Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J L / 8.11.2007 14:16

"Renoviram stari podrum u stan (60 cm ispod razine dvorišta) kojem je potrebno žbukanje. Na stropu mi je neožbukana betonska ploča, na zidovima neravnomjerno nanesena žbuka gdje je potrebno nanijeti za potpuno izravnanje (poda i zida) debljinu do 10 cm. Molio bih Vaše mišljenje da li mi je pametnije u djelovima neravnog zida podići zid od cigli i naknadno žbukati ili direktno žbukati sa deblinom i do 10 cm? Da li je moguća takva debljina žbuke i da li je to novčano opravdano?

Također bih Vas molio za mišljenej o stropu. Budući se radi o betonskoj ploči nije moguće ""kopati"" kanale za bužir (struju) već ih je potrebno postaviti na plafon, a zatim žbukati. Koju žbuku za plafon, a koju za zid mi preporučate, kolika je potrošnja po m2 površine i kolika je maksimalna debljina žbuke?"

ODGOVOR

"Obzirom na potrebne debljine izravnavanje ne preporučamo izvoditi žbukanjem. Tako velike debljine žbuke potrebno je obvezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom i izvoditi žbukanje u više slojeva uz poštivanje faza sušenja i očvršćivanja svakog pojedinog sloja. Stoga smatramo jednostavnijim rješenjem izvedbu obzida i njegovu obradu vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm. Ukoliko ne postoji vertikalna hidroizolcija s vanjske strane zida ispod razine tla istu je moguće izvesti prije obzida.
Također preporučamo da sve potrebne elektroinstalacije izvedete u zidu, izuzev onih koje nužno morate razvući na stropu. Za tu namjenu koristite ""podžbukne"" kablove (tipa PGP). Stropove također preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini 1-1,5 cm uz prethodno obradu betona CEMENTNIM ŠPRICOM.
"

M G / 8.11.2007 12:23

Koja su punila i polimeri u zidnoj boji Terapol? Da li ima veziva koji se nalazi u impregnaciji Univerzalkoncentrat grund? Da li je potrebno prije bojanja starih gletanih zidova i gips ploča impregnirati tim grundom?

ODGOVOR

"Unutarnja boja TERAPOL je klasična unutarnja boja tzv ""poludisperzija"", odnosno acetatna disperzija sa kalcitnim punilom. Vezivo nije isto kao u temeljnoj impregnaciji UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDU.
Prije nanošenja TERAPOLA nije potrebno impregnirati podlogu."

J L / 3.11.2007 18:31

Trebam podignuti armirano betonski zid uz zemljani iskop visine 3 m,dužine 15 m.
Na dijelu zida treba postaviti betonsku ploču.

Kako izvesti hidroizolaciju prema zemlji ?
Kako postaviti drenažne cijevi prema zemlji ?

Da li Samoborka može preuzeti građevinski projekt,
isporuku potrebnih materijala i izvedbu ?

Udaljenost od Zagreba cca 100 km.

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala, gotovih žbuka, boja i betonskih proizvoda te u svom programu ne nudi izvođenje armirano betonskih (AB) i betonskih radova.
Za izvođenje tih radova trebate se obratiti ovlaštenim izvođačima AB radova koji imaju građevinsku operativu.
Za izvedbu navedenog zida potrebna je projektna dokumentacija (statički proračun) po kojoj će se izvesti radovi sa presjekom i izvedbom hidroizolacije i drenaže.
Za hidroizolaciju i drenažu obratite se ovlaštenim izvođačima kao STIG ili SIKA koji vam mogu dati adekavatna rješenja.
Samoborka ne može preuzeti projekt kao ni isporuku i izvebu jer nismo firma ovlaštena za izvođenje građevinskih radova niti imamo građevinsku operativu (kao npr. VIADUKT, TEHNIKA ILI KONSTRUKTOR).

A B / 3.11.2007 15:39

Poštovani,
skojim materijalima je najbolje učvrstiti i zaštititi okoprozorske elemente koje sam naprvio od stirodura?

s poštovanjem,
Koprivnica

ODGOVOR

Stirodur se inače ne preporuča stavljati oko prozora jer za tu namjenu postoje gotovi elementi od stiropora koji su već obrađeni polimer cementnim mortovima ili proizvodima koji se deklarirani za tu namjenu.
Ako ste već ugradili stirodur pregletajte ga Samoterm-om ili Samoterm štukaturom, našim proizvodima koji se koristi za ljepljenje i gletanje Okipora.
PS: Email adresa koju ste nam ostavili nije operativna.

D S / 2.11.2007 9:45

Na podu u prizemlju obiteljske kuce postavljena je hidroizolacija i termoizolacija u slojevima kako slijedi:
1. hladni bitumenski premaz - recitol
2. bitumenske trake V4
3. Ekspandirani polistiren (EPS)
Da li je na taj nacin polistiren dovoljno zasticen od agresivnog utjecaja bitumenskog premaza obzirom da nije postavljena PVC folija.
Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač gradevinskog materijala žbuka i boja te u
svom proizvodnom programu nemamo bitumenske premaze niti okipor.
Molimo vas da se obratite proizvođaču ljepenke Katran ili proizvođaču okipora Inaoki koji vam mogu dati podatke o traženim agresivnim utjecajima.
PS: Email adresa koju ste nam ostavili nije ispravna.

M P / 5.11.2007 16:41

Zanima me jedna stvar a to je uskoro cu adaptirati kupaonicu skidam stare zidne plocice i vise ih nebi stavljao (osim podnih i u tus kabini).Sa cime da poravnam zid i kaj sve trebam napraviti prije farbanja Latex bojom. Molim vas opisite mi koje sve proizvode trebam kupiti. Hvala VAM najljepse.

ODGOVOR

Zidove izravnajte produžnom žbukom VC50 i fino zafilcajte.
Proizvođaču latex boje obratite se te će vas on savjetovati koje proizvode možete koristit prije bojanja.

R S / 31.10.2007 9:46

Poštovani...
zidari su mi u kupaonici sfušali zid i na pojedinim mjestima je razlika 2-3 cm
pa keramičar ne može položiti pločice kako to riješiti?
zid je od ytonga 12.5mm i pregletan je sa betonfixsom!!!
Još jedno pitanje dali se na betonfix mogu ljepiti pločice?

ODGOVOR

"Jedna od prednosti zidanja Ytongom je upravo ravnina izvedenih zidova, stoga se uistinu moramo složiti s vama da su izvođači ""sfušali"" zid.
Također su pogriješili i pri odabiru materijala kojim su zid obrađivali. BETONFIKS je gips-vapnena mase i ne primjenjuje se u prostorijama sa većim postotkom vlage kao što su kupaonice, te kao takva nije pogodna podloga za oblogu keramikom.
Kako je vjerojatno riječ o pregradnom zidu preporučamo njegovo rušenje i izvođenje novog zida. Novo izvedeni zid impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 u debljini do 1 cm ili pregletati TERATEKTOM.
Na tako pripremljenu podlogu moguće je lijepiti keramiku."

L B / 25.10.2007 15:15

Poštovani
u stanu imam pregradni knauf zid koji dijeli dnevnu sobu od kuhinje. Htjela bih na njega staviti kamenu oplatu iz čisto estetskih razloga. Da li je to moguće izvesti obzirom na različitost materijala i što mi je sve potrebno za cc. 5 m2 površine.
Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom i prodajnom programu ne proizvodi i ne prodaje Knauf ploče, tako da vam ne možemo odgovorit na upit.
Najbolje je obratiti se LB KNAUFU ili drugim distributerima koji prodaju i ugrađuju Knauf.
Ako je moguća ugradnja oplate na Knauf ploče, iz svog programa možemo vam ponuditi samo fleksibilno ljepilo kojim možete zalijepiti kamenu oplatu.

R R / 22.10.2007 13:16

Poštovani.Na obiteljsku kuću smo prije 15 tak godina nanijeli SEP 2000HH bijele boje. Danas bi na taj SEP nanijeli finiju završnu silikatnu žbuku i obojili sa silikatnom mineralnom bojom,
žutih tonova ( zemljana boja).
Molim za odgovor i zahvaljujem.

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temljito oprati mini wash-em, te pregletati TERATERMO GLETOM uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
SILIKATNU ŽBUKU Z nanositi nakon min. 21 dan, na podlogu najmanje jedan dan ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
Cijena silikatne žbuke ovisi o odabranom tonu iz važeće ton karte.

D J / 21.10.2007 23:15

Poštovani,
vanjsku fasadu-ŠERANA- želim obojati u neku boju pa me zanima šta je najbolje staviti¨.

ODGOVOR

za osvježavanje stare šerane fasade preporučamo mineralnu vodoodbojnu i visokodifuznu boju MINERALKOLOR. Podlogu prije nanošenja MINERALKOLORA temeljito otprašiti i oprati (najbolje mini-wash).
Na osušenu površinu nanositi MINERALKOLOR u dva naliča.