Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d d / 29.6.2008 20:22

na suhoj gipsano vapnenoj žbuci usljed poplave prostora te ponovnog isušivanja pojavljuje se iscvjetavanje (nečeg poput soli) koje djeluje agresivno na glet i boju te se isti jednostavno raspadaju nakon svakog popravka. čime to neutralizirati? pozdrav i hvala.

ODGOVOR

Uslijed poplave došlo je do navlaživanja gips-vapnene žbuke, ali i samog zida. Žbuka se površinski relativno brzo osušila, ali je usljed djelovanja zaostale vlage u samoj konstrukciji zida došlo do kristalizacije soli prisutnih u opeci. Osim toga, dolazi i isušivanja samog zida koje je onemogućeno, odnosno umanjeno slabijom paropropusnosti gleta (kao mase sa polimernim dodacima) i boje (klasične unutarnje poludisperzije ili slično).

Najbolji način sanacije bilo bi skidanje postojeće žbuke do visine cca 30 - 40 cm iznad visine do koje je došla voda. Po mogućnosti ostaviti zid otvoren što duže kako bi se maksimalno isušio - u pravilu onoliko dana kolika je debljina zida u cm. Nakon isušivanja zid premazati ANTISOL-om kako bi se spriječilo daljnje isoljavanje, te ožbukati zid primjenom gips-vapnene žbuke.

S P / 29.6.2008 16:38

Postoji li neki premaz za skidanje teraplasta? Ili mi recite na koji način se može skinuti? Naime, teraplast nam je pocrnio od vlage. Što raditi?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

"Teraplast možete skinuti mehanički uz zagrijavanje površine (fen, ""let-lampa"" i sl). Napominjemo da je površinu potreno samo zagrijati, ne paliti. Kod zagrijavanja TERAPLAST znatno ""omekša"" te ga je jednostavno skinuti, odnosno ""zguliti "" sa površine."

H A / 29.6.2008 13:44

Molim sve stručnjake i one koji se smatraju takvima da pomognu!


Situacija je slijedeća:

Imamo vikendicu u jednom tursitičkom naselju na sjevernom Jadranu. Kučice su građene jedna do druge te se naslanjaju jedna na drugu stepenicama koje vode na gornji kat. Na zidu gdje se naslanjaju susjedove stepenice koje vode na gornji kat meni probija vlaga i odpadaju mi slojevi unutarnje žbuke baš kako stepenice idu. Znači u jednome kutu počinje od dole i polagano se penje prema gornjem suprotnom kutu. Na večini zida mogu se uočiti i obrisi stepenica jer u njihovom obliku i odpada žbuka i boja. Znači problem je vjerojatno u spoju tih stepenica sa našim zidom. Probao sam zasilikonizirati taj spoj stepenica i našeg zida ali ništa... I moji roditelji su pokušavali to riješiti sredstvima koja su bila dostupna prije kojih 15ak godina ali ništa nije pomoglo!

Sada sam čuo da postoji nekakav BEZBOJNI premaz koji se nanese na vanjsku fasadu i on izolira ulaženje vlage u taj zid. Navodno se to nanosi onom špricom i spremnikom koji se koriste i za pesticide (spremnik na leđima i pištolj)...

Molim ako netko ima bilo koji koristan savjet ili neku firmu/stručnjaka koji se bave takvim problemima da pomognu!


Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Kako bi u potpunosti odklonili mogućnost vlaženja vanjskog zida potrebno je izvršiti više faza sanacije.
Prije svega potrebno je izvršiti nivelaciju stepenica kako bi se spriječio pad površina prema zidu. U koliko se stepenice samo naslanjaju na zid, preporučamo sljubnicu, ukoliko nije preširoka ili preuska, između zida i stepenica zapuniti napr. pur pjenom, te izvesti holker na spoju stepenica-zida. primjenom elastičnog hidrizolacijskog materijala kao HIŽ - ELASTIK. HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM zapuniti sami kut spoja.
Na očvrslu hidrizolacijsku žbuku zidarskom četkom nanijeti HIŽ ELSTIK u debljini 2- 3 mm, nanoseći ga i na plohu gazišta stepenice i na vertikalu zida. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160. Na suhu površinu nanijeti drugi sloj HIŽ-ELASTIKA u debljini 2 mm.
Iznad zone holkera preporučamo izvesti zaštitu površine od vlaženja usljed špricanja oborinske vode primjenom silikonske bezbojne impregnacije - SILIKOSAM KONCENTRAT. SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 (jedan dio koncentrata: 9 dijelova vode) te nanijeti na površinu četkom valjkom ili prskanjem u dva naliča mokro na mokro.

S D / 29.6.2008 8:53

Poštovani!
imam terasu 15 m2 koja je nadkrivena,ali zimi vjetar nanese snijeg.Glazure nema a i beton je loše izveden.Htio bih je iznivelirati i ujedno hidroizoliratijer je ispod stan.Također je potrebno i staviti termoizolaciju.kojim redom da radim i što da koristim?
Hvala

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podloge možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do max 1,5 cm. Samonivelirajuće mase za izravnavanje primjenjuju se isključivo za unutarnje radove.
Obzirom da je potrebno izvesti i hidro i termo izolaciju predlažemo izvedbu horizontalne hidroizolacije, na koju treba položiti ploče extrudiranog plolistirena, zaštititi polietilenskom folijom min deb 200 my, te izvedbu estriha (CEMENTNI ESTRIH 20) u min debljini 4 cm.
Samoborka d.d. Samobor, nije proizvođač hidroizolacijskih materijala te vas upućujemo na neke od proizvođača koji vam mogu ponuditi konkretnije rješenje - KATRAN, SIKA i dr.

A R / 27.6.2008 13:23

"Poštovani, živimo u staroj kući (građenoj 1960) u prizemnom stanu. Prije pet godina smo u dijelu podruma napravili spavaću sobu. Tri godine nakon useljenja napravili smo drenažu zbog velike vlage (vlaga se skuplja u kutu gdje se spajaju 2 zida i pod te se diže se po zidu, ne više od 30 cm). Sve je bilo u redu do prije tjedan dana, kada se na istom mjestu opet pojavila vlaga. Više ne znam što bi učunila. Inače prilikom adaptacije nismo stavljali glazuru na pod, jer je već postojala betonska ploča (taj dio podruma je bio ""veš kuhinja""). Imali smo u planu kompletnu adaptaciju podruma, ali sad nisam više sigurna da to nije bacanje novaca. Unaprijed hvala,
Ana"

ODGOVOR

Na žalost nismo vam u mogućnosti ponuditi konkretniji prijedlog sanacije bez dodatnih informacija o postojećem stanju (da li postoji horizontalna hidroizolacija poda i zidova, da li je prilikom izvedbe drenaže oko objekta izvedena i vertikalna hidroizolacija zidova i dr.)
Ponovno pojavljivanje vlage upućuje na problem provlaživanja zbog nepostojeće horizontalne hidroizolacije. Stoga preporučamo izvedbu horizontalne hodoizolacije poda kao i rješavanje holkera na spoju pod - zid.
Kako se može naslutiti da postoji mogućnost vlaženja zida od temelja bilo bi poželjno zidove obraditi visokoparopropunsim sanacijskim žbukama, te osigurati redovito provjetravanje prostora.
Kao alternativno rješenje možete izvesti i vertikalnu hidroizolaciju zidova, te oblogu gipskartonskim pločama uz primjenu mineralne vune ili polistiren ploča kao toplinske izolacije.

N C / 27.6.2008 7:45

"Trebam obnoviti nalič fasade na kući sa klasičnom ""šeranom"" fasadom po kojoj su vidljive sitne pukotine. Inače fasada nije nigdje podbuhla. Što od vaših proizvoda i kako da upotrijebim.
Hvala i pozdrav!"

ODGOVOR

" Za ""osvježavanje"" starih mineralnih žbuka preporučamo primjenu vodoodbojne, visoko paropropusne boje MINERALKOLOR.
U pravilu postojećiu staru žbuku potrebno je dobro očistiti - najbolje oprati vodom pod tlakom (mini-wash) te nakon sušenja prebojati MINERALKOLOROM u željenom tonu, u dva naliča. Boja će pokriti i premostiti i sitne lasaste pukotine.
U koliko je riječ o većim pukotinama preporučamo izvesti kompletnu sanaciju obradom cijele površine TERATERMO GLETOM, po potrebi rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, te nanošenje novog završnog sloja prema vašem izboru.
Iz vašeg upita nije baš sasvim jasno da li je postojeća šerana žbuka već bojana (""obnoviti nalič""). U tom slučaju, budući da nije poznata vrsta boje koja je tom prilikom korištena, preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V.
"

V / 24.6.2008 14:57

Što bi preporučili za sanaciju zida u sljedećem slučaju:
-zbog loše izvedene izolacije u kupaonici, došlo je do vlaženja zida na suprotnoj stani što se manifestiralo kroz lještenje boje i žbuka koja samo što se ne raspane. Nije bilo prodora vode u toj količini da bi zid bio vlažan već se sve to dešavalo postupno. Izvršena je sanacija kupaonice ali bih htio dodatno i zid s druge stane zaštititi. Staru žbuku mislim skinuti do kraja, a što bi mi vi preporučili da stavi? Koju vrstu žbuke, boje, hidro zaštite...?

ODGOVOR

Problem zacurijevanja vode potrebno je riješiti na kupaonskoj strani zida, te adekvatnom izvedbom spriječiti prodor vode u zid. Na preporoučamo hidroizolaciju (ni u kom obliku) izvoditi na sobnoj strani zida. Obratite pozornost na spojeve kupaonske sanitarije i keramičke obloge, poglavito na spoj kade i zida gdje najčešće dolazi do zacurijevanja.

d t / 22.6.2008 20:31

molim vas da mi kažete da li u vašoj ponudi imate betonske ploče dimenzija 50x50cm (standardne debljine). ako da, gdje ih mogu kupiti.

ODGOVOR

"U svojoj ponudi nemamo ploče 50 x 50 cm, već samo 40 x 40 x 3,8 cm u raznim kombinacijama zrna u tri obrade: prane, pjeskarene ili brušene."

s s / 22.6.2008 19:53

zanima me koliko mora biti debela podloga za postavljanje betonskih kocki na mjesto za parkiranje automobila

ODGOVOR

Koristite šljunak granulacije 16-32 mm za drenažu, u debljini :
- 10-15 cm za lakša opterećenja
- ili 15-20 cm za teža opterećenja.
Prije postavljanja opločnika nasipajte kameni agregat granulacije 2-4 mm u debljini 3-5 cm i izravnajte letvom.

M / 22.6.2008 17:04

Trebao bih par savjeta ako može....

Na terasi izoliranom s klasičnom bitumenskom izolacijom želio bih staviti
pločice Split rustik. Prije pločica naravno trebam staviti cementni estrih (radi
poravnjavanja, i pada od 1%). Čitam u jednom od brojeva časopisa Majstor da
bi taj estrih trebao biti debljine od 2 do 4 cm.
Tri pitanja....

1. Koja smjesa treba biti za taj estrih? Koja količina cementa u smjesi?
Dodaci? (u Majstoru spominju dodatke za vodonepropusnost, impregnaciju i
ljepilo)

2. Da li treba nešto staviti između hidroizolacije i estriha?

3. Koje je nabolje ljepilo za kasnije lijepljenje pločica Split rustik? Fleksibilno?

Želio bih vrhunsko rješenje, sastojke, smjesu, i ne želim štediti niti
najmanje. Radi se o 20m2 tako da cijena ne igra ulogu.

Zahvaljujem,

ODGOVOR

"Samoborka d.d. prodaje gotovu smjesu CEMENTNOG ESTRIHA 20 ili 30 te nemate potrebe dodavati ništa osim vode.
Estrih možete izvesti kao vezani za postojeću podlogu ili kao plivajući sa izolacijom između postojećeg sloja i novog estriha pločama stiropora.
Dodaci za vodonepropusnost nisu potrebni ako je hidroizolacija izvedena kao u upitu.
Debljina estriha ne smije biti manja od 3 cm.
Za ljepljenje ploča po estrihu koristite fleksibilno ljepilo TERATEKT F .
"