Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J V / 30.7.2013. 13:26:32

Postovani,
mozete li mi reci kako mogu pokrpati udubine u betonu, maine stari beton u dvoristu je bio na nekim mjestima popucan pa sam podigla cijeli beton u dubinu -5cm i nanovo betonirala rucnim mjesanjem u omjeru 1:3 kako mi je savjetovano i bilo je relativno ravno medjutim kada sam po 2 put isla zaliti beton naisla sam na udubinu na kojoj se zadrzava voda pa me zanima kako bih mogla zakrpati, poravnati tu udubinu bez da ponovo moram podizati cijeli beton.
Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Rupe do 6 cm dubine možete pokrpati REPARATURNIM MORTOM RAPID 0-4. Prije nanošenja REPARATURNOG MORTA RAPID 0-4 potrebno je podlogu navlažiti da bude mat vlažna. Potrebno je obratiti pozornost da se zamiješani mort na vrijeme ugradi, s obzirom da mu je vrijeme ugradnje 7-9 minuta.

Ukoliko su rupe u betonu veće od 6 cm, možete koristiti REPARATURNI MORT RAPID 0-8.

V M / 30.7.2013. 9:35:48

Adaptiramo jednu podrumsku prostoriju kuće sagrađene 1927 god. Sjeverni zid je 100% pod zemljom, istočni cca 40-70%, dok je južni potpuno iznad. Na istočnom i južnom zidu postoje prozori normalne veličine.
Za jakih kiša, pri dnu sjevernog zida, se događalo da probije voda koja je plavila prostoriju. Zbog nemogućnosti da se iskopa kanal sa vanjske strane, uz zid je sa unutarnje strane iskopan kanal, te je voda usmjerena van, kroz jedan centralni kanal koji prolazi kroz kuću.
Kroz godine, žbuka na zidovima mjestimice je potpuno propala a mjestimice pocrnjela. Na sjevernom zidu na mjestima prodora vode su praktički nastale rupe( 2 ili 3)
Žbuka je sada odstranjena cca 95% tj. otučeno je sve osim žbuke koja se nalazi duboko u zidu između dva kamena i izgleda vrlo zdravo bez obzira na skoro 100 god. starosti
Moje prvo pitanje je da li je potrebno odstraniti svu žbuku tj. do čistog kamena?
Nadalje kako sanirati zidove,naročito sjeverni?

ODGOVOR

Prije svake sanacije potrebno je podlogu ziđa dobro očistiti od stare i trusne žbuke, zbog lakše prionjivosti nove žbuke za staru podlogu.

Žbuku koja se nalazi između kamena nije potrebno dirati tj.skidati ako je u dobrom stanju. Prije stavljanja novog sloja žbuke potrebno je prije žbukanja sve veće otvore i oštećenja pokrpati ili s mortom za zidanje ili sa sanacijskom žbukom.

Pošto su zidovi u zemlji, a hidroizolacije nema, bilo bi dobro da se prije početka sanacije vlažni zidovi premažu hidroizolacijskom žbukom HIRDRO PROTEKT, u dva sloja četkom, u visini 20 – 30 cm od tla, te zatim zidove ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

I J / 25.7.2013. 18:59:20

Radi se o betonskom zidu pa me zanima kojom žbukom il masom za gletanje poravnat neravnine i koje impregnacijsko sredstvo uzeti?

ODGOVOR

Pošto ne znamo da li se radi o vanjskom ili unutarnjem zidu, neravnine možete izravnati vapneno-cementnom žbukom za vanjske i unutarnje radove VC 50. Maksimalna debljina nanosa je 2 cm, a glatki i neupojni beton možete prethodno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA najmanje dan prije nanošenja VC 50.
Ukoliko neravnine nisu velike betonski zid možete izravnati i REPARATURNIM MORTOM G koji se nanosi u maksimalnoj debljini jednog sloja do 5 mm.
Ako je potrebno, možete nanijeti u više slojeva do debljine 2 cm.
Ukoliko se radi o staroj podlozi potrebno ju je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.
Glatke betone impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.

d m / 23.7.2013. 22:01:34

pozdrav. renovirao sam stan i tom prilikom sam jedan dio zida žbukao a drugi dio je stara žbuka, preko toga sam stavio mrežicu ,ljepilo pa glet. nakon godinu pojavile su se dugačke tanke pukotine . kako to sanirat. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nažalost, ne možemo utvrditi razlog zbog čega je do toga došlo.
Za sanaciju nisu korišteni primjereni materijali, pri tome se misli na ljepilo za keramiku, no bez otvaranja pukotina nemoguće je utvrditi razlog zbog čega je do toga došlo, i kako to pravilno sanirati.

i b / 23.7.2013. 8:38:46

Poštovani
Što koristiti za izolaciju zidova crne jame? Može li se nešto dodati u beton prilikom izrade zidova? Unaprijed hvala na savjetu.
Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Za izolaciju septičke jame, bilo bi dobro izliti vodonepropusni beton, a ukoliko želite izolirati već izvedeni beton, možete ga premazati HIDROPROTEKTOM u 2-3 sloja.

n n / 21.7.2013. 21:44:20

Poštovani,

imamo iza kuće betonski zid 9 x 2 m.Jedna strana gleda na kuću druga je u zemlji.
Zanima me čime mogu izravnati taj zid i kojom žbukom ga mogu urediti da izgleda npr. kao terma žbuku ili neka ukrasna žbuka a da ne dolazi do opadnja žbuke zbog vlage s druge strane.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Srdačan pozdrav,

Nikola

ODGOVOR

Pošto je dio zida u zemlji i nije izvedena hidroizolacija niti drenaža, potrebno je s vidljive strane zida premazati površinu hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja. Površinu zida onda ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 2 cm i na to ugraditi fasadnu boju TERATON V ili akrilatnu žbuku TERAKRIL ili TERAPLAST .
Ako ne želite žbukati možete pregletati s REPARATRUNIM MORTOM F u debljini 3-4 mm te također obojati fasadnom bojom ili ugraditi akrilatnu žbuku.
Obavezno na horizontalni dio ugraditi okapni lim ili klupčicu.

D J / 19.7.2013. 9:42:39

Molim Vas za savjet.
Špajz smo gletali sa Samoterm gletom, nismo sa običnom glet masom za unutrašnje prostore jer je prostor jako vlažan i po zimi nam se jako nakupljaju gljivice. Estetika nam nije toliko bitna, glavno da izbjegnemo gljivice.

Molim Vas za savjet, koliko dugo se mora sušiti prostor prije bojanja, i kojom bojom bi najbolje bilo prijeći cijeli špajz? Planirali smo od Jupola Briliant jer je periva, ali ne znamo da li bi išla na Samoterm glet.
Hvala na odgovoru.
Dragica

ODGOVOR

Prostor koji je bi zarežen mikroorganizmima, niste smjeli pregletati Samoterm gletom bez prethodne sanacije mikroogranizama.
Prije gletanja trebalo je fungicidnim sredstvom TERACID ili slično spriječiti širenje zaraze, a nakon toga pregletati TERANILOM i obojati disperzivnom bojom koja u svom sastavu ima fungicidna sredstva kao npr. TERAPOL FERSH ili TERACID KOLOR.
U prostoru koji je gletan SAMOTERM GLET-om mogu se pojaviti ponovno mikroorganizmi, jer širenje zaraze niste spriječili. Prostor koji je vlažan potrebno je dodatno često provjetravati i utvrditi uzroke vlage i vlagu eliminrati tj.sanirati.
SAMOTERM GLET je polimer cementna masa koja je namijenjena gletanju toplinsko izolacijskih ploča i ne može se bojati , već se na nju isključivo ugrađuje završno dekorativna žbuka minimalne granulacije 1,5 mm. SAMOTERM GLET se prije nanašanja završene žbuke suši do 7- 10 dana.

Što se tiče proizvoda JUPOL BRILIANT najbolje kontaktirati JUB i provjeriti o kakvoj boji se radi i koja je njena namjena.

I Š / 18.7.2013. 19:33:02

Poštovanje,
zanima me može li vaš REPARATURNI MORT biti završni sloj na zidu ograde (dakle na njega nebi išla ni boja)

Hvala

ODGOVOR

REPARATURNI MORT može biti završni sloj bez potrebe za dodatnim bojanje površine bojom za beton ili fasadnom bojom.

E / 18.7.2013. 14:08:31

Poštovani,
Prije nekoliko godina na svojoj kući sam izveo Termozol fasadu s 10 cm EPS stiropora I završnom Terakril Š žbukom. Fasada je u dobrom stanju osim što su se mjestimično pojavile mrlje na završnoj fasadi (Samoborka ton 3004, nježno žuta) zbog kiše, curenja s balkona i sl. Možete li mi dati savjet kako i s kojim premazom fasadu premazati, a da se ne mora ponovo nanositi žbuka, te kako što bolje pogoditi ton boje. Naime ne mislim cijelu kuću premazivati, već samo dijelove.
Lijep pozdrav.

ODGOVOR

ukoliko se odlučite djelomično premazati fasadnu površinu imati ćete površine koje nisu jednake boje. Preporučamo da prljave površine operete, pustite da se površina dobro osuši te premazati fasadnom akrilatnom bojom TERATON V koja se može tonirati u tonu 3004, i u svakom slučaju bilo bi preporučljivo obojati cjelokupnu površinu. Navedenu fasadnu boju možete kupiti u našoj maloprodajnoj trgovini u Samoboru ili trgovačkim centrima Peveca ili možete pogledati i naručiti taj ton kod trgovaca građevinskim materijalima širom Hr koji drže Samoborkine proizvode.

S D / 17.7.2013. 12:39:03

Poštovani
Imam garažu koja je natkrivena sa punom betonskom pločom.
Betonska ploča nije ravna već ima neravnina koja su i do 3 cm, a i ploča propušta vodu.
Kako sanirati deku, tj na koji način poravnati neravnine, a planiram izraditi i kosinu tj. nagiba deke da se voda može ocijediti.
Debljina sanacije od 0 do 3 cm.

ODGOVOR

AB ploču dobro očistiti od svih slabo držećih dijelova i oprati vodom pod pritiskom .
Pošto se radi o debljini izravnavanja 0-3 cm možete koristiti cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20. Prilikom izvedbe tj.sušenja estriha može se desiti da će on popucati na mjestima tanjim od 3 cm. Nakon sušenja estriha ako će ploča ostati nenatkrivena potrebno bi bilo premazati je hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK ili MONOELASTIK BETONPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm. Hidroizolacijski premaz betonprotekt može ostati kao završni sloj. Poželjno je dodatno hidroizolacijski premaz premazati bojom za beton visoke otpornosti AKROTON PLUS.
Umjesto cementne glazure možete upotrijebiti REPARATURNI MORT G koji će se nanositi gletanjem u slojevima do 2 cm. Razliku do 3 cm ćete nanijeti kada se prvi sloj od 2 cm posuši barem 5-7 dana. Podloga prije nanašanja novog sloja se impregnira grundom UKG neposredno prije izvođenja radova gletanja. Prije ugradnje REPARATURNOG MORTA G površinu je potrebno impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (UKG) neposredno prije izvedbe i također treba dobro očistiti od svih slabo držećih dijelova i oprati vodom pod pritiskom.