonu imam betonsku okapnicu 25cm visine,s čime da ju poravnam 5mm debljine.

ODGOVOR

Samoborka u svojoj asortimanu za obradu Ytong blokeva nudi VC 20 L - laganu žbuku koja se pregleta TERATERMO GLET-om uz armiranje u sloju gleta i obrađuje završno dekorativnom žbukom po izboru.
Za ostale i detaljnije podatke o zaštit Ytong blokova obratite se firmi Ytong-Xella Hrvatska.

damir / 24.6.2009 11:19

Mislim obući šternu za vodu u kulir koji sam kupio u kantama.Podloga šterne je ravna ali beton koji ide iz zemlje nije tako ravan.Pa sa čime da izravnam taj beton.Kako da pripremim podlogu za nanošenje kulira i kolike debljine se nanasi kulir.Mislim sazidati jedan mali zidić od cigle.Kako pripremiti taj zidič i dali se kulir može nanosit direktno na ciglu bez ožbukavanja.Dali je potrebno baciti špric mort.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je materijal kojim ste planirali obraditi cisternu gotova
akrilatna žbuka TERAPLAST. Betonske podloge, po potrebi, preporučamo izravnati REPARATURNIM MORTOM G. Nakon najmanje 14 dana, na podlogu dan
ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM, nanijeti TERAPLAST G u debljini
zrna i zagladiti.
Opečno ziđe potrebno je ožbukati prije nanošenja TERAPLASTA.

Sebastijan Ladović / 21.6.2009 19:08

Da li fina malta ide na kermičko ljepilo i koje su predradnje potrebne za to i da li na finu maltu ide marmorin. Koji je materijal iz vaših proizvoda najbolji za gletanje betonskih simseva da se ne vide prelazi kod završnog farbanja i koji je postupak obrade, hvala. Na zidu je postavljen marmorin došlo je do pucanja oko štokova van istih 10 cm te iznad njih koji je najbolji postupak sa saniranje istoga, da li je dovoljno ljpilo-mrežica-impregnacija i novi marmorin ili?

ODGOVOR

"Fina žbuka F 900 koristi se za fino zaribavanje podložnih žbuka i kao takva
može se koristiti kao podloga za završnu žbuku MARMORIN.
""Keramičko ljepilo"" nije namijenjeno za izravnavanje zidnih površina.
Za obradu betonskih simseva prije završne boje, preporučamo TERANIL EKSTRA.

Opis pukotina koji ste nam dostavili ne daje nam dovoljno informacija za kvalitetniji prijedlog sanacije."

Armin Karahodzic / 20.6.2009 20:30

Postovani,
moram Vam reci da ste mi od velike pomoci prilikom postavljanja fasade. Cijenim to.
Bio bih zahvalan kada biste mi odgovorili na slijedeće pitanje. Mnogo putujem i primijetio sam na mnogim kucama crne flekice. Interesuje me zbog cega se iste pojavljuju. Izvrsio sam sve pripreme za nanosenje fasade na svoju kucu i sto trebam uciniti da se flekice ne pojave. Zahvalan!

ODGOVOR

Uzrok pojava crnih flekica na pročeljima može biti različit.
Kod mineralnih žbuka grublje teksture često nije slučaj o stvarnim obojenjima već nakupinama paučine i ostataka kukaca, koji se jednostavno uklanjanju četkanjem ili pranjem površina.
Crna obojenja mogu biti i posljedica zaraženosti površina mikroorganizmina -
gljivice, plijesni. U tom slučaju potrebna je složenija sanacija biocidnim
sredstvima.

Završne silikatne žbuke, zbog svog sastava nisu pogodna podloga za razvoj
mikroorganizama.
Akrilatne žbuke (žbuke na bazi organskog veziva) sadrže
fungicidna sredstva koja smanjuju mogućnost zaraze.

Ivica / 20.6.2009 14:53

Planiram osvježiti postojeću SEP fasadu koja je izvedena 1993. godine. Naime fasada je izgubila svojstvo odbijanja vode te nakon kiše dugo ostaje vlažna. Ukupna površina je 90 m2 s time da su pojedini dijelovi( cca 30m2 ) prije 2 godine obojeni Fasadex-om. Razmišljam o tome da primjenim Silikatkolor boju na cijelu površinu fasade. Da li bi sloj nanesen prije 2 godine imao utjecaja na kvalitetu i dugotrajnost Silikatkolor boje ?

ODGOVOR

Fasadne površine obojene FASADEKSOM - bojom na bazi organskog otapala, nije moguće naknadno prebojiti bojama na bazi silikatnog veziva (vodenog stakla) kao što je SILIKATKOLOR. Preporučamo ponovo primijeniti Fasadex !

Damir / 19.6.2009 8:23

Kupio sam 100 kom. ploča Barcelona.Mislim ih postaviti na vikendici.Sa terase mam uklonio glazuru.
Ispod je betonska podloga.Na nagovor sam kupio 6 vreča gotovoga betona.Sada majstor vele da kupim još 6 vreča ali samo grubokg pjeska.I da kupim ljepilo samoborka crvena vreča.Kad postavim po cjeloj terasi armaturnu mrežu 6 milimetar,da li če se moče kvalitetno izvuči glazura i poslije zaljepiti ploče.Dali ih mogo zafugirati sa finim dravskim pjeskom.Ako mi zafali toga betona jel mogu iskoristiti pjesak od žbukanja koj je jako čist,naravno pomješan sa cementom.

ODGOVOR

"Bez potrebe ste maknuli postojeću glazuru s terase.
Na pripremljenu podlogu koju je potrebno očistiti, otprašiti i oprati, samo ste trebali zaljepiti betonske ploče koristeći TERATEKT F.
Gotov beton se NE koristi za izradu glazura zbog riječnog zrna i krupnije frakcije.
Beton koji ste kupili iskoristite za betoniranje staza ili slično.
Kupnjom pijeska od 0-4 mm i cementa možete izvesti glazuru, a može se koristit i pijesak koji je korišten za žbukanje.
Fugiranje ploča se u pravilu ne radi s dravskim pijeskom već je preporuka mješavina kvarcnog pijeska i cementa. Molimo pogledajte slično
pitanje i odgovor ."

damir gabre / 18.6.2009 10:35

Poštovani,
zanima me dali imate boju ili dek. žbuku za vanjsku fasadu koja se može nanositi na OSB PLOČE direktno ili uz temeljni premaz
pozdrav

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku ili boju koja se može nanijeti na OSB ploče nemamo deklariranu tako da niti jednu našu žbuku ili boju iz našeg programa ne možete nanijeti direktno na OSB ploče bez obzira na impregnaciju.
Molimo, obratite se proizvođaču OSBploča da vam on sugerira završnu obradu istih.

leo novak / 15.6.2009 15:09

Na stiropor i ljepilo navučen je završni sloj fasade, a za sokl je namjenjen teraplast. Je li bolje prvo navuči teraplast, pa onda do njega da se slaže opločnik (tlakavci) ili je bolje rješenje prvo složiti tlakavce pa onda navuči teraplast?

ODGOVOR

Prvo ugradite TERAPLAST i onda postavite opločnike.

natasa denkic / 12.6.2009 15:29

POstavili smo plocice za kupatilo zidne sa velikim sjajem i nakon fugiranja je trebalo da se ociste.Presla sam ih oko 4 puta sa vodom nekoliko puta vlaznom i nakon toga sa univerzalnim sredstvom za plocice i slicne stvari.Nakon susenja ostaju neke mrlje kao masne ili vec neznam,cak i kada se brisu sa vodom kao da sa tim mestima voda bezi sa cime to da ocistim jer su plocice sjajne i sve se poznaje kao da nisu ciscene.Dali je to od fuge ali nikako nece da se ociste.
hvala

ODGOVOR

Ako se upit odnosi na masu za fugiranje potrebno je utvrditi s kojom ste masom fugirali i da li je namjenjema za pločice s visokim sjajem. Upotrebom neodgovarajuće mase za fugiranje ili neadekvatnim izvođenjem zapunjavanja fuga može doći do neželjenih problema i mrlja.
Pokušajte se obratiti prodavaču ili proizvođaču pločica koji inače vjerojatno sugerira s čime se pločice mogu fugirati.

Damir Živko / 11.6.2009 19:44

"Postovani,
planiram unutarnje zbukanje zidova koji su djelomicno A/B do visine 1.80m a ostatak cigla (do 2.70m). Dio zida (A/B) je ukopan u zemlju i izvana hidroizoliran. Ipak, muci me pitanje trajnosti hidroizolacije (ljepenka, Gutta folija) pa bih rado unutrasnjost dodatno ""osigurao"". Je li to optimalno u kontekstu ulozeno/dobiveno ili je dovoljno klasicno obraditi povrsine? Molim za savjet kod odabira materijala podlozne i fine zbuke. Razmisljam o spricu, zatim VC40 i fini sloj F900. Ne zelim savrseno ravni ili gletani zid, niti mi je bitan mineralni zavrsni sloj). Vazno mi je osigurati kvalitetnu i cvrstu zbuku bez pucanja.
Hvala na odgovoru! "

ODGOVOR

Za trajnost izolacije koja je ugrađena sa vanjske strane zida treabte se obratiti proizvođaču iste. Ako je s vanjske strane izolacija i dranaža dobro izvedena problem prodiranja vode u unutarnje prostorije neće se dogoditi. Preporučamo vam, pošto se radi o podrumu da se ožbuka cementnom žbukom VC40 i po potrebi prefilaca F900 te izvedu soboslikarski radovi.
Ako se žbuka prvilno izvede neće doći do pucanja i odvajanja žbuke.