Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ž č / 29.1.2013. 23:31:26

Sa Vašim sepom sam napravio fasadu prije 10-ak godina . fasada se odlično drži ,ali sam pogriješio što sam samo na dijelu fasade stavio stiropor 5 cm ,želio bih na cijelu kuću staviti stiropor ili kamenu vunu10 cm , i zanima me moram li skidati dio fasade sa stiroporom koji se dobro drži . hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Već ugrađeni toplinski sustav nije potrebno skidati već se može na postojeći ugraditi novi.
Potrebno je kod novog sustava ugraditi pričvrsnice koje će proći kroz postojeći sustav. Na postojeći toplinski sustav na objektu (stiropor) morate ugraditi isti takav sustav, tj. nije moguće na stiropor ugraditi kamenu vunu i obrnuto.

M C / 29.1.2013. 19:31:24

Zelio bih ponovno ozbukati vanjski zid u dnevnoj sobi. Prethodno sam skinuo staru zbuku, koja je imala suplji odziv na udarce, sve do cigle. Cigle su vrlo neravno postavljene, do 1 cm razlike. Kako se zbuka unutarnji zid, da li je potrebna impregnacija (jer zid mjestimicno vlazi), kako se vezu mjesta gdje ce se dodirivati stara i nova zbuka? Hvala.

ODGOVOR

Impregnacija prije žbukanja žbukom GV 10 ili VC 40 nije potrebna. Bez obzira kako je zid izveden, žbukom će se nanijeti sloj kojom ćete izravnati površinu da bude ravna.
Impregnacija ne služi za sprječavanje vlage već za bolju prionjivost materijala za podlogu.
Za problem vlaženja potrebno je utvrditi da li se dešava zbog kapilarne ili kondezne vlage ili neadekvatno izvedene hidroizolacije. Na spoju nove i stare žbuke potrebno je ugraditi staklenu mrežicu.

I B / 28.1.2013. 17:23:22

Poštovani,postojeća žbuka na kući je neravna i na mjestima malo ispucan (kao paukova mrežica) te predlažu nam slijedeće radove:
1. impregnacija
2. fasadna mrežica s ljepilom
3. emulzija
4. a) akrilatna ili silikatna žbuka ( ako smo dobro shvatli ujedno sadrže i boju )
b) cementna žbuka VC 50(Samoborka) i nakon toga silikatna ili akrilatna boja

Pitanja:
- je li je 1,2,3 dosta za zaštitu i prijajanje uz postojeću žbuku
- je li je bolje završno s
- akrilatnom ili silikatnom žbukom
- cementna žbuka VC 50 s bojenjem.
- ako je s bojenjem je li silikatna boja ili akrilatna boja bolja za naše podneblje
s poštovanjem,
Ivan

ODGOVOR

Na postojeći sloj žbuke najbolje je izvesti predložene radove pod stavkama 1, 2, 3, 4.
Žbuka koja je prihvatljiva u svim područjima je AKRILAT jer je visoko vodoodbojna i ima velik izbor boja prema našoj ton karti. Napominjemo da se neravnine neće pokriti masom za gletanje jer se ona nanosi u maksimalnoj debljni do 5 mm. Prije gletanja potrebno je utvrditi razlike u neravnini i po potrebi ih izravnati žbukom VC 50.

M / 27.1.2013. 16:54:56

Dali radite montazne kuce u Tuzli imali vase sjediste u Tuzli i koliko kosta motazna kuca do 50 m2 kljuc u ruke molim vas odgovor na mome zidu S postovanje fala

ODGOVOR

Izvođenjem montažnih kuća se ne bavimo, niti imamo bilo kakve veze s izgradnjom montažnih kuća u Hrvatskoj ili inozemstvu.
Samoborka dd je tvornica za proizvodnju građevinskih materijala koji se mogu koristiti i prilikom izvođenja radova na montažnim objektima.

s m / 25.1.2013. 8:16:27

Poštovani.
Moj prijatelj ima problem sa vlaženjem stropa u jednoj sobi stana.Iznad sobe se nalazi terasa koju koristi drugi vlasnik. Moj prijatelj je izvršio sanaciju dijela terase, a sanaciju drugog dijela ne dozvoljava vlasnik terase. Rezultat djelomične sanacije terase nije zadovoljavajući. Jedina mogućnost su sanacioni radovi unutar sobe. Šta mu Vi preporučujete.
Pozdrav.

ODGOVOR

Za kvalitetnu sanaciju vlasnik terase trebao bi dozvoliti sanaciju i dijela koji nije do sada saniran, jer izvođenje sanacije s unutarnjeg dijela prostora neće biti dovoljno zadovoljavajuće i moguća je da se vlaga opet pojavi.
S unutarnje strane potrebno je sa zidova skinuti postojeću žbuku i zidove premazati HIDROPORTEKT ŽBUKOM i ponovno ožbukati prostor. Napominjemo da sanacija s unutarnjeg dijela neće imati dovoljno efekta kao kada bi se izvela sanacija s vanjskog dijela terase.
Umjesto žbuke može se ugraditi knauf ploča sa toplinskom ispunom od staklene vune.

T B / 24.1.2013. 21:03:19

Poštovanje , imam prodor vlage u sobu pa čak u nekim trenucima kao da i vode dođe u kutevima sobe. Vlaga se pojavljuje na svim zidovima koji su vanjski. S vanjske strane se do visine od 60 cm nalazi kamen tj ljepljeni ako se ne varam Posadarski kamen(ploče) koji se nastavlja na puteljak širine 1m. Osim toga oborinske vode idu upravo kod kuta koji najviše vlaži. Osim što moram odvesti oborinske vode van dvorišta, što mi vi preporucate kao zaštitu od prodora vlage. Da li da skidam kamen dole pa da stavljam hidrostop ili neku drugu vrstu izolacije pa vraćam kamen natrag ili bi možda bilo dovoljno fuge između kamena proći s nekim sredstvima koje preporučate. Naime riječ je očito o lošoj novogradnji i ne mogu se oteti dojmu da su pukotine u fugama između kamena uzrok prodoru vlage.

ODGOVOR

Postojeći kamen obavezno treba skinuti sa zidova i podlogu dobro očistiti od ostataka ljepila te na podlogu nanijeti DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja u maksimalnoj debljini 3-4 mm. Kamen ljepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Prije početka ljepljenja novog sloja kamena obavezno napraviti drenažu i odvodnju oborinskih voda.Ugrađeni kamen dodatno premažite hidrofobnim sredstvom silikosam koncentrat u jednom ili dva sloja.

m k / 24.1.2013. 15:17:02

radio bih fasadu na vanjskim zidovima sa bijelom hirofom i imam par nedoumica pa molim pomoć:
- koliko mi kg hirofe treba za cca 200 m2
- malter je stariji i runji se, šta napraviti
- na jednom dijelu zidovi su mi okreceni, dali preko kreca mogu premazati emulziju i naneti hirofu te biti siguran da to nakon kračeg vremena neče otpasti
--molim savjete
- molim preporuku i upute za rad sa JEŽOM

hvala

ODGOVOR

Za 200m2 potrebno vam je 800 kg HIROFE i 30 l impregnacije UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koja se nanosi neposredno prije ugradnje HIROFE.
Tamo gdje su zidovi obojani bojom, boju morate mehanički što više ostrugati , da bi se mogla nanijeti HIROFA.
Samo nanašanje impregnacijskog premaza neće biti dovoljno za dobru prionjivost žbuke za podlogu. Sve slabo držeće i oštećene dijelove žbuke na fasadnoj površini potrebno je skinuti i ugraditi novi sloj žbuke.
Prilikom kupnje ježa za nanošenje hirofe priložena uputa sadrži u inforormacije o primjeni ježa.

s m / 24.1.2013. 12:21:03

Imam betonski bazen (5 godina) koji nisam malterisao, već sam direktno na beton nanosio boju za bazen proizvođača Cinkarna Celje. Na bazenu su ostale sitne rupice i male neravnine koje bih sada želio popuniti bez skidanja boje, a da to ponovo mogu obojiti bojom za bazen. Napominjem da se radi o manjim površinama na pojedinim dijelovima dna i zidova bazena. Šta mi Vi preporučujete iz vašeg programa.
Pozdrav.

ODGOVOR

Sanaciju zidova betona bazena možete izvesti tako da se što više postojeći sloj boje mehanički očisti tj.ostruže, te na očišćene stranice betonskih površina možete nanijeti tj. pregletati našom hidroziolacijskom masom DUOELASTIK BETONPROTEKT u jednom ili dva sloja u maksimalnoj debljini 3-4 mm i obojati bojom za beton.
Ne preporučamo Izvoditi bilo kakav premaz na neočišćenu podlogu od prethodnih slojeva , zbog mogućeg odvajanja novog sloja od postojećeg starog.

i k / 23.1.2013. 23:22:13

Poštovani radim na obnovi dalmatinskog starog kamenog bunara u mojoj ulici. završni najvisočiji kamenovi su fino klesani dok su donji grublji koji su bili pred 30 ak godina žbukani tvrdim cementom a prije toga sam otkrio sloj izvorne starinske vapnene žbuke. Budući da sam uspio otući taj ružni cement i došao do kamena prvo pitanje je 1. koju žbuku koristiti da bude najsličnija originalnoj i načinu gradnje 19 st. i dali treba špric? drugo pitanje je postoji li kakva adekvatna masa kojom bi nadoknadio kamenove koji nedostaju pri vrhu krunice gdje se nalaze finije klesani kamenovi koje ne namjeravan ožbukati nego ostaviti kako su i bili, ti kamenovi su dosad bili zamjenjeni grubim sivim betonom... 3. s jedne strane nakon što sam sve otukao krunica bunara je uža 10 cm u odnosu na ostali dio te će tu trebati nabacati deblji sloj... koju žuku koristiti za takav slučaj za jako debele slojeve? hvala

ODGOVOR

Da bi se ugradila žbuka najsličnija postojećoj možete upotrijebiti našu gotovu pripremljenu žbuku - VAPNENU ŽBUKU G kojom možete ožbukati postojeće zidove.
Vapnenu žbuku G možete koristiti da ožbukate u više slojeva da bi izjednačili razliku u debljini. U jednom sloju vapnenu žbuku možete nabacivati 2-3 cm, te svaki novi sloj možete nanositi na prethodno osušeni i lagano nahrapavljeni sloj. Sušenje između slojeva mora biti minimalno 1-2 dana prije nabacivanja novog sloja. Za špric se koristi VAPNENA ŽBUKA G samo rjeđe konzistencije.
Nakon što se ožbuka s grubom žbukom, fino možete završiti ili s VAPNENOM ŽBUKOM F ili VAPNENOM ŽBUKOM 2 , ovisno o toe kakvu završnu teksturu žbuke želite (glatku ili grublju).
Za sanaciju postojećeg kamena koristite također gotovu pripremljenu KAMENU ŽBUKU.

d f / 22.1.2013. 16:04:23

trebam ožbukati unutarnje zidove koji su zidani od cigle.Zanima me dali mogu koristiti gotovu žbuku(strojnu) za ručno žbukanje i dali trebam nabaciti cementni špric prije žbukanja.
Koje materijale mi preporučujete.
Trebam ožbukati 3 sobe + kupatilo.

ODGOVOR

Za žbukanje unutarnjih prostora možete koristiti naše industrijski pripremljene gotove žbuke vapneno cementne ili gips vapnene žbuke.
Žbuke se mogu koristit za ugradnju ručno ili strojno. Preporučamo vam da odaberete gips vapnenu žbuku GV 10 za sobe, a za kupaonu vapneno cementu žbuku VC 40. Korištenjem obje žbuke nije potreban špric već se koristi pred špric od istog materijala rjeđe konzistencije.