Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D - / 19.3.2015. 17:20:18

Poštovani,

molila bih VAs jedno mišljenje, dali je moguće da sa objekta otpadne
žbuka jer je rađena od dvije različite firme, npr. žbuka samoborka a
bojanje žbuke od XXXX.

Naime u objekt je prodrla voda radi proboja izolacije te je žbuka i popadala,
dok je jedan sudski vještak rekao da se radi o padanju žbuke jer su korišteni
materijali od dvije različite firme.

Molila bih VAs mišljenje. (koje je nama jasno)


Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

Prema opisanom nismo u mogućnosti složiti se sa mišljenjem sudskog vještaka, jer upotrebom žbuke jednog proizvođača i premaza drugog proizvođača nije moglo doći do opadanja žbuka.
Da su se proizvodi dva proizvođača miješali zajedno i ugrađivali zajedno moglo bi doći do kemijske reakcije i možda do ljuštenja žbuke tj.premaza (boje) i eventalno glet mase( F900 ) ali ne i do padanja žbuke.
Naveli ste da je došlo do prodora vode te je slijedom toga došlo je i do vlaženja žbuke i kada je žbuka bila prezasićena vlagom došlo je do odvajanja žbuke od podloge i padanja iste.
Prodor vode morao se dugo zadržavati na žbuci koja se najvjerojatnije nije mogla isušiti, te je s vremenom došlo do pada čvrstoće same žbuke natopljene vlagom i do postepenog propadanja.
Prilikom izvedbe toplinske ili hidroizolacije moglo je doći do propusta prilikom izvedbe tj.potrebno je bilo obratiti pažnju na izvedbu detalja npr.spoj dva elementa, diletacija, nedostatna odvodnja vode, priključnih dijelova i sl.
Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u rješavanje problema.

I / 18.3.2015. 15:26:54

Poštovani,
imamo etažu od 60m2. cijela etaža građena je s opekom. Etaža je na prvom katu, drugi kat nije izgrađen, ali je površina prekrivena katranom. S vanjske strana zidova postavljen je stiropor radi i izolacije. Zanima me vaše mišljenje, koju žbuku primijeniti na zidovima prostorija, kupaone, a koju na podu? I kako preporučate uraditi strop?

ODGOVOR

Pošto je na objektu izvedena samo 1 etaža i prekrivena katranskim premazom preporučamo vam da unutarnje žbukanje zidova i stropa izvedete sa vapneno cementnom žbukom VC 40.
Na podu treba izvesti cementnu glazuru sa proizvodom CEMENTNI ESTRIH 20 u potrebnoj debljini.
Ako imate dovoljnu visinu prije glazure možete ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS.

d k / 17.3.2015. 12:17:51

Dobar dan, na moru na kući imam bijelu hirofustaru 30 god koja nije oštećena ali je jako požutila, moje pitanje glasi, kojim redoslijedom i kojim materijalima mogu ofarbati fasadu, dali ju treba prati miniwashem dali treba neka temljena boja?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom koji treba prilagoditi da se što manje oštećuju zrnca nanesene HIROFE.
Ako su na povšini fasade vidljiva tamna obojenja tj. zaraza mikroroganizama (alge, plijesni i sl.) nakon pranja i sušenja površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID. Ako zaraza nije prisutna tretiranje biocidnim sredstvom nije potrebno.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Impregnacija se nanosi neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, a razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:1.

ž b / 13.3.2015. 9:21:35

U postupku renoviranja stana mehanički sam skidao keramičke pločice i uljanu boju te izvršio postavljanje novih instalacija u zid pri čemu je zid znatno oštećen. Možete li mi preporučiti proizvode s uputama za sanaciju zidova (dio sa završnim bojanjem, dio s keramičkim pločicama) kao i lokaciju nabavke na području Rijeke ili okilice.

ODGOVOR

Krpanje zidova treba izvesti sa žbukom VC 40 ako se radi o oštećenjima do 2 cm, a za oštećenja veća od 2 cm upotrijebiti žbuku VC 60 ili toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD.
Nakon krpanja, površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja i pregletati TERANIL-om u dva sloja. Nakon sušenja od minimalno 7 dana obojati disperzivnom bojom.
Za keramiku upotrijebite žbuku VC 40 ill VC 60 ovisno o kakvim oštećenjima se radi.
Žbuku samo u grubo zagladiti te nakon sušenja ugraditi keramiku.

M M / 11.3.2015. 16:48:34

Možete li mi reći definiciju (što je) fasadna, a što fugirana opeka?

ODGOVOR

Na bavimo se opekama, upit pošaljite proizvođačima opeke ili pro-googlajte za odgovor na internetu.

R M / 11.3.2015. 13:29:08

Dali se može i kojim ljepilom ljepiti stiropol za osb ploče.?

ODGOVOR

U svojoj ponudi nemamo proizvode kao što su OSB ploče, pa tako vas ne možemo ni savjetovati koje ljepilo možete koristiti za lijepljenje ploča stiropora na OSB. Naš ljepilo koje je namijenjeno za ljepljenje i gletanje toplinsko izolacijskih ploča nije ispitano u sustavu sa OSB pločama. Najbolje se obratiti proizvođaču OSB ploča koji će vas savjetovati s kakvom vrstom ljepila možete lijepiti ploče stiropora.

M / 11.3.2015. 10:47:40

Poštovani
Imam SEP na kuči star 15 godina (mineralna iz vreče) broj 4 blizu mora cc 200 metara sad bi htjeo na nju navuči drugu da bude jedinica.
Da li se samo na nju navuče drugi SEP jedinica ili bi najprije to trebao gletat i staviti premaz ANTISOL?
Možete li mi reči korake i postupak.
i koja je razlika od SEP-a mineralne žbuke iz vrče i one iz kante napravljene?
Hvala

ODGOVOR

Površinu oprati i očistiti vodom pod pritiskom. Suhu podlogu impregnirati KONTAKTGRUND-om dan ranije.
Osušenu podlogu pregletati u dva sloja sa TERATERMO GLET-om te u sloju gleta utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160.
Nakon cca 7- 10 dana ugraditi željeni tip dekorativne žbuke.
Ako je površina zasićena topivim solim nakom pranja i sušenja površina se može premazati ANTISOLOM.
SEP je mineralna dekoartivna žbuka zaribane ili ribane tesksture bi ispručuje se u vrećama te se prilikom ugradnje dodaje voda, dok je žbuka u kantama silikatna,akrilatna ili silikonska kojoj se ne dodaje ništa jer je žbuka pripremljena za nanos na pripremljenu podlogu .

m m / 10.3.2015. 19:57:15

Betonski temelji ograde oko kuće su oronuli i oštećeni. Na koji način ih obnoviti i sanirati? Da li je nanošenje vanjske žbuke dovoljno? Hvala

ODGOVOR

Površinu treba oprati i očistiti vodom pod pritiskom.
Površinu premažite hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom I nanesite ili cementnu žbuku C-80 ili REPARATURNI MORT G u debljini do 20 mm.
Površinu zatim obojati bojom za beton AKROTON.

b c / 10.3.2015. 16:45:03

dobar dan interesuje me farbanje fasad tj fasad je postavljena pre 7 godina i samo bih hteo da osvezim tj prefarbam posto je izgubila svoju prvobitnu boju nije ispucala niti preteran prljava sta mi je sve potrebno za to krecenje i da li treba da se prvo opere vodom tj pod pritiskom masinom za pranje...hvala unapred

ODGOVOR

Fasadnu površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte .
Prije bojanja fasadnu površinu obavezno treba oprati vodom pod pritiskom.
Pritisak prilagoditi fasadnoj površini.

A B / 10/03/2015 07:33:13

Molila bih Vas za pomoć kako i uz koje vaše proizvode se može dobro zatvoriti rupa u vodonepropunom oknu (uz samu dovodnu cijev nije dobro napravljeno pa sve slivne vode ulaze u okno i napune ga do vrha. Te Vas isto molim da mi kažete postoji li kakvo brtvilo za šaht koji je kockasti kako voda nebi ulazila i sa gornje strane dok pada kiša. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Otvor oko dovodne cijevi preporučamo zatvoriti HIDROPROTEKT-om.
Ukoliko voda neprestano nadire moglo bi doći do ispiranja materijala, u kojem slučaju preporučamo HIDROSTOP.
Nakon zatvaranja samog otvora cijelu površinu premazati HIDROPROTEKTOM zidarskom četkom u dva sloja križno.