Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

rukavina / 16.3.2011 10:27

poštovani
trebam izvršiti sanaciju vanjskoih stepenica na ulazu u zgradu. Stepenice su obložene kulirom koji se moram ukloniti i treba sanirati betonsku podlogu, na pojedinim dijelovima se čak i armatura vidi. Kojim sredstvom da se sanira ta betonska podloga i da li je potrebno raditi i hidroizolaciju na tu podlogu pošto će se postavljati sad pločice. Ograda stepenica je betonska i premazana sa nekom bojom koja se ljušti. Nije samo problem u boji nego se na pojedinim dijelovima i beton orulio. Zanima me nakon što seskine boja, čime sanirati taj betonski zid, te koja sa kojom bojom bi bilo potrebno premazati taj zid. Planira se sad ugraditi i okapnica na taj zid, pošto ga do sad nije bilo, pa je zbog tog došlo do tog oštećenja.
Hvala na odgovoru.
Napomena, radi se o od prilike 184 m2 površine na stepenicama koje treba sanirati betonsku podlogu.

ODGOVOR

Nakon čišćenja i skidanja oštećenih dijelova potrebno je prvo antikorozivnim sredstvom premazati armaturu i podbetonirati gotovim betonom ili REPARATURNIM MORTom ako se radi o krpanju do debljine 20 mm.
Hidrizolaciju na stepenicma nije potrebno raditi već keramiku lijepite fleksibinim ljepilom.
Betonsku ogradu skinuti boju oprati vodom pod pritiskom i pregletati REPARATURNIM MORTOM F u d=3 mm.
Nakon sušenja prebojite bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte. Obavezno na zid ugradite okapnicu.

Branko Bogdan / 12.3.2011 21:08

Na sep fasadi uz more poslije desetak godina pojavile su se fine pukotine kroz koje zimi prodire vlaga na unutarnjoj strani zida.Kojom bojom bi trebalo premazati vanjsku sep fasadu da se spriječi prolaz vlazi???

ODGOVOR

Upotreba bilo kakvog premaza ne može garantirati da ćete spriječiti daljnji prodor vlage. Naime, površinske pukotine nisu opasne i boja ih može premostiti ali naša pretpostavka je da je problem u žbuci koja porozna i prima vlagu na sebe, te je prenosi u unutarnje prostore. Ako se u objektu samo povremeno boravi tada je utjecaj vlage još veći, jer je prevelika temperaturna razlika između unutarnjeg i vanjskog prostora. Ako su pukotine lasaste, površinu operite vodom pod pritiskom i nakon sušenja prebojite akrilatnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.

nino / 12.3.2011 20:46

Pri izgradnji kuće, napravio sam zubove na nadvojima debljine 9cm, te sam sada stavio stolariju sa roletama debline 23.5 cm što je za cca 3.5-4.0cm šire od debljine zida od blok opeke (29cm). Koju žbuku zida (debljine 3.50-4.00cm) izvesti tako da se kutije izjednače sa žbukom, ako će se jednog dana izvesti fasada od izolacijskih ploča debljine 8-10cm (EPS ili nešto slično)? Blok opeka je klasična.

ODGOVOR

Da bi izjednačili debljine ožbukajte toplinskom žbukom TERATERMO 080.

slavica vukajlovic / 8.3.2011 23:42

Postovani, htela bih u stanu da na gipsane ploce u povrsini od 4.5m2 nanesem morsku so ali ne znam cime se ona mesa i kako se lepi so je iz mrtvog mora? HVALA unapred Slavica iz Beograda.HVALA

ODGOVOR

Obratite se za savjet nekom od izvođača „.slanih soba“..

boris suknaić / 8.3.2011 11:47

Stara fasada od hirofe je finirana sa F 900.Želim fasadu obojiti.Šta je potrebno još napraviti i koju vrstu boje preporućate?

ODGOVOR

Na FINU ŽBUKU F 900 staru najmanje 14 dana možete nanositi sve vrste fasadnih boja kao MINERALKOLOR, SILIKATKOLOR, TERATON V ili SILIKONKOLOR. Obzirom da je riječ o sanaciji stare fasade preporučamo premaze veće paropropusnosti –. SILIKATKOLOR (+ SILIKATGRUND) ili SILIKONKOLOR (+ UNIVERZALKONCENTRAT GRUND).

n zuvela / 7.3.2011 16:27

Stovani

Dali je neka od vasih beton. ploca pogodna kao podloga za drzanje osobnog automobila?
Ako da,molim za preporuku.
zahvaljujem

ODGOVOR

Za tu namjenu pogodni su i opločnici i ploče, a najbitniji zahtjev je dobra priprema podloge (ako podloga nije dobro izvedena postoji opasnost od pucanja, lomljenja rubova) na koju se postavljaju. Ipak, preporuča se debljina ploče ili opločnika od barem 5-6 cm. Iz našeg proizvodnog programa možete izabrati između opločnika debljine 6 ili 8 cm i ploča debljine 5 cm.

Jelena / 9.3.2011 16:04

Treba da adaptiram podrumske prostorije. Izbila je vlaga. Interesuje me najbolji nacin za njenu sanaciju.

ODGOVOR

"Preporučamo otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije zidova ispod razine tla, te drenažu oko objekta. Unutarnje zidove preporučamo ožbukati visokoparopropusnim sustavom materijala SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama navedenih materijala dostupnim na našoj web stranici ."

ivan / 25.3.2011 20:42

Poštovani,

u postupku sam renoviranja kupaonice. Prije postavljanja keramičkih pločica trebao bih popuniti instalacijske kanale(vodovod, kanalizacija)i izravnanati pod. Zidovi su od siporeksa i blokova (ožbukani vapneno-cementnom žbukom). Molim Vas preporuku, koje proizvode koristiti za pripremu površina za postavljanje pločica.
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Pod izravnajte CEMENTNIM ESTRIHOM 20 u minimalnoj debljini od 4 cm. Nakon sušenja estriha keramiku lijepite na pod i zid koristeći ljepilo TERATEKT F, a sljubnice fugirajte s TERAFIL F.

Boris S / 2.3.2011 12:32

Želim skinuti staru hirofu i nakon toga fasadu obojiti.
Koje radnje i materijale savjetujete?

ODGOVOR

"Postojeću HIROFU potrebno je mahnički odstraniti u potpunosti, te čitavu površinu temeljiti oprati mini-wash-em. Nakon najmanje dva dana sušenja, po potrebi površinu obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 uz prethodno impregniranje podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om. Za završnu obradu preporučamo akrilatnu boju TERATON V ili silikonsku boju SILIKONKOLOR.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama na našoj
web stranici ."

Danijel Krevatin / 2.3.2011 11:22

Živim u staroj kamenoj kući, zidovi 60cm stara fasada na rupe kroz koje se voda skuplja nakon kiše. Koji tip fasade izvesti kako bih dobio toplinsku izolaciju i zaštitu od kiše? Da li trebaju nekakvi dodatni premazi na kamen prije fasade? Hvala

ODGOVOR

ODGOVOR 1:
Iz vašeg upita nije vidljivo da li su vanjski kameni zidovi obrađeni žbukom ili ne. Molimo detaljinij opis „.fasade na rupe“..

DOPUNA UPITA:
Žbuka preko kamenog zida, a pod rupe podrazumjevam oštećenu žbuku

ODGOVOR 2:
Toplinsku zaštitu preporučamo izvesti povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju s mineralnom vunom sa završnom obradom SILIKONSKOM ŽBUKOM Z. Prethodno je potrebno izvesti poravnanje „.krpanje“. postojeće žbuke vapneno-cementnom žbukom VC 50.