Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m k / 20.7.2008 19:20

u novogradnji bi na plafon iznutra metnuo stiropor 3cm.dali je to dobro i kako se to radi,ljepi ili tipla i s čime se to gleta.hvala

ODGOVOR

"Ukoliko se radi o međukatnoj konstrukciji (odnosno ""ploči"" između dva grijana prostora), za očekivati je da je s gornje strane ploče izveden plivajući pod, odnosno glazura na podlozi od toplinsko izolacijskih podnih ploča, koje imaju namjenu prvenstveno zvučne ali i toplinske izolacije. U tom slučaju nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije.
Napominjemo da između dvaju grijanih prostora koji se zagrijavaju na istu temperaturu nema potrebe za toplinskom izolacijom, jer nema toplinskih gubitaka.
U koliko istu ipak želite izvesti, postupak je isti kao kod izvedbe TERMOZOL SUSTAV-a, koji je detaljno opisan na našoj web stranici. U svakom slučaju ploče se lijepe SAMOTERMOM i dodatno pričvršćuju pričvrsnicama čija duljina ovisi o debljini ploče. Zaljepljene ploče gletaju se SAMOTERM-om u koji se utiskuje STAKLENA MREŽICA PRIMAFAS 160 s preklopom na svim spojevima, te se u pravilu drugi dan pregleta SAMOTERM GLET-om.
Završenu podlogu možete obraditi nekom završno dekorativnom žbukom.
"

D / 17.7.2008 15:36

Zanima me sledece ?

Da li ima neko previlo pri odabiru boja za fasade, tj. da li se sve boje mogu koristiti kao boje za fasade . Po meni nije logicno. Medjutim imam problem kod kuce, moji roditelji hoce da stave PINK boju za fasadu, pa vas molim da mi kazete da li je to odgovarajuca boja. Posto se meni to nikako ne uklapa. Pa molim vas za misljenje?

hvala

ODGOVOR

"Kako iz vašeg upita nije najjasnije da li se isti odnosi na fasadnu boju- nalič, ili na samu boju završnog sloja (bez obzira radi li se o boji kao naliču ili obojenoj žbuci) dajemo vam osnovne informacije.
Sve vrste završno dekorativnih obrada - boja ili žbuka, proizvode se prema važećoj ton karti SAMOBORKE, u paleti tonova u kojoj se određena vrsta materijala može proizvesti. Naime, kemijski sastav materijala uvjetuje vrstu pigmenta koji se može koristiti. Pa tako u mineralnim žbukama i bojama mogu se dobiti isključivo svijetli pastelni tonovi, u silikatnim i silikonskim materijalima izbor tonova je daleko širi ali je isto riječ o svjetlijim i zagasitijim tonovima. Akrilatne žbuke i premazi ""podnose"" sve vrste pigmenta (organske i anorganske) pa se u tim materijalim mogu dobiti i tamni i jaki tonovi.
Što se tiče samog izbora boje ona ovisi prvenstveno o želji i izboru investitora ili projektanta. U pravilu, a poglavito kod toplinskih žbuka i toplinskih sustava s toplinsko izolacijskim pločama, treba izbjegavati tamne tonove, odnosno tonove koje imaju faktor refleksije ispod 30 (oznaka - Y). Kod takovih tonova dolazi do velike apsorpcije svjetlosti te prevelikog zagrijavanjua koje ima za posljedicu učestaliju pojavu građevinskih šteta - pukotina, kao i veću opasnost od gubljenja intenziteta boje.
Kod odabira boje završnog sloja treba uzeti u obzir više elemenata kao napr. formu samog objekta, oblik krovišta, boja pokrova, boja stolarije, uređenje okolišta i dr.
Pojedine boje, poglavito jaki i izraziti tonovi, mogu na objektima jednostavnih formi izgledati odlično, dok na nekom drugom objeku i ne.
Stoga vam preporučamo da se za pomoć obratite projektantu!
"

I S / 16.7.2008 14:17

Poštovani,
imate li u ponudi boju za fuge između podnih keram. pločica te ako imate, molim vas za informaciju o trajnosti tj.postoji li mogućnost ljuštenja boje uslijed hodanja(radi se o klasičnoj fugi) i molim info o cijeni. Ako nemate takvo što, molim alternativno rješenje.
Zahvaljujem.

ODGOVOR

Boju za fuge u svom proizvodnom programu nemamo, već prodajemo gotovu masu za fugiranje keramičkih pločaica TERAFIL.
Odabir mase za fugiranje bira se po ton karti i u ponudi imamao 35 nijansi Terafila.
Cijena mase za fugiranje ovisi o odabranoj boji od 3,22 - 14,50 kn/kg.

k k / 14.7.2008 18:48

Molim Vas savjet vezano za adaptaciju podrumskog prostora. Da li je uputno raditi žbuku, u jesensom periodu (11.mj), ili je pametnije čekati toplije i suhlje dane? Prozori postoje, mada bi ih ja dala zamjeniti novima..zagrijavanje prostora je također moguće.
Obzirom na podrum, premda su to kvalitetne prostorije i meni laiku ne čine se vlažne, ja bi inzistirala na dobroj izolaciji od vlage, s unutrašnje strane. Što mi preporučate u tom slučaju?

ODGOVOR

Za hladnog i zimskog vremena nije poželjno izvoditi bilo kakave građevinske radove, pa tako ni žbukanje. Žbukanje treba izvoditi od kraja 2. mj. pa do kraja 10. mj. ako vremenske prilike dozvoljavaju. Ako se radovi izvode u periodu od 11 mj. do početka 2.mj., oprezno zbog niskih temperatura i smrzavanja. Prije žbukanja promjenite stolariju.
Ako u prostoru nema problema s vlagom, koristite naše gotove žbuke, gipsanu žbuku GV10 ili cementnu žbuku VC40, koje se mogu primjenjivati ručno ili strojno.

l / 11.7.2008 0:00

poštovani, parkiralište ispred kuće betonirano je. čime ga je najprikladnije urediti : kulir pločama ili opločnicima visine 6cm ?
kako se na beton polažu kulirke, a kako opločnici? hvala

ODGOVOR

Ako je namjena parkiranje osobnih automobila bolje je popločiti opločnikom visine 6 ili 8 cm.
Ploče i opločnici na postojeći betonsku podlogu polažu se u cementnu pastu ili se može koristiti Teratekt F- fleksibilno ljepilo, ako je postojeći beton izveden u padu te napravljena drenaža i odvodnja oborinskih voda. Fugiranje se vrši kvarcnim pijeskom.

Z M / 10.7.2008 20:06

Poštovani:radimo toplinsku izolaciju sa stiroporom na več postojeću žbuku .Oko kuće je napravljena drenaža sa vertikalnom izolacijom temelja.Pitanje je sad jel staviti silikat ili akrilat i koja je razlika između njih ? Boja bi bila tamnija terakota

ODGOVOR

"Prema odabiru boje možemo vam isporučiti samo akrilatnu žbuku - TERAKRIL.
Razlika je u njihovom sastavu: silikatna žbuka - baza je vodeno staklo. akrilat - akrilatna disperzija.
O ostalim razlikama možete pročitati u ovom našem
prijašnjem odgovoru ."

Z J / 9.7.2008 9:46

Da li Samoborka proizvodi kulir masu, koja joj je cijena i koliko je treba po m2 površine zida (visoki temelji kuće) odn. koliki je normativ ?
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

"Samoborka proizvodi gotovu smjesu TERAPLAST G ili S, u kombinaciji zrna prema našoj ton karti.
Potrošnja je 3,5kg/m2 (Teraplast S), 4kg/m2 (Teraplast G).
Maloprodajna cijena je 9,76 kn/kg, pakiranje u kanti od 25 kg.
Za više informacija pogledajte našu web stranicu .
"

m / 8.7.2008 22:31

poštovani!
Koji je završni sloj najbolje staviti na fino ožbukane zidove u suhim prostorijama a koje u vlažnim prostorijama(podrumi)ili je bolje samo pogletati i staviti boju na zidove.
hvala!

ODGOVOR

Unutarnje prostorije pregletajte i obojite unutarnjom bojom Terapol ili Polakril, bojom po izboru iz naše ton karte.
Ako želite staviti završno dekorativnu žbuku koristitie mineralnu (SEP) ili silikatnu žbuku.
Vlažne prostore treba prvo sanirati od vlage kako biste ih mogli pregletati i obojiti.

I L / 7.7.2008 15:37

Poštovani, kuću smo sazidali sa poroblokom 9 i debljinom 25 cm, sada bi stavili toplinsku izolaciju izvana pa Vas molim za preporuku. Kuća se nalazi u Višnjevcu kod Osijeka. Hvala.

ODGOVOR

"S obzirom na debljinu zida preporučamo TERMOZOL fasadni sustav s izolacijskim pločama polistirena debljine 6 cm.
Više detalja možete naći na našoj web stranici TERMOZOL
te linku na desnoj strani web stranica:
""Sve o fasadi"" ."

T Š / 6.7.2008 18:07

"Molio bih Vas za pojasnjenje (laicko) za izraz ""do zasicenja"". Evo tekst iz Vaseg opisa:

ANTISOL nanositi u dva premaza nerazrijeđen, do zasićenja, četkom ili valjkom.

Za daljnju obradu zida primijeniti sustav žbuka za saniranje SANIRSAM.

Znaci onako kako se dobije u kanti samo se nanosi na zid bez razrjedjivanja. Ne kuzim kako prepoznati to zasicenje.
Da li je obavezno koristenje SANIRSAM-a kod zbukanja ili ne. Koja je razlika u odnosu na klasicnu zbuku.

Hvala"

ODGOVOR

Zasićenje je premazivanje ziđa dok god opeka ili kamen upija u svoje pore tekućinu koju nanosite. Ovisno o poroznosti i upojnosti podloge na koju se nanosi, zasićenje može biti u jednom premazu ili u više njih.
SANIRSAM sustav koristi se prilikom sanacija starih objekata koji su zasićeni vlagom.
Razlika između sanacijskih žbuka i produžnih žbuka je u sastavu i tehničkom karakteristikama žbuka.