Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ZLATKO VUČETIĆ / 12.9.2010 16:39

Poštovani,da li postoji el. stroj za brušenje zida nakon gletanja.

ODGOVOR

"Na tržištu postoji stroj za strojno brušenje zidova SPERO, koje soboslikari nazivaju ""ŽIRAFE"".
Više informacija možete naći na web stranici http://www.dar.hr/spero_-_zirafe_mixeri/default.aspx .
"

Pero Perić / 11.9.2010 15:30

Poštovani!
zanimaju me prednosti i mane primjene cementne, vapneno-cementne i gipsane žbuke za unutarnje prostore.Također Vas molim da mi opišete potpuni postupak žbukanja unutarnjeg zida od opeke ili betona (špric, gruba žbuka i fina žbuka). Hvala

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih zidova danas se koriste vapneno-cementne i gips-vapnene žbuke.
Vapneno-cementne žbuke (VC 40, UNIVA 30)odlikuje veća čvrstoća i otpornost na veću vlažnost zraka pa se uglanom koriste za obradu prostorija sa većim postotkom vlage (kupaonice, sanitarni čvorovi) kao i u stubištima, podrumima, garažama i sl.
Gips-vapnene žbuke (GV 10, INERO 20) smatraju se prirodnijima i zdravijima, te se koriste u svim prostorija tipa boravak, spavaće sobe, učionice, uredski prostori i sl.
Detaljni opis primjene možete naći u tehničkim uputama na našim web stranicama.

ines zarak / 11.9.2010 12:04

"da li se u sprint poludisperzijsku bijelu boju za unutarnje zidove može stavljati ""dipi"" kolorant?"

ODGOVOR

Poludisperzijska boja Sprint proizvodi se isključivo u bijeloj boji.
Moguće je toniranje Sprinta manjim koliličinama gotovih koloranata tipa DIPI, kojima možete dobiti isključivo svijetle pastelne tonove.

Dubravka Bužić / 7.9.2010 20:07

Fugirali smo terasu sa terafilom br.128 siva boja.Kada smo terasu pofugirali, fuge nam ispadaju više plave nego sive boje. Molimo Vas da nam odgovorite što nam je raditi. Unaprijed se zahvaljujemo.

ODGOVOR

"Na žalost, boju izvedene ""fuge"" nije moguće promijeniti naknadno. Jedini način sanacije je čišćenje fuga i novo fugiranje. Prije konačne odluke, uzmite u obzir da je riječ o podnoj površini."

Marina Kostrica / 7.9.2010 11:01

Na jednom zidu u stanu se javlja orosavanje od 1 m2.Jednostavno otpada farba, posebno od jeseni i tokom zime. Na tom zidu nemam toplotnu izolaciju jer smatram da nema potrebe posto je to unutrasnji zid. kako da se sanira to orosavanje za sva vremena?

ODGOVOR

"Problem orošavanja, odnosno kondenzacije na unutarnjoj stijenci zida možete trajno riješiti isključivo izvedbom toplinske izolacije vanjskih zidova. Time se rješava i problem hladnih mostova na unutarnjim nosivim zidovima koji su vertikalnim serklažem ""vezane"" na vanjski zid.
Problem kondenzacije najčešće se manifestira ""orošavanjem"" na slabo upojnim podlogama, odnosno razvojem plijesni na upojnim podlogama.

Ljuskanje boje i gleta najčešće je posljedica prodora vlage iz vana.
Molimo da preciznije opište problem (mjesto ""orošavanja"") kako bismo vam mogli konkretnije pomoći.
"

Davor / 7.9.2010 8:19

Poštovani,
napravio sam betonski roštilj s ´napom´. Molio bih vas za savjet sa čime bih ga mogao ´poravnati´ a zatim pogletati s nekim vašim proizvodom koji ima granule u boji ili samo pobojati.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za obradu betonskih površina roštilja preporučamo REPARATURNI MORT G. Završno bojanje izvesti bojom za beton AKROTON.

luka alamat / 6.9.2010 9:08

Unutarnji zid mi zbog morske soli iscvjetava i dolazi do otpadanja unutarnje boje. Već 2 puta sam ostrugao unutarnju boju i nanio vašu antisol ali i dalje se događa isto. Što mi je raditi.Hvala

ODGOVOR

"Ako je vaš zid ""zaražen"" morskom soli ili je izveden s vodom ili pijeskom u kojem je bilo morske soli, nažalost ANTISOL niti bilo koja unutarnja boja vam neće pomoći i dalje će se pojavljivati iscvjetavanje.
Potrebno je žbuku skinuti do zida, zid oprati vodom pod pritiskom, premazati ANTISOLom i nanijeti novi sloj žbuke ili VC 40 ili GV10, te prema potrebi pregletati TERANILom i prebojati unutarnjim bojama TERAPOL ili POLAKRIL.
"

Marko Rešetar / 6.9.2010 7:44

Nije mi jasno u vašim cijenicima konkretno za dekorativne žbuke razlika cjenovnih razreda. O čemu ovisi koji cjenovni razdred gledam I ili II.

Hvala!

ODGOVOR

Cjenovni razredi su naznačeni na našoj ton karti boja naših završno dekorativnih žbuka i premaza koju možete pogledati u našim trgovinama u Samoboru ili Zagrebu (Adžijina ulica) i u ostalim bolje opremljenim trgovinama građevinskog materijala širom Hrvatske .
Prvi cjenovni razred je po cijeni povoljniji jer se u proizvodnji koriste cjenovno povoljniji aditivi (koloranti, pigmenti) za razliku od II ili III cjenovnog razreda koji zahtjevaju skuplje aditive zbog svoje nijanse boje.

Željko M / 1.9.2010 11:42

Imam terasu sagrađenu fasadnom opekom, a prilikom gradnje na nekoliko mjesta mi je lagano curio beton preko fasadne opeke.
Pa Vam postavljam sljedeče pitanje da li u vašem asortimanu postoji neka tekučina ili nešto slično dase s fasadne opeke uklone tragovi tog cementnog mljeka i cementnih mrlja.

Unaprijed Vam se zahvaljujem

ODGOVOR

Ne nažalost nemamo proizvod kojim možete skinuti beton tj. očistiti opeku osim mehanički - laganim struganjem.
Nakon čišćenja fasadnu opeku možete premazati SILIKOSAM KONCENTRAT-om , silikonskom emulzijom da se opeka hidrofobira.

duro durič / 31.8.2010 17:08

kako se dugo treba sušit vapneno gipsana žbuka prije bojanja

ODGOVOR

Gips-vapnene žbuke, prije završnog bojanja, trebaju se sušiti 3-4 tjedna.