Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d š / 15.4.2012 19:04

Poštovani!
Želio bih premazati pod u garaži. Mogu li to učiniti Vašim proizvodom TERAPOKS? Ako da, gdje se taj proizvod može nabaviti?
Također, ako smijem dodatno pitati, želio bih prebojati fasadu, koja je hirofa, zaprljana, zamrljana i izblijedjela, ali bez fizičkih oštećenja. Da li su za to prikladnije mineralne, silikatne, ili silikonske boje? Naime, ne razumijem razliku.
Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

TERAPOKS je proizvod namijenjen za obradu vertikalnih, a nikako za horizontalne površine. TERAPOKS se proizvodi prema naruđžbi kupca u roku 3-5 dana.
Predlažemo vam da podnu površinu prebojate bojom za beton AKROTON po izboru iz naše ton karte.
HIROFU je potrebno oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama svu prljavštinu, sušiti 5-7 dana te površinu prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR, u tonu prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna.
Hirofa se može obojati bilo kojom fasadnom bojom.

Z P / 14.4.2012 23:11

U natkrivenoj garaži postoji AB ploča na kojoj se nalazi glazura. Na glazuru planiram postaviti betonske ploče 40x40x3,8 cm. Da li ploče mogu podnijeti težinu automobila, pošto se radi o garaži.
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ploče će podnjeti težinu auta ako se na glazuru ploče lijepe ljepilom TERATEKT FLEKS DEBELOSLOJNI.

i č / 14.4.2012 13:18

Poštovani!
Živimo u kući napravljenoj od kamena staroj oko 50 godina. Fasada je u relativno dobrom stanju osim na nekoliko mjesta gdje žbuka otpada. Da li moramo skinuti cijelu tu žbuku pa onda nanijeti novi sloj šprica, grube žbuke pa onda završni sloj ili možemo na cijelu kuću preko te stare fasade postaviti stiropor pa onda završni sloj. Zidovi su debljine 45 cm.
Lijep pozdrav i hvala unaprjed!

ODGOVOR

Ako je fasadna površina kvalitetna, ima dobu čvrstoću prionjivosti, ne odvaja se i ne trusi, na nju možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora.

Ako je fasadna površina oštećena i trusi se, najbolje je skinuti sve oštećene dijelove ili kompletno sve skinuti, pokrpati ili izravnati površinu te ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora.

r / 13.4.2012 13:59

"Poštovani,

da li je proizvod Teranil ekstra pogodan za unutarnje gletanje zidova i da li je parapropusan odnosno da li zidovi ""dišu""?
Unaprijed zahvaljujem "

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA namijenjen je za gletanje unutarnjih zidova i stropova.Koeficijent paropropusnosti teranila ekstra iznosi μ. (HRN EN 1015-19) ≤. 20.

D G / 12.4.2012 14:36

Poštovani,
planiramo obnovu unutarnje ukrasne žbuke u zgradi građenoj u Zagrebu 1936. godine. Žbuka je glatka, žućkaste boje, a po sebi ima oker i smeđe šare tako da sve zajedno izgeda kao imitacija kamena. Postoji li danas na tržištu neki materijal kojim bi se to moglo napraviti barem približno slično?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav!

ODGOVOR

Ako se radi o imitaciji kamena mi proizvodimo i prodajemo gotovu žbuku naziva KAMENA ŽBUKA koja služi za imitaciju prirodnog kamena tzv. BIZEK kamen.

Kamena žbuka namijenjena je sanaciju i obnovu kamena.

s k / 12.4.2012 10:10

Zelio bi renovirati staru (kamenu) kucu.na pod bi stavio cijelu hidro izolaciju i na zidove isto. U kuci ima dosta vlage posto niko ne boravi tu vec dugo godina pa bi zelio sprjecit daljnje propadanje ..velicina prostora je oko 80m2.. pa me zanima kako to uraditi.. i koliko bi cijena materijala (okvirno) kostala.. hvala

ODGOVOR

Potrebno je prije ugradnje hidroizolacije napraviti otkop oko kuće i izvesti drenažu i hidroizolaciju, pa tek onda unutarnje zidove možete premazati hidro žbukom u dva sloja četkom. Cijena hidro žbuke iznosi 7,15kn/kg s pdv-om, vreće 25 kg, potrošnja 4-6kg za dva premaza.

M V / 12.4.2012 9:27

Poštovani, sve pohvale na kvaliteti i sadržaju stranice! Pretraživao sam pitanja i odgovore ali ne sve jer ih ima jako puno, pa me zanima sljedeće. Imamo natkriveni balkon 12m2 (na njega ne pada kiša ali ponekad se malo snijega nanese na njega zimi). Trenutno je to samo betonska ploča. Namjeravamo keramičke staviti pločice, no naravno prije pločica mora ići nekakva podloga (estrih?). Podloga bi prosječno trebala biti debela 50mm - od 30mm min do 70mm max, dakle želimo zadržati blagi pad na balkonu ali malo manji nego ga čini trenutna betonska ploča (pad je na cielu širinu balkona cca 100mm), zato mislim da isključujemo nešto samonivelirajuće. Osnovni kriterij je TEŽINA! treba nam podloga koja bi bila što LAKŠA. Koji od vaših proizvoda bi zadovoljio kriterije? Dakle, vanjski betonski balkon, natkriven, 12m2, podloga mora biti što lakša, debljine podloge bile od min 3cm do max 7cm, na nju bi se kasnije stavljale normalne keramičke pločice za vanjsku uporabu.

Pored te smjese za podlogu, treba li još kakvih sredstava nanositi? Kakvo ljepilo za pločice preporučujete?

Hvala

ODGOVOR

"Odgovor 1:
-------------
Bez obzira što je balkon natkriven, s jedne strane postoji mogućnost navlaživanja stoga predlažemo da ugradite CEMENTNI ESTRIH 20 u potrebnoj debljini.
Podlogu treba dobro očistiti i navlažiti vodom te nanijeti estrih u traženoj debljini.
Pošto imate dovoljno prostora predlažemo vam da prije ugradnje estriha na betonsku ploču ugradite 1-2 cm okipora za glazure pa na to stavite potrebnu debljinu glazure.
Kada se glazura osuši ugradite keramiku upotrebom fleksibilnog ljepila TERATEKT FLEKS.
Glazura će biti lakša, a i toplinski ćete izolirati površinu.


Dodatni upit 2:
--------------------
Mislite, pošto imamo dosta prostora u VISINU, da dio te visine riješimo okiporom (to bi bio striropor nekakav?) pa na taj način smanjimo težinu? dakle umjesto 7cm estriha na najdebljem mjestu, da dio te visine izvedemo okiporom a ostatak estrihom, a pošto je estrih teži od okipora, na taj način činimo cijelu glazuru lakšom? da li sam dobro shvatio?

Imate li takav okipor u vašoj ponudi? Ako da, koji je to točno artikl?

U toj kombinaciji, kakva bi bila lista potrebnih materijala (sa procjenom količine ako je moguće)?

Dakle
1. OKIPOR za glazure 2 cm: 10m2
2. CEMENTNI ESTRIH 20: X? kg
3. TERATEKT FLEKS ljepilo: X? kg

Naime, čuli smo da postoji nešto kao ""brzi beton"" ili tako nešto (ne nužno u vašoj ponudi, ali kao pojam, da takvo nešto postoji), što je kao jako lagano a može se postaviti kao glazura. Da li je CEMENTNI ESTRIH nešto najmanje težine što bi se moglo upotrijebiti u ovom slučaju?

Hvala lijepo na savjetima


Odgovor 2:
-------------
Da, mislim da imate dovoljno prostora u visinu da ugradite 1-2 cm OKIPORa za glazure i na to Cementni estrih 20 u potrebnoj debljini do ugradnje keramike.
Ugradnjom toplinske izolacije smanjiti će se težina ukupnog opterećenja estriha, nego da ugradite estrih u kompletnoj debljini.
Potreban vam je okipor koji ima gustoću minimalno 20 ili više kg/m3, kod nas oznake OKIPOR EPS 100 (20) dim. 100x50xdebljina.
Cementnog estriha 20 potrebno vam je 1000 kg. TERATEKT FLEKSa potrebno vam je 50kg.

Na tržištu ima velik broj proizvođača i velik broj proizvoda te je potrebno znati što znači „.brzi beton“..
Ugradnjom toplinskog izolatora smanjuje se ukupna težina estriha. Ali za izvedbu plivajuće glazure koristi se navedeni proizvod CEMENTNI ESTRIH 20.

U našoj ponudi imamo i lagani TERATERMO ESTRIH ali se isključivo koristi samo za unutarnje prostore i kao vezani estrih.
"

I / 12.4.2012 7:48

Poštovani,
spremam se na izradu fasade na kući građenoj 1926. sa fasadnom površinom cca. 250m2. Zidovi su od pune cigle debljine 45cm, a trenutno je na njoj trošna (na dijelovima i potpuno otpala) šerana fasada sa izvedenim ukrasima, špaletama i ukrasnim vijencom koji u slučaju stavljanja fasade bez dodatne izolacije ne bi trebalo mijenjati već samo djelomično sanirati. S obzirom na obvezu čuvanja vanjskog izgleda (Freudenreich & Deutsch), a dodavanjem sloja izolacije izlazi se više od ukrasnog vijenca pa bi to povlačilo veće zahvate u rekonstrukciji, molim preporuku vezano uz toplinsku izolaciju. Koje bi materijale mogli koristiti ako bi se radila samo šerana fasada na ciglenu podlogu (zidovi su ipak 45cm)? Ukoliko bi se ipak išlo na neku izolaciju molim preporuku s obzirom da postoji mogućnost da su zidovi s vremenom izgubili izolaciju od tla i bojim se pojave vlage ako se vanjska strana fasade zatvori stiroporom ili sličnim materijalima.

Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pošto je vaš objekt kulturna baština i sigurno je potrebno očuvati izvorni izgled fasadne površine predlažemo vam da se ugrade materijali koji će dati izgled površine kao što je izvorno napravljena.

Pošto su vaši zidovi debljine 45 cm, ako se ugradi jedan od toplinskih sustava mijenja se izgled površine, predlažemo vam da vanjsku površinu ožbukate podložnom vapneno cementnom žbukom VC 50 ili VC 60 u potrebnoj debljini, pa na osušenu žbuku nanesete ili TERABONA ili TERAMINERAL.
Obje žbuke su šerane teksture samo što je TERABONA izvorna žbuka grube šerane teksture, dok je TERAMINERAL novija žbuka koja može biti gruba i fina te je ujedno i hidrofobirana (vodoodbojna).
Toplinsku izolaciju predlažemo vam da ugradite s unutarnje strane. Predlažemo vam i naknadno bojanje TERABONE-e ili TERAMINERAL-a fasadnom bojom MINERALOKOR kako bi se površina dodatno hifrofobirala i ujednačila.

Na starim objektima možete imati problema s kapilarnom vlagom ali ako do sada nije bilo problema s vlagom, sanacijom se vlaga ne bi smjela pojaviti.
Bitno je da vam krov ne prokišnjava, da su dobro spojene oborinske vode i da se ne slijevaju po fasadnoj površini.

i d / 11.4.2012 20:22

Poštovani,

Nalazimo se u fazi izrade terminskog plana za izgradnju objekta, pa bi nas ineresirali normativi rada za fasadni ETICS sustav, točnije radi se o XPS debljine 10cm u kojeg se sa vanjske strane oblažu AB zidovi podruma.Unaprijed se zahvaljujemo na pomoći!

ODGOVOR

"Dodatni upit:
------------------
Radi se o pasivnoj kući, gdje se AB zidovi podruma sa vanjske strane (koja se kasnije nasipava do -0,50m od gotovog poda prizemlja) izoliraju hidroizolacijom na bazi bitumena , na koju se kasnije lijepi XPS debljine 10cm i kao zaštita izolacije je čepasta folija.
Hidroizolacija je ""Crna izolacija 2K Standard"",proizvođač je Murexin (jedna od opcija jer još nije odlučeno) koja se u prvom sloju armira mrežicom, a na drugi se direktno lijepi XPS.Nas intreresiraju normativi rada za lijepljenje XPS-a, (ili EPS-a) pa makar za klasični ETICS sustav kako bismo mogli sastaviti terminski plan, i ako imate u ponudi kakvu hidroizolaciju koja bi bila kao alternativa za prije navedenu.
Naše isprike ako smo bili nejasni u prvom mailu, te se nadamo da će ovo pojasniti izvedbu.
Unaprijed zavaljujemo na pomoći.
Lijep pozdrav!

Odgovor:
--------------
Hvala na pojašnjenju, ali u svojoj ponudi nemamo proizvode koji se mogu koristi prilikom ljepljenja XPS na crnu hidroizolaciju.
Montažna ljepila kojim možete lijepiti nemamo, ali vas možemo uputiti na CERESIT HENKEL ili MAPEI koji imaju veći izbor proizvoda kojima možete lijepiti ploče XPS na izolaciju.
Ono što vam možemo preporučiti ,a vezano je za hidrozlaciju je proizvod BETONPROTEKT DUOELASTIK 2K ili BETONPROTEKT MONOELASTIK 1K - visokofleksibilne hidroizolacije jedno ili dvo-komponentne mase za izolaciju i zaštitu betona i AB konstrukcija.
"

m v / 11.4.2012 13:26

poštovani,

zanima me pitanje u svezi fugiranja starih kamenih kuća,pa ne znam kojim materijalom bi to fugirao taj kamen mislim da bih trebao s vašim Mortom M10 ali nisam siguran te je li znate koliko bi mi otprilike cca. bilo dovoljno za 100 kvadrata zida vreća M10 i još jedno pitanje u svezi fugiranja kako mogu promjeniti boje fuga i je li smijem kombinirati s M10 koju smjesu da dobijem svjetliju ili tamniju nijansu fuge...HVALA!

ODGOVOR

Kamenu kuću fugirajte MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M10 koju proizvodimo s bijelim ili sivim cementom.

Mort je gotov proizvod kojem samo dodajete vodu - u smjesu se ne smije ništa dodavati.
Mort se kod nas u tvornici može tonirati prema zahtjevu, ali se cijena uvećava za toniranje od cca 30% na redovnu cijenu iz cjenika.
Potrebna količina morta za fugiranje za 100m2 je cca 1500-200 kg - sve ovisi koliko su fuge široke i duboke.