Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J K / 9.1.2015. 22:25:43

Na vanjskoj terasi nekoliko fuga na pločicama nije kvalitetno napravljeno, te se dio pločica podiže uslijed vlage (snijeg, kiša), a kada je suho vračaju se u normalu. Međutim kako se to ponavlja (2-3 god.) - povećava se površina podignutih pločica i fuge nestaju. Radi se o terasi veličine cca 20 m2, a za sada podiže oko 5m2. Može li se na neki način to riješiti, a da se ne mora cijela terasa trgati i iznova popločavati.

ODGOVOR

Preporučamo skidanje postojeće keramičke obloge, temeljito čišćenje podloge.
Obzirom da je došlo do provlaživanja glazure, potrebno je prije nastavka radova pričekati sušenje kao ne bi došlo do ponovnog zatvaranja vlage u podlozi. Na temeljito očišćenu podlogu izvesti polimercementnu fleksibilnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK ( ili alternativno HIDROELASTIK 2K), te postoviti novu keramičku oblogu fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.
Za fugiranje primijeniti fleksibilnu masu za fugiranje TERAFIL FLEKS. Napominjemo da je prilikom izvođenja radova potrebno posebnu pozornost obratiti na izvedbu detalja- spoj hidroizolacije sa završnim okapnim profilom ili limom, spojevi na eventualnom odvodnom grlu i sl.

P / 9.1.2015. 11:06:36

kuća je ožbukana vapneno-cementnom žbukom (gotova MUREXIN ŽBUKA), strojnIm žbukanjem i fino zaribana. Da li treba prije nanošenja završnog dekorativnog sloja ( žbuka ili samo fasadna boja s mineralnim vlaknima) podlogu rabicirati (mrežica i gletanje) ili je dovoljna samo impregnacija.

ODGOVOR

Ukoliko ne izvedenim slojevima žbuke nema vidljivih oštećenja, preporučamo nanošenje završno dekorativne žbuke minimalne granulacije 1,5 mm tipa TERAKRIL Z, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim obojenim MINERALKVARC GRUND-om.

J L / 8.1.2015. 4:11:23

Poštovani ,

Staru stropnu žbuku sanirali smo struganjem , impregnacijom armiranjem ljepilom i mrezicom i nakon toga gletanjem. Nakon 20 dana došlo je do pucanja i djelomično zbuka zvoni . Molim informaciju gdje smo pogriješili i kako sanirati ostatak stana da ne ponovimo grešku .

Lp

ODGOVOR

Obzirom da ste utvrdili da „žbuka zvoni“, vjerojatno je, zbog nedovoljno očišćenje ili čvrste podloge, došlo do odvajana novo nanesenih slojeva od podloge.
Predlažemo na mjestu pukotine otvoriti površinu utvrditi mjesto raslojavanja. Moguće je da je do raslojavanja došlo i u sloju žbuke, odnosno odvajanja žbuke od podloge u punoj debljini, ukoliko je njena čvrstoća, odnosno čvrstoća prionjivost na podlogu manja od čvrstoće prionjivosti ljepila na žbuku.
Ukoliko je došlo do odvajanja novih slojeva iste je potrebne odstraniti, temeljito očistiti te ispitati čvrstoću postojeće žbuke. Ukoliko je žbuka „trusna“ preporučamo je odstraniti u potpunosti.

M M / 7.1.2015. 23:27:09

Proširivao sam dnevni boravak tako što sam srušio zid od male sobe do,pošto je sve to rađeno oko 1990. godine. Problem je sljedeći nisu isti nivoi parketa a ima rupa gdje je bio pregradni zid. Jel mi pametno dignuti stari parket i izliti novi estrih preko starog? Jel se može ići s cm debljine govori to zbog nivoa ostatka kuće jer sam sad mislio stavljati laminat debljine 1 cm. zahvaljujem

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o visinskoj razlici od 1 cm, kako je vidljivo iz vašeg upita, preporučamo niveliranje poda izvesti, samonivelirajućom masom TERANEKS.
Prethodno temeljito očistiti postojeću glazuru nakon skidanja parketa, te neposredno prije nanošenja TERANEKS-a, podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.
Po potrebi prethodno „pokrpati“ glazuru (na mjestu pregradnog zida) CEMENTNIM ESTRIHOM 20.

N V / 7.1.2015. 19:51:00

Poštovani,
kuća je stara 45 godina a toliki je i vijek fasade koja je rađena od terabone sa komadićima stakla.Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila i na mjestima ima dosta gljivica i lišajeva.Kako mi je to lice kuće mislio sam fasadu prebojati pa vas molim za savjet sa čime to obaviti.

Hvala

ODGOVOR

Za osvježavanje postojeće TERABONE preporučujemo oprati površine vodom pod tlakom (mini-wash), plohu zaraženu mikroorganizmima obvezno tretirati TERACID-om nakon najmanje dva dana sušenja podloge, te prebojati egalizacijskom mineralnom fasadnom bojom visoke paropropusnosti MINERALKOLOR.
Ukoliko želite sačuvati karakterističan izgled TERABONE sa liskunom, te ukoliko nakon pranja mini-washem ne ostaju vidljiva sivkasta obojenja na mjestima zaraze, nakon tretiranje površina TERACID-om predlažemo površinu hidrofobirati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.

đ m / 7.1.2015. 17:24:40

Poštovani,
prije 10-tak god.fasadu smo obložili stiroporom debljine 5 cm.Mi bi sada pojačali i na taj sloj stavili još barem 5 cm.Jeli to izvedimo,hoće li doći do odvajanja slojeva?Hvala.Lp.

ODGOVOR

Mogućnost izvedbe, kao i svojstva novog toplinsko izolacijskog sustava ovise o kvaliteti izvedbe i postojećem stanju starog sustava.
Potrebno je više informacija (vrsta podloge, vrsta toplinske-izolacije, način pričvršćivanja, tip završne obrade, eventualna oštećenja i sli) na temelju kojih bismo vam mogli dati konkretniji odgovor.

d d / 6.1.2015. 20:37:19

pravim umjetnu stenu za pozadinu akvarija,,premazo bi je ljepilom za stiropor zanima me dali je otrovno da mi nebi nastetilo ribama.hvala

ODGOVOR

Preporučamo izvedenu „stijenu“ završno obraditi polimer cementnom hidoizolacijom HIDROPROTEKT koja je certificirana za obradu površina koje su u kontaktu s pitkom vodom.

G S / 6.1.2015. 13:34:17

Postovani

Zanima me da li između sloja hidropretekta i sanisil h je potreban sloj sanil špirac?
Gdje navedene proizvode je moguće kupiti u Splitu ili okolici?
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Na površinama obrađenim HIDROPROTEKT -om prije nanošenja SANISIL H žbuke, potrebno je nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA kao vezivni sloj.
Navedene proizvode možete pronaći u trgovinama BRODOMERKUR, PEVEC i dr.

T K / 5.1.2015. 23:53:08

Imam stan u prizemlju i malo dvorište od betonskih opločnjaka i nije dobro napravljen pad i u jednom kutu mi se skuplja voda i malo mi je zid vlažan iznutra!Planiram rekonstrukciju dvorišta pa bi napravio pad ponovo tanko nanio betona i čitao sam da imate nešto što se nanese na taj beton(da ne propušta vodu) i onda mogu lijepit na to pločice ili ponovo poslagat te opločnjake?

ODGOVOR

Preporučamo oko samog objekata izvesti opločenje opločnicima koje postaviti na drežani sloj, kako bi se spriječilo zadržavanje procijedene vode. Vanjske zidove ispod razine tla, kao i cca 30 cm iznad buduće kote terena dodatno hidroizolirati polimer-cementnom hidroizolacijom tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili sl.
Na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova potrebno je provesti sanaciju zbog prisutne zaraze mikrorganizmima. Odstraniti slojeve boje i gleta do podložne žbuke. Površinu temeljito otprašiti i tretirati TERACID-om, te pregletati TERANIL-om, i oličiti unutarnjom bojom sa fungicidinim dodatkom - TERAPOL FRESH.

M / 5.1.2015. 15:21:05

Poštovani,

zanima me kada se postavljaju stiropor fasade koliko dugo smije fasada stajati bez završnog sloja žbuke.

Dakle na stiropor fasadi je postavljan završni sloj ljepila, ali nije postavljana žbuka. Zanima me koliko smije fasada ostati u tom stanju prije nego se počne uništavati i propadati, ili završni sloj fasade na to uopće ne utječe. drugo pitanje da li atmosferske prilike - kiša, snijeg itd mogu dodatno uništit fasada koja još nije završena jer joj nedostaje taj završni sloj žbuke.

S Poštovanjem,

Matea Somek, mag.ing.arh.

ODGOVOR

Karakteristike izvedenog toplinskog sustava ovise o svim njegovim komponentama, uključujući i završni sloj.
Ukoliko, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, niste u mogućnosti izvesti sami završni sloj, kvalitetno izveden armirajući sloj biti će dostatna zaštita postavljenih toplinsko-izolacijskih ploča.
Preporučamo završni sloj izvesti u povoljnijim vremenskim uvjetima.