Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z b / 4.5.2016. 5:16:51

Postovani, trenutno smo u fazi gradnje podruma cca 32m2. Podrum se nalazi na terenu jako niske nadmorske visine cca 3,5m. Prodor oborinskih podzemnih voda je konstantan tokom cijele godine a zimi je naravno pojacan. Trenutno je odradjen iskop i nalivena betonska ravna podloga. Zanima me koja je najbolja opcija kako zastititi armirano betonske zidove i pod tokom gradnje tako da u buducnosti nemamo problema sa vlagom i mogucim prodorom vode u podrum, pozdrav

ODGOVOR

Za navedeni upit najbolje bi bilo konzultirati se s inžinjerom hidrotehničkog smjera koji može dati najbolji savjet vezano za konstantni priliv oborinskih voda. Ono što vam mi možemo preporučiti je kvalitetna izvedba hidroizolacije s vanjske strane armirano betonskih zidova koji prilikom izvedbe moraju imati dodatak za vodonepropusnost i minimalno marku betona C 30/37. Za hidroizolacijski premaz upotrijebite BETONPROTEKT DUOELASTIK. Obavezno je izvesti drenažu drenažnim cijevima.

Z / 3.5.2016. 19:16:22

Postoji li boja s kojom bi ofarbo staru ciglu u bijelu boju? Cigla koju bi farbao trebala bi sluziti kao vrtna staza pa bi stoga trebala biti i otporna na habanje i vremenske uvijete.

ODGOVOR

Ciglu možete obojati bojom za beton AKROTON PLUS. Boje koje mi proizvodimo nisu u potpunosti namijenjeni za horizontalne površine, ali mogu poslužiti namjeni. AKROTON PLUS namijenjen je za zaštitu vertikalnih površina betona i armirano-betonskih konstrukcija od prodiranja štetnih tvari (CO2,SO2,), u jako opterećenim uvjetima eksploataciie (tuneli, podzemne garaže i sl.) .

a b / 3.5.2016. 15:29:37

Da li se može cementni malter nanositi na horizontalnu (podnu) hidroizolacionu podlogu?

ODGOVOR

Na AB ploču, na kojoj je izvedena horizontalna hidroizolacija preporučamo izvesti CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini od 3 cm.

D S / 3.5.2016. 11:18:59

Dobar dan. Želim na balkon odozdo ljepiti stiropor pa ga zatim armirati i navuči sepom.Pošto je površina obojana fasadnom bojom na goli beton strugao sam koliko se moglo i prao pod pritiskom.Da li je sad bolje tu mješanu površinu beton-fasadeks (vodorazrijedivi )impregnirati sa Kontaktgrundom ili Mineralkvarc grundom prije ljepljenja eps-a na ljepilo. Hvala

ODGOVOR

AB podgled s koje je djelomično odstranjena boja potrebno je impregnirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja polistirena.

D J / 2.5.2016. 11:17:16

Poštovani ! Imam betonirano dvorište staro preko 3o god.Na površini su neravnine i udubljenja, posljedice utjecaja vremena. Zbog ulaza u garažu ne mogu sve pokriti nekim betonskim pločama koje su više od cca 3 cm.Pitanje je - Mogu li sve pokriti glazurom koju bih armirao tankom mrežicom ??Koji materijal za to postoji ?Ili postoji rješenje koje ne uključuje sve maknuti i početi iznova ? Puno hvala.

ODGOVOR

Glazura se ne može armirati mrežom ako nije veće debljine od 3-4 cm. Sve slabo držeće dijelove treba maknuti i pokrpati do 20 mm RERPARATURNIM MORTOM G ili brzoveznim mort REPARATURNI MORT RAPID R4 250.

S K / 1.5.2016. 21:43:15

Poštovani,u kuhinji imam postavljene pločice,malo hrapavije. ,sada bi stavili nove preko ovih ali problem je što pod na sredini sadrži neravninu od skoro 4 cm. Može li se masa za izravnavanje staviti na ulegnuto mjesto u toj debljini i ide li masa za izravnavanje uopce na keramiku. Hvala.

ODGOVOR

Masa za keramiku može doći na postojeće pločice uz prethodni impregnacije podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja. Samonivelirajuće mase mogu se nanositi od jednom do 20 mm. Samonivelirajuću masu u debljini 4 cm potrebno je izvoditi u dva do tri sloja, s tim da odjednom se može iznivelirati do 20mm, a razlika do 40 mm kada postojeći sloj očvrsne, nakon minimalno 48 sati. Sanacija ulegnuće se može izvoditi na predloženi način ako ulegnuće nije veće od 1,5 - 2,00 m2.

z / 1.5.2016. 10:01:29

Pošovani , na postojeću sep fasadu staru 25godina bih htio staviti stiropor izolaciju i fasadu.Kakav postupak treba primjenitiprije lijepljenja?

ODGOVOR

Površinu oprati vodom pod pritiskom i lijepiti ploče stiropora upotrebnom morta za lijepljenje i izradu armaturnog sloja SAMOTERM F. Potrebno je dodatno mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz toplinsku ploču i postojećeg sustava i minimalno 5 cm u nosivi zid .

A P / 28.4.2016. 20:51:41

POMOĆ OKO BETONSKE OGRADE. BETON JE PRIJE NEKOLIKO GODINA BIO BOJAN SA NEKOM BOJOM. DANAS TA BOJA JE ISPUCALA I OTPADA I BETON NA MIJESTIMA IMA PUKOTINA. KAKO TO SANIRATI. POKRPATI RUPE SA FLEKSIBILNIM LJEPILOM I BOJITI PONOVO BOJOM ZA ZID. MOLIM SAVJET.HVALA.

ODGOVOR

Površinu pregletajte REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 20mm ili REPARATURNI MORT F u debljini 5-6 mm. Nakon primjene morta površinu prebojite bojom ta beton AKROTON.

M R / 28.4.2016. 16:46:39

Postovani, prije svega dobar dan i cestitke na azurnosti.... Pitanje: imam dvije vanjske betonske vaze koje su lose napravljene i beton se osipa. Kako mogu ucvrstiti tu vertikalnu plohu? VC50 sa mrezicom i nakon toga glet ili je potrebno nanijeti dodatnu armaturu i ponovno betonirati zid vaze i tako prakticki poduplati konstrukciju?? Hvala

ODGOVOR

Ako se površina betona osipa a prema pretpostavci je loša, postoji mogućnost da proizvodi koji ćete ugraditi mogu uzrokovati odvajanje ili još više osipavanje postojećeg betona. Provjeriti čvrstoću postojećeg betona prije sanacije i pokrpati ga ili REPARATURNIM MORTOM G do maksimalne debljine 20mm ili upotrijebiti cementnu žbuku C-80 do debljine 2,5 cm. Za navedene proizvode ne koristi se armaturna mrežica.

S C / 26.4.2016. 21:44:40

Dobar dan, zanima me dali je samoborka smjesa za zidanje dobra za zidanje staklenih opeka ?

ODGOVOR

Za zidanje staklene opeke može se upotrijebiti TERATEKT B bijelo ljepilo ili MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE a bijelim ili sivim cementom.