Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 27.9.2008 12:23

Poštovanje,
Zbog kvara u gornjoj kupaonici, morao sam skinututi žbuku na cca 12 m2 ( 2 zida) zida u donjim prostorijama.
Molim Vas, da mi predložite kji špric odnosno žbuku moram upotrebiti za sanaciju zidova.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i pozdravljam,
Mauro

ODGOVOR

Za žbukanje zidova kupaonice preporučamo VAPNENO-CEMENTNU ŽBUKU VC 40 (u debljini do 2 cm), uz prethodnu obradu podloge CEMENTNIM ŠPRIC-om 4.
Žbuku nanositi na očvrsli (kada pobijeli - u pravilu drugi dan), vodom navlaženi špric.

M R / 25.9.2008 21:46

Dali se vaši opločnici mogu postaviti na betonsku podlogu ili mora biti izvedena drenaža prema opisu?

ODGOVOR

Preporuka je opločnike polagati na drenažni dobro nabijeni sloj, kako što je opisano u uputama za polaganje
Ukoliko postoji betonska podloga preporučamo postaviti ploče 40 x 40 x 3,8 cm fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.

R Š / 2.10.2008 22:22

Poštovani
Imam kuću građenu 1935.g. i fasada djelomično otpada, tj. samo gornji sloj (nekad se to zvalo zaribavajući sloj), a samo na rijetkim mjestima otpada u cijelosti. Majstori mi predlažu da otučem ono što šuška te da ta mjesta zagladim sa ljepilom za lijepljenje vanjskih pločica.
Molim Vaše mišljenje o načinu sanacije.
Hvala

ODGOVOR

Ljepilom za keramičke pločice NE SMIJE se krpati fasada, jer nije namjenjena za žbukanje već za polaganje keramike.
Sve slabo držeće dijelove fasade treba obavezno otuči, fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i ožbukati produžnom žbukom VC50.
Završnu obradu izvesti tako kakva je bila i postojeća završna obrada npr. šerana, špricana ili bojana. U svom prozivodnom programu imamo žbuke i za sanacijske radove ako je postojeća fasada izvedena vapnenim žbukama.

J T / 24.9.2008 21:48

Poštovani,čitao sam vaše savjete koji su vrlo zanimljivi,a pošto i sam imam dosta nedoumica molim za vaš savjet. Naime planiram na kuću staviti stiropor fasadu a na njoj se sada nalaze ploče od salonita ispod kojih su drvena brvna. Zanima me da li skinuti salonit ploče i na koji način pričvrstiti stiropor?

ODGOVOR

Salonit ploče ne trebate skinuti, već površinu ploča premazati KONTAKT GRUND-om i lijepiti ploče stiropora sa SAMOTERM-om.
Zatime izvedite naš toplinski sustav TERMOZOL - preporuka: ploče stiropora premazati SAMOTERM-om punoplošno.

I K / 23.9.2008 19:30

"U Dugopolju imam kuću na 2 kata. Izvana je klasično ručno zaštićena s cementnom žbukom ( 5 ruku ) prije 15 godina. Nikad bojana. Inkarat u vrlo dobrom stanju.
Cc površine 400 m2. Kojom vašom žbukom u tamnijem tonu (boja crijepa) obojati kuću (mineralne-silikatne-termo?? ja osobno preferiram SEP-2) a da boja bude postojana tj. da nakon 1-2 godine za ""debeli"" postotak ne izblijedi? Znam za međupremaz ( SN vezu ).
Molim Vas da mi što prije odgovorite ako je moguće da prije zime i kiša taj posao obavim kako treba. Isto tako koliko ""brzo"" mogu dobiti sav vaš materijal potreban za ove zadnje uz približan vaš proračun koliko bi me to stajalo da bude franko-Split. Plaćanje u gotovini!
Unaprijed hvala!"

ODGOVOR

Objekat operite vodom pod pritiskom i pregletajte TERATEMO GLET-om te ugradite završno dekorativnu akrilatnu žbuku TERAKRIL Z u bojama koje ste naveli.
Impregnacija prije TERAKRIL-a je MINERALKVARC GRUND OBOJENI.
Isporuka materijala može se dogovoriti u našoj tvornici u Splitu ili preko većih trgovina građevinskog materijala iz Splita i okolice.
Robu ne frankiramo.
Kontaktirajte našu tvornicu u Splitu na tel.021/652-105, pa možete dogovoriti isporuku i izračun.

D K / 22.9.2008 21:57

"Štovani, Imamo zgradu staru 37 godina na kojoj je izvedena terabona vanjska žbuka. S vremenom je žbuka izgubila boju te je vidljivo da se nakon jačeg nevremena terabona jednostavno otrusi (opadaju sitni komadići žbuke) i to najviše s jugozapadne strane. Popravili bi izgled žbuke bojanjem, pa Vas molimo da nam preporučite neku Vašu svijetlo sivu boju. Kako ukloniti pojavu otrusivanja. Naknadno bi izvršili novo žbukanje i to tako da prvotno stavimo termo žbuku a potom jednu od Vaših vanjskih žbuka, primjerice ""Teramineral VF"", s kojom smo već popravljali postojeću žbuku i jako smo zadovoljni. Kako postupiti i što napraviti sa starom žbukom ? Vaša preporuka za novi izgled vanjskih zidova ... Hvala"

ODGOVOR

"Objekt možete prebojati našim fasadnim bojama MINERALKOLOR ili TERATONOM V u boji po izboru iz naše ton karte.
Ako se postojeća žbuka trusi, čvrstoća žbuke je upitna, te je potrebno cijeli objekt pregledati i provjeriti čvrstoću.
Ako žbuka ""zvoni"" potrebno ju je kompletno skinuti do zida i ponovno ožbukati produžnom žbukom VC60 ili VC50 te nanijeti TERABONU.
Ako planirate žbukati TOPLINSKOM ŽBUKOM i ugraditi TERAMINERAL, svu postojeću žbuku morate skinuti sa zida i izvesti novi sustav - TOPLINSKA ŽBUKA + TERAMINERAL.
"

v p / 21.9.2008 9:54

Evo jedno malo pitanje! Dali mogu podne pločice da se postavljaju na stirodur ploče i ako mogu kako. Hvala u napred na odgovoru.

ODGOVOR

Ne, pločice se ne mogu postavljati na XPS ploče stiropora.
Preko ploča se mora ugraditi cementna glazura u min. debljini d=3 cm a tek nakon toga možete lijepiti keramičke pločice.

s j / 20.9.2008 19:56

Postovni,

zelim postaviti trotoare oko kuce i od majstora dobijam razlicite komentare kako to uraditi.

Pitam Vas kako to uraditi
Ocekujem Vas odgovor na mail

Hvala na odgovoru i srdacan pozdrav

ODGOVOR

"Ugradnjom i izvedbom ""trotoara"" se ne bavimo te vam zato ne možemo niti predložiti kvalitetno rješenje.
Najbojle se obratiti izvođačima koji se bave niskogradnjom.
Preporučamo vam web stranicu www.kotaci.com, gdje možete kontatirati izvođače i dobiti upute o ugradnji."

A M / 20.9.2008 0:16

Poštovani,
u stanu imam problem sa plafonom, naime imam odstupanje od 4,5cm u jednom uglu, pa bih to volio izravnati... ne znam sa čime da počnem i završim. Mislio sam zašaraviti 2 rigips ploče stepenasto ali mi je to lame. Ako mi možete dati savjet. ps, unaprijed zahavalan.

ODGOVOR

Pošto se radi o velikom odstupanju, ravnine zida najbolje je riješiti ugradnjom spuštenog stropa s pločama Knauf-a ili Rigips-a.
Nažalost niti jednom od naših žbuka ne možete izravnati strop s tako velikim odstupanjima u ravnini.

f a / 19.9.2008 19:35

Poštovani
Živim u obiteljskoj kući,katnici,građenoj 80tih godina. Kuća je izvana ožbukana produžnom žbukom te obojana Fasadex-om prije 20god.Žbuka je čvrsta te nije ispucala. Vanjski zidovi prizemlja su s unutarnje strane ožbukani podužnom žbukom, dok su zidovi kata s unutarnje strane obloženi slojem stiropora debljine 2cm te obzidani opekom 6cm i ožbukani. Na sjevernoj fasadi nam se često kondenzira vlaga,tj fasada bude mokra i cjedi se kondenzat po njoj. To se događa uvjek kada je jugo (kuća je u okolici Zadra).S unutarnje strane nismo primjetii vlagu. Planiramo na fasadu staviti Termozol sustav sa stiroporom od 6cm. Zanima me na koji način obraditi zidove premazane Fasadexsom (dali treba mehanički skinuti fasadex ili se može lijepiti na njega) te dali će dolaziti do kondenzacije vlage s obzirom da već postoji sloj stiropora od 2cm sa unutarnje strane? Hvala

ODGOVOR

"Postojeća konstrukcija vanjskog zida može se toplinski riješiti primjenom TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog (EPS F) polistirena debljine 6 cm bez opasnosti od pojave kondenzata. Površine obojene FASADEKSOM potrebno je ""otvoriti"" žičanim četkama. Podlogu temeljito otprašiti i oprati vodom. Nakon sušenja impregnirati KONTAKT GRUNDOM, najmanje dan prije ljepljenja ploča. Kako Fasadeks u pravilu nije moguće u potpunosti odstraniti preporučamo ploče dodatno mehanički pričvrstiti većim brojem pričvrsnica min 6 kom/m2.
Kondenzacija i ""cijeđenje"" vlage po vanjskoj površini zida obojanog Fasadeksom posljedica je njegove visoke vodoodbojnosti."