Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z / 27.2.2014. 20:12:48

pozdrav.zanima me koliko smije biti neravan zid,dali se moraju ploče preklapat na kutovima i kako postavit kutnu mrezicu na kut koji nije pravi nije 90 stupnjeva već je veći.hvala

ODGOVOR

Ravnost podloge u skladu s HRN DIN 18202:
Razmak mjernih točaka [m]: 0,1 : 1 : 4 : 10 : ≥ 15
Dozvoljene vrijednosti za nezavršene zidove i donje strane ploča (mm): 5 : 10 : 15 : 25 : 30

Za postavu kuta većeg od 90° umjesto profila ugradite staklenu mrežicu koju ćete postaviti na kut koji je na objektu.
Objekat neće moći imati na takvim kutevima mehaničku zaštitu.

L V / 27.2.2014. 9:16:24

Planiram postaviti toplinsku fasadu, kuća se nalazi na otoku Lošinju (cca 300 m2 fasade) pošaljite mi okvirnu ponudu za izvođenje istih radova ukupnu cijenu, hvala

ODGOVOR

Mi smo proizvođači građevinskog materijala, a ne izvođači.

Ako vas zanima kalkulacija cijena materijala za vašu fasadu, za različite kombinacije po želji, možete to jednostavno dobiti preko naše web stranice:
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene

B Z / 26.2.2014. 9:17:06

Poštovani,
na teraplastu su se pojavile bijele fleke, odnosno izgleda kao da je izbijedjelo.Postavljen je prije 3 godine, a unazad 6 mijeseci je nastala promijena.Kako sanirati?
Hvala

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko fotografija TERAPLASTa i vidljive fleke da bi vam mogli odgovoriti.
Potrebno je znati na kakvu podlogu je TERAPLAST ugrađen, kakve su vremenske prilike bile prilikom ugradnje, da li je podloga bila vlažna prilikom izvođenja radova, u kojem periodu su se počele fleke pojavljivati, da li su rasprostranjene po cijeloj površini ili samo djelomično, da li se TERAPLAST čvrsto drži za podlogu i sl.

P / 23.2.2014. 11:49:11

U donjem unutrašnjem dijelu (kutu) prozora probija vlaga.(ne jako)Vanjski dio spoja žbuke i prozora sam silikonirao ali se i dalje pojavljuje vlaga, pa predpostavljam da je negdje napukla žbuka. Žbuka mi izgleda kao da je plastična i u boji je. Kuća se nalazi u naselju Hoto ville u Strmecu Samoborskom.Dali postoji neki vaš premaz kojim bi premazao žbuku oko prozora da bi time zatvorio eventualnu rupu ili pukotinu.Pregledom okom nisam ustanovio da ima neka pukotina ili rupa na žbuki. Hvala

ODGOVOR

Napuknuće završno dekorativne žbuke ne bi smjelo biti uzrok pojavljivanja vlaga u unutrašnjosti zida.
U navedenom naselju izveden je povezani sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama stiropora, te ako je sustav izveden pravilno armirajući sloj ne smije propuštati vodu ni vlagu.
Prepotstavka je da spoj prozora i klupčice nije adekvatno izveden te vam na tom dijelu zacurijeva.
Ovisno kako je završna žbuka pukla i kolika je postojeća pukotina, ako je lasasta pukotina može se prekriti fasadnom bojom u tonu završne žbuke, ako je pukotina šira od max 0,3 mm može se prebojati armirajućom fasadnom bojom u tonu žbuke.

I / 21.2.2014. 11:37:43

Ugradio bih opločnike Herkules - dimenzija 120x40 i 60x40. Zanima me da li mi možete poslati presjek kako bi izgledala kvalitetna podloga. Također me zanima da li se navedeni opločnici mogu koristiti kao vozna površina (ispred garaže)?
Hvala

ODGOVOR

Opločnici se mogu koristiti kao vozna površina.

Način ugradnje:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)
* 10-15 cm debljine - za lakša opterećenja
* 15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom).
Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

Presjek možete pogledati na priloženoj slici.

T / 20.2.2014. 0:51:06

trenutno renoviram kuhinju i u zidu su mi ostale rupe od vodovodnih i odvodnih cijevi koje bi trebalo nekako popuniti, pa me zanima što je najbolje za tu namjenu, i da na to će se lijepiti pločice tako da bi bilo idealna neka smijesa na koju dobro prijanja lijepilo za pločice.

ODGOVOR

Šliceve od instalacija možete ispuniti grubom vapneno cementnom žbukom VC 60, a prionjivost ljepila za keramiku na VC 60 je odlična.

v m / 18.2.2014. 22:21:18

Da li je kod novoizgrađene kuće potrebno žbukanje cementne ploče prije nanošenja estricha? Hvala i LP

ODGOVOR

Betonska ploča se ne žbuka prije nanošenja cementnog estriha. Jedino je potrebno neposredno prije izvođenja CEMENTNOG ESTRIHA 20 površinu navlažiti ili impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom, razrijeđenim vodom u omjeru 1:1.

A Č / 18.2.2014. 15:36:56

Ovim putem Vas molim za savjet s obzirom da na Vašoj stranici nisam naišao na slični slučaj...
2008.g. sam na kuću stavio stiropor fasadu i Samoborkinu boju-s obzirom da se ne razumijem u građevinu imao sam firmu koja je sve odradila pa se ne sječam detalja ali mislim da se radilo o akrilnoj boji.
Nakon cca 4 godine počela su se javljat napuhana mijesta na fasadi tj napuhivala se samo boja na pojedinim mjestima koja nisu ni po udarima bure,kiše ili nečeg sličnog ništa više ugrožena nego ostala čak bi se moglo reči da su zaštičena od bure.Ne vjerujem niti da je došlo do prodora vode jer je sve uvijek suho.
I zato Vas molim ukoliko mi možete pomoći sa stručnim savjetom kako sanirati oštečenja.

ODGOVOR

Prema poslanim slikama najvjerojatnije se radi o lošoj prionjivosti završne žbuka za podlogu. Naime moglo se desiti da izvođač prije ugradnje završno dekorativne žbuke podlogu nije uoće ili nije pravilno grundirao podlogu, ili je prilikom izvođenja završne žbuke podloga bila prevlažna te žbuka nije mogla vezala s podlogom, te zbog visoke vlage nema dovoljnu prionjivost.
Po slikama, za vrijeme hladnog i vlažnog vremena završna žbuka se odvaja u tzv. mjehurima od podloge, te je na mjestima vidljivo ljuštenje.
Pretpostavka da se ispod žbuke može zadržavati i nakupljena vlaga tj. voda.
Žbuku koja nema prionjivost bez problema se može skinuti.
Potrebno je žbuku skinuti podlogu do podloge, površinu prebrusiti i isprati vodom pod pritiskom. Ako će prilikom brušenja doći do oštećenja podloge po potrebi pregletati samoterm gletom u sloju 1-2mm. Nakon sušenja podlogu impregnirati dan ranije i ugraditi akrilatnu žbuku TERAKRIL Z, u boji prema izboru iz naše ton karte.

A M / 18.2.2014. 12:15:57

Trebamo obojati samoterm glet premazom srebrne nijanse. Proizvodi li se terapoks u srebrnoj nijansi?

ODGOVOR

SAMOTERM je glet masa za gletanje toplinsko izolacijskih sustava te nije primjerena podloga za bojanje.
Ovisno o intenzitetu boje TERAPOKS se može tonirati prema zahtjevu kupca.

Z N / 18.2.2014. 11:29:58

Poštovani,planiramo obnoviti fasadu jer je mjestimice ispucala na balkonima,a na ostatku kuće samo obojati ponovo u bijelu boju.
Naime,balkoni su sazidani ciglom-blokovi,ožbukani,a po tome je navučen sep jedinica kako to majstori nazivaju, ne znam kako se već to pravilno zove. Nakon par godina pojavile su se pukotine debljine 1 cm uzduž balkona koji su vezani samo jednom stranom za vertikalu kuće-konzolni,kod ostalih balkona-lođa to se nije pojavilo.Htjeli bismo to sanirati i obojiti u drugu boju.Što nam predlažete? Što upotrijebiti na zidovima ostalim zidovima kuće koji su samo obrađeni sepom ako ih želimo u bijelo obojiti,a što ako mijenjamo boju. Osim toga,podgledi balkona(odozdo) su nakon izgradnje deke(betonskog sloja)samo obojeni bijelim fasadexom.To bismo htjeli obraditi ali uz postavljanje okapnika. Što preporučujete za taj dio? Možemo li vaše proizvode nabaviti u prodajnim centrima Solingrađe? Zahvaljujem!

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko slika detalja fasadne površine, balkona i pukotina kako bismo vam mogli konkretno odgovoriti na vaš upit.