Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

adis hebibovic / 8.6.2008 22:37

Postovani
Molio bi vas za savjet ozbuko sam stan sa unutarnjom zbukom vc40 mogu li sad na nju bojat odma bez gleta ,mozete li mi reci koju boju da uzmem unaprijed hvala

ODGOVOR

Vapneno-cementne žbuke kao VC 40 završno se kao podloga za soboslikarske radove obrađuju filcanjem. Ukoliko vas takova filcana tekstura zadovoljava dovoljno je površine prebojati unutarnjim bojama kao TERAPOL ili POLAKRIL uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Ukoliko želite zaglađeniju teksturu potrebno je izvesti gletanje TERANILOM, kao podlogu za gore navedene boje.

Darko D. / 8.6.2008 19:06

Poštovani,
Molio bi savjet za slijedeće.
Na vanjski zid cca 7 m2 do sada obrađen sepom želi bi nanijeti novi sloj finije granulacije i u boji, Sep mi izgleda dosta porozan ( lagano se i ljušti).Što činiti?

ODGOVOR

Prije svega potrebno je temeljito ispitati čvrstoću postojećeg SEP-a, mehanički odstraniti sve slabodržeće dijelove, te čitavu površinu oprati vodom pod tlakom (mini-washom). Na suhu površinu, neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3mm i fino zagladiti.
Nakon najmanje 10 - 14 dana nanositi sitno zrnate završno-dokorativne žbuke kao SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA Z, TERAKRIL Z i sl, uz pripremu podloge odgovarajućim obojenim grundom.

Ivica Jakšić / 8.6.2008 17:31

Na kući imam hirofu, mjenjana je stolarija i smanjivanji prozorski otvori.Sada se spremam urediti fasadu, pa sam namjeravao na zaglađene dijelove staviti hirofu i cijelu fasadu ponoviti sa hirofom što bi bilo vjerovatno najjeftinije, no majstor mi preporučuje silikatni nanos,kaže da će dodatno dati čvrstinu staroj žbuci, a nisam siguran koliko je to dobro rješenje.

ODGOVOR

Postojeću Hirofu možete sanirati na način da izvršite potrebna krpanja, metalnim gleterom skinete vrhove, temeljito operete površine miniwashom. Nakon sušenja, cijelu površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja hirofe, te nanijeti HIROFU špricanjem fasderskim ježom u dva sloja.
Hirofa je klasična plemenita mineralna žbuka koja nije vodoodbojna, stoga ukoliko želite vodoodbojni završni sloj, što sugeriraju i vaši izvođači, potrebno je učiniti slijedeće :
Podlogu pripremiti na već opisani način. Na neposredno prije impregniranu podlogu, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3 mm, kao podlogu za sitnozrnate završne žbuke kao što je SILIKATNA ŽBUKA Z.
Silikatnu žbuku nanositi na podlogu staru najmanje 21 dan, najmanje dan ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.

M Martinis / 6.6.2008 8:06

Smije li se XPS lijepiti Samotermom ili kojim drugim ljepilom na glatke podrumske zidove od vodonepropusnog betona 3-5 dana nakon ugradnje betona i 1-2 dana nakon skidanja oplata i pod kojim uvjetima? Ako ne smije koji bi bio ispravan postupak i s kojim materijalima?

Smije li se ljepljenje XPS-a izvoditi po kišovitom vremenu bez posebne zaštite tako da po zidovima, ljepilu i XPS pada kiša? Smije li se tako zalijepljeni XPS ostaviti da na njega i dalje izravno pada kiša?

ODGOVOR

"Toplinsko izolacijske ploče od ekspandiranog i EKSTRUDIRANOG POLISTIRENA lijepe se SAMOTERMOM. Betonske površine prije svake daljnje obrade u pravilu bi trebale biti stare najmanje mjesec dana. Glatke i neupojne površine - kao što je i glatki vodonepropusni beton preporučamo prije ljepljenja ploča impregnirati KONTAKT GRUNDOM.
Također se u pravilu građevinski radovi ne izvode za kišovita vremena.
U vašem slučaju, ukoliko je ljepilo ""odradilo"" i postiglo potrebene čvrstoće prije nego što je pala kiša, nema opasnosti od odvajanje ploče od podloge, izuzev slučaja direktnog zacurijevanja vode ispod zalijepljenih ploča.
"

Mladen Molnar / 9.6.2008 14:30

Poštovani
sobzirom da nisam građevinar i ne razumjem se baš pa Vas stoga ljepo molim da mi odgovorite na dva pitanja
1.Imam staru 15 godina fasadu na kuči bijele boje i htio bi ju obojati u boji pa me zanima kojom bojom za fasade je nabolje ,silikatnom ,vodenom ili kojom drugom
2.Naknadno do kuče je rađena garaža i na spoju sa dekom od graže i kuče kod jake kiše mi se cijedi niz zid voda ,zanima me kako da zatvorim te pore da mi više ne pušta vodu
Unaprijed hvala puno

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakovoj je završnoj obradi riječ.
U koliko je na vašem objektu izvedena neka od mineralnih završnih žbuka tipa SEP, TERABONA, HIROFA ili sl. preporučamo mineralnu boju MINERALKOLOR ili SILIKATKOLOR.
U koliko je riječ o fino zaglađenoj površini prebojanoj bojom preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V budući da ne poznamo vrstu postojećeg premaza (akrilatna boja ima prionjivost i na silikatne i akrilatne premaze).

Što se tiče problema zacurijevanja oborinskih voda na spoju kuća-garaža, riječ je o dilatacijskoj fugi koju je potrebno riješiti prilikom rješavanja hidroizolacije betonske ploče garaže.

Robert Kalačić / 5.6.2008 12:03

Štovani. Jučer sam radio žbuku ručnom termo žbukom/perlitom. Tijekom noći je pala kiša i oštetila, navlažila i odnijela dio žbuke. Ostali, susjedni dio se mrvi i otpada, radi se o cca 2 kvadrata i o prva 2 cm nanosa. Što napraviti, kako sanirati?

ODGOVOR

Preporučamo slabu i prhljivu žbuku, kao i onu koja zvoni (što upućuje na odvajanje žbuke od podloge i vezivnog sloja - CEMENTNOG ŠPRICA) skinuti u potpunosti te izvesti žbukanje u povoljnijim vremenskim uvjetima.

Tihomir Šantek / 3.6.2008 0:21

Pozdrav
Planiram ove godine iznutra ožbukati garažu ali je na djelovima zidova izbila salitra. Kako da se riješim salitre prije žbukanja da ne bi kasnije imao problema sa odpadanjem žbuke? Možda nešto treba dodati u mort.
Molio bih Vas za savjet prije obavljanja bilo kakovih radova da ne učinim nešto krivo.
Hvala

ODGOVOR

Prije žbukanja zidova na kojima je vidljivo isoljavanje iste je potrebno temeljito očetkati kako bi se mehanički otklonila salitra, te čitavu površinu zida premazati nerazrijeđenim ANTISOLOM u dva nanosa do zasićenja. ANTISOL će kemijski reagirati sa solima prisutnim u ziđu i pretvoriti ih u ne topive.
Napominjemo da je isoljavanje posljedica prisutne vlage - navlaživanje ziđa izvana, ukoliko ne postoji vanjska žbuka ili prisutne kapilarne vlaga uslijed nedostatne horizontalne ili vertiklane hidroizolacije.

mihovilić / 4.6.2008 8:58

Poštovani zanima me na kojem principu radi termo fasada od stiropola, zašto je ljeti hladno,a zašto zimi toplo u kući, kako se ti zidovi grije i hlade iz vana ili iz nutra?

Unaprijed hvala!!!

ODGOVOR

Toplinsko izolacijske polistiren ploče, u slučaju TERMOZOL sustava, ili druge toplinsko-izolacijske ploče, kao i u manjoj mjeri toplinske žbuke kojima se izoliraju vanjski zidovi, imaju funkciju smanjenja toplinskih gubitaka tijekom sezone grijanja kao i smanjenje zagrijavanja vanjskih zidova tijekom ljeta.
U zimskom periodu usljed razlike unutarnje i vanjske temperature zraka, kod neizoliranih zidova dolazi do znatnih toplinskih gubitaka kroz konstrukciju vanjskog zida - jednostavnije rečeno, određeni dio toplinske energije potrebne za grijanje prostora gubi se kroz vanjski zid. Kod izoliranih vanjskih zidova ti gubici su znatno smanjeni, veća količina toplinske energije akumulira se u vanjskim zidovima.
Tijekom ljetnog perioda topliska izolacija (kao materijal slabe toplinske vodljivosti) spriječava zagrijavanje vanjskih zidova kao i unutarnjeg prostora.

Zarko Jaksic / 2.6.2008 22:03

Starija betonska cisterna za pitku vodu (kišnica) propušta vodu
1.čime bi je trebalo premazati?
2.Što bi trebalo staviti između novog i starog sloja?

ODGOVOR

"Betonske površine cisterne za pitku vodu treba temeljito očistiti, oprati mini-washom, te premazati HIDRIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, koju treba nanositi četkom u dva do tri sloja križno.
Detaljne upute primjene možete naći na našoj web stranici .
HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA atesitirana je za tu namjenu pri ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO.
Ukoliko je riječ o zdravim betonskim površinama nije potrebna impregnacija.

"

damir / 30.5.2008 23:49

poštovani!
ožbukao sam zidove klasičnom vapneno cementnom žbukom i sada bi to trebalo pogletati. Koju masu mi možete preporučiti, dali treba stavljati impregnaciju prije gletanja
zahvaljujem!

ODGOVOR

Zidove pregletajte TERANILOM u dvije ruke i obojite unutarnjom bojom TERAPOL. Impregnacija prije korištenja TERANILA je obavezna, koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 2:1 neposredno prije gletanja.