Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

e k / 27.3.2014. 20:31:34

ne zamjerite ! hvala na odgovoru, ova adresa je tocna . usput da pitam kolika sirina fuga bi trebala biti kada je rijec o prirodnom rezanom kamenu kod polaganja istog na betonsku plocu i koju fug masu koristiti ili moze cement i sitni pijesak kako se to inace radi(kod starih majstora)i koji je omjer cementa i pjeska?

ODGOVOR

Širina fuge za kamen nije određena nekim standardom i ona može biti po vašem izboru - sve ovisi koje veličine je kamen i na koji način se polaže.
Za fugiranje kamena preporučamo vam MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili TERAMINERAL VG ili VF ako se radi o fugama veličine 20mm i više.
Masa za fugiranje kermike i kamena TERAFIL FLKES koju mi proizvodimo upotrebljava se za širine i dubine fuga do 10 mm.
Ako se želi fugirati na način upotrebe cement - pijesak omjer mješenja je 1:2.

PS. U emailu smo vam poslali grešku koju smo dobili od vašeg email isporučitelja na naš prethodni odgovor, a isti je slučaj bio i s ovim odgovorom putem email-a.

A Š / 27.3.2014. 11:18:16

Poštovani,

Imam kuću u Splitu, stara je nekih 16 god. Klasično je ožbukana, a sada planiram staviti stiropr te završnu žbuku. Koliko sam se uspio informirati, za područje Dalmacije bolji je izbor akrilatna žbuka na stiropr, nego silikatna, jer ne propušta paru kao i stiropr, a silikatna propušta pa se stvara kondezat? Da li je to istina, odnosno je li zaista akrilatna žbuka kao završna bolji izbor?
Čuo sam da je silikonska još najbolji izbor, ali mi nije jasno po čemu?

Pozdrav, zahvalan

ODGOVOR

Za priobalno područje koje je izloženo jakim udarima vjetra, kiše i soli preporučljiva je akrilatna žbuka jer ima visoku vodoodbojnost i čvrstoću a nešto manju parapropusnost, dok silikatna žbuka ima manju vodoodbojnost u odnosu na akrilatnu žbuku ali zato veću parapropusnost. Obje žbuke mogu se upotrijebiti za izvedbu završnog sloja na toplinskom sustavu pa vam preporučamo odabir akrilatne ili silikonske žbuke.
Silikonska žbuka u odnosu na akrilat ili silikat je najbolji izbor jer uz visoku vododobrojnost ima i visoku parapropusnost.

e k / 27.3.2014. 0:18:44

lijep ozdrav svim samoborkinim uposlenicima a posebno timu koji odgovara na nasa pitanja,naime da li smijem lijepiti prirodni kamen na betonsku tzv.mrtvu vanjsku plocu staru 5-6 dana ako smijem sa kojim ljepilom ili moram cekati 20-tak dana .hvala !

ODGOVOR

S ljepljenjem kamena na ploču koja je izvedena pije 5-6 dana svakako pričekajte još barem 15 -20 dana.
Naime bitno je da ploče tj. beton postigne svoju deklariranu čvrstoću te da se vlaga u podlozi što više smanji.
Po potrebi nakon cca 20 dana ploču premažite dvokomponentnim hidroizolacijskom premazom DUOELASTIK HIDROPOTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Nakon cca 24 h kamen možete lijepiti TERATEKT FLEKS UNILEVEL ljepilom.

PS. OStavili ste nam netočnu email adresu.

H F / 26.3.2014. 14:35:20

Poštovani,

Planiram raditi drenažu na staroj kamenoj kući na moru koja je sa stražnje strane ukopana cca 1.5m u zemlju. Sa unutrašnje strane zida gdje ćemo raditi drenažu vidljivi su tragovi vlage.

zidar spominje da bi sve otkopao, pocistio, pozbukao i onda stavio ljepenku, čepastu foliju, drenažnu cijev, batudu,...

Bio bi Vam zahvalan ukoliko mi možete dati neki savjet vezano za isto.

Hvala.

LP,
Hrvoje

ODGOVOR

U koliko izvođač napravi iskop oko objekta žbukanje nije potrebno. S vanjske strane zidove premažite hidoziolacijskim premazom DUOELASTIK HIDROPTREKT u dva sloja debljine 3-4 mm ugradite toplinsku izolaciju XPS pločama u debljini cca 5-6 cm te na to ugradite čepastu ljepenku. Nakon toga ugradite drenažnu cijev i zasipajte prvo batudom pa zemljom.

S B / 24.3.2014. 17:11:08

Imam vapnenocementnu žbuku od mlijevenog pijeska (prilično gruba) dali bi prije zaravnavanja (gletanja) trebao nečim premazati (impregnirati) Hvala. Pozdrav.

ODGOVOR

Ako je postojeća žbuka vrlo gruba potrebno je prije izvedbe gletanja površinu izravnati vapneno cementnom žbukom VC 40 ako se radi o unutarnjim radovima, a s VC50 ako se radi o vanjskim radovima, a tek onda izvesti gletanje TERANIL-om uz impregniranje UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvedbe gletanja.

M K / 24.3.2014. 10:43:30

Dali se može s nekom Vašom samonivelirajućom podnom masom za izravnavanje može izravnavati podloga od keramičkih pločica.Radi se o kupaonici čiji pod nije potpuno ravan pa bih ga htio iznevelirati da ne razbijam pločice i na to lijepiti nove pločice.

ODGOVOR

Ako se radi o niveliranju do 10 mm možete upotrijebiti samonivelirajuću masu TERANEKS RAPID.
Površinu pločica potrebno je nahrapaviti tak da se površina glazure malo istuče, premaže impregnacijom KONTAKT GRUND dan ranije pa drugi dan izlije samonivelirajuća masa TERANEKS RAPID.
Nakon sušenja od 3-4 dana možete lijepiti keramiku TERATEKT FLEKS ljepilom.

d s / 23.3.2014. 20:10:27

Poštovani,
molim vašu preopruku. Koju podložbu, a koju završnu žbuku koristiti za unutarnje ručno žbukanje zidova u novogradnji? Zidovi su od obične opeke.
Da li je se moraju nužno ugrađivati profili za zaštitu/ojačanje rubova?

Hvala!

Pozdrav!

ODGOVOR

za unutarnje žbukanje možete koristiti vapneno cementnu žbuku VC 40 ili gips vapnenu žbuke GV 10.
Ako upotrijebite VC 40 žbuku potrebno je prije bojanja obaviti gletanje TERANILom, a ako koristite GV 10 gletanje nije potrebno već samo bojanje.
Profile nije nužno ugraditi, ali je preporuka da se ugrade zbog smanjenja mogućeg mehaničkog oštećenja kuteva.

m / 23.3.2014. 11:56:42

poštovanobzido sam kuhinju sa starom ciglom koja zahvača i dio di se kuha pa me zanima s čime da je premažem da ostane tako ajmo reč vijerno stara a da mi pritom zaštiti kuhinju od masnoča koje znaju prilikom kuhanja prskati unaprijed zahvaljujem (uglavnom bi sve zidove zidane zaštitio ) rado bi vam i sliku poslo da vidite

ODGOVOR

Staru ciglu možete premazati FIKSANIROM ili SILIKOSAM KONCENTRAT-om.
Bez obzira na upotrijebljeni premaz ciglu nije moguće zaštiti od masnoće, te ju je potrebno povremeno očistit.
Najbolje bi bilo da nam proslijedite nekoliko slika da vidimo konkretnu situaciju.

G R / 22.3.2014. 12:05:45

Štovani
Imam na fasadi Samoborkine silakatne boje oznaka 209,210,211,212.
Koje bi današnje oznake boja mogle odgovarati tim bojama da bih
mogao osvježiti fasadu?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

navedene oznake boja ne koriste se već 15 godina te vam možemo iz sadašnje ton karte navesti najsličnije tonove:
209 – između boja 3035 i 3036
210 - 3031
211 - 3035
212 - 3034
Savjetujemo da pogledate našu ton kartu kod trgovca koji prodaje našu robu i utvrdite da li vam navedeni tonovi odgovaraju.

S V / 21.3.2014. 17:26:49

Poštovani, prije četri godine majstori su mi postavili termo žbuku, silikat žute boje. Od ove godine se je žuta boja išarala sivkastim mrljama, izgled kao da se boja oprala i to samo sa istočne strane, također na jednom mjestu ima pukotina u dužini od 20 cm,i tu mi ulazi vlaga na unutarnji zid.kako sanirati pukotinu i da li je greška u boji ili silikatu. Hvala

ODGOVOR

Da bismo vam odgovorili na vaš upit potrebno je znati je li toplinska žbuka preglatana ili prefilcana i s kojim materijalom.
Da li je ugrađena silikatna boja – premaz ili silikatna žbuka, koje teksture, granulacije.
Pukotina je pojavila na završnom sloju ili je kroz cijeli presjek žbuke. Ako vam ulazi vlaga pretpostavka da je pukotina kroz cijeli presjek žbuke. Potrebno je znati kako se pukotina prostire njena - širina,dubina.
Ako ste u mogućnosti, proslijedite nam nekoliko slika da vam možemo odgovoriti na vaš upit.