Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M O / 14.11.2014. 7:55:50

Namjeravamo na postojeću ''šeranu'' fasadu koja je prije desetak godina obojena akrilnom bojom postaviti Etics fasadni sustav sa 12cm stiropora. Kako pripremiti podlogu? Koju završnu žbuku preporučate? Hvala.

ODGOVOR

Podlogu obojanu akrilatnom fasadnom bojom potrebno je ostrugati žičanim četkama prije lijepljenja stiropora SAMOTERM-om.
Kao završni sloj možete nanijeti akrilatnu žbuku TERAKRIL Z granulacije od 1,5 mm, 2,0 mm ili 3,0 mm.

M Ž / 13.11.2014. 21:22:04

Poštovanje! Imam problem sa vlagom u vikendici, zanima me kako se je rješiti? Više od pola vikendice je ukopanu u zemlju nema nikakve hidroizolacije niti ničega, zidana je iz betonskih blokova, zanima me kako to sanirati iz unutarnje strane? Poljepiti stiropor ili? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Problem vlage bi trebalo sanirati sa vanjske strane izvedbom hidroizolacije i pravilne drenaže, jer ukoliko hidroizolirate s unutarnje strane postoji mogućnost da će se vlaga kapilarno dizati po zidovima u visinu.
Ukoliko se odlučite na izolaciju s unutarnje strane možete hidroizolirati mineralnom žbukom za zaštitu od vlage HIDROPROTEKT.

M Č / 12.11.2014. 12:12:26

Postovani imam balkon 24m2 zanima me koji premaz trebam prije keramike jer je glazura vec stavljena i koliko puta treba premazat i kako zavrsiti izolaciju na balkonska vrata hvala!

ODGOVOR

Hidroizolaciju možete izvesti dvokomponentnom polimer cementnom hidroizolacijom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, ili ekonomičnijom varijantom HIDROELASTIK 2K.
Za kvadraturu od 24 m2, potrebno Vam je dva pakiranja HIDROPROTEKT DUOELASTIK (25 KG+12,5 L) i pakiranje (10 KG+ 5 L), odnosno dva pakiranja HIDROELASTIK 2K (25 KG+6,25 L) i jedno pakiranje (8 kg+2 L).

Hidroizolaciju izvesti u dva sloja (križno), a na mjestu ulaznih vrata podignuti hidroizolaciju ukoliko je to moguće.

J K / 11.11.2014. 12:01:00

Poštovani, imam dva problema, koja bih želio riješiti po principu - sam svoj majstor-, stoga bih želio čuti vaš savjet.
1. Na obiteljskom grobu podignuta je nadgrobna dvoslojna ploča. Jedan sloj je mramor, a drugi od neke smjese betona. Ploča je stara tridesetak godina i sa stražnje strane (beton ) puca, što u zimskom periodu kad smrzava pospješuje raspadanje ploče. Ja sam mislio ploču premazati nekim od vaših sredstava za hidro izolaciju .
Molim savjet.
2. S obzirom na vrlo kišno ljeto, sjeverni zid kuće, tik ispod deke, propusti je vlagu. Kuća je građena krajem šezdesetih tako da se i cigla polako počela mrviti. Kuću su izgleda gradili hobisti, pa neke fuge i nisu popunjene kako bi trebalo. Tako da bih želio istovremeno popuniti fuge i tako ojačati sam zid, ali i cijeli zid zaštititi od vlage. S obzirom da se vaše upute o hidro izolaciji odnose samo na izolaciju betonskih zidova, bar sam tako shvatio, pitam se što je sa ciglom.
Zahvaljujem na odvojenom vremenu i savjetu.

ODGOVOR

1. ploču koja se mrvi nije moguće premazati hidroizolacijskim premazom ako se prvo ne sanira ploča tj. popravi se beton ili sa novim slojem betona ili podžbukati sa cementnom žbukom C-80. Nakon sanacije ploče dodatno se ploča može premazati hidroizolacijskim premazom monoelastik betonprotekt u dva sloja.
2. Opeku koja je oštećena potrebno je zamijeniti s novom opekom upotrebom morta za zidanje M5 kojim ćete sanirati i oštećene fuge između opeke. Popravljeni zid premažite hidroizolacijskim premazom duoelastik hidroprotekt u dva sloja.

S / 10.11.2014. 13:43:48

Štovani, molim vas odgovor. Koji je postupak žbukanja novogradnje. Da li je žbukanj obvezno najprije izvana ili je moguće najprije unutarnje žbukanje a nakon toga vanjsko.
Što bi nam od vaših proizvoda preporučili za dalmatinsko podneblje? Kuća je zidana porotermom. Hvala.

ODGOVOR

Preporuka je da se prvo izvede unutarnje žbukanje, a nakon toga vanjsko žbukanje.
Za unutarnje žbukanje upotrijebite ili GV 10 (gips vapnenu žbuku) ili VC 40 (vapneno cementu žbuku).
Za vanjsko žbukanje upotrijebite žbuku VC 20L (laganu vapneno cementnu žbuku) ili TERATEMO 080 (toplinsku žbuku).

M P / 5.11.2014. 8:22:30

Poštovani,
imam kotlovnicu u kojoj je završni sloj betonska ploča direktno na zemlji. Ploča je jako grube površine (a i kao svaki beton, stalno praši) tako da je čišćenje užasno otežano.
Imate li kakvo rješenje koje bi popunilo grubu površinsku strukturu betona, a da je ujedno i dovoljno glatko (radi čišćenja) i otporno da može poslužiti kao završni sloj?

ODGOVOR

Ako je čvrstoća betonske ploče zadovoljavajuća tj. ako osim cementne skramice nema velikih oštećenja ploču pregletajte REPARATURNIM MORTOM G u potrebnoj debljini.
Podlogu reba prati i očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja REPARATURNIM MORT-om.
REPARATURNI MORT može ostati bez završne obrade, površina se naknadno može prebojati bojom za beton AKROTON.

B P / 4.11.2014. 10:52:31

Poštovani, uz kuću imam terasu koja sa gornja strane ima pukotina a sa donje strane se počeo trusiti beton i komadi odlamati. Na nekim mjestima je došlo do armature. Kako mogu najefikasnije sanirati terasu pogotovo sa donje strane.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Vidljivu armaturu premazati antikorozivnim sredstvom i podbetonirati betonom ili ožbukati CEMENTNOM ŽBUKOM C-80 u maksimalnoj debljini 2,5 cm uz prethodno obrađenu podlogu CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.

Z P / 4.11.2014. 10:20:18

Poštovani,

Molim Vas da mi ponudite rješenja za sanaciju dijelova stare kuće sa Vašim materijalima. Dovoljan mi je samo popis materijala za dolje navedena tri problema. Način primjene vidjet ču po tehničkim listovima.

1. Nakon ugradnje PVC stolarije ostala su velika oštećenja. Slika 1-3.
2. Dimnjak je u jako lošem stanju. Slika 4 i 5.
3. Puknuti spoj stare keramičke cijevi za odvodnju oborinske vode. slika 6.

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6

Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Poštovani,
1. krpati žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom, prefilcati finom žbukom i
2. nakon krpanja oštećenih dijelova ciglom i mortom za zidanje M5, žbukanje žbukom VC 50
3. ne možete koristit niti jedan materijal za sanaciju keramičkih cijevi jer nemamo proizvode koji mogu se upotrijebiti na keramiku.

H / 2.11.2014. 17:23:55

Postovani,spremam se postaviti podne gres plocice po cijelom stanu.Na mjestima u kuhinji i kupaoni gdje sam skidao stare plocice ostale su mi na nekim mjestima rupe dubine 1-2cm,sto biste mi savjetovali cime bih to mogao sanirati.Te koje biste mi ljepilo savjetovali da koristim,radi se o gres plocicama 60X30.hvala

ODGOVOR

Oštećenja sanirati upotrebom cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20 ili samonivelirajućom masom TERANEKS UNILEVEL.
Za lijepljenje koristite ljepilo za pločice TERATEKT F.

T M / 30.10.2014. 9:31:51

Poštovani,
molim vas za informaciju i pomoć.
Imamo postojeću fasadu na kući iz *70 tih godina takozvana Terabona. Sada trebamo novodograđeni dio stepeništa prekriti fasadom i htjeli bi da krajniji rezultat bude što sličniji (makar po teksturi) postojećoj okolnoj površini.

Kupili smo Terabonu Samoborka i majstor je započeo raditi ali rezultat po teksturi nema sličnosti s zrnatom površinom stare terabone. Da li je to uopće isti materijal? Da li on ne koristi pravilnu tehniku? Da li uopće još postoji ta vrsta fasade za kupiti?

Unaprijed hvala na pomoći.

ODGOVOR

TERABONA koja se proizvodila prije više od 30 godina proizvodi se i danas, prodaje se i u potpunosti je ista kao i nekada, osim što sada nema više liskuna u TERABONI jer ga nije moguće nabaviti.
TERABONA nema sjaj kao nekada no tekstura je u potpunosti ista. Kupuje se i danas i nikada nismo imali reklamaciju na njezinu teksturu.
Pitanje da li majstor zna što je šerana žbuka i da li je radio već šeranu teksturu i zna li u kojem trenutku treba početi šerati žbuku.
Ako ne zna izvesti šeranu žbuku može ugraditi mineralnu žbuku SEP-Z 300 koji će teksturom biti najbliži TERABONI.