Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ivica batovanja / 30.11.2010 19:26

kako da najlakse skinem bavalit sa zida,imam samo 3 kvadrata

ODGOVOR

BAVALIT je dvokomponetna mineralna žbuka proizvođača JUB i možete je ukloniti isključivo mehanički - struganjem žičanim četkama ili sl.

mladen radošević / 30.11.2010 15:33

na postoječu fasadu bi stavio termofasadu sa stiroporom od 5cm,koji mi akrilni silikatni sloj preporučujete,kolor kontakt i ljepilo za dletenje i ljepljenje stiropora.

ODGOVOR

Prije ljepljenja toplinsko-izolacijskih ploča potrebno je pripremiti podlogu - postojeću fasadu. Ukoliko je postojeće fasada zavšno obrađena nekom od mineralnih žbuka (SEP, HIROFA, šerane fasade) potrebno je površinu dobro oprati vodom pod tlakom. U koliko je postojeća završna obrada silikatna ili akrilatna žbuka ili boja, potrebno je otvaranje površine žičanim četkama i pranje vodom pod tlakom, te nakon sušenja impregniranje KONTAKT GRUNDOM.

Za ljepljenje ploča preporučamo SAMOTERM, kojim se izvodi i prvo gletanje. Za drugo gletanje preporučamo SAMOTERM GLET.
Za završnu obradu možete koristiti mineralne, silikatne, akrilatne ili silikonske žbuke.
Detalje primjene možete naći na našim web stranicama www.samoborka.hr .

Dijana Bušić / 27.11.2010 19:09

"Poštovani,
nakon nanošenja silikatne žbuke(siva i crvena boja) na novu kuću pala je kiša nakon 2-3 sata, te na mjestima isprala djelomično boju...vidi se da se na mjestima boja cijedila...molim Vas što napraviti...da li ponovo nanositi silikatnu žbuku preko ove ""isprane"" ili postoji neko jedako kvalitetno jeftinije rješenje.
Hvala"

ODGOVOR

Ukoliko je na mjestima ispiranja žbuke tekstura zadovoljavajuća (ravnomjerna i ujednačena) preporučamo cijelu površinu tog dijela pročelja prebojati SILIKATKOLOROM u istom tonu. Prilikom naručivanja boje potrebno je obavezno naznačiti datum proizvodnje ugrađene žbuke, koji je otisnut na kantama.
U koliko je došlo do ispiranja zrna, potrebno je nanošenje novog sloja žbuke.

nadagerovac / 25.11.2010 10:14

Poštovani
Dali se teraplast može prebojati i ako da molim naziv proizvoda

ODGOVOR

"Odgovor na vaše pitanje se korištenjem Traži-lice na našim web stranicama, može naći u već postavljenim pitanjima i odgovorima:
http://www.samoborka.hr/pitanja_view.asp?p=1020"

ante kristic / 23.11.2010 13:32

"Postovani,
u podrumu kuće jedan zid je od ""žive stijene"" podrum je rađen prije cca 80 god.
ta stijena ima brazde kroz koje kada je kiša kapi voda u prostoriju. Inače taj zid je cca 2,7 m pod zemljom.
Kako najbolje riješiti problem vode tj. vlage?
Dali postoji način da se ne mora otkopavati taj zid ili se pak mora sve otkopavati?
Hvala"

ODGOVOR

Za opisani problem najbolje bi bilo da se obratite firmam STIG, SIKA ili MAPEI koji se bave hidroizolacijama pa imaju adekvatna rješenja.
Od Samoborkinih proizvoda koji možete koristiti je naša HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA koja se nanosi četkom u dva do tri sloja sloja, ali vam ne možemo garantirati da se ponovno neće pojaviti voda.Najbolje rješenje je da se postoječa stjena otkopa i sanira na kvalitetan način, ali ako to nije moguće pokušajte s ponuđenim materijalom ili se obratite drugim proizvođačima hidroizolacija.

Tomislav Matković / 22.11.2010 23:40

Molim Vas da li postoji uljana boja s kojom bi mogao premazati betonske balustere. Boja bi trbala izdržati i niske temperature.Tako obojani balusteri lako bi se održavali(prali).Unaprijed zahvalan

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi boje na uljanoj bazi, već su sve naše boje na vodenoj bazi.
Betonske balustere premažite našom bojom za beton AKROTON.
AKROTON služi za zaštitno dekorativnu obradu vertikalnih fasadnih betonskih površina, potpornih zidova,unutarnjih jako opterećenih površina i za podove u lagano opterećenim prostorijama (smočnice, privremena skladišta i sl.). Pogodan je za bojanje sokla i cementnih podloga.

Marko Knežević / 21.11.2010 9:20

od podrumskog prostora mislim napraviti spavače sobe ,u prizemlju sam i mislim se proširiti u podrum probijanjem poda i spjanjem stepenica,moram izolirati zidove i podove mislio sam na zidove premazati recitolom,zatim staviti v3 ili v4 ljepenku na to obložiti stiropor 2cm zatim zazidati tankom ciglom,na ciglu alu profile mineralnu vunu i onda knauf dali bi to bila dobra hidro i toplinska izolacija???

ODGOVOR

Prema opisu izolacije podruma (vunom i Knauf pločama) predlažemo obratiti se firmi Knauf doo Hrvatska, jer oni proizvode te ploče, imaje sve potrebne informacije o takvoj vrsti izolacije i sve potrebne izračune za toplinsku zaštitu.

Saša Čorko / 19.11.2010 9:13

POŠTOVANI,
Ugrađujem radijator u nišu u zidu. Kojim materijalom mogu ožbukati ili premazati špalete niše da taj materijal ne puca prilikom grijanja radijatora, te da se ne gubi toplina zbog manje debljine zida. HVALA

ODGOVOR

Potrebno je upotrijebiti isti materijal kao i do sada, a to je pretpostavljamo najvjerojatnije neka vrsta podložne žbuka kao naša gotova industrijska žbuka VC 40.
Žbuka neće pucati tamo gdje je ugrađen radijator jer se on ne ugrađuje na žbuku već na nosače te će biti odvojen od zida. Prilikom ugradnje žbuke, mjesto spoja dva materijala (nosač radijatora i žbuka) potrebno je rabicirati staklenom mrežicom. Na kraju, žbuku treba pregletati TERANIL-om i obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL, prema vašem izboru iz naše ton karte.

Krunoslav Večenaj / 16.11.2010 9:54

"Poštovani,

kupio sam kuću koja ima 2 balkona. slika http://yfrog.com/nfdsc07500j

Doljnji balkon mi ne predstavlja problem - no svejedno da pitam: ima li smisla da se s njegove gornje strane stavlja hidroizolacija?

Gornji balkon mi predstavlja problem - u sobi ispod njega mi se pojavljuje ono što mi u Podravini zovemo ""pikec"" iliti crne mrlje u gornjem čošku. Kada pada kiša vidim da se voda podvlači pod balkon i cijedi po vanjskom zidu. To planiram riješiti okapnicom. Pitanje je da li da prije pločica stavljam hidroizolaciju na gornju stranu tog balkona pošto je balkon uvučen 55cm a istureni dio balkona je 100cm? Na kući je 12cm stiropora...

Što mi preporučate da stavim kao boju - silikat ili nešto drugo? I imate li u ponudi ono što ljudi stavljaju na prizemni dio fasade kao boja sa sitnim bijelim točkicama? Je li to kvarcni pijesak ili neka gotova boja?

Hvala unaprijed na odgovorima!

Kruno"

ODGOVOR

Prema opisu, ploča balkona nije napravljena u padu, te je vjerojatno da vam se prilikom oborina, voda umjesto od balkona slijeva prema balkonu tj.prema unutra i vlaži zid. Provjerite pad balkona i napravite pad koristeći samonivelirajuću masu za vanjske radove, te vam nije potrebna dodatna hidroizolacija. Ako će se hidroizolacija izvoditi prije potrebno je na hidroizolaciju ugraditi glazuru i tek onda ugraditi pločice na fleksibilno ljepilo. Ako je objekat toplinski izoliran s 12 cm stiropora, preporučamo vam ugraditi akrilatnu završnu žbuku prema izboru teksture, granulacije i boje prema našoj ton karti. Proizvod koji se najčešće stavlja na sokl je TERAPLAST i imamo ga u prodaji.

Ranko Vujnovic / 16.11.2010 8:44

Poštovani,
Trenutno smo u fazi izgradnje poslovno-skladišne građevine, te nam je u troškovniku predviđen tlakovac (6 cm) Samoborka, Pompej boja kreativ siva. S obzirom da se tlakovac nalazi i na ulazu u skladište, tj. preko njega prelaze kamioni, molim Vas informaciju koja mu je nosivost?
Lijepi pozdrav

ODGOVOR

"Opločnik debljine 6 cm može ""podnijeti"" teret kamiona a deklarirana svojstva možete pogledati u tehničkoj uputi proizvoda na web stranici Samoborke ."