Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I K / 2.9.2007 23:10

Poštovani. U zidovima smo napravili ´šliceve´ za instalaciju struje. U te šliceve umetnut će se bužir i kroz njega ide vodič. Ostalo je pitanje čime i kako te šliceve zatvoriti. Zid je cigleni, mjestimično šlicevi idu i kroz beton. Nakon zapunjavanja tih šliceva ide glet i čvrsta boja tamnijeg tona tako da je kvaliteta materijala vrlo bitna. Zapunjavanje šliceva radit će se ručno. Dal je VC40 dobar ili postoji bolji materijal?

hvala,

ODGOVOR

Pretpostavljam da se radi o unutrašnjim zidovima objekta. Sa VC-40 žbukom mogu se zapuniti šlicevi od instalacija ali se mora paziti da je žbuka iznad bužira min. 1 cm debljine.
Ako je rupa veća (dublja), pa debljina žbuke bude preko 2 cm, tada treba najprije žbukati sa VC-60 -grubom žbukom.

V Š / 31.8.2007 10:02

Strop obijen daskom želim postaviti stiropor pa me zanima s kojim sredstvom zaljepiti stiropor na dasku.

ODGOVOR

Na žalost u svom proizvodnom programu nemamo ljepila za ljepljenje stiropora na drvo.

Ž G / 4.9.2007 11:31

"Na novogradnji strojno ožbukanoj vapneno- gipsanom žbukom ima dosta neravnina. Po visini zida mjestično ima ulegnuća i do 5mm. Pošto izvođaća radova nisam do kraja isplatio zanima me koje je ""uobičajeno"" odstupanje od ravnine kod navedene vrste žbuke i kako to najkvalitetnije sanirati. "

ODGOVOR

Ulegnuća na zidovima (valova) nakon gletanja zidova ne bi smjelo biti. Propisi o toleranciji mogu se vidjeti u građevinskim normama za visokogradnju. Sanacija neravnina na gips-vapnenim žbukama izvodi se BETONFIKSOM uz prethodnu impregnaciju MINERAL KVARC GRUNDOM.

d š / 3.9.2007 20:46

Zid kuće je od cigle 30 cm, minimalno ožbukan tako da je zid sada ravan. Kako je bolje lijepiti stiropor (7 ili 8 cm): ljepilo po cijeloj površini stiropora (gruba zupčasta gladilica) ili samo okolo 5 cm sa dvije-tri točeke u sredini?

ODGOVOR

"Molim pogledajte točku 3. POSTUPAK UGRADNJE na našoj web stranici o TERMOZOL fasadi ."

D M / 30.8.2007 21:30

Namjeravam koristiti Teraplast V, za završnu obradu zida iznad i ispod vanjskih, djelomično natkrivenih stepenica. Zanima me da li je problem voda (kiša) koja se slijeva po zidu sa stepenica, te voda koja teće u podnožju zida. Isto tako zanima me kolika je predviđena trajnost tako obrađenog zida i moze li ga se nakon tog roka, odnosno po potrebi dorađivati i popravljati npr. prilikom oštećenja, prljanja ili dotrajalosti.

ODGOVOR

U VAŠEM SLUČAJU NE BI PREPORUČILI TERAPLAST.
Velika prisutnost vlage i stalno vlažni zidovi mogli bi loše utjecati na trajnost TERAPLASTA.
Preporučamo vam izradu klasičnog KULIRA s drobljenim zrnom (imamo izbor zrna po boji i granulaciji), a što garantira trajnost.

Z K / 3.9.2007 18:04

Poštovani,
živim u Rijeci što mi savjetujete za završni sloj s obzirom na klimatske uvjete? Fasada je klasičko napravljena gruba i fina žbuka. Dvoumim se između termo , silikatne i sep-a?

ODGOVOR

Preporučamo vam:
Nakon impregnacije MINERALKVARC GRUNDOM izvesti SEP (po želji boja i struktura), te za dodatnu zaštitu nakon 3-5 dana bojanje MINERALKOLOROM (ista nijansa kao SEP) .

s ć / 3.9.2007 15:28

poštovani.
koju boju mi prepručate za
bijeljenje fasade od sepa .
cca 80 m2.
hvala s poštovanjem

ODGOVOR

Preporučamo vam MINERALKOLOR.
Ako se radi o SEP-u 05 tada je potrebno cca 0,45 l/m2 fasadne boje MINERALKOLORA .

F M / 5.9.2007 10:59

"Postovani,
hvala na Vasem odgovoru. Ali imam dopunu svog prethodnog upita.
Naime, mi nismo klasicno zbukali plafon, nego smo na impregnaciju stvaili fleksibilno ljepilo i onda na to tanki sloj zbuke tako da to izgleda sasvim pristojno sa jako malo rupica. To smo radili zato jer se na gornjem katu zivi vec 6 godina i jako bi susio plafon da smo ga klasicno zbukali. U tom slucaju finiranje plafona bi bilo ""pod normalno"". Molim Vas za pomoc jer smo na sto cuda i ne znamo sto napraviti - gletati plafon ili ne?
Imam jos jedno pitanje: moze li se na gletani plafon farbati vapnom?
Hvala unaprijed."

ODGOVOR

"Primjenjeni sloj koji se nalazi na vašem stropu nikako ne zadovoljava ni konstrukcijski niti tehnički, jer nam nije poznato da se na fleksibilno ljepilo može dodatno žbukati.
Žbukanje prostorija nema veze se navedenom tvrdnjom ""da bi jako sušio"" jer strop ili zid suše ovisno o debljini žbuke do 7 dana za 1 cm. Prostorije se mogu žbukati jedna po jedna ovisno o situacijama, ali bi bila preporuka da se sve prostorije ožbukaju čim prije odjednom.
Niste naveli kakvu ste grubu žbuku koristili te vam ne možemo konkretno odgovoriti. Ako ste koristili žbuku grubu VC60 prije bojanja obradite je finom žbukom F900 ili VC50, a ako ste koristili VC40 ili VC50 možete pregletati Teranilom ili prefilcati Finom žbukom F900.
"

d š / 4.9.2007 21:38

Koje su prednosti i mane silikatne završne žbuke (u boji) u odnosu na bijeli sep obojen fasadnom bojom (što također dosta ljudi prakticira). Što je bolje, trajnije, jeftinije, itd.? Fasada je TERMOZOL. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

SEP obojan fasadnom bojom iste je kvalitete kao i silikatna žbuka bijela ili obojena. Obje žbuke zadovoljavaju propisane tehničke koeficijente po EN HR, trajnost im je podjednaka, povoljnije po m2 je odabir kombinacije mineralne žbuke SEP + fasadna boje za cca 10-15 kn/m2 u odnosu na silikatnu žbuku.
Cijena ovisi o odbiru boje iz ton karte.

D / 29.8.2007 20:37

Poštovani!
Molim Vas savjet kako popraviti završnu žbuku TERAAKRIL Z (2mm)na kojoj je došlo do pucanja ( ima izgled isušene zemlje)? Završna žbuka je nanešena na površinu koja je zaglađena finom žbuka f-900 (vrijeme sušenja fine žbuke 21 dan),a nakon toga premazana mineralkvarc groundom.Temperatura za vrijeme nanošenja bila je 30C bez direktnog sunca i vjetra.

ODGOVOR

"Ukoliko je riječ o sitnim paučinastim pukotinama - mikropukotinama, sanaciju možete izvesti bojanjem TERATONOM V u istom tonu, koji će ""premostiti"" sitne pukotine. Napominjemo da mikropukotine ne predstavljaju građevinsku štetu već su samo estetski nedostatak.
"