Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 5.9.2008 15:20

Koji materijal (premaz ili masu) koristiti za popravak u slučaju kad se se s donje strane armirano-betonske međukatne ploče ukazalo armaturno željezo (nema potrebnog zaštitnog betona)pa u (vlažnom) prostoru ispod postoji mogućnost hrđanja željeza i potom stvaranja mrlja na stropu a možga i okapavanja hrđe po podu.

ODGOVOR

+ pitanje:
Koje premaze i/ili reparaturne mortove ili druge reparaturne materijal koristiti prilikom popravaka (sanacije) glatkih armirano-betonskih zidova od vidnoga betona kad je beton mjestimice segregiran i ima saćastih šupljina?


ODGOVOR

B K / 5.9.2008 9:49

Možete li mi sugerirati opcije izvedbe i cijene izvedbe na staroj fasadi:
a/ klasična hirofa sa odgovarajućim gruntom, odnosno impregnacijom.
b/ gletanje fasade teratermoglet masom i postava PVC rabica, impregnacija silikatnim gruntom i navlačenje završne silikatne žbuke.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakvoj staroj žbuci je riječ, te vam nismo u mogućnosti dati adekvatno tehnološko rješenje jer ono uvelike ovisi upravo o postojećim slojevima i njihovom stanju.

Ukoliko je riječ o završnoj žbuci mineralnog porijekla (stara Hirofa, Terabona ili SEP) sanaciju je moguće izvesti kako slijedi :

1. temeljito ispitati postojeću završnu i podložnu žbuku. Otući sve slabodržeće dijelove: Čitavu površinu temeljito oprati mini-washom. Eventualna krpanja izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50 u debljini do 2cm. Krpanja izvesti u ravnini s postojećom žbukom.

2. A) Na podlogu, neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti HIROFU obojenu prema važećoj ton karti, špricanjem fasaderskim ježom, u dva sloja.

Materijal potrošnja cijena
UNIVERZALKONCENTRAT GRUND 0,1-0,2 l/m2 14,42 kn/l
HIROFA obojena I razred 4 kg/m2 1,67 kn/kg

B) Na podlogu neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 2-3 mm.Na podlogu staru najmanje tri tjedna, 2-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM nanijeti SILIKATNU ŽBUKU Z obojenu prema ton karti u debbljini zrna i odmah zaribati do ujednačene teksture.

Materijal potrošnja cijena UNIVERZALKONCENTRAT GRUND 0,1-0,2 l/m2 14,42 kn/l
TERATERMO GLET 5 kg/m2 2,03 kn/kg
SILIKATGRUND OBOJENI 0,2-0,3 l/m2 12,41 kn/l
SILIKATNA ŽBUKA Z 2 mm obojena I razred 3 kg/m2 11,27 kn/kg

Ukoliko na postojećoj žbuci postoje vidljive paučinste pukotine, odnosno ukoliko je bilo potrebe za krpanjem postojeće žbuke preporučamo gletanje TERATERMO GLETOM izvesti u dva sloja uz rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, koju utisnuti u prvi svježi sloj. Potrošnja TERATERMO GLETA u dva sloja - 8 kg/m2.

n v / 2.9.2008 19:39

Poštovanje.S obitelji se spremamo za izradu fasade,pa me zanima kolika je razlika u toplinskoj provodljivoti fasadnog sustava TERMOZOL te termo žbuke, u debljini od 8 cm?Te kolika je okvirna razlika u ukupnoj cijeni po kvadratu fasade izrađene od tih sustava?

ODGOVOR

Toplinska provodljivost TERMOZOLA 8 cm iznosi 0,039 W/m2K,
dok TERMO ŽBUKA ima provodljivost 0,17W/m2K za d=4cm.

Toplinsku žbuku ne preporučamo nanositi u d= 8 cm. Ako će se nanositi u d= 8 cm potrebno ju je rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom u sloju žbuke. Cijena po m2 TERMOZOL sustava d=8 cm iznosi 110km/m2,
TERMO ŽBUKA d=8cm iznosi 160kn/m2.
Cijene oba sustava su izračunata bez završno dekorativne obrade.

Cijena završne obrade ovisi o odabiru dekorativne žbuke, mineralne SEP, SILIKATENE, SILIKONSKE ILI AKRILATNE.



K R / 2.9.2008 14:39

Poštovani!
Radila sam mozaik sliku posipavanjem Vašeg sitnog kamena u raznim bojama.Interesira me da li postoji proizvod(bezbojni) kojim bi se slika zalijala kako ne bi dolazilo do mješanja kamenčića . Slika se nalazi na dvorištu i izložena je cijeli dan svim vremenskim uvjetima.
P.S.
Mislila sam nešto poput vezivne mase u teraplastu

ODGOVOR

U svojem proizvodnom i prodajnom programu nemamo proizvod koje bi mogli koristiti da ne dolazi do mješanja kamenčića.
Pokušajte kod proizvođača polimerenih materijala kao Chromos, Katran, Stig ili Sika.

B K / 2.9.2008 10:30

Poštovani,

Pripremam se za postavljanje fasade, i koristio bih TERMOZOL od 8 cm. Radi se o obiteljskoj katnici, zidanoj od blog opeke (dakle šupljikave) a zidovi su debeli 25 cm. Kuća je sagrađena prije 20 godina. Iznutra je ožbukan prvi kat, a prizemlje samo na jednom manjem dijelu. U vašem uputstvu sam pročitao da prije postavljanja TERMOZOLA mora biti dovršeno unutarnje žbukanje? Da li je to preduvjet, dakle bezuslovno? Zašto?
Na katu su vanjsku zidovi sa unutarnje strane ožbukani termo žbukom, da li će to imati kakovih problema?

Zahvaljujem na odgovoru

Božidar Knežić

ODGOVOR

Preporuka je da se naprave svi unutarnji radovi kao i žbukanje prije stavljanja toplinske zaštite.
Ako je moguće prvo ožbukajte iznutra, a nakon dobrog sušenja ugradite toplinski sustav.
Ako nije moguće prvo ožbukati, možete ugraditi toplinski sustav, a nakon što se ožbuka, što više provjetravati prostorije da se žbuka jednolično osuši.
Preduvjet da žbukanje bude izvedno prije toplinskog sustava nije obavezno ali bi svakako bilo poželjno.
Prema našem proračunu građevinske fizike ne bi smjelo biti pojave kondenzacije na zidovima koji su obrađeni toplinskom žbukom, a kasnije će biti obrađeni toplinskim sustavom.

j g / 1.9.2008 23:57

postoje li neki posebni razlozi zbog kojih ne bi smio stare kamene zidove fugirati termo žbukom ( govorim o termo žbuci jer vrijeme vezivanja i obradivosti traje puno više neko klasičan način)

ODGOVOR

Toplinka žbuka se NE SMIJE koristi za fugiranje kamenih zidova, već se koristi MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili MORT ZA SLJUBNICE KAMENA.

m b / 5.9.2008 14:18

"Štovani ,

prilikom žbukanja zida u dnevnoj sobi (zid dimenzije 3 m x 10 m) to je izvedeno prilično loše (puno neravnina i različitih ""valova"") i niti naknadnim gletanjem zida isto nije otklonjeno na zadovoljavajuči način . S obzirom da mi je to zid u dnevnoj sobi kojeg neći prekrivati nikakvim namještajem to sve skupa ružno djeluje . Molim vaš savjet kojom unutarnjom dekorativnom žbukom bi se to moglo riješiti (sep - silikatna , . . . .)te s obzirom da je zid nakon žbukanja - gletanja premazan jupolom kakav je postupak za nanošenje vaše unutarnje žbuke . Zahvaljujem unaprijed .

Pozdrav , Marijan Bujanić "

ODGOVOR

Glet mase koriste se za zaglađivanje zidnih i stropnih površina i njihov primjenom nije moguća korekcija odstupanja ravnina podloge. Primjena dekorativne strukturne žbuke prikriti će opisane nedostatke. Prije nanošenja žbuke potrebno je brušenjem ili brisanjem mokrom krpom odstraniti postojeći premaz, te impregnirati podlogu odgovarajućim grundom, za SEP - MINERALKVARC GRUND OBOJENI, za silikatnu žbuku SILIKATGRUND OBOJENI.

Ž P / 1.9.2008 18:24

Molim Vas kako mogu hidro izolirati betonsku deku na garaži, na jednom mjestu zbog propuštanja izvršena je izolacija V3 ljepenkom te pregletan ostali dio fleksibilnim ljepilom koje se ljušti .Dali postoji kakav premaz na to jer je problem skidanja V3 ljepenke i fleksibilnog ljepila.

ODGOVOR

Na ljepenku V3 NE SMIJE se nanositi fleksibilno ljepilo jer nema prionjivosti. Jedino što možete stavit na V3 je cementana glazura - CEMENTNI ESTRIH 30 u min. d= 3,5 - 4 cm ali postoji mogućnost da će se i to odvojiti.
U svom proizvodnom i prodajnom programu nemamo premaze za proizvode na bazi katrana, zato molimo da se obratite Katranu ili Stigu.

M L / 1.9.2008 9:13

Poštovani!
Glazura na terasi (4x5m´)mi je ispucala sitnim (cca 0.5 - 1 mm)pukotinama jer je izvedena bez dilatacijskih reški. Ista je armirana čeličnim rabicom u donjoj zoni. Namjeravam lijepiti gres pločice vašim elastičnim ljepilom. Može li ono podnijeti rad tih pukotina. Razmišljam i o polaganju rabic mrežice u sloj istog ljepila. Molim vaše mišljenje i preporuku.

ODGOVOR

U pravilu glazure na monolitnoj betonskoj ploči površine do 30 m2 nije potrebno dilatirati. Ukoliko su pukotine paučinasto raspoređene po čitavoj površini njihov uzrok može biti i mala debljina glazure (min debljina 3 cm), visoka čvrstoća materijala (ukoliko ste isti miješali na gradilištu) ili naglo površinsko isušivanje glazure (kod izvođenja pri višim temperaturama zraka i podloge).
U tom slučaju fleksibilno ljepilo premostit će pukotine i neće doći do oštećenja keramičke obloge.

U koliko je pak riječ o pukotinama koje se pojavljuju u jednoj zoni (najčešće na polovini površine) potrebno je izvesti dilataciju glazure i keramičke obloge.

K A / 31.8.2008 20:03

Pozdrav,imam pitanje u s vezi temelja na kojeg ću ljepiti kamen bunju.Adaptiram fasadu na starijoj kući,na donjem djelu fasade došla je sol koja je oštetila žbuku,sad sam ja skinuo stari sloj žbuke sve do temelja koje je u lošem stanju i neravno.Dobio sam preporuku da prije ljepljenja bunje temelje premažem sa dubinskim predpremazom,stavim mrežicu,masu za izravnavanje i antisol premaz,ali neznam kojim redosljedom.Molim vas ako mi možete dati savjet,unaprjed hvala.

ODGOVOR

"problemi koje opisujete posljedica su djelovanja kapilarne vlage. Usljed nedostatne horizontalne, vertikalne hidroizolacije i drenaže oko objekta dolazi do prodora vlage. Soli prisutne u građevinskim meterijalima u kontaktu s vlagom kristliziraju i tako dolazi do ""isoljavanja"".

Preporučamo izvesti drenažu oko objekta, vertiklanu hidroizolaciju temelja ispod razine tla kako bi se smanjila prisutna kapilarna vlaga. Površinu sokla iznad razine tla preporučamo temeljito očistiti, oprati miniwashom, nakon sušenja premazati ANTISOLOM (sredstvo za blokadu soli) te obraditi visokoparpropusnim sanacijskim materijalima - SANISIL ŠPRIC i SOKL ŽBUKA."