Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 11.6.2008 22:11

Poštovani,
Proizvodite li bijeli beton (s bijelim Portland cementom) razreda čvrstoče C25/30 i po kojoj cijeni?
Ako ne, znadete li za betonaru koja to može isporučiti?
Potrebna količina 80-100m3.
Hvala.

ODGOVOR

"To nije standardna vrsta betona koju mi inače radimo ali je mi možemo bez problema proizvesti, ako naravno vidimo da postoji dovoljno velika i isplativa narudžba jer je potrebno mjenjati parametre postrojenja i koristiti drugu vrstu cementa koji mora ići iz drugog silosa.
S obzirom da se bijeli cement brže veže, treba više vode ali postiže i veću čvrstoću, trebamo znati na koju udaljenost tj. gdje točno se beton isporučuje i da li to namjeravate sami organizirati ili želite da vam beton mi isporučimo ?

Također bitna je namjena tog betona tj. koliko vam je bjelina važna jer agregat svojom bojom može narušiti bjelinu betona ?
Ako je bjelina jako važna ona se može popraviti s aditivom TiO2, ali to dosta povećava cijenu.

Nakon što dobijemo te informacije od vas možemo vam napraviti ponudu na željenu količinu.

Molimo da nas kontaktirate direktno emailom ili telefonom jer pregovaranje putem web stranice nije uobičajeno. NAši kontakt podaci se nalaze na stranici ."

M / 10.6.2008 11:58

Na zidu unutrašnje strane
oko 20 cm imam vlagu na zidu.
To je nosivi zid u zatvorenom
prostoru,dolje je betonirano i
postavljene su pločice.Kako
mogu sanirati zid jer se vlaga
širi.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi, te neizvednoj hidroizolaciji spoja poda i zida.
Prema vašem opisu nemamo materijale kojim možete riješiti problem vlage (ako je zid ožbukan), osim presjecanjem vlage, te je najbolje da se obratite specijaliziranim izvođačima izolacija SIKA ili STIG.
Ako je zid neožbukan premažite hidroizolacijskom žbukom u 2 sloja spoj poda i zida do visine 30 cm.

V B / 9.6.2008 14:45

Postoji li neko sredstvo kojim bi se mogao izvana premazati crijep (kikinda) kako bi se zatvorile eventualne pukotine koje se golim oko ne vide. Naime, uslijed ovih kiša učestalo nam je curilo u potkrovlju u kojem je postavljena lamperija, a nikakva oštećenja crijepa nismo pronašli.

ODGOVOR

"Zacurijevanja koja ste opisali mogu biti posljedica povećanje upojnosti crijepa, pri čemu cijela površina lagano ""propušta"" bez vidljivih oštećenja (pukotine i sl.). U tom slučaju upojnost crijepa može se smanjiti zaštitom površina vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM, kako slijedi :

Podloga mora biti upojna, otprašena, temeljito očišćena, ne smrznuta. Površina na koju nanosimo mora biti optički suha. Dubina impregnacije ovisi o sposobnosti upijanja podloge (suha površina upija više).
SILIKOSAM KONCENTRAT obavezno razrijediti čistom vodom u omjeru 1:9. (u 9 litara čiste vode uliti 1 litru SILIKOSAM KONCENTRATA). SILIKOSAM nanositi uređajem za prskanje pod tlakom (airless) do zasićenja.
Za postizanje dobre vodoupojnosti nanosimo dva sloja po sistemu mokro na mokro. Između faza nanošenja ne smije proći puno vremena.
Razrijeđeni SILIKOSAM KONCENTRAT mora se upotrijebiti unutar 10-14 sati i ne smije se miješati sa SILIKOSAM KONCENTRATOM.

Naveći učinak kod primjene SILIKOSAMA na crijepu postiže se uranjanjem crijepa u otopinu.
"

a h / 8.6.2008 22:37

Postovani
Molio bi vas za savjet ozbuko sam stan sa unutarnjom zbukom vc40 mogu li sad na nju bojat odma bez gleta ,mozete li mi reci koju boju da uzmem unaprijed hvala

ODGOVOR

Vapneno-cementne žbuke kao VC 40 završno se kao podloga za soboslikarske radove obrađuju filcanjem. Ukoliko vas takova filcana tekstura zadovoljava dovoljno je površine prebojati unutarnjim bojama kao TERAPOL ili POLAKRIL uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Ukoliko želite zaglađeniju teksturu potrebno je izvesti gletanje TERANILOM, kao podlogu za gore navedene boje.

D D / 8.6.2008 19:06

Poštovani,
Molio bi savjet za slijedeće.
Na vanjski zid cca 7 m2 do sada obrađen sepom želi bi nanijeti novi sloj finije granulacije i u boji, Sep mi izgleda dosta porozan ( lagano se i ljušti).Što činiti?

ODGOVOR

Prije svega potrebno je temeljito ispitati čvrstoću postojećeg SEP-a, mehanički odstraniti sve slabodržeće dijelove, te čitavu površinu oprati vodom pod tlakom (mini-washom). Na suhu površinu, neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3mm i fino zagladiti.
Nakon najmanje 10 - 14 dana nanositi sitno zrnate završno-dokorativne žbuke kao SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA Z, TERAKRIL Z i sl, uz pripremu podloge odgovarajućim obojenim grundom.

I J / 8.6.2008 17:31

Na kući imam hirofu, mjenjana je stolarija i smanjivanji prozorski otvori.Sada se spremam urediti fasadu, pa sam namjeravao na zaglađene dijelove staviti hirofu i cijelu fasadu ponoviti sa hirofom što bi bilo vjerovatno najjeftinije, no majstor mi preporučuje silikatni nanos,kaže da će dodatno dati čvrstinu staroj žbuci, a nisam siguran koliko je to dobro rješenje.

ODGOVOR

Postojeću Hirofu možete sanirati na način da izvršite potrebna krpanja, metalnim gleterom skinete vrhove, temeljito operete površine miniwashom. Nakon sušenja, cijelu površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja hirofe, te nanijeti HIROFU špricanjem fasderskim ježom u dva sloja.
Hirofa je klasična plemenita mineralna žbuka koja nije vodoodbojna, stoga ukoliko želite vodoodbojni završni sloj, što sugeriraju i vaši izvođači, potrebno je učiniti slijedeće :
Podlogu pripremiti na već opisani način. Na neposredno prije impregniranu podlogu, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 3 mm, kao podlogu za sitnozrnate završne žbuke kao što je SILIKATNA ŽBUKA Z.
Silikatnu žbuku nanositi na podlogu staru najmanje 21 dan, najmanje dan ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.

M M / 6.6.2008 8:06

Smije li se XPS lijepiti Samotermom ili kojim drugim ljepilom na glatke podrumske zidove od vodonepropusnog betona 3-5 dana nakon ugradnje betona i 1-2 dana nakon skidanja oplata i pod kojim uvjetima? Ako ne smije koji bi bio ispravan postupak i s kojim materijalima?

Smije li se ljepljenje XPS-a izvoditi po kišovitom vremenu bez posebne zaštite tako da po zidovima, ljepilu i XPS pada kiša? Smije li se tako zalijepljeni XPS ostaviti da na njega i dalje izravno pada kiša?

ODGOVOR

"Toplinsko izolacijske ploče od ekspandiranog i EKSTRUDIRANOG POLISTIRENA lijepe se SAMOTERMOM. Betonske površine prije svake daljnje obrade u pravilu bi trebale biti stare najmanje mjesec dana. Glatke i neupojne površine - kao što je i glatki vodonepropusni beton preporučamo prije ljepljenja ploča impregnirati KONTAKT GRUNDOM.
Također se u pravilu građevinski radovi ne izvode za kišovita vremena.
U vašem slučaju, ukoliko je ljepilo ""odradilo"" i postiglo potrebene čvrstoće prije nego što je pala kiša, nema opasnosti od odvajanje ploče od podloge, izuzev slučaja direktnog zacurijevanja vode ispod zalijepljenih ploča.
"

M M / 9.6.2008 14:30

Poštovani
sobzirom da nisam građevinar i ne razumjem se baš pa Vas stoga ljepo molim da mi odgovorite na dva pitanja
1.Imam staru 15 godina fasadu na kuči bijele boje i htio bi ju obojati u boji pa me zanima kojom bojom za fasade je nabolje ,silikatnom ,vodenom ili kojom drugom
2.Naknadno do kuče je rađena garaža i na spoju sa dekom od graže i kuče kod jake kiše mi se cijedi niz zid voda ,zanima me kako da zatvorim te pore da mi više ne pušta vodu
Unaprijed hvala puno

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakovoj je završnoj obradi riječ.
U koliko je na vašem objektu izvedena neka od mineralnih završnih žbuka tipa SEP, TERABONA, HIROFA ili sl. preporučamo mineralnu boju MINERALKOLOR ili SILIKATKOLOR.
U koliko je riječ o fino zaglađenoj površini prebojanoj bojom preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V budući da ne poznamo vrstu postojećeg premaza (akrilatna boja ima prionjivost i na silikatne i akrilatne premaze).

Što se tiče problema zacurijevanja oborinskih voda na spoju kuća-garaža, riječ je o dilatacijskoj fugi koju je potrebno riješiti prilikom rješavanja hidroizolacije betonske ploče garaže.

R K / 5.6.2008 12:03

Štovani. Jučer sam radio žbuku ručnom termo žbukom/perlitom. Tijekom noći je pala kiša i oštetila, navlažila i odnijela dio žbuke. Ostali, susjedni dio se mrvi i otpada, radi se o cca 2 kvadrata i o prva 2 cm nanosa. Što napraviti, kako sanirati?

ODGOVOR

Preporučamo slabu i prhljivu žbuku, kao i onu koja zvoni (što upućuje na odvajanje žbuke od podloge i vezivnog sloja - CEMENTNOG ŠPRICA) skinuti u potpunosti te izvesti žbukanje u povoljnijim vremenskim uvjetima.

T Š / 3.6.2008 0:21

Pozdrav
Planiram ove godine iznutra ožbukati garažu ali je na djelovima zidova izbila salitra. Kako da se riješim salitre prije žbukanja da ne bi kasnije imao problema sa odpadanjem žbuke? Možda nešto treba dodati u mort.
Molio bih Vas za savjet prije obavljanja bilo kakovih radova da ne učinim nešto krivo.
Hvala

ODGOVOR

Prije žbukanja zidova na kojima je vidljivo isoljavanje iste je potrebno temeljito očetkati kako bi se mehanički otklonila salitra, te čitavu površinu zida premazati nerazrijeđenim ANTISOLOM u dva nanosa do zasićenja. ANTISOL će kemijski reagirati sa solima prisutnim u ziđu i pretvoriti ih u ne topive.
Napominjemo da je isoljavanje posljedica prisutne vlage - navlaživanje ziđa izvana, ukoliko ne postoji vanjska žbuka ili prisutne kapilarne vlaga uslijed nedostatne horizontalne ili vertiklane hidroizolacije.