Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z k / 21.8.2013. 0:02:19

koji granulat sepa prepoeučujete na glatku betonsku površinu(strop) i ihpregnaciju

ODGOVOR

Granulaciju možete odabrati po vlastitom izboru, no naša preporuka je SEP Z 200, uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

i t / 20.8.2013. 11:59:17

adaptiram klasičan dimnjak koji se nalazi u hodniku kuće i na njega je spojena trajnožareća peć.obložio bi ga starim crijepom pa me zanima kako se treba pripremiti podloga da crijep uslijed visokih temperatura ne bi otpadao s dimnjaka i čime je najbolje lijepiti i fugirati crijep.zid na dimnjaku je obijen do žbuke koja je u solidnom stanju.

ODGOVOR

Ljepilo za lijepljenje crijepa za dimnjak možete izraditi dodavanjem cementa u UNITEKT BAZU u omjeru 1:1.
Takvo ljepilo koristi se za ekstremno visoke temperature koje se javljaju kod kamina, dimnjaka i sl.

L V / 20.8.2013. 10:04:07

Poštovani, da li smije stavljati teranil na gipsanu žbuku i kolika je potrošnja po m2 ako ide 1mm debljine? Ako smije kolika je potrošnja impregnacije po m2?
Hvala

ODGOVOR

TERANIL se smije nanositi na podloge od gips-vapnene žbuke, a potrošnja za 1 mm debljine je 1,2 kg/m2, optimalna debljina nanosa je 2 mm.
Prije gletanja podlogu možete impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM u omjeru 1:2 (UKG:VODA), a potrošnja je 0,1-0,2 l/m2 ovisno o upojnosti podloge.

D S / 20.8.2013. 9:24:58

u podrumu stambenog objekta postavljen je estrih u debljini 5 cm. Površina je suha i čista. Podrum je dijeljen u dva prostora. U prostoru garaže, pod je u laganom padu prema sredini garaže gdje je podni sifon. Površina garaže je cca 20 m2 .
Drugi prostor je namijenjen za spremište, površine 25 m2.
molim Vas da mi predložite ekonomično rješenje za zaštitu estriha koji se sada i pri hodanju lagano mrvi i stvara sitnu prašinu na podu. Novi sloj bio bi minimalno potreban.
Koje materijale koristiti ? (u spremištu možda samonivelirajuća masa a u garaži vjerojatno je upitna primjena zbog laganog pada poda).
Zanimaju me potrebne količine kao i način nanošenja. Tehničke karakteristike proizvoda dostupne su mi na internetskim stranicama.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

U koliko je postojeća glazura oštećena trebalo bi vidjeti do koje debljine se estrih mrvi, te oštećene dijelove skinuti do čvrste podloge.
Ako su oštećenja površinska do nekoliko milimetara, podlogu možete popraviti REPARATURNIM MORTOM G, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.
Ako su oštećenja postojeće glazure dublja, potrebno ju je ukloniti do čvrstog dijela ili u potpunosti i nanijeti novu glazuru, preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 ili CEMENTNI ESTRIH 30.

REPARATURNI MORT G se nanosi do maksimalno 5 mm u jednom sloju, dok je potrošnja CEMENTNOG ESTRIHA 20 i CEMENTNOG ESTRIHA 30 22 kg/m2/cm. Minimalna debljina estirha je 3 cm.

J P / 15.8.2013. 17:45:11

Postovani, nedavno sam ozbukao zid, sada bi ga htio finirati, pa mi recite koji omjer i koji materijal trebam uzeti?

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjem zidu pregletajte gotovom masom za gletanje TERANIL ili TERANIL EKSTRA u debljini 3-4 mm.
Masa za gletanje nanosi se u dva sloja. Impregnacija prije gletanja je UNIVERZALKONETRAT GRUND koja se nanosi neposredno prije izvedbe gletanja.

N / 15.8.2013. 9:42:20

Koliko mi treba pijeska za zapunjavanje fuga opločnika,površine 100 m2

ODGOVOR

Potrošnja kvarcnog pijeska za popunjavanje fuga između opločnika je cca 3-4 kg/m2.
Za 100 m2 potrebno je cca 300-400 kg kvarcnog pijeska.

b l / 14.8.2013. 17:16:14

MOŽE LI SE SANIRAT PUKOTINA NA SALIVENOJ PLOČI I KAKO

ODGOVOR

Pukotina na AB ploči može se sanirati upotrebom REPARATURNOG MORT-a G ili F.
Prije sanacije potrebno je utvrditi o kakvoj se pukotini radi, koliko se prostire u dubinu AB ploče i na kojim mjestima se pojavljuju, da li se radi o jednoj pukotini ili više njih.
Molimo vas da nam detaljnije opišete o kakvoj se pukotini radi da vam možemo predložiti i sanaciju ili nam proslijedite nekoliko fotografija predmetne pukotine.

M S / 13.8.2013. 20:59:36

Dali mogu na stiropor fasadu stavljati završni sloj mineralnu žbuku odnosno sep,dali to ne smeta stiroporu radi vlage ili ostalih vremenskih utjecaja, i kako bi to trebalo izvesti?

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP može se ugrađivati na toplinski sustav bez ikkavih problema, te su svi naši toplinski sustavi certificirani sa svim našim završno dekorativnim žbukam pa tako i sa SEP-om.
Vlaga koju će upiti mineralna žbuka nema veza s toplinskim sustavom jer jedna od bitnih zaštita je da se sustav obavezno pregleta visoko hidrofobirajućom polimer cementnom masom. Vlaga koju će upiti SEP će i otpustiti.
Preporuka je da se obojeni SEP nakon ugradnje premaže fasadnom egalizirajućom bojom MINERALKOLOR u boji u kojoj je i SEP.

m h / 13.8.2013. 8:23:10

Poštovani. Imam betonsku ogradu friško napravljenu. Na kape stupova i okapnice parapeta bih stavio neku boju za vanjske radove, a na okomite povrsine bih navukao teraplast. Kako se pripremi beton za boju a kako za teraplast? Površine su uglavnom glatke (na to se pazilo kod betoniranja). I koliko bi trebalo pričekati nakon betoniranja da se krene s daljnjom obradom?

ODGOVOR

Betonske površine moraju odstajati prije ugradnje novog sloja minimalno 28 dana, poželjno 2-3 mjeseca.
Za bojanje priprema nije potrebna već se boja za beton direktno nanosi na betonsku podlogu. Premazuje se u dva sloja bez prethodne impregnacije. Upotrijebite boju za beton AKROTON ili AKROTON PLUS.
Za nanašanje TERAPLAST-a premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja ili pregletati REPARATURNIM MORTOM F u debljini 2-3 mm.
Nakon sušenja slijedi impregnacija podloge dan ranije i nanašanje TERAPLAST-a.

e k / 13.8.2013. 1:00:03

veliki pozdrav vidim da na svako pitanje strucno odgovarate pa eto da i ja postavim dva pitanja naime balkon mi se korupa odnosno povrsinski sloj kakvo sredstvo da upotrijebim to je jedno a drugo pitanje je u vezi vanjskog zida tj.betonski zid okolo avlije na kojem se nalazi metalna ograda i on se korupa da li od smrzavanja ili je izgorio od sunca neznam uglavnom moram ga sanirati pa ako imate neki proizvod za takovo nesto ili savjet da to bude na duge staze a ne da sanacija drzi par mjeseci i opet isto PS.zid se i dalje korupa(runi)tako da ga mogu i prstima runiti sta mi predlazete ? HVALA?

ODGOVOR

Za sanaciju oštećenih dijelova betona, ako se radi o oštećenjima do 2 cm, najbolje je upotrijebiti REPARATURNI MORT G.
REPARATUNIM MORT-om možete krpati i izravnati podlogu. Prije upotrebe REPARATURNOG MORT-a, neposredno prije izvedbe, potrebna je impregnacija: UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.
Ukoliko su oštećenja na betonskoj ogradi slična kao na balkonu možete upotrijebiti isti proizvod.
Prije sanacije svakako je potrebno utvrditi čvrstoću postojećeg betona, te ako je ona loša potrebno je prvo izvesti podbetoniravanje, a nakon toga slijedi obrada REPARATURNIM MORT-om G ili F.
Svakako bi bilo dobro da nam proslijedite nekoliko fotografija predmentnih betona da se vidi u kakvom su stanju, pa da vam možda možemo predložiti još nešto.