Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z B / 5.7.2016. 14:17:41

Pozdrav, planiram uskoro preuređivati stan u stambenoj zgradi iz 60ih. Zidovi već imaju nekoliko slojeva boje na sebi (a nekoć davno su imali tapete koje su skidane) pa me zanima je li bolje brusiti zidove kako bi se skinula boja (da se spriječi moguće ljuskanje u budućnosti) te čime premazati te betonske zidove nakon što se skine boja prije nanošenja nove čiste boje. S impregnacijom sam davno imala loše iskustvo jer je zbog nje na mjestima nanešena boja bila slabija (kao da je rjeđa). Zanima me kako postupiti da bih osigurala da mi se neće zidovi ljuskati nakon nekoliko slojeva kreča.

ODGOVOR

Betonske zidove, ako su bili bojani, potrebno je podlogu mehanički postrugati i dobro otprašiti od prašine. Poželjno je očišćenu podlogu pregletati disperzivnom masom TERANIL MAX ili polimer cementnom masom TERANIL EKSTRA u debljini 2-3 mm. Prije bojanja nije nužno impregnirati podlogu, no ako to ipak želite koristite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koji se nanosi razrijeđen s vodom 1:1 neposredno prije bojanja. Slabo upojne podloge kao beton impregniraju se dan ranije KONTAKT GRUNDOM.

I / 5.7.2016. 12:48:42

Molim vaš savjet oko hidroizolacije temelja obiteljske kuće. Kuća je u izgradnji, dimenzija 8x8m, katnica i ovih dana bi trebala biti dovršena temeljna ploča. Temeljna ploča se oslanja na trakaste temelje, odnosno nadtemelje i iznutra otprilike 30cm nabijenog kamenog agregata, bez podruma. Donji rub temeljne ploče (debljine 10-15cm) će biti u razini okolnog terena. Zanima me koje proizvode upotrijebiti za hidroizolaciju prije početka izgradnje zidova

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz koji možete upotrijebiti za zaštitu temelja je HIDROPTOTEKT DUOLESTIK. To je dvokomponentna visoko fleksibilna hidroizolacija, potrebno ju je nanijetu dva sloja ukupne debljine 3-4 mm..

M B / 4.7.2016. 20:59:04

Pozdrav! Zanima me što učiniti u slučaju da je zid pogletan, ali prije nanošenja boje nije impregniran? Treba li skidati boju dolje (dva su sloja boje), premazati impregnacijom pa bojom ili postoji impregnacija koja bi išla na sadašnju boju i onda boja za zid?

ODGOVOR

Ako je zid obojan a nije impregniran ništa se neće dogoditi, niti je potrebno skidati boju. Boja koja je na zidu može ostati dok se ponovne ne odlučite bojati. Kada će se nanositi novi sloj boje podloga se može ili ne mora impregnirati. Impregnacija je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND i nanosi se neposredno prije bojanja.

v s / 30.6.2016. 15:01:22

Poštovani vidim da proizvodite materijal u boji za izradu brušenog kulira ,Zbog toga vjerujem da imate recepturu kako zamiješati kulir,odnosno koji omjeri materijala.

ODGOVOR

Naš gotovi proizvod za izradu pranog kulira je naziva KULIRMIX i njemu se dodaje samo zrno i voda. Receptura je naša poslovna tajna. Za izvedbu pranog kulira debljine 1 cm potrebno vam je 10 kg gotove smjese KULIRMIX i jedna vreća zrna. Majstor, izvođač pranog kulira sigurno će imati neku svoju recepturu.

D S / 30.6.2016. 11:05:02

Molim Vas na coklinu kuće imam teraplast, no nakon cca 10god. teraplast se ljušti tj. cijele krpe cca 15cm odpadaju ( pogotovo kad su visoke temperature on kao da se usred omekšanja odvaja od coklina), što mi preporučate napraviti.

ODGOVOR

Ako se TERAPLAST ljušti nakon toliko vremena očito je u pitanju čvrstoća prionjivosti tj. negdje je došlo do vlaženja podloge tj. zasićenja vlagom i odvajanja TERAPLAST-a. Sve slabo držeće dijelove skinuti, pokrpati i presvući novim slojem TERAPLAST-a. Dakle, tamo gdje se TERAPLAST odvaja potrebno ga je skinuti sa površine , po potrebi površinu popraviti ili REPARATURNIM MORT-om ili SAMOTERM-om F i nanijeti novi sloj TERAPLAST-a uz prethodnu impregnaciju površine. Ako se TERAPLAST ne može odvojiti od površine može se preko postojećeg sloja nanijeti novi sloj također uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om dan ranije.

I K / 30.6.2016. 8:46:58

Poštovanje! Molim vas objašnjenje što znači ovakva informacija kod Potrošnje za Teranil? 1,2 kg/m2/mm - dakle ti milimetri? Pretpostavljam da potrošnja ovisi također o debljini sloja ali mi nikako nije jasno zašto je ovako navedeno.

ODGOVOR

Potrošnja TERANIL-a je 1,2 kg za 1 mm po 1m2 površine. TERANIL se nanosi obavezno u dva sloja ukupne debljine 2-3 mm. Maksimalna ukupna debljina teranila može biti do cca 4-5 mm.

m o / 28.6.2016. 10:37:01

Dobar dan dali se moze TERAPLAST postaviti na pod ? ili neki drugu materijal koji bi mi preporucili .to mi je ulaz u kuci nije natriven tako da tu pada kisa snjeg.hvala

ODGOVOR

TERAPLAST nije namijenjen za izvedbu horizontalnih ploha. Za izvedbu poda možete ugraditi gotove betonske ploče koje mogu biti završno obrađene PRANE, PJESKARENE ILI BRUŠENE s različitim zrnom. Ploče su debljine 3,8 cm i otporne su na smrzavanje te protuklizne.

k p / 16.6.2016. 9:21:27

Poštovani Da li se može preko neoštećene već postojeće termo žbuke dodati novi sloj žbuke debljine 3-5 cm

ODGOVOR

Na postojeću toplinsku žbuku ne preporučamo izvedbu novog sloja bez prethodnog rabiciranja podloge pocinčanim punktiranim rabic pletivom. Prije odluke od novom sloju toplinske žbuke potrebno je provjeriti nosivost podloge. Za izvedbu novog sloja toplinske žbuke potrebno je podlogu nahrapaviti i pocinčani rabic učvrstiti za postojeću žbuku i tek onda izvoditi novi sloj žbukanja, ali ne više od 3 cm , a maksimalno 4 cm. Završna obrada TERATERMO GLETom uz rabiriranje staklenom mrežicom u sloju teratermo gleta, dekorativna obrada akrilatnom,silikatnom, silikonskom ili mineralnom žbukom.

B / 13.6.2016. 7:33:45

Kojim vašim proizvodom grundirati gipskartonske ploće prije krečenja klasičnim bojama

ODGOVOR

Gips kartonske ploče prije nanosa unutarnje boje nije potrebno impregnirati već se boja može direktno nanijeti na te ploče. Ako prethodno želite podlogu impregnirati, upotrijebite neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđenen s vodom u omjeru 1:1.

g m / 12.6.2016. 8:37:44

zanima me je li preporučljivo na stiropor stavljati sep kao završnu fasadu

ODGOVOR

Na ploče EPS mogu se ugraditi bilo koje tankoslojne dekorativne žbuke, pa tako i mineralna žbuka SEP.