Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N K / 19.9.2008 9:35

Imam kupaonicu staru 30 godina,potrbno joj je preuređenje.Naime, susjedu je pukla cijev i kako to već bude procurilo je kod nas.Zid je sav crn i pljesniv.Molim Vas za savjet šta da radim i koje materijale u sanaciji Vi preporučate npr.skinem svu žbuku,stavim novu,imali nešto za kakvu takvu izolaciju od vlage itd. Hvala

ODGOVOR

Postojeću žbuku obavezno otuči do ziđa, te zidove dobro oprati vodom pod pritiskom i premazati fungicidnim sredstvom.
Zatim ožbukajte VAPNENO-CEMENTOM ŽBUKOM VC40 te nakon sušenja lijepite keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.

S B / 13.9.2008 20:39

Postovani, prije svega da Vam se zahvalim na prethodnoj sugetiji, uvazio sam je i puno ste mi pomogli.

Sad me interesuje ukoliko mi mozete pomoci oko centralnog grijanja, majstori mi kazu da jedni cijev stavim blizu plafona a drugi blize podu, dakle da obje cijevi ne idu jedna do druge.

Volio bih znati sta vi mislite o ovome, i kako je najbolje postviti cijevi za grijanje jednu do druge blizu poda tako da se nevide ili jednu pri podu a drugu pri plafonu.Kakva je toplotna iskoristljivost?

Odgovor mi posaljite na mejl ukoliko nije problem

Mnogo dobar i koristan sajt

Puno hvala na odgovoru.

ODGOVOR

NE bavimo se postavom i ugradnjom niti toplinskom iskoristivosti centralnog grijanja te vam ne možemo pomoći oko savjeta majstora i postavi cijevi.
Pitanje možete uputiti nekome tko se bavi centralnim grijanjima i izvedbom istih.

m v / 9.9.2008 14:43

planiramo staviti fasadu na kuću oko 200 m2,građenu punom opekom,zid 25cm.Mislili smo staviti stiropor 8cm i silikatni premaz,međutim majstor nam veli da je bolje staviti termo žbuku,da je dugotrajnija,da ne puca po spojevima...U dilemi sam oko toga ,molim Vaš stručni savjet.Pozdrav,Mirjana

ODGOVOR

Ugradnjom toplinskog sustva ili toplinske žbuke, ako se izvodi po uputama proizvođača ne dolazi do pucanja.
Trajnost toplinskog sustava ista je kao i trajnost toplinske žbuke. Pucanje će se prije pojaviti na toplinskoj žbuci zbog debljeg sloja ili neadekvatne izvedbe, nego na toplinskom sustavu.
Do pucanja toplinskog sustava dolazi neadekvatnom ugradnjom izvođača radova (npr. tanak sloja ljepila kojim se lijepi i armiraju ploče stiropora).
Naša preporuka je da ugradite toplinski sustav TERMOZOL s pločama stiropora D=8 cm te završnom obradom silikatne ili akrilatne završne žbuke prema izboru iz naše ton karte.

Z J / 9.9.2008 13:13

Zanima me sve u vezi dekoriranog betona za okučnice kakav je to prah u boji koji se posipa po svježem betonu kolko se toga stavlja na metar kvadratni? I kako se zove lak kojim se to poslje zaštiti? Hvala

ODGOVOR

"U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo dekorirani beton.
No sigurno ćete naći neke informacije na internetu - u trežilici (npr. www.google.hr) upišite: ""dekorirani beton"" ili ""dekorativni beton"", te ćete sigurno naći potrebne informacije.
"

D / 9.9.2008 8:25

Poštovani,

Prije 5 godina napravili smo ventiliranu fasadu, vanjski zid od siporexa,mrežica, ljepilo i sep firme Laserberger. Upravo je taj sep problem: kada pada kiša napije se vode, fasada pocrni i izgleda odvratno. Želio bih obojati fasadu i riješiti taj problem upijanja vode. Obzirom da je ventilirana fasada paropropusnost mi je manje važna. Više mi znači da ne upija vodu. Zato Vas molim za savijet:

1. koju boju preporučujete i tehnički opis
2. gdje mogu nabaviti, cijena, potrošnja
3. da li je moguće nijansirati (siva i crvena)

Unaprijed hvala.
S poštovanjem, Darko Turković

ODGOVOR

Ako ste ugradili sustav Lasselberger sa završnom obradom SEP, najbolje je koristi i njihovu fasadnu boju, jer preporuka je da se ne mješaju materijali različitih proizvođača.

Prema vašem odabiru boja (siva i crvena) možete koristiti našu TERATON V akrilatnu fasadnu boju.
Boja se može naručiti i kupiti kod nas u prodajnom centru Samobor ili Zagreb.
Potrošnja je 0,35 l/m2 u dva premaza. Cijena ovisi o tonu boje odnosno njezinom cijenovnom razredu, od 22,84 - 36,23 kn/l bez PDV-a.

s m / 7.9.2008 17:16

POštovani,
moje pitanje se odnosi na rješavanje gljivica u spavaćoj sobi.
Prošle godine ja fasada obnovljena i soba više ne vlaži (ja se nadam da je tako jer zid više nije mokar) ali su u zidu ostale gljivice koje pomalo izbijaju u crnim krugovima,pogotovo tamo gdje je ormar uza zid.
Kako idem u adaptaciju stana namjeravam otući taj zid i što onda? Napominjem da je zgrada starija i nema termo izolaciju. Volio bih trajno riješiti taj problem.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pojava plijesni i gljivica posljedica je kondenzacijske vlage, odnosno nedostatne toplinske izolacije. Do kondenzacije na unutarnjoj strani zida, dolazi na toplinski najslabijim dijelovima konstrukcije - vertikalni, horizontalni serklaži, nadvoji, u zimskom periodu, tijekom sezone grijanja, zbog razlike unutarnje i vanjske temperature.
Osim rješavanja toplinske izolacije vanjskih zidova potrebno je izvesti i sanaciju unutarnjih zidova, kako bi se u potpunosti spriječila ponovna pojava plijesni.
S unutarnjih zidova potrebno je odstraniti slojeve boje i gleta. Podlogu (žbuku) potrebno je temljito očistiti i premazati fungicidnim stredstvom. Izvesti gletanje i ličenje zidova. Fungicidna stredstva uništit će spore plijesni u samoj žbuci i spriječiti njihov daljnji razvoj.

a d / 7.9.2008 11:05

Postovani,
Mozete li mi reci kako da odstranim tragove zbuke sa zida od starih opeka,prilikom fugiranja opeka je ponegdje pobijelila.Voda ne pomaze.?

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o mrljama od morta (mase za fugiranje) iste je najlakše odstraniti struganjem istom opekom od koje je načinjen zid. Prethodno je potrebno mehanički skinuti eventualne naslage morta.

z m / 6.9.2008 16:49

Poštovani, molio bih za Vaš savjet. Naime ozidao sam kuću Ytong blokovima, a zainteresiran sam za Vašu fasadnu i unutrašnju žbuku za porobetone pa bih molio točnu oznaku istih. Također bi me zanimalo način obrade spoja betonskih stupova i ytonga ( čime impregnirati beton, čime ytong, mrežica, završna obrada ...). Hvala! ZM

ODGOVOR

Žbuku za porobetone nemamo niti proizvodimo, ali u zamjenu vam nudimo našu laganu žbuku VC 20L kojom možete ožbukati i vanjske i unutarnje zidove od porobetona.
Naša preporuka je da objekat s vanjske strane ožbukate s VC20L žbukom, a unutrašnjost GV10 ili VC40 žbukom.
Spojeve ražličitih materijala obavezno treba rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10R.
Impregnacija koja se koristi za porobetone je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, kojeg je potrebno razrijediti s vodom u omjeru 1:3 neposredno prije žbukanja. Sve ostale podloge treba navlažiti vodom i obraditi s CEMENTNIM ŠPRICOM najmanje dan prije nanošenja VC20L.
Završna obrada je s vanjske strane strukturnom žbukom prema vašem izboru vrste: mineralna SEP, silikatna, silikonska ili akrilatna i boje.
Obrada unutarnjih zidova :
- ako koristite GV10, obojite unutarnjim bojama Terapol ili Polakril,
- ako koristite VC40, pregletajte Teranilom i obojite unutarnjim bojama Terapol ili Polakril.

I P / 5.9.2008 15:41

na coklu oko kuće imam vodootporni stiropor stirodur,pregletan ljepilom za pločice,dali na njega mogu ljepiti pločice ili kamen debljine 2cm.

ODGOVOR

Na podlogu - toplinski sustav sa pločama extrudiranog polistirena nije prepopručljivo samo ljepiti kamene ploče, već je iste potrebno ankerirati na podlogu.
Preporučamo postojeću podlogu impregirati MINERALKVARC GRUNDOM i završno obraditi TERAPLASTOM po izboru.

D L / 8.9.2008 21:44

Na krovu imam betonski crijep star nekih 20 godina. Čvrstoča mu je još dobra, ali se je boja isprala, pa je postao vodopropustan (vlaže se letve ispod crijepa). Sa čime bih ga mogao premazati da riješim problem.

ODGOVOR

Betonske crijepove koju su postali porozni i upojni možete dodatno hidrofobirati SILIKOSAM KONCENTRATOM. Silikosam koncentrat razrijedite vodom u omjeru 1: 9 (1 l koncentrata i 9 l vode). Otopinu nanosite na dobro očišćenju i otprašenu površinu, četkom u dva do tri naliča mokro na mokro do zasićenja.
Razrijeđeni silikosam upotrijebiti unutar 10 -14 sati.
Dobro zaštititi lim, stolariju i sl.
Slučajno poprskana mjesta odmah očistiti.