Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J J / 20.8.2007 11:18

Trebao bi ožbukati oko prozora..
s vanjske strane je pur pijena i sada bih stavio žbuku...da li imate neki prijedlog kako to riješiti jer stalno lagano procuri,hvala

ODGOVOR

Ukoliko dolazi do zacurijevanja oborinskih voda oko prozora potrebno je prije žbukanja izvesti kvalitetno brtvljenje, što prilikom postavljanja prozora nije učinjeno. Obratiti pozornost na sve detalje uključujući i spoj sa prozorskom klupčicom.
Tek nakon rješavanja problema zacurijevanja možete izvesti žbukanje.

M G / 16.8.2007 22:16

Posjedujem kamenu kuću staru oko 300 godina. Ovog ljeta smo odlučili u jednoj prostoriji staru žbuku zamijeniti novom. Šaljem nekoliko fotografija prostorije nakon skidanja stare žbuke i želim čuti Vaše mišljenje kako bi bilo najbolje riješiti novu žbuku. Angažirat ću registriranog obrtnika koji još nije koristio vaše proizvode tipa Sanisil H žbuka, koja mi trenutno izgleda kao najbolje rješenje. Da li se na tu žbuku može nanijeti neka fina žbuka i da li se završni sloj može premazati vapnom? Koji pigment preporučujete staviti u vapno? Unaprijed hvala na odgovorima.

ODGOVOR

Prema priloženim fotografijama preporučamo prije svega izvesti korekciju elektro instalacija prema pravilima struke.

Za obradu zidova preporučamo primjenu Sanisil sustava.
Prije žbukanja rabicirati miješano ziđe (kamen - opeka) pocinčanim punktiranim rabicom 25x25x0,9. Na vodom navlaženu podlogu nanijeti SANISIL ŠPRIC. Kroz tri dana špric lagano vlažiti vodenom maglom.
Na očvrsli špric nanijeti SANISIL H žbuku u debljini do 2 cm u jednom sloju. Kod potrebenih većih debljina žbuku nanositi u dva sloja na očvrsli prethodni sloj.
Nakon najmanje 14 dana nanijeti FINU ŽBUKU F 900 u debljini 3 mm i zaribati plastičnom ili trvdom spužvastom gladilicom. Obzirom da želite obojeni završni sloj, preporučamo ožbukanu površinu prebojati SILIKATKOLOROM, uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM.

a m / 16.8.2007 20:29

vanjski ukrasni profili od stiropora

ODGOVOR

U našem prodajnom centru u Samoboru, Zagrebačka 32a možete pronaći i vanjske i unutarnje profile od polistirena.

n ž / 15.8.2007 14:30

Gdije se mogu kupiti gumeni podmetači za kulir ploče, pišem iz Pule.

ODGOVOR

Podmetače za kulir ploče možete naručiti u svim trgovinama koje drže Samoborkin proizvodni program.

D B / 13.8.2007 16:33

"Prije 3 godine sam napravio fasadu sa termožbukom Teratermo100 debljine 3-4cm. Završni sloj fasade nisam stavio. Sada bih na Teratermo100 nanio jos jedan sloj Teratermo100 od min. 3cm. Da li trebam i cime obraditi taj prethodno naneseni sloj, a da mi novo naneseni sloj ne bi ""otpao""(bilo problema s njim).

Zahvaljujem unaprijed!"

ODGOVOR

"Obzirom na određenu vremensku izloženost nezaštićene toplinske žbuke utjecaju atmosferilija, preporučamo površinski sloj postojeće žbuke lagano sastrugati, te čitavu površinu dobro otprašiti i oprati vodom.
Na tako pripremljenu površinu nanijeti ""lagani"" CEMENTNI ŠPRIC kao vezivni sloj, na koji nabaciti novi sloj TERATERMO 100 STANDARD ŽBUKE u debljini do 3 cm.
Nakon najmanje 10-14 dana toplinsku žbuku obraditi TERATERMO GLETOM u debljini 3 mm. Završnu obradu izvesti nakon najmanje 14 - 21 dan, završno dekorativnom žbukom prema izboru, uz odgovarajuću impregnaciju podloge."

A P / 13.8.2007 9:26

Poštovani!
Ostalo mi je nekoliko vreća Samoterm ljepila pa me interesira da li se ono može iskoristiti za ljepljenje podne keramike.
Unaprijed zahvalan na odgovoru.

ODGOVOR

Iako je SAMOTERM deklariran kao proizvod za ljepljenje i gletanje polistiren ploča i ploča, odnosno lamela kamene vune, njegova svojstva i tehničke karakteristike dopuštaju njegovu primjenu i u navedenom slučaju.
Napominjemo da je SAMOTERM zbog maksimalne veličine zrna (2mm) grublji od standardnih ljepila za keramiku.

Ž S / 12.8.2007 8:14

Štovani,živim u Ogulinu i obnavljam staru kamenu kuću od kamena.Stari sloj sam skinuo te Vas molim za savjet,nakon cementnog šprica stavio bih tereterm 100,zagladio finom žbukom i nanio sep,ali kuća se nalazi u blizini prometnice cca1,5 metar gdje je špricanje vodom i snijegom,čime premazati da se može oprati fasada.
pozdrav iz Ogulina

ODGOVOR

Kod sanacije starih objekata, poglavito onih od kamena, najčešće se susrećemo i sa problemom kapilarne vlage usljed nepostojeće ili nedostatne horizontalne i vertikalne izolacije.
Prijedlog sanacije je vrlo teško dati na pamet, bez uvida u postojeće stanje očevidom ili uvidom u fotografije. U svakom slučaju zonu sokla obavezno izvesti primjenom SANISIL ŠPRICA kao vezinog sloja i SOKL ŽBUKE. Ovisno o potrebnim debljinama SOKL ŽBUKU nanositi u jednom (do 2 cm) ili više slojeva. Ukoliko je prisutnost vlage vidljiva i iznad razine sokla zidove obraditi SANISIH H žbukom, na prethodno naneseni SANISIL ŠPRIC.

Molimo, ukoliko je moguće, pošaljite nam digitalne fotografije objekta kako bismo vam mogli dati konkretan prijedlog sanacije ili se obratite telefonski u naš tehnološki odjel na tel: 01/ 33 22 830 ili 33 22 831.

M C / 11.8.2007 20:19

Prije 7 .godina na našoj obiteljskoj kući radili smo termo-žbuku, a kao završni sloj stavili smo Samoborkin sep od 5 mm.Sada smo primjetili na istočnoj strani,koja je jako izložena kiši i buri, da se sep odvojio od podloge, nije pao,ali primjećuju se rupice i odvojenost i to bi moglo past. Majstor koji je to radio je došao na uvid, i rekao da bi to trebalo skinut, taj dio koji je odvojen, i sanirat na način da se stavi mrežica, i navuče sep.I da bi trebalo pregledati cijelu kuću i da bi se farbanjem fasade zaštitilo ostali dio.Prilikom stavljanja sepa nije ga se farbalo, samo impregniralo od vlage.Koji vid sanacije vi predlažete, koju boju za farbanje fasade, dali se slažete sa mišljenjem moga majstora.Pozdrav i hvala.
Marijana

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije potpuno jasno da li želite sanirati samo istočnu stranu koja je problematična ili cijeli objekt.
Preporučamo skinuti sve slabodržeće dijelove te čitavo pročelje temeljito oprati vodom - najbolje mini-washem. Na istočnoj strani, nakon sušenja, površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije, te nanijeti TERATERMO GLET u debljini 2-3 mm. U svježi sloj utisnutu staklenu mrežicu SM 26 F (PRIMAFAS).
Impregnirati ostale dijelove pročelja te nanijeti sloj TERATERMO GLETA po cijelom pročelju u debljini 2-3 mm.
Preporučamo završnu obradu izvesti akrilatnom završno dekorativnom žbukom TERAKRIL Z 2 mm, uz impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

Kao varijantno rješenje preporučamo sanaciju TERATERMO GLETOM uz rabiciranje mrežicom izvesti na istočnom pročelju, koje završno obraditi novim SEP-om 05. Nakon najmanje 3-5 dana, nakon površinskog sušenja novog sepa, čitavo pročelje obojiti MINERALKOLOROM.

i / 10.8.2007 14:26

Poštovani,preuređujemo kuću,te smo postojeću sep fasadu zaribali na fino.Zanima me da li je prije bojenja potrebna impregnacija i kakve boje preporučate? Hvala!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno kojim materijalom ste fino zaribali fasadu.
Ako se radi o finoj žbuci F900 možete bojati Minerlakolorom ili Teratonom bez prethodnog impregniranja ili Silikatkolorom uz obaveznu prethodnu impregnaciju.
Ako ste fino zaribali Samoterm gletom ili Teratermo gletom bojanje nije preporučljivo već nanošenje bilo kojeg završno dekorativnog sloja mineralne, silikatne, silikonske ili akrilatne žbuke u različitom granulacijama, teksturi i boji.
Preporučamo vam sve nijanse pastelnih boja koje imaju faktor refleksije veći od 30.

D / 7.8.2007 12:39

Cime podignuti visinu poda za cca 12cm. Po procjeni ispod je ploca od 12cm jer je vani u hodniku granilija(granit) 24cm, u stanu je u hodniku ploca na kojoj su gredice, suta izmedju i parket po tome pa ako bi to izvadio ostaje 12cm za ispuniti necim...?!

ODGOVOR

Visinu od 12 cm možete postići izvedbom plivajućeh estriha sa toplinskom izolacijom pločama EKSTRUDIRANOG polistirena debljine 6cm, na koji postaviti polietilenske foliju i CEMENTNI ESTRIH 20 debljine 6 cm.
U svom upitu niste naveli da li je riječ o podu iznad tla ili između etaža. Za predloženo riješenje preduvijet je nosivost ploče (cementni estrih debljine 6 cm - 132 kg/m2). Ukoliko je nosivost ploče upitna predlažemo izvesti sloj laganog betona (perlit betona) u debljini 12 cm.