Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

H Š / 14.11.2013. 19:34:01

Molimo vas da mi hitno odgovorite koje ljepilo koristite za ljepljenje kompozitnog kamena, Hvala.

ODGOVOR

Ukoliko je kompozitni kamen manjih dimenzija možete koristiti naše fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS, a ukoliko je većih dimenzija možete ga lijepiti poliuretanskim ljepilima. Za detaljnije informacije kontaktirajte proizvođača kamena.

A P / 14.11.2013. 15:26:29

Poštovani!!!
Nedavno smo renovirali sobu, cijelu sobu smo ponovno ožbukali s Vašom žbukom za hidroizolaciju SANISIL H, međutim iako na zidovima nigdje nema plijesni, u sobi i dalje smrdi te se plijesan hvata po namještaju...podignuli smo laminat i ploča je suha, ali mokro je na spoju zida i poda..Postoji li kakvo sredstvo za sanaciju?? Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

SANISIL H nije hidroizolacijska žbuka, nego sanacijska žbuka za sanaciju unutarnjih i vanjskih vlažnih zidova.
SANISIL H je visokoparopropusna žbuka koja omogućava vlagi da ispari iz zidova. Ako vam je velika koncentracija vlage u prostorijama potrebno je redovito prozračivati prostorije. Ukoliko ste mislili zidove hidroizolirati onda ste trebali koristiti mineralnu žbuku za hidroizolaciju HIDROPROTEKT.

D I / 14.11.2013. 15:03:06

Postovani da li mi mozete dati savijet kako je najbolje izolirati cca 25m2 vanjskg zida stana ali sa unutarnje strane, samo ne stiroporom , na koji nacin i uz koje jos komponente? Hvala,pozdrav
Hvala, pozdrav.

ODGOVOR

Najbolje rješenje je zidove izolirati s vanjske strane, jer ukoliko toplinsku izolaciju postavite sa unutarnje strane vrlo vjerojatno će vam se nakon određenog vremena pojaviti kondenzacija u zidovima.
Postavljanjem toplinske izolacije s unutarnje strane grijete samo zrak u prostoriji, a ne i zidove, pa je neizbježna pojava kondenzata. Ako se već odlučite na stavljanje toplinske izolacije s unutarnje strane, onda možete koristiti mineralnu vunu za izolaciju.

V C / 13.11.2013. 13:42:42

Napravljena mi je stiropor fasada sa akrilnim završnim akrilatnim slojem - zrnca 1,5. Nakon navučenog završnog sloja nakon otprilike 5 sati pala je jaka kiša i na sjevernoj strani u unutrašnjim uglovima i na pojedinim mjestima veličine teniske loptice isprala granulaciju. Dali se mogu sanirati samo oštečenja bez vidljivog prelaza?

ODGOVOR

Oštećenja možete sanirati nanošenjem novog sloja na mjestima gdje je kiša isprala žbuku, ali vidljive prijelaze između novonanesenog sloja i postojećeg nemoguće je izbjeći.

G Đ / 13.11.2013. 12:15:02

Od čega se sastoji proizvod KULIRMIX, i da li je potrebno u nju dodavati mješavinu zrna. Hvala

ODGOVOR

Kulirmix je obojena mješavina cementa i aditiva, koja se naknadno miješa sa zrnom u omjeru 1:1 do 1:2.

B U / 12.11.2013. 9:29:14

Poštovani!
Molim vaše mišljenje i savjet.
U Kolovozu ove godine sam na postojeću fasadu (sep) stavljao stiropor fasadu koja je isto tako bila sep, Debljina stiropora 5cm, mislim da je bilo dvoje ruke gletanja (klebesparhlt) i stavljena je mrežica. Izvođač radova uzeo je fasadu Samoborke sep (šifra fasade: 3072 y76 i 3070 y28). Nakon svake kiše fasada je sa sjeverne strane jako mokra i treba čak do tri dana bez kiše da se posuši što jako narušava izgled kuće.

Zanimaju me neke stvari:
1. Koja je vrsta fasade bolja: čisti sep ili silikatna fasada i zašto?
2. Bojim se zime da se ne bi desilo da bude fasada mokra i da dođe neki jači minus da se ne bi fasada ljuštila ili nešto drugo.
3. Postoji li mogućnost da izbiju kakve gljivice ako bude fasada često mokra ili da ne postane šarena i može li od toga izbiti vlaga u kući?
Šaljem vam u prilogu nekoliko slika fasade slikano 2 dana nakon kiše i molim vas za savjet.

Hvala!

ODGOVOR

Obje završne žbuke SEP i SILIKAT su kvalitetne i odabir nije upitan. Razlika između žbuka je u sastavu sirovina iz koje se proizvode.
SEP je prirodna mineralna žbuka visoko parapropusna, ali manje vodoodbojna tj. nakon svake kiše fasadna površina je vlažna te joj je potrebno nekoliko dana da se osuši, a razlog tome je što u prirodnoj žbuci manji udio hidrofobnih dodataka u odnosu na silikatnu ili akrilatnu žbuku.
Da se ne dešava neujednačenost izgleda fasadne površine nakon svake kiše, u našim tehničkim uputama a i na svakom našem pakiranju SEP-a preporuča se dodatno hidrofobiranje mineralne žbuke fasadnom bojom MINERALKOLOR.
Izvođač radova trebao vas je upozoriti na tu pojavu te je fasadnu žbuku nakon izvedbe mogao prebojati MINERALKOLOR-om.
Ako je fasadna žbuka dobro vezala s podlogom zima i hladnoća joj neće ništa učiniti, samo će nakon svake oborine fasadna žbuka izgledati vlažna.
Na fasadnoj površini koja je stalno izložena vlazi nakon nekog vremena mogu se na površini pojaviti mikrorganizmi koji umanjuju estetsku vrijednost površine ali ne umanjuju kvalitetu.
Naime prirodni materijali u svom sastavu imaju hranjivu podlogu za razvoj mikroorganizama, ali ista pojava može desiti i na silikatnim i akrilatnim žbukama.
Dakle, preporučamo vam da kada vremenske prilike dozvoljavaju fasadnu površinu hidrofobirate tj.prebojajte MINERALKOLOR-om i sve će biti u redu, površina će biti zaštićena, ujednačena te se više neće pojavljivati flekavost.

D M / 9.11.2013. 17:05:04

Poštovani
Evo ovako imam pitanje stiropor i mrežica i ljepilo su stvljeni 2007...i firma koja mi je to radila je propala... ugl na sudu smo i dosao je gospodin s nekom drugom firmom i oni ce to uraditi do kraja.. međutim vidi se sve kako je ispucalo ..a oni kazu 2 sloja ljepila gore i emulzija i to je to.. pa me strah da na g..... ne namazu kakao i gazu eto ga kolač gotov... pa me zanima vase neko misljenje.. materijal inace je bio rofix ..et hvala unaprijed.

ODGOVOR

pošto je fasadni sustav izveden s ROFIX materijalima najbolje je njih kontaktirati i zatražiti savjet kako sanirati postojeću fasadu.

I J / 7.11.2013. 22:41:19

Postovanje,

Na betonski oplocnik oko kuce i natkrivenu terasu postavio bih betonski oplocnik 40*40*3.8.
Za coklu je postavljen reljefni kamen,tako da fuga izmedu betonskog oplocnika i cokle je razlicita 3-10 mm()cime fugirati?
Na sto postaviti oplocnik(ne mogu ici sa podlogom debljom od 3-5mm),raditi fugu ili ne(koliku ako da),
Moja ideja je flex ljepilo a i trebao bih fugirati zbog odnosa cokla-o plocnik ili postava na rizu(koju) i fugiranje pijesko
Molim pomoc
Hvala
Lp

ODGOVOR

Na opločnik nije poželjno ni preporučljivo ugrađivati betonske ploče.
Ugrađeni opločnik morao bi biti iste dimenzije kao i buduća ploča radi lakše ugradnje.
Ploče možete ugraditi na ljepilo TERATEKT FLEKS UNILEVEL, bez fuga tj. ploča do ploče, a za fugiranje koristite kvarcni pijesak.

S V / 7.11.2013. 14:54:21

ŠTA OD VAŠIH PROIZVODA MOGU KORISTITI ZA FUGIRANJE I ZA PREMAZIVANJE STARE CIGLE KOJU SAM UGRADIO U POD?

S POŠTOVANJEM I ZAHVALNOŠĆU
SIMEUN

ODGOVOR

Za fugiranje stare cigle možete koristiti MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili TERAMINERAL, a staru ciglu možete dodatno zaštititi i hidrofobirati silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.

M K / 7.11.2013. 10:48:50

Postovani,

dio zbuke na samom kutu zida u staroj kamenoj kuci (molim pogledajte sliku na linku [1]) je bio u jako losem stanju te sam vecinu problematicne zbuke skinuo.

Planirao sam ocistiti preostali dio slabo-prijanjajuce zbuke, impregnirati poglogu, postaviti kutni profil TERAFIKSOM, pozbukati VC 40 zbukom te nakon toga u prvi sloj gleta utisnuti mrezicu koja bi dijelom isla i preko ostatka zida (kako bi se izbjeglo pucanja na spojevima).

Podloga je, kao sto se vidi iz slike, kombinacija kamena, cigle te cak i drvenih greda ubacenih u zid. Zanima me je li postupak koji sam napisao u redu tj. kako najbolje sanirati postojece stanje?

Hvala i lijep pozdrav.

ODGOVOR

Staru žbuku koja se loše drži u svakom slučaju je trebalo otući kao i očistiti zid od ostataka stare žbuke i prašine. Zidove od opeke ne treba impregnirati već se samo koristeći VC 40 napravi predšpric koji je malo rjeđe konzistencije, a na dijelove zida koji su od kamena nanese se CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.
Spojeve različitih materijala potrebno je rabicirati pocinčanim punktiranim rabic pletivom (25 x 25 x 0,9) ili Staklenom mrežicom Samoborka SM 10 R.
VC 40 treba nanijeti u debljini do 20 mm, u jednom sloju i izravnati aluminijskom H letvom. Nakon djelomičnog očvršćivanja (vezanja), u pravilu drugi dan, VC 40 treba navlažiti vodom, po potrebi nanijeti novi sloj rijetke VC 40 i zafilcati grubom i finom spužvastom gladilicom, osim za keramičarske radove. Prije završnih radova žbuka mora biti stara najmanje 3-4 tjedna.

Žbuka se treba sušiti barem 14 dana prije nego se površina pogleta TERANIL-om, podloge impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom
u omjeru 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode) neposredno prije nanošenja TERANIL-a. TERANIL nanositi metalnim gleterom u maksimalnoj debljini do 5 mm i fino zagladiti ili obraditi u reljefnoj teksturi (valjkom, lopaticom i sl.). Za izravnavanje većih neravnina TERANIL nanositi u nekoliko slojeva i to uvijek na prethodno očvrsli i osušeni sloj. Po potrebi možete u svježi sloj gleta utisnuti staklenu mrežicu, i na prethodno očvrsli sloj nanijeti drugi sloj gleta.