Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dejan Balaban / 10.2.2009 19:42

Postovani
Zanima me kao napraviti izolaciju poda u stanu a da pri tom ta izolacija ne bude previse visoka zbog male visine stana. Moje mišljenje TERVOL pa estrih samo ne znam koji i kako ga napraviti tj, koliko taj estrih mora biti, a na to idu pločice i parket.
Hvala.

ODGOVOR

Za toplinsku izolaciju tervolom poda obratite se firmi KNAUF INSULATION Novi Marof koji vam mogu dati detaljan opis izolacije poda njihovim pločama.
Naš CEMENTNI ESTRIH kao plivajući pod nanosi na toplinskoj izolaciji u min. debljini od 3 cm.

Hrvoje Tomić / 8.2.2009 13:14

Poštovani
Zašto se pojavila plijesanj u prostoriji kojoj je zid izoliran sa vanjske strane termo izolacijom TERMO 80 i izolacija se nalazi na tavanskokm prostoru.Kuća je na centralno grijanje.S čime spriječiti daljnje širenje plijesnji?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se plijesan pojavila zbog nedovoljno izoliranih AB dijelova konstrukcije. AB dijelovi konstrukcije ožbukani su samo termo žbukom, te toplinski koeficijent žbuke zadovoljana na opečnim zidovima ali ne i na AB dijelovima konstrukcije.
Zbog velike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora pojavljuje se kondenzacija i pojava gljivica na kutevima i otvorima tj.svim AB dijelovima konstrukcije.
Pošto s vanjske strane objekta imate toplinsku izolaciju problem plijesni i gljivica možete pokušati riješiti s unutarnje strane, tako da zidove operete i postružete do žbuke, premažete sredstvima kao što su algicid ili fungicid te nakon sušenja pregletate i premažete unutarnjim bojama.

Stijepo Šutalo / 7.2.2009 14:32

Poštovani

Prilikom zidarskih radova sam uvijek koristio stari način gradnje što za vanjsku što za unutarnju fasadu (mješanjem cementa, pržine, vapna.. Na nagovor kolega sam se odlučio se odlučio za Vaš proizvod VC 50 i sada mi ne pada na pamet mijenjati način gradnje.

Moje pitanje glasi da li se može VC 50 koristiti i za zidanje fasadne cigle, i da li se može koristiti kao mort za postavljenje kupe kanalice?

Hvala

Pozdrav iz Dubrovnika

ODGOVOR

VC50 je gotova industrijska žbuka namjenjena za žbukanje unutarnjih i vanjskih zidnih površina, a ne mort za zidanje.
Za zidanje proizvodimo MORT ZA ZIDANJE M5 ILI M10, a za zidanje fasadne opeke proizvodimo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji služi za zidanje i fugiranje fasadne opeke.
Za postavljanje sljemenjaka proizvodimo MORT ZA SLJEMENJAKE.

Kristian / 5.2.2009 7:34

Poštovani!!
Uređujem visoko potkrovlje. Krov je betonski s gornje strane je crijep, a sa donje strane treba stavit termoizolaciju. Najprije sam razmišljao spustit strop i stavit knauf i kamenu vunu, ali od toga sam odustao i razmišljam o soluciji ljepljenja stiropola. Da li je moguće ljepit stiropol sa unutrašnje strane zida, kao šta se radi za fasadu. Ja bi zaljepio 5cm stiropola, na to zaljepio mrežicu, onda još jednu ruku ljepila i ako bude potrebno pogledao i pofarbao sa običnom bojom. Da li je to izvedivo. Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav..

ODGOVOR

Na betonski strop možete ugraditi naš TERMOZOL sustav toplinske zaštite pločama stiropora debljine 5 ili 6 cm,(s obaveznim tiplanjem ploča).
Nakon gletanja SAMOTERM-om ne možete bojati strop unutarnjim bojama, već je potrebno ugraditi mineralnu ili silikatnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.
Preporučamo vam da se odlučite za izvedbu spuštenog stropa sa Knauf pločama i toplinskom izolacijom vunom ili stiroporom.

Vesna Milos / 3.2.2009 18:10

"Cjenjeni
Imam termo fasadu na kompletnoj kuci stavljenu prije 8 godina. Ne mogu se rijesiti prodora vlage oko prozor na istocnoj strani na najgornjoj etazi, u zadnju godinu dana pocelo se dogadjati i orosavanje s unutrasnje strane ali samo u potkrovlju. Oko prozora je naknadno stavljan sikaflex, te je premazivano s tekucim silikonom. Cini mi se da je fasada pri navlacenju ""izgorila"" , stavljana je u srpnju.Problemi su sve uocljiviji i veci. Molim sugerirajte sto uciniti. Unaprijed havla "

ODGOVOR

"Prema vašem opisu pretpostavljamo da dolazi do velike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora - možda zbog nedovoljne topinske izolacije najviše etaže ili zbog vlaženja i mogućeg zacurijevanja s krova.
Potrebno je utvrditi da li su betonski serklaži i nadvoji dobro toplinski izolirani.
Ako je fasada ""pregorila"" prodor vlage može samo djelomično utjecati na orošavanje, ovisno kakva je završna obrada na toplinskoj žbuci.
Premazivanjem sikafleksa trebalo se riješiti orošavanja, ali iz opisa problema ne možemo dati konkretniji odgovor.
Preporuka je što češće provjetravati prostor i provjeriti da li je toplinska izolacija izvedana prema pravilu struke.
PS: Nismo vam mogli poslati odgovor emailom jer ste ostavili krivu povratnu email adresu."

Robin Jurković / 3.2.2009 14:55

Poštovanje,za otprilike dva tjedna bih trebao postaviti grijanje u novosagrađenu kuću, inače kuća se sastoji od prizemlja /100 m2/ i potkrovlja /75 m2/. Onda idu glazure.Ako mi može objasniti postupak izrade glazure-što se prvo postavlja, koliko treba materijala i okvirne cijene. Inače bi išao sa 5 cm glazure i dolje i gore, dok bi dolje išao sa 3 cm stiropora, a gore 1 cm zbog zvučne izolacije. Dali je to dobro?

ODGOVOR

Prvo se postavljaju instalacije grijanja, a zatim glazure.
Redoslijed ugradnje plivajuće glazure:
toplinska izolacija - ploče stiropora, građevinska folija min. 25 my, rubne trake oko zidova, cementni estrih 20 - glazura min. debljine 3 cm.
U prizemlje možete ugraditi 3 cm toplinske ploče, te vam preporučamo da i na katu ugradite ploče min. 2 ili 3 cm.

Jere Pavičić / 10.2.2009 13:59

Prema vašim uputama završna obrada nakon izravnanja Teranilom ekstra može se nanijeti nakon 10-14 dana.
Molim da mi odgovorite. Da li se to vrijeme odnosi i na bojanje unutarnjih zidova jupolom?
Unaprijed zahvaljujem

S poštovanjem !

ODGOVOR

Preporuka je da sve podloge prije završnih radova budu suhe i čiste.
Suha podloga je bolja zbog jednoličnijeg nanosa mase, uklonjene zaostale vlage i jednakomjernije potrošnje.
Nakon obrade zidova TERANIL-om, podloga prije bojanja TERAPOL-om ili POLAKRIL-om mora odstajati minimalno 7 dana (najbolje 10-14 dana).
Za bojanje zidova jupol bojom obratite se JUB-u.

Nevena Bogdanović / 10.2.2009 1:11

U postupku smo renoviranja stana.Na zidove dnevnog boravka želimo staviti sep. Kakav nam preporučujete da bude što manje grub (zbog male bebe, mogućnost ozljeda), i kakvu boju koristiti za premaz istoga! hvala unaprijed!

ODGOVOR

Ako zbog navedenih razloga želite što manje grubu teksturu preporučujemo vam gletanje zidova TERANIL-om i bojanje unutranjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.
Ako ipak želite koristiti SEP, ugradite SEP-Z100 (koji se proizvodi samo u bijeloj boji) i naknadno prebojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji po izboru iz naše ton karte.

lpavelić / 2.2.2009 14:21

zanima me ima li u vašoj proizvodnoj mreži kamenog kulira,zrnaca u boji pogodnih za brušenje i poliraje i kako doći do toga

ODGOVOR

U našoj ponudi možete pronaći lomljeno zrno za izradu pranog kulira ili brušenog teraca i to : crno zrno, crveno zrno i snježno bijelo zrno granulacija 3-6. 6-9 i 9-12 mm, kao i bijelo zrno (dolomit) 2-4. 6-8, 8-12 mm.
Zrno je pakirano u vreće 25 kg i dostupno je na svim našim prodajnim mjestima : Samobor - Zagrebačka 32 a, Zagreb- Adžijina 12, Karlovac- Mihanovićeva bb.

Jozo Galić / 2.2.2009 11:57

Poštovani,
Na kući u okolici Zagreba se već 20 godine nalazi tera-termo tolinska žbuka debljine 4 cm i završni sloj SEP-a. Budući da se to pokazalo nedovoljnim, planiram poboljšati fasadu u toplinskom smislu. Što mi predlažete - mineralnu vunu ili stiropor, koju debljinu i koji završni premaz. Da li je potrebno dodatno mehaničko učvršćivanje (sidrenje) izolacijskih ploča. Hvala!

ODGOVOR

"Iako u svom upitu niste naveli vrstu ziđa i debljinu vanjskog zida preporučamo primjenu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama min debljine 4 cm. Prednost izolacijskih ploča ili lamela mineralne vune su protupožarna zaštita, bolja zvučna izolacija te veća paropropusnost.
Obzirom na postojeću obradu vanjskih zidova izolacijske ploče potrebno je dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama i to s 4-6 kom /m2.
Minimalna duljina pričvrsnice = debljina ploče + debljina postojećih slojeva žbuke + 7 cm za zid od opeke, odnosno 5 cm za beton.
Detalje izvedbe sustava možete pronaći na našoj web stranici .
Završna obrada izvedenog sustava moguća je sa svim sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama kao mineralne žbuke tipa SEP Z 200 + MINERALKOLOR, SILIKATNA ŽBUKA Z ili R, akrilatne žbuke TERAKRILI, ili SILIKONSKA ŽBUKA.
"