Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

g f / 15.6.2014. 22:08:33

Poštovanje..imam neprekrivenu terasu 50m2 ispod je garaža a betonska ploča curi,pa sam mislio premazati recitolom staviti ljepenku te nakraju prekriti glazurom od 8 cm..što vi preporučuje te i dali bi bilo to dobro..hvala

ODGOVOR

Za izvedbu navedenog postupka ne možemo vam odgovoriti jer RECITOL I LJEPENKU mi ne proizvodimo.
Ono što vam možemo preporučiti je izvedba vezane ili plivajuće glazure sa našim proizvodom CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini 3-4 cm a maksimalno do 8 cm. Na glazuru ugradite dvokomponentni fleksibilni hidroizolacijski premaz HIDROELASIK 2K. HIDROELASTIK 2K nanesite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm i na hidroizolacijski premaz ugradite keramiku ili kamen ili bilo koju oblogu po izboru.

s A / 15.6.2014. 13:20:28

Postovani,
Uselila sam se u kucu koja je stajala 25 godina ozidana ,bez prozora i nije izmalterisana . Zidana je siporeksom i okolo je stavljena kao cigla za prezide a ne fasadna kako smo mi mislili. Podrum stoji isto nenabacen. Moj muz nista nije dezinfikovao ,samo je stavio stafle na zid i preko toga rigips,na pod je isto stavio stafle i na to usb polce a prekon toga laminat. Da li je to ispravno uradeno i sta biste vi uradili? Meni je logicno da se to necim dezinfikuje prvo,ali on nije.Isto terasa je sva zelena,zuta i od mahovine ,malo je i ostecena kako da to dezinfikujem i da li mogu premazati betonskom bojom ? I jos da Vas pitam da li preko te betonske boje mogu ici plocice ako jednog dana budemo radili? Izvinite na opsirnom pisanju ...Hvala Vam puno unaprijed

ODGOVOR

Ne možemo vam odgovoriti na prvi dio upita da li je izvedena površina dobro napravljena. No prije izvedbe ako je površina zidova koje ste oblagali bila zaražena mikoorganizmima, svakako je bilo poželjno upotrijebiti neko sredstvo za sprječavanje razvoja mikororganizama i tretirati površinu zidova od opeke.
Drugi dio pitanja - ako je terasa zaražena mikroorganizmima treba je dobro oprati vodom pod pritiskom, a obrasle površine mahovine odstraniti žičanim četkama.Nakon sušenja od 1-2 dana površinu premazati fungicidnim sredstvom TERACID tj.površinu dobro natopiti, osušiti 1-2 dana i možete premazati bojom za beton AKROTON u dva premaza.
Prije izvedbe keramike, obojanu površinu potrebno je mehanički ostrugati tj. boju što više tzv.otvoriti i onda lijepiti keramiku s fleksibilnim ljepilom.

J P / 14.6.2014. 11:00:26

Poštovani,
radio sam hidroizolaciju terase. Ukupno 30 kvadrata. nakon nanosa hidroizolacije postavio sam armaturu i poceli smo stavljati estrih. ukupna je debljina 5-7 cm ovisno o mjestu, obzirom da je povrsina bila neravna. Problem je u tome sto je majstor krivo procijenio kolicinu cementa te je smjesa presiromasna. kao poslijedica, dok se hoda po njoj mrvi se, cak i kada kisa pada izmrvi se po cijeloj povrsini. na mjestima gdje se voda cijedi (kapa) s krova cak i izdubi estrih! tako da sam nakon zadnje kise nasao par rupa...
Moje je pitanje, obzirom da je ovo ocigledno presiromasna smjesa, postoji li koji nacin sanacije postojeceg stanja, a da se ne treba skidat postojeci estrih? Netko mi je predlagao da stavim fleksibilno ljepilo. Ima li to smisla? Keramiku ne planiram stavljati jer trenutno si to ne mogu priustiti. Nakon nekog vremena bi to doslo u obzir, ali trenutno na zalost ne. Molim Vas za savjet!!!

ODGOVOR

Prema opisanom stavljanje bilo kojeg novog proizvoda na postojeću glazuru nije moguće.Naime iz opisanog vaša glazura je loše izvedena i nema dovoljnu čvrstoću.
Svi materijali koji bi mogli doći na tu ploče su visoke čvrstoće i ako podloga nije dobro izvedena dolazi do pucanja i odvajanja nanešenog novog proizvoda kao i postojeće loše glazure.Nažalost glazuru morate maknuti i izvesti novu tj.možete kupiti naš gotov proizvod CEMENTNI ESTRIH 20 i nanijeti u minimalnoj debljini 3 cm.

A C / 11.6.2014. 13:41:13

Poštovani,
Molim Vas za savjet.
U sobi koja se nalazi na katu u jednom kutu na dnu ,jedan mali dio vlaži. Da li je dobro taj dio premazati nekom Vašom emulzijom.? Kojom?

Isti problem imam Ii u podrumu.
Samo u jednom kutu od poda vlaži zid. Da li je I to dobro premazati emulzijom ili nekim drugim proizvodom?

ODGOVOR

Prvo treba utvrditi od kuda vam se pojavljuje vlaga kako bi se otklonio uzrok vlaženja na katu.
Isto vrijedi i za podrum. Nakon utvrđivanja uzorka podrumski prostor možete premazati dvokomponetnom hidroizolacijskom premazom HIDROELASIK 2K u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.
Premazivanje bilo kojim tipom emulzije neće trajno riješiti problem s vlagom.

i / 11.6.2014. 13:33:14

Poštovani. Sazidao sam novu kuću i na njoj napravio termoizolaciju fasade debljine 15 cm. Temelje kuce jos uvijek nisam termoizolirao nego su samo hidroizolirani. Pošto mislim prilazne staze, i staze oko kuće urediti sa vašim opločnicima molim vas da me savjetujete kako da uredim spoj temelja i opločnika. Srdačno Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

Oborinske vode odgovarajućim mjerama treba odvoditi od pročelja. Preporuča se izvedba drenažnog sloja s ciljem sprječavanja kapilarnog širenja vode.
Pločnike, kao i obloge pločama ili opločnicima, treba izvoditi s odgovarajućim padom i konstruktivnim odvajanjem od objekta.

Spoj s tlom (pogledajte sliku http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg )
a) Bez perimetarne izolacije
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja i ulazi ispod razine tla (na prijelazno područje) urezuje se ukoso na donjoj strani i obrađuje armaturnim slojem do kraja podloge te završno-dekorativnim slojem minimalno 15 cm ispod razine tla.
b) S perimetarnom izolacijom
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja ulazi ispod razine tla minimalno 20-30 cm. Ukoliko su debljina toplinsko-izolacijskog materijala podnožja i perimetarne izolacijerazličite, potrebno ih je ujednačiti kosim rezom s ciljem osiguranja nepropusnosti spoja.
Ploče se urezuju ukoso na donjoj strani, na mjestu spoja s perimetarnom izolacijom. Armaturni sloj treba nanositi i na perimetarnu izolaciju. Završno-dekorativni sloj treba nanijeti minimalno 15 cm ispod razine tla.

M S / 11.6.2014. 7:57:30

Poštovani,
kuća mi je u pripremi za fasadu na koju ide 10 cm stiropor, kako je kuća stara i na njoj je šerana fasada pa me zanima dali je potrebno tiplati stiropor ili ne, neki kažu da neki ne ako je manje od 8 m visine, majstor kaže ne i da lijepi na hladno ljepilo,
hvala,

ODGOVOR

Mehaničko pričvršćivanje na izvedbi toplinskog sustava:
Podloga mora biti tehnički korektno pripremljena tako da se osigura trajna veza između ploče i podloge, ili samo lijepljenjem ili lijepljenjem uz dodatno mehaničko pričvršćivanje.
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča/lamela, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.
Kod sustava s površinskom masom (izolacija + armaturni sloj + završno-dekorativna žbuka) većom od 30 kg/m2 i kod zgrada viših od 22 m potrebno je provesti detaljnu analizu opterećenja i nosivosti sustava.

d z / 11.6.2014. 1:42:28

Dnevni mi je uradjen fasadexom pa me zanima da li trebam nastaviti kreciti njime ili mogu preci na jupol??jer bojim se da mi jupol ne zatvori pore???pozz

ODGOVOR

Molimo proslijedite upit proizvođaču FASADEX-a i/ili proizvođaču JUPOLA jer oni najbolje znaju sastav i karakteristike svojih proizvoda te će vam precizno moći odgovoriti na vaš upit.

PS. Ostavili ste nam neispravnu email adesu pa vam nismo mogli odgovoriti tim putem.

l l / 10.6.2014. 19:57:13

Molim vas za savjet,kuća visina unutarnjeg prostora 2,40 cm,(od deke)to je bez eshtrika, što napraviti,mislim da što manje cm izgubimo,što staviti za izolaciju prije stavljanja keramike odnosno parketa?odnosno

ODGOVOR

Na armirano betonsku ploču potrebno je ugraditi minimalno 3 cm cementne glazure bez toplinske izolacije, pa na to možete ugraditi keramičke pločice ili parket.
Ako želite ugraditi toplinsku izolaciju s pločama elastificiranog polistirena, debljina izolacije mora biti minimalno 1 cm, a cementne glazure minimalno 4 cm.

S Š / 9.6.2014. 20:27:43

Poštovani, koje mi proizvode možete ponuditi kod sanacije AB ploče terase površine 15m2. Površina terase je oštećena, na nekim mjestima do dubine 5cm. Planiram pločenje terase. Hvala na odgovoru, Sanja

ODGOVOR

U koliko na terasu planirate postaviti keramičke pločice kao završni sloj, onda vam možemo predložiti Samoborkine fleksibilne dvokomponentne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.
Prvenstveno namjena tih izolacija je zaštita glazure, odnosno da se nanose ispod keramike koja se lijepi fleksibilnim ljepilom na hidroizolaciju, a nikako nisu namijenjene kao završni sloj na horizontalnim površinama, odnosno da se po njima hoda.

Ako ne planirate postavljati keramičke pločice, onda preporučamo BETONPROTEKT DUOELASTIK koji može biti završni sloj, ali također na površinama po kojima se ne hoda.
BETONPROTEKT DUOELASTIK je potrebno zaštititi od sunca bojom za beton npr. AKROTON.
Postojeće pukotine treba prethodno sanirati jer naše hidroizolacije ih ne mogu premostiti.

T S / 9.6.2014. 13:53:43

Oko kuće mi se nalazi stari ispucani beton. Kako sam napravila fasadu a beton je uz kuču zanima me na koji način mogu staviti tlakovce ili betonske ploče (što bi bilo bolje)?

ODGOVOR

U koliko je postojeći beton jako oštećen potrebno ga je ukloniti, a u koliko su pukotine površinske lasaste, na beton možete fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS zalijepiti betonske ploče 40x40x3,8 cm, no samo ako su te površine za pješake jer te ploče nisu namijenjene za automobilski promet.