Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

vladimir Žuro / 13.8.2008 0:19

Pomočno skladište mi je dimenzije 12,50 m sa 6,30 m. zidano je blokom na 19 cm.Na visini od 3 m.izlili smo serklaž skroz u krug i sada bi postavili stropnu konstrukciju na kojoj bi bilo opterečenje 150-200 kg. po metru.Molimo vas što mi preporučate da stavimo gore kao konstrukciju, a da bude porihvatljivo po cijeni i jednostavnosti u izradi.Zaboravio sam vam napisati da u prostoru nemomo nijedan stup i voljeli bi da tako i ostane.

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor proizvođač je građevinskog materijala i kao takva ne bavi se projektiranjem.
Za izgradnju objekta potrebna je projektna dokumentacije čiji sastavni dio je i statički proračun.
Preporučamo obratite se ovlaštenom projektantu.

Slobodan Bogdanović / 11.8.2008 13:33

Poštovani,
namjera mi je popločati vanjsku, trenutno betonsku terasu ker.pločicama. Obzorim se vikendica nalazi u područje snažne zime (Lika)zanima me Vaš savjet u smislu ljepila, odnosno obrade fugi kako ne bi došlo do smrzavanja pod pločicama.
Unaprijed haval

ODGOVOR

Pločice na terasi preporučamo lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT F koje je otpornije na agresivnije atmosferske utjecaje od kalasičnog vanjskog ljepila.
Fugiranje izvedite masom za fugiranje TERAFIL, čije karakteristike odgovaraju traženim zahtijevima (CG 2).

Sanin Begatović / 2.8.2008 16:48

Molim Vas za informaciju,a vezana je za oblaganje vanjskih stepenica gres pločicama.Naime,prošle zime,pošto se uhvatio led po stepenicama supruga i ja smo posuli sol i došlo je do nagrizanja betona.Dogovorio sam sa majstorom da mi polijepi pločice i kad je pogledao tražio je od mene da kupim samo fleksibilno ljepilo.Da li se podloga kvalitetno može izravnati fleksibilnim ljepilom?Unaprijed hvala!

ODGOVOR

U koliko je, uslijed djelovanja smrzavice, došlo do samo površinskog oštećenja betona, koje ne zahtijeva dodatna izravnavanja, moguće je i direktno lijepiti pločice fleksiblinim ljepilom TERATEKT F.
Bez uvida u postojeće stanje teško je odgovoriti da li oštećenja zahtijevaju dodatno izravnavanje ili ne.
U takovim situacijamo savjetujemo da potencijalni izvođač pregleda površinu prije samog izvođenja, što je vaš keramičar i učinio. Stoga vjerujemo da nije donio pogrešnu poruku, tim više što bi veće izravnavanje ljepilom i njemu dodatno otežalo posao.

Tomislav / 31.7.2008 15:32

Zid na kojemu je postavljena hirofa prije 25 godina htio bih izravnati i premazati fasadnom bojom. Hirofa se dobro drži pa je nebi skidao.Čime izravnati?
Što mi savjetujete?

ODGOVOR

Ne preporučamo zaglađivanje postojeće hirofe.
Staru Hirofu najlakše je obnoviti nanošenjem novog sloja Hirofe, kako slijedi :
1. metalnim gleterom skinuti vrhove postojeće hirofe 2. čitavu površinu temeljito oprati mini-wash-em 3. neposredno prije nanošenja novog sloja površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4. novu HIROFU nanijeti špricanjem fasaderskim ježom u dva sloja

Ukoliko želite promijeniti teksturu završnog sloja, predlažemo slijedeće:

1. ponovite korake 1, 2 i 3.
2. na svježe impregniranu površinu nanijeti TERATERMO GLET u debljini cca 3 - 5 mm i zagladiti 3. nakon najmanje 10-14 dana, na podlogu najmanje dan ranije impregniranu SILIKATGRUNDOM OBOJENI, nanijeti SILIKATNU ŽBUKU Z veličine zrna 1,5 ili 2 mm.
Također se umjesto silikatne žbuke može nanijeti i mineralna žbuka kao napr. SEP Z 200, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. U tom slučaju preporučamo površinski suhi SEP (3-5 dana od nanošenja) obojiti MINERALKOLOROM, čime će se dodatno hidrofobirati, odnosno smanjiti njegova površinska vodoupojnost.

Trivka Balenović / 28.7.2008 21:01

Poštovani,
treba mi savjet kako i sčime da obložimo podrum koji je vlažan tj.ulazi voda iz vana, ništa mi nismo radili to je novigradnja tj .to su temelji betonski. Teren je ravan i ima dosta podeemne vode. Dali možemo iznutra s nečim izolirati da nam voda ne ulazi , s vane nemožamo jer je zatrpan zemljom.
Pozdrav,

ODGOVOR

"Za potpunu i kvalitetnu sanaciju potrebno je izvesti otkop oko objekta te sanaciju vertikalne hidroizolacije koja je vjerojatno oštećena. Na žalost, svaka intervencija s unutarnje strane zida spriječiti će prodor isključivo na mjestima izvođenja. Vlaga, odnosno voda koja prođe kroz oštećenje hidroizolacije, mora negdje ""izaći"" van te će se pojaviti na mjestima gdje nema hidroizolacije s unutarnje strane ili će se penjati u gornje zone zida."

ivan / 28.7.2008 10:21

koji vaš proizvod preporučate za završnu obradu vanjskog betonskog ogradnog zidića. Da li da to izvedem sa teraplastom?

ODGOVOR

Betonske površine koje su ispod razine tla neizolirane ne preporučamo obrađivati materijalima slabije paropropusnosti, kakav je i TERAPLAST, jer će s vremenom, doći do njihovog odvajanja od podloge, pucanja i ljuštenja.
Najpogodnije je takove betone obraditi pranim kulirom, SOKL ŽBUKOM ili sl.
Najekonomičnija varijanta svakako je boja za beton - AKROTON, koju je najlakše naknadno obnoviti.

Brojne ograde koje se obrađene TERAPLASTOM prethodno su obrađene kao npr. SAMOTERM GLETOM, REPARATURNIM MORTOM F , pa čak i HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.

josko horvat / 28.7.2008 8:13

Postovanje!
Prije svega pozdrav i pohvala za Vaše stranice pune informativnih podataka.

Krećem u postavljanje pločica u prostoru (6m X 2m) na kojem su stare pločice. Kako su stare pločice dosta čvrste i ravne stavljao bih nove TERAKET F ljepilom na stare pločice uz prethodnu impregnaciju (dosta su glatke). Postoji samo jedan problem. Stare pločice napravljene su u (dvostrukom)padu 0.5 % te to na prostor dug 6 m iznosi 3 cm (odnosno 1cm na užem dijelu).

Kako mogu iznivelirati taj prostor a da ne skidam stare pločice?
Mogu li koristiti kakvu nivelir masu preko starih pločica i dali je to ekonomski opravdano?
Ukoliko ne, u level bih stavio samo užu stranu pa me zanima kolika je maksimalna debljina TERAKET F ljepila za polaganje?
Za napomenu, pločice su dimenzija 33X33 cm.

Zahvaljujem na odgovoru i srdacno Vas pozdravljam!

ODGOVOR

"Samonivelirajuće mase za izravnavanje dolaze isključivo direktno na čvrstu, čiste i suhe betonske ili cementne podloge. Obzirom na potrebne debljine također ne preporučamo ni izravnavanje podloge ljepilom.

Predlažemo skidanje postojećih pločica, te izravnavanje podloge. Napominjemo da je maksimalna debljina samonivelirajuće mase - TERANEKS DEBELOSLOJNI - 2 cm, te smatramo pogodnijim izravnavanje CEMENTNIM ESTRIHOM 20, minimalne debljine 2 cm.

Cementni estrih možete izvesti i bez skidanja pločica pri čemu minimalna debljina mora biti 3 cm.

U koliko se ipak odlučite za ljepljenje pločica na postojeće bez izravnavanje, učinite to fleksibilnim ljepilom TERATEKT F. Nije potrebna prethodna impregnacija podloge.Nije naodmet postojeće pločice lagano ""naštokati"" kako bi povećali prionjivost."

Stjepan / 27.7.2008 18:29

Na temelj kuće imam navučen prani kulir.Koje su predradnje potrebne prije navlačenja kulirplasta?

ODGOVOR

Postojeći prani kulir potrebno je temeljito očistiti i oprati vodom mini-wash-em.
Nakon sušenja, na lagano vodom navlaženu podlogu, nanijeti REPARATURNI MORT F i zagladiti.
Nakon najmanje 10-14 dana, na podlogu dan ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM, nanijeti TERAPLAST prema vašem izboru.

Nenad Kadović / 27.7.2008 15:09

Nakon fugiranja vašom fugir masom(podnih pločica visokog sjaja)na pločicama su ostali tragovi mase i nakon par pranja.Čime bih mogao to skinuti?
Hvala

ODGOVOR

Ako se tragovi mase za fugiranje uočavaju tek nakon sušenja (poslije pranja) ponovite čišćenje još nekoliko puta (u pravilu potrebno je cca 4-5 pranja da bi se masa u potpunosti otklonila sa pločica).
Takovi tragovi ostaju duže vidljivi upravo na pločicama visokog sjaja.

U koliko se prilikom pranja masa ne može odstraniti sa pločica (odnosno ostaje vidljiva dok se pločica briše vlažnom krpom) možemo pretpostaviti da je došlo do kemijske reakcije mase sa samom pločicom.
No to se čini manje vjerojatnim obzirom da su u pitanju pločice visokog sjaja.

jelica popic / 27.7.2008 12:33

postovani,
Prije 12 god kupili smo kucu, samogradnja, u kojoj smo od pocetka primjetili probleme vlazenja na sjevernoj i zapadnoj strani. Kuća ima tarabona fasadu. Od kada smo postavili aluminijsku bravariju, vlazenje je jako izrazemo, uvijek kada pada kisa pojavljuje se vlaga, osobito zimi u vrijeme grijanja. Na unutarnjim zidovima se u vrijeme kisa uz plafone i uz podove vidi vlazna zona, sad vec crna od gljivica. S vanjske strane tj. fasada se kruni i polako zeleni. Prijateljica koja je gradjevinar nije sigurna u uzroke. Pitanje je da li nova fasada ili neki premazi / izoloacije. A ako nova fasada ima li kakvih rijesenja bez da se obija postojeca fasada tj. samo ljepljenje.
Zivimo u Lovranu. Grijanje je etazno - centralno.
Lijep pozdrav i hvala unaprijed.
Jelica Popic

ODGOVOR

"Problemi koje opisujete - kondenzacija na unutarnjoj stijenci vanjskog zida, razvoj gljivica i plijesni - posljedica su nedostatne toplinske izolacije i efekta ""hladnih mostova"".
Slabljenje čvrstoće završne TERABONE, kao i razvoj plijesni posljedica su upojnosti samog materijala - TERABONA nije vodoodbojna žbuka.
Upojnost TERABONE možete smanjiti nanošenjem fasdnog premaza - boje, uz prethodno čišćenje i pranje mini-washom. Time, nažalost, nećete eliminirati probleme unutarnjeg prostora.

Stoga preporučamo izvedbu TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena debljine 6 cm.
Prethodno je potrebno dobro ispitati površinsku čvrstoću postojeću žbuke- sve trusne dijelove skinuti do čvrste podloge, po potrebi izvesti izravnavanje produžnom žbukom.

Obzirom da se ploče, pored ljepljenja , dodatno mehanički pričvršćuju pričvrsnicama (čija duljina mora iznositi debljina ploče+ debljina postojeće žbuke+ 7 cm za zid od opeke ili 5 cm za betonsku podlogu) neće biti potrebno u potpunosti odstraniti kompletnu žbuku, osim ako nije u izuzetno lošem stanje, odvaja se od podloge i sl."