Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I M / 20.12.2014. 19:44:09

Volio bih ako bi mi mogli pomoći savjetom, živim u kući koja je stara oko 100 godina i građena je od kamena ali leđa kuće malim dijelom ukopana su u zemlju i od 1991 počela je vlažiti jer je na fasadu kuće naslonjen kanal kojim teće kišnica. Koji vaš proizvod bih mogao upotrebiti da koliko toliko spriječim ulazak vlage, tj da izoliram taj kanal jer mislim da bih tada spriječio vlaženje u kuću. HVALA !

ODGOVOR

Možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja.

V C / 16.12.2014. 9:05:05

Postovanje,
sto preporucujete kao zavrsni sloj na vanjski ytong zid debljine 25 cm (novogradnja) pregletan fleksibilnim ljepilom sa mrezicom. Stiropor fasada ne dolazi u obzir jer nema mjesta za nju. Hvala

ODGOVOR

Vanjski zidovi od porobetona mogu se obrađivati žbukanjem laganim žbukama tipa VC 20 L, ili gletanjem TERATERMO GLETOM uz obavezno rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. za završnu obradu preporučamo završno dekorativne žbuke kao mineralne žbuke SEP Z 200; SEP Z 300; SILIKATNE ŽBUKE ili SILIKONSKE ŽBUKE, uz odgovarajuću impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

r s / 15.12.2014. 11:28:40

Pozdravljeni

Bavim se izradom energetskih izkaznica u RSlo, pa me zanimaju tehnične karakteristike izolacije pod ljudskim oznakom TPŽ, kao neka vrsta ploče (EPS odnosno sa strane ojačan (kombivol) ploče), koje su nekad upotrebljavali za toplinsku izolacijo krovova odnosno mansardi-

lp renato

ODGOVOR

U proizvodnom programu Samoborke d.d. postojala je i toplinska žbuka pod imenom TTPŽ (toplinska podložna žbuka) koja svojstvima odgovara današnjem proizvodu TERATERMO 100 STANDARD. Riječ je o toplinskoj žbuci toplinske provodljivosti λ=0,13 W/mK.

Ploče koje opisujete odgovarale bi troslojnim laganim građevinskim pločama sa jezgrom od ekspandiranog polistirena tzv „KOMBI PLOČE“.
Tehničke karakteristike istih možete pronaći na web stranicama proizvođača.

i / 12.12.2014. 12:35:40

Renovirali smo staru kucu..skigali staru zbuku..sada stavljamo rucno novu zbuku..pitanje je dali nakon grube zbuke je dobro stavit mrezu sa ljepilom?

ODGOVOR

Grubu žbuku potrebno je dodatno obraditi FINOM ŽBUKOM F 900, ili VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u sloju kojem se može izvesti armiranje ogovarajućom mrežicom.
Polimer-cementni mortovi tipa „ljepila“ nisu odgovarajući materijala za obradu klasične podložne žbuke.

b l / 11.12.2014. 0:33:30

kuca je tek ozidana i balkonske ploce su otvorene ,mislio sam ozidati ogradu ali neznam sa kojim blokom i na koji nacin ,i koja visina je standardna?
Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala, ali ne opeke ni blokova, i nismo niti izvođači građevinskih radova pa vam na postavljeno pitanje ne možemo odgovoriti.

H J / 10.12.2014. 12:55:56

Postovani,

Imam vanjsko stepeniste s plocicama te mi se na jednom dijelu stepenice zadrzava voda uz zid kuce.

Na zidu kuce je teraplast i bijela fasada, medutim na unutarnjoj strani zida pojavljuje se voda tocno na mjestu gdje se zadrava voda na stepenistu.

Jel postoji hidroizolacija koja bi sprijecila prodor vode?

ODGOVOR

Ako je s vanjske strane izvedena završna obrada sada je teško sanirati prodor vode bez sanacije tj.otvaranja dijela stepenica, eventualnog izravnavanja i upotrebe hidroizolacijskog premaza.
Najvjerojatnije detalj spoja stepenice i fasadne površine nije dobro izveden.
Ako sada postojeći sloj premažete hidroizolacijskim premazom nećete ništa postići jer će vam zaostala vlaga predstavljati probleme.
Najbolje je maknuti pločice, izvesti sanaciju i hidroizolaciju i ponovno ugraditi keramiku.

J T / 9.12.2014. 12:17:09

poštovani,dali imate nesto iz vase ponude,za izolaciju bunara(gustirne),dali mi mozete nesta preporucit,cuo sam da je dobro polimer cementni sistem

ODGOVOR

Bunar premažite u dva sloja četkom HIROPROTEKT mineralnim hidroizolacijskim premazom. HIDROPROTEKT je zdravstveno ispitan te se može upotrebljavati tamo gdje je pitka voda.

P Đ / 9.12.2014. 9:19:04

Ručno žbukane zidove koji su bojani htjeli bismo pogletati pa nas zanima koji kontaktni premaz koristiti i koju masu za gletanje?
Lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Postojeću boju je potrebno mehanički ostrugati, otprašiti površinu, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om i pregletati TERANIL-om u dva sloja.

L / 7.12.2014. 20:41:32

Poštovani

Imam malenu kamenu kuću koja je nekoć služila kao staja ali sada je preuređena. Zidovi su jako debeli i od ove godine počeli su na nekim mjestima jako vlažit i počela se skupljati pljesak. Zanima me kako bih se mogao riješiti vlage i onemogućiti njen povratak isto tako me zanima sa čime bih mogao izolirati prostor posto imamo problema sa ugrijavanjem. Puno hvala

ODGOVOR

Pretpostavka je da objekt nema izvedenu horizontalnu hidroizolaciju i da je prezasićen vlagom.
Vlage u starim kamenim kućama teško ćete se riješiti ali ju možete smanjiti.
Potrebno je maknuti staru žbuku. Zidove do visine maksimalno cca 40 cm premazati HIDROPROTEKT-om , u dva sloja četkom i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.
Zagrijavanje prostora ovisi o debljini zidova koju imate, te ako je debljina manja (kao blok opeka) potrebno je napraviti proračun građevne fizike da se vidi kolika debljine toplinske izolacije je potrebna.

j k / 7.12.2014. 10:31:49

Poštovani! Radili smo adaptaciju malog stana u zgradi staroj tridesetak godina (pretpostavka). Rušili smo jedan pregradni zid, štemanjem poravnavali betonski zid, vadili podove i brusili betonsku glazuru na podu. U jednoj sobi dio žbuke smo radi izravnanja skinuli i ponovo zažbukali a ostala žbuka je bila u redu i nismo ju dirali. Sa zidova je sastrugana stara boja do prvog premaza koji se nije dao skidati, osim djelomično. Na zidove je stavljen premaz, dva puta glet i dva sloja boje. Nakon nekoliko dana primijetili smo na dva zida pukotine, jedva primjetne, na dijelovima gdje je ostala stara žbuka (većina zida). Majstor koji nam je malao, ustvrdio je kuckanjem po zidu da se najvjerojatnije žbuka obvojila od zida. Kako smo u međuvremenu posta vili parkete i adaptaciju završili, sada bi to trebali sanirati na najbezbolniji način. Da li postoji kakav način da se ispita što se desilo, a da se ne ruši napamet, odnosno ako se žbuka ovojila od betona, dali se to može nekako sanirati (injektirati, zalijepiti)? Molim vaše mišljenje ili preporuku kome da se obratim. Pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko vam žbuka zvoni nažalost ne možete spriječiti širenje pukotina i odvajanje žbuke a u kasnijoj fazi i padanje te žbuke.
Sve slabo držeće dijelove potrebno je maknuti tj.skinuti i ponovno ožbukati novom slojem žbuke.
Slojevi koji su stavljeni na postojeću slabiju žbuku su prečvrsti te je sada došlo do odvajanja.