Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dragan Nadracic / 23.3.2009 10:22

Postovani/a,
Naime trenutno sam u fazi renoviranja stare kamene kuce u Dalmatinskoj Zagori.Kamen je autohtoni,nisam siguran koja vrsta,mislim granitnog podrijetla.Posto mi je namjera kamenu povrsinu vratiti u prvobitno stanje,bjelkasta boja imam namjeru ocistiti je mini-washem tj.vodom pod pritiskom.Zanima me dali postoji kemikalija koja bi potpomogla vracanju prvobitne boje kamena.Trenutno,kamen je sivkaste boje.Drugo pitanje se odnosi na fugiranje tj,zbukanje izmedu kamena.Koji vas proizvod bi bio najadekvatniji za takvu vrstu kamena i podneblje s tim da se uklopi u boju kamena .Zelio bih vam poslati fotografiju doticne kuce pa ako imate mail za takve svrhe bio bih vam neizmjerno zahvalan.
U iscekivanju vasg odgovora srdacno vas pozdravljam.
Dragan Nadracic

ODGOVOR

Proizvodnjom kemijskih sredstava se ne bavimo ali vam možemo ponuditi zamjenski proizvod za sanaciju kamena: SILIKOSAM KONCENTRAT - silikonska mikroemulzija za impregnaciju, hidrofobitanje i učvršćivanje.SILIKOSAM ne mijenja boju kamena.
Proizvod za zidanje i fugiranje kamena je MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE kojim se zida i fugira kamen. Ako ste u mogućnosti pošaljite nam e-mailom fotografije gdje bi se moglo vidjeti o kakvom se kamenu radi i predložiti način sanacije.

Kristijan Valenčić / 19.3.2009 10:53

Pozdrav!

Poslije vodoinstalaterskih radova u kupaoni ostale su rupe u betonskom zidu dubine oko 50 mm i na podu gdje je bila kada isto tolika rupa. Čime to poravnati? Ja sam mislio sa VC50. Savjet molim. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Instalaterske otvore pokrpajte žbukom VC40 ili VC50 a spojeve obavezno rabicirajte pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10IN.

marica mamuza / 16.3.2009 22:12

da li se može stiropor staviti iznutra kao izolacija

ODGOVOR

Stiropor kao toplinska izolacija se može ugraditi i na unutarnje zidove no preporuka je da se toplinska izolacija stavlja na vanjske zidove.

Mario Skupnjak / 16.3.2009 10:11

Poštovani, na zid kupaonice naljepili smo pluto ploče prije 20-tak godina i prelakirali ih. S obzirom da nam se to više ne sviđa da li se pluto može prevući glet masom (ili nekakvom drugom masom) i prebojati bojom otpornom na vlagu. Naime ne bi htjeli mehanički skidati pluto da se ne oštete zidovi, a osim toga pluto nam se čini i kao dobar izolator zida s obzirom da se radi o kupaonici.

ODGOVOR

Samoborka nema u svom proizvodnom programu proizvode koji se mogu primjeniti na materijale od pluta.
Preporučamo obratiti se proizvođaču pluta koji će vas savjetovati o načinu sanacije.

ankica vadjic / 15.3.2009 18:55

gradim kuću na području stupnika cca. 220m2. dali me možete savjetovati u odabiru bloka za vanjske zidove, tj. porotherm +termo zbuka ili obična cigla +stiropor. kolika je cjenovna razlika a i koliko se dobiva/gubi na kvaliteti zivljenja s obzirom na samo podneblje(vlažnost područja) i koja je isplativost na samom grijanju/hlađenju prostora

ODGOVOR

Za odabir opeke preporučamo obratiti se proizvođaču opeke koji će vas savjetovati o odabiru iste.
Samoborka d.d. vam može prema odabiru opeke ponuditi toplinsku zaštitu toplinskom žbukom TERATERMO 100 EKSTRA ili TERATERMO 080 ili sustavima s pločama stiropora ili kamene vune.

jozo vukoja / 13.3.2009 21:55

Molim pomoć imam vlažan podrum nema vode a izvana kada je građen nije izoliran njegovo otkopavanje i vanjska izolacija je nemoguća radi blizine drugih objekata pa molim za pomoć dali postoji kakva mogućnost da ga se iznutra nečime premaže ili obloži pa nanovo obzida dali bi to imalo kakvog efekta i sa kavim sredstvima tj.materijalima može napraviti! unaprijed zahvalan.

ODGOVOR

Pošto s vanjske strane nije moguća hidroizolacija, s unutarnje strane od naših proizvoda preporučamo vam gletanje HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM i žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H.
Ako je postotak vlage visok najbolje je da se posavjetujete s firmama SIKA ili STIG koji se profesionalno bave hidroizolacijama i koji vam mogu pomoćo oko rješavanja problema.

PS. Vaša email adresa je nepotpuna i kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

Damir / 13.3.2009 21:21

Molim Vas preporuku i detaljan opis postupka te popis materijala s izračunom cijene po m2 za fasadu koja će se nanositi na nove zidove od cigle. Želja mi je postići dobru toplinsku i hidroizolaciju. Kuća je na moru, pa sam mislio ići sa nekih 5cm stiropora za toplinsku izolaciju. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"Presjek TERMOZOL sustava i popis materijala koji se koriste prilikom izvedbe tog sustava možete pogledati na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/view.asp?p=40&c=36 .
Maloprodajne cijene možete pogledati u cjeniku na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/cjenik.asp .
Kalkulacije ne šaljemo e-mailom. Cijena ovisi o odabiru završnog sloja i kreće se od 100-140 kn/m2."

josko / 13.3.2009 12:59

Poštovanje !

Uređujem terasu natkrivenu kosim betonskim krovom koji je oslonjen na stupovima. Kako je šalovanje vidljivog dijela krova (bočno) i stupova bilo dosta dobro postoje tek manje neravnine koje je potrebno poravnati.
Terasa je ograđena ciglenom ogradom. Beton je star preko 3 mjeseca. Odvod kišnice bit će izveden.

Koje proizvode iz Samoborkina programa mi predlažete za završne radove?


1) Za ciglu pretpostavljam špruc, pa žbuka (koja žbuka i koja min. debljina), pa sep (koji)?

2) Što mi preporučate za betonski dio? Može li se izravnati nekom izravnavajućom masam pa sep na to ili su potrebni koraci kao pod 1).

Molim, savjetujte me.

Pozdrav

ODGOVOR

Zidove s unutarnje strane ožbukajte žbukom VC40 u d=2cm, betonske stupove pregletajte REPARATURNIM MORTOM a površine obradite završnom mineralnom žbukom SEP-Z200 ili silikatnom žbukom po izboru.

Djuro Dumbovic / 13.3.2009 10:30

Postovani
Na kuci imam Samoborkinu mineralnu fasadu koju bih htijo obnoviti sa novom granulacija 0.4 pa bi uzeo opet 0.4 dali mogu direktno navlaciti na staru fasadu naravno prije impregnirati unaprijed hvala Dumbovic

ODGOVOR

Ako je postojeća mineralna žbuka zdrava i ne trusi se nije potrebno navlačiti novi sloj završne žbuke, već ju je potrebno samo prebojati fasadnom bojom po izboru iz naše ton karte.
Preporuka je da koristite MINERALKOLOR.

JERE PAVIČIĆ / 11.3.2009 14:42

"Poštovani,

molim preporuku za sanaciju oštećene fasade Crpne stanice „.Golubinka“. –.Vodovod d.o.o. Zadar.

Crpna stanica je izgrađena 1993. god. Smještena je neposredno uz more (cca 20 m) okrenuta je na sjevernu stranu prema Velebitu, te izložena udarima bure, koja sa sobom nosi morsku prašinu (sol).
Fasada je izvedena od vanjske cementne grube i fine žbuke, obojana fasadnom bojom.
Trenutno stanje fasade je takvo, da je fasadna boja gotovo nestala sa pročelja okrenutog prema moru i buri, sa mjestimičnim pukotinama na nadvojima prozora i žbuci, dok se na ostalim pročeljima dosta dobro očuvala.

Pitanje:
1. Na koji način izvršiti sanaciju oštećenih djelova fasade
2. Kojim materijalima izvesti završni sloj na fasadi, obzirom na uvjete koji vladaju na pomenutoj lokaciji (more, bura, posolica).

Na ovaj upit vama odlučio sam se iz razloga šarolikih rješenja, koja su nam u Vodovodu nuđena za rješenje ovog problema.
Posjedujem i fotografije, ali ovim putem nije ih moguće poslati.

S poštovanjem !

Jere Pavičić
"

ODGOVOR

Bilo bi poželjno da nam, ako je moguće, proslijedite nekoliko slika da vidimo oštećenja žbuke i završne boje.
Obavezno je skinuti boju do žbuke te utvrditi u kakvom je ona stanju. Površinu obavezno prije sanacije treba dobro oprati vodom pod pritiskom da se skine sol.
Ako se žbuka ljušti potrebno ju je kompletno skinuti i ponovno požbukati s VC50 ili toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD, pregletati TERATERMO GLET-om te završiti s akrilatnom ili silikonskom žbukom u boji prema odabiru.
Ako je žbuka zdrava i ne ljušti se, treba samo skinuti boju i pregletati TERATERMO GLET-om te završiti s akrilatnom ili silikonskom žbukom, u boji prema izboru iz naše ton karte.
Za kvalitetan uvid u stanje objekta možete kontaktirati kolegu u Samoborka Split d.o.o, Gornji Muć, na br. 021/652-105 ili 091/3322869 - g. Vedran Šuperba i dogovoriti pregled objekta.