Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I O / 31.12.2012. 13:05:08

Poštovani,
stan nam je trenutno u izgradnji i redovito nadziremo radove (mada se u iste slabo razumijemo).Napravljena je gruba žbuka (prva)...i kako vidim ona je popucala na puno mjesta. Je li to normalno ili bi se trebalo sanirati već sada prije nego nastave daljnje radove?Riječ je o novogradnji.Ovo je link od slike zida:http://i46.tinypic.com/rbz6vp.jpg
Hvala na Vašem odgovoru.

ODGOVOR

Kod primjene grube produžne žbuke uobičajena je pojava sitnih pukotina koje nastaju kod vezivanja. Ukoliko nanesena žbuka ima dobru prionjivost na podlogu („ne zvoni“) i ako je riječ o relativno malim nepravilno raspoređenim pukotinama nije potrebna posebna sanacija prije nanošenja fine žbuke.

D M / 31.12.2012. 10:14:27

Poštovani,
htio bih obnoviti boju na fasadi hirofa, po principu sam svoj majstor. Fasada se dobro drži osim što je na jednom mjestu mehanički oštećena, površine cca 50x50 cm. Ostatak fasade se čini dobar, ali je uslijed djelovanja kiše i sunca djelomice pocrnila. Pogotovo je to izraženo kod oluka, prozora i vrata. Izgleda vrlo ružno i nedekorativno.Pitanje:
1) kako obnoviti oštećeni dio fasade i čime, te koji je alat potreban ,
2) kako obojiti cijelu fasadu,
3) da li je prije bojenja potrebno oprati fasadu i čime,
4) da li je potrebno nečim impregnirati staru hirofu prije bojanja,
5) koji je alat potreban za sve preporučene radove.

Unapred zahvaljujem na Vašoj edukaciji.
U 2013. godini želim da Vam bude još bolja i uspješnija od prethodne, a svim Vašim zaposlenicima želim zdravlja i sreće.

S poštovanjem Davor Marčelja

ODGOVOR

Preporučamo sanaciju kako slijedi :

1. temeljito ispitati cijelu površinu te mehanički odstraniti sve oštećene ili slabodržeće dijelove
2. čitavu površinu temeljito oprati vodom pod tlakom (mini-washem)
3. na mjestima na kojima je odstranjena postojeća Hirofa nanijeti novu Hirofu špricanjem fasaderskim ježom („zakrpa“ odnosno mjesto krpanja ostat će vidljivo zbog razlike u teksturi)
4. obzirom na moguću zarazu mikroorganizmima (tamo obojenii dijelovi) preporčamo nakon minimalno dva dana sušenja od pranja zaražene površine tretirati TERACIDOM biocidnim sredstvom (
5. cijelu površinu neposredno prije bojanja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (četkom, valjkom ili uređajem za prskanje pod tlakom)
6. bojanje TERATONOM V u dva naliča, četkom, valjkom, ili uređajem za prskanje pod tlakom

Sve detalje primjene možete naći na tehničkim uputama za gore navedene proizvode dostupnim na našim web stranicama.

V D / 30.12.2012. 19:57:09

Koje sredstvo preporučujete za simulaciju armirano-betonske ploče koja bi išla preko originalnog drvenog poda na drvenim gredama kao nosačima - klasično betoniranje ne dolazi u obzir prvenstveno zbog težine betona i armature. Debljina nove ploče bi bila 2-3 cm (umjesto postoječih parketa) na koju bi u konačnici došli laminati. Težina nove ploče nebi smjela biti veča od parketa koji idu u demontažu. Unaprijed hvala na savjetu

ODGOVOR

Obzirom na postojeće stanje drvene međukatne konstrukcije i nemogućnost primjene klasičnih cementnih glazura ili masa za izravnavanje, predlažemo primjenu gips-kartonskih ili gips-celuloznih podnih elemenata ili OSB ploča, kao podlogu za postavljanje laminata.

N M / 19.12.2012. 11:54:02

Poštovani,
Kuća je ožbukana gips-vapnenom žbukom, radi loše izvršenih radova potrebno je gletanje. Žbukano je Knauf GV žbukom, sanitarije su žbukane ručno sa VC žbukom. Plafon potkrovlja je izveden gips-pločama.
Mogu li za sve površine koristiti Teranil Extra, te da li je potrebno površine prethodno tretirati Univerzalkoncentrat grundom?
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za gletanje svih površina možete koristiti TERANIL EKSTRA, ali vam zbog izvedenog žbukanja gips vapnenom žbukom preporučamo da koristite TERANIL ili TERANIL PLUS polimer vapnenu masu. Površine neposredno prije gletanja obavezno treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Spojeve različitih materijala obavezno morate rabicirati staklenom mrežicom u sloju gleta.

T M / 18.12.2012. 16:16:57

Poštovani,
ugrađivao sam novu PVC stolariju i sada mi je preostalo obraditi špalete.

One su ponegdje dubine i do 15cm (širine 7cm) pa ne znam čime popuniti te bih molio savjet u vezi toga.
Prilažem i sliku da steknete bolji dojam: http://www.deviantpics.com/images/2012/12/18/photo.jpg

Uz PVC sam namjeravao staviti knauf ploče (vidi se na slici s desna) pa molim info i o toj ideji.

Hvala i lijep pozdrav!

ODGOVOR

Prema priloženoj slici, zapunjavanje toplinskom ili podložnom žbukom nije moguće zbog velikih razlika između stolarije i postojeće konstrukcije, a da se ne desi pucanje ili kroz određeno vrijeme odvajanje žbuke od podloge.
Žbuku u tako velikim debljinama nije moguće ugraditi a da se ne rabicira u sloju žbuke, ali zbog premalog spoja nije moguće niti izvesti rabiciranje.
Predlažemo vam da spoj između stolarije i zida
- riješite ugradnjom knauf ploča
- obavezno rabicirate staklenom mrežicom za unutarnje radove
- pregletate spoj knaufa i postojećeg zida našom masom GIPSOFIL ili GIPSOGLET
- te prebojite našom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji prema izboru.
Za ispunu knauf ploče tj.spriječavanje hladnog mosta između zida i stolarije upotrijebite staklenu vunu.

t ž / 16.12.2012. 21:23:33

trebao bi pregletati zidove koji su od siporexa,nakon gletanja na njih ću staviti sep pa me zanima s kojim materijalom mogu pregletati siporex

ODGOVOR

Blokove od siporeksa pregletajte TERANILOM ili ožbukajte TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE i na tu podlogu onda možete nanjeti SEP uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM dan prije nanošenja SEPa.

m t / 16.12.2012. 15:01:38

na zidove u podrumu stavio sam hidroizolaciju,tocnije ljepenku v4.Podrum bi uredili za stanovanje a topliska izolacija nije potrebna jer je podrum prakticki cijeli pod zemljom.Na zidove bi stavio sep.Sto mi savjetujete da stavim na ljepenku a da ju ne busim

ODGOVOR

Ugradnja bilo kakve podložne žbuke na postavljenu izolaciju nije moguća.
Predlažemo vam da ugradite knauf ploče na sa ispunom od staklene vune. Spojeve knauf ploča pregletajte GIPSOFILOM ili GIPSOGLETOM.

s p / 13.12.2012. 21:55:24

izradio bih fasadu od vune 8 cm treba 41 komad lajsne za kutove 20 metara coklin šine 240 kvadrata vune 35 kvadrata stirodura završni sloj kvalitetniji na bazi plastike i mozaik putz za coklu plus dostava u kuću isplata odmah u kešu .moj broj mobitela:098 970 81 80

ODGOVOR

Potrebu za navedenim materijalima možete realizirati tako da vam se pošalje predračun kojeg uplatite i nakon proknjižene uplate može se vršiti isporuka materijala s obračunom prijevoza.
Ukoliko je dostava za Zagreb kupnjom kod nas u maloprodaji , prijevoz se ne zaračunava.
Za dostavu izvan Zagreba prijevoz se obračunava ovisno o adresi isporuke.

N V / 13.12.2012. 15:39:02

Poštovani,

Nakon zamjene stolarije ostao mi je otvor širine otprilike 2cm između okvira stolarije i mjesta gdje se spajala stara stolarija sa fasadom. Kojim Vašim proizvodom je najbolje zatvoriti taj prorez? Poslao bih Vam sliku i sigurno bi bilo puno jasnije no nažalost nemate tu opciju. Hvala!

ODGOVOR

Razliku između nove stolarije i zida možete zapuniti žbukom s VC 50 , ako se radi o 2 cm debljine.
U koliko se radi o većim debljinama razliku možete zapuniti žbukom VC 60 ili toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD.

ž k / 12.12.2012. 12:27:40

Molim vas da mi kažete koliko mi treba Termo gleta i završne žbuke za 3oom2 i cijenu. Nalazimo se na području Gorskog kotara.HVALA

ODGOVOR

Potrebno vam je 1200 kg TERATERMO GLET-a za 300 m2 , a završne žbuke ovisno o odabiru tipa žbuke koji želite: akrilat, silikat, silikon te kakvu teksturu i granulaciju želite.
Potrošnja navedenih žbuka je za teksturu Z i granulaciju 1,5mm - 3kg/m2; 2mm – 3,5kg/m2; 3mm - 4kg/m2.

Cijena TERATERMO GLET-a iznosi 2,20 kn/kg, u vrećama od 40 kg.
Cijena za završno dekorativnu žbuku silikat/ akrilat iznosi 13,00 kn/kg , silikon 16,25 kn/kg , u kantama od 25kg.