Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I H / 23.5.2013. 9:31:11

Poštovani,
Imam ogradu zidanu od kvadri na kojima je postavljena betonska kapa.Na kvadre je zariban špric i nakon toga (uz prethodnu impregnaciju) izgletano s flex ljepilom. Kako nakon nanošenja flex ljepila i brušenja, zid nije idealno gladak razmišljam o završnom sloju Terakril Z 1 mm sive boje za zid i Teraton sivi za betonske kape. Da li je to dobar izbor? Da li se oba materijala mogu dobiti u istoj boji i da li kasnije (nakon par godina) Terakril Z zid može bojati Teraton premazon. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Betonski blokovi ne gletaju se fleksibilnim ljepilom već je bilo potrebno zid hidroizolirati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT te ožbukati podložnom žbukom VC 50 u debljini do 2 cm.
Na tako pripremljenu podlogu uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om možete nanijeti TERAKRIL Z 1,5mm u boji, a na horizolntalnu plohu zida ugraditi klupčicu.
Betonske kape možete prebojati bojom za beton AKROTON ili fasadnom bojom TERATON V u istoj boji kao i za TERAKRIL Z.
TERAKRIL Z se može premazivati TERATON-om V nakon nekog vremena.

M Č / 22.5.2013. 13:10:13

Poštovani, problem je slijedeči.
Očito da su stručnjaci radili fasadu po velikoj vručini pa je ispucala.Završni pokrov je hirofa. Pukotine su nepravilnog oblika veličine cca 0,3 mm.Puno kiše ovu zimu učinilo je svoje. Postoji li bezbojni premaz koji bi sanirao pukotine?
Lp.

ODGOVOR

Pukotine na vašoj fasadi su dosta velike, te upotreba premaza koji mogu premostiti takve pukotine može biti i nezadovoljavajuća .
Ako su sve pukotine na vašoj fasadnoj površini do maksimalne širine 0,3mm , fasadnu površinu možete prebojati fasadnom bojom koja u svom sastavu ima mikrovlakna koja mogu premostiti takvu veličinu pukotina.
Mi u svom proizvodnom programu nemamo takvu boju.

M J / 22.5.2013. 9:44:56

Postovanje,
na crkvi staroj 40godina je u to vrijeme data zbuka i spric bijele boje,vrijeme je uradilo svoje i mi bi sad vas neki spric ponovo dali i obnovili je,spric je bijele boje,sta nam vi iz svog programa preporucujete.
Hvala.

ODGOVOR

Za sanaciju sakralnih objekata možete upotrijebiti sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H ili VAPNENU ŽBUKU. Oba proizvoda su bijele boje.
Nakon ugradnje žbuke potrebno je površinu fino obraditi ili FINOM ŽBUKOM F-900 ili VAPNENOM ŽBUKOM GLET te obojati SILIKATKOLOROM u boji prema izboru iz naše ton karte.

b k / 22.5.2013. 7:56:26

lep pozdrav iz slovenije
zanima me kakva je razlika između demit fasade i samoborke i gdje bi mogla nabaviti u hrvatskoj material za demit fasadu. hvala vam za odgovor!

ODGOVOR

Nema razlike između DEMIT fasade i SAMOBORKE.
Radi se samo o komercijalnom nazivu povezanih toplinskih sustava s pločama OKIPORA (STIROPORA). Prvi naziv za takav sustav je bio DEMIT (proizvođača TIM LAŠKO ) te je taj naziv ostao do danas kao sinonim za povezane toplinsko izolacijske sustave.
Komercijalni naziv proizvođača SAMOBORKE za povezni toplinski sustav s pločama okipora je TERMOZOL, TERMOZOL EPS.

Povezani toplinski sustav može se kupiti kod nas u SAMOBORKA d.d. Samoboru ili kod trgovina koje prodaju građevinski materijal ili možete kontaktirati našeg predstavnika u Sloveniji:
gosp. Mario Dražić , Samoborka trgovina d.o.o., Krška vas 112, 8262 Krška vas, tel: (386 0) 7 4959 664, mob: (386 0) 51 670 929, email: samoborka@siol.net .

T Z / 21.5.2013. 21:24:11

Postovani,
Potreban mi je jedan savjet. Na ogradni zid zemljista nanijeli smo cementni spric, koji od vasih proizvoda bi preporucili za zavrsnu obradu?

ODGOVOR

Na nanešeni cementni špric možete ugraditi vapneno cementnu žbuku VC 50 ili SOKL ŽBUKU koju nanesite u debljini do 2 cm i fino zaribajte, te kada se osuši obojite u dva sloja fasadnom bojom TERATON V , prema izboru iz naše ton karte.

M P / 21.5.2013. 8:40:54

Poštovani,

Molim Vas informaciju koju je dekorativnu fasadnu žbuku preporučljivo staviti na siporeks blokove. Naime, na balkonu je betonski zid ispunjen siporeks blokovima od 10 cm na koje je stavljeno fleksibilno ljepilo + mrežica + fleksibilno ljepilo. Premišljamo se između teraplasta i teranila, a nismo sigurno što izabrati. Dakle, kao rezultat želimo dobiti grublju zrnatu strukturu fasade (površina je cca 2m).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,
Marina Petrović

ODGOVOR

Na podlogu od Ytong blokova možete ugraditi ili TERAPLAST ili AKRILATNU ŽBUKU TERAKRIL Z u granulaciji 3 mm uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om, dan ranije.
Ytong blokovi se ne gletaju fleksibilnim ljepilom već TERATERMO GLET-om uz moguće rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta.
TERANIL se može upotrebljavati za gletanje Ytong blokova u unutarnjem prostoru, ali nikako na balkonu.

d / 20.5.2013. 21:08:39

Poštovani,
Završavamo kuću od ytonga 30 +, što preporučujete iz vašeg asortimana za žbuku odnosno fasadu i koje su predradnje potrebne ?
Zahvaljujemo,

ODGOVOR

Za unutarnje žbukanje ytong kuće preporučamo TANKOSLOJNU ŽBUKU ZA POROBETONE – to je gips vapnena jednoslojna žbuka koja se može nanijeti u debljini već od 1mm.
Nakon žbukanja površine obojite unutarnjim bojom TERPOL ili POLAKRIL prema izboru iz naše ton karte.
S vanjske strane, ako se neće izvoditi toplinska izolacija, ytong blok treba samo pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta i ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru: SEP-Z 200+, MINERALKOLOR, SILIKAT, AKRILAT ili SILIKON, prema izboru granulacije teksture i boje iz naše ton karte.

L G / 20.5.2013. 20:37:14

Poštovani

Da li je moguće lijepiti keramičke pločice na zid koji je predletan s Teranilom ekstra?

Hvala lijepa

ODGOVOR

Ne preporučamo ljepljenje keramike na zidove koji su prethodno obrađeni glet masom ili bojom.
Obavezno je mehaničko skidanje glet mase žičanim četkama te ljepljenje keramike TERATEKT F ili TERATKET FLEKS fleksibilnim ljepilom za keramiku.

M b / 20.5.2013. 14:24:33

Pred 35 godina na bolkon su postavljene kulir pločice.Na fugama su vidljive pukotine, a da voda prodire kroz njih vidljivo je na donjoj strani balkona na kojoj se počela ljuštiti fasada. Čime premazati kulir da se spriječi prodor vode i čime obraditi završni sloj po kome se može hodati?

ODGOVOR

Pukotine između reški na kulir pločama teško ćete moći sanirati bilo kojim premazom tj.da vam vlaga ne prolazi kroz njih.
Premazom koji vam nudimo možete premazati ploče i reške ali vas upozoravamo da možda neće biti u potpunosti djelotvorno. Premazati možete silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT ili BETON IMPREGNATOR.
SILIKOSAM KONCENTRAT je sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata.
Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.Sprječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju.
BETON IMPREGNATOR je sredstvo za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke, porobetona, vlaknocementnih ploca te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja. Sprječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu.

M T / 20.5.2013. 13:15:10

Poštovani, želim postaviti teraplast na betonsku površinu na kojoj je postavljena ograda, da li treba neko određeno vrijeme od betoniranja do navlačenja teraplasta i da li on može direktrno na beton ili mora biti neka podloga?

hvala unaprijed

ODGOVOR

Na betonsku ogradu ne preporučamo ugraditi TERAPLAST ako nisu ugrađene klupčice na horizontalnoj plohi.
Betonska površina prije ugradnje završno dekorativne žbuke mora biti stara najmanje 2-3 mjeseca. TERAPLAST se ne smije direktno ugrađivati na betonsku površinu već bi betonsku površinu trebalo obavezno pregletati REPARATURNI MORT-om F u debljini 3-4 mm.
Da bi dodatno spriječili kapilarno vlaženje prije ugradnje REPARATURNOG MORT-a betonsku površinu možete dodatno premazati hidroizolacijskom žbukom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom ili valjkom, te na osušeni HIDROPTOTEKT nanijeti REPARATURNI MORT. Nakon sušenja reparaturnog morta od minimalno 7 -10 dana možete ugraditi TERAPLAST uz prethodnu impregnaciju mineralkvarc grundom dan ranije.