Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D S / 4.8.2007 12:53

Koliko vremena treba odstajati (sušenje)Termo žbuka
da bi se na nju nanosio Teramineral VA ?
hvala

ODGOVOR

+Pitanje 2) Da li se moze direktno na zid mjestimično obrađen Reparatur Mortom G nanositi Teramineral VA ?

ODGOVORI:

1. Toplinske žbuke, uključujući i TERMO ŽBUKO potrebno je prije nanošenja završnog sloja obraditi TERATERMO GLETOM u deblji

Z L / 3.8.2007 15:27

Kako sanirati pukotine na plivajućem estrihtu?

ODGOVOR

Pukotine na plivajućem estrihu mogu biti izazvane različitim uzrocima. Prijedlog sanacije ovisi o vrsti i uzroku pukotina.
Jedan od najčešćih uzroka pucanja estriha jesu nepravilno izvedene ili neizvedene dilatacije.
Drugi uzrok može biti nedostatak rubnih traka uz zidove.
Molimo da nam se javite sa preciznijim informacijama (veličina prostorije, omjer stranica, debljina estriha, mjesta gdje se pojavljuju pukotine i dr.) kako bismo vam mogli dati prijedlog sanacije.

G Š / 8.8.2007 20:42

Bok, dvoumim se izmedju 5 ili 10 cm stiropora za fasadu, mozete li mi reci kolika je razlika(u propuštanju topline). prednosti-mane
Hvala.

ODGOVOR

Koeficijent prolaza topline sa stiroporom d=5 cm iznosi 0,56 W/m2K, dok
stiropor d=10cm ima 0,33 W/m2K tj. stiropor d=10cm ima manji, bolji koeficijent prolaza topline.
Obje debljine stiropora zadovoljavaju zahtjevane, propisane vrijednosti koeficijenta prolaza topline, ali vam preporučamo da se odlučite za d=10 cm.

M G / 8.8.2007 19:55

Molim Vas da mi odgovorite koja je razlika između akrilne i silikatne završne fasade i koju je bolje staviti na kuću izoliranu stiroporom 8 cm?

ODGOVOR

"Htio bih vam napomenuti da često odgovori na pitanja korisnika već postoje na našim web stranicama (www.samoborka.hr) s obzirom da korisnici često postavljaju ista ili slična pitanja a osobito je to slučaj u vezi fasada.
Tako npr. pod Tražilicom (""Traži"" u gornjem desnom uglu web stranice) upišete traženi pojam ili više njih, npr.: razlika fasade
i Tražilica će vam vratiti odgovor u kojim se sve proizvodima tražena riječ pojavljuje ali isto tako sva pitanja i odgovore koji sadrže traženi pojam (pojmove) na koje možete kliknuti da bi vidjeli relevantne odgovore naših tehnologa. U vašem konkretnom slučaju jedno od postavljenih pitanja (treće u listi rezultata tražilice) je bilo gotovo identično vašem."

T Š / 1.8.2007 14:49

Impregnirao bih betonske nadstrešnice sa silikosanom. Kakva je njegova postojanost na UV zračenje?

ODGOVOR

Silikosam se koristi kao sredstvo za poboljšanje hidrofobnih svojstava završnih slojeva.
U tehničkom listu Silikosama dobivenog od proizvođača ne postoji posebno istaknuto svojstvo otpornosti na UV zračenje, niti ga mi u Samoborki ispitujemo.
Kako proizvođač sirovine deklarira sirovinu za upotrebu u završnim slojevima ona bi to svojstvo morala posjedovati, a samim tim i proizvod u kojem se koristi. Silikosam nije pigmentiran i ne štiti podlogu na koju se nanosi od UV zračenja nego ima isključivo ulogu poboljšanja hidrofobnih svojstava.

D K / 30.7.2007 21:40

Poštovani,
Trebao bi obaviti hidro izolaciju balkona na vikendici budući je ispod njega dnevni boravak.U slučaju kiše i vjetra s juga voda prodire između zida od siporexa i betonske deke. Ako na balkon stavim varenu ljepenku(s podignutim rubovima)mogu li direktno na nju postaviti keramičke pločice i koju vrstu vašeg ljepila za to upotrijebiti. Trebalo bi to biti ljepilo za vanjsku upotrebu.

ODGOVOR

Za izolaciju balkona morate se obratiti proizvođaču ljepenke koji će vas savjetovati o načinu primjene i upotrebi njihovog proizvoda.
Koliko je nama poznato, na takvu vrstu ljepenke ne može se lijepiti keramika s ljepilom za keramičke pločice, već se mora OBAVEZNO staviti cementni estrih pa tek na njega ljepiti keramika.
Ljepila za keramiku koje mi proizvodimo mogu se koristit i za vanjske i za unutarnje radove.

M S / 30.7.2007 21:16

poštovani
pri izradi dekorativno fasadnih profila od stiropora koristio sam vaš samoterm štukatur ali zbog samog oblika profila na njega je nemoguće staviti armiranu mrežicu te sam koristio mikro vlakna (fibrin)25g.vlakana na 25 kg štukatura te me zanima vaše mišljenje jer upravo najveći dio proizvođača štukatura korisi mikro vlakna i navodi trajnost i do 15 g.Profili koje radim su u dužinama od 2m iširine 10-12 cm.te me zanima dali ste u mogućnosti testirati jedan takav proizvod koji bi bio zaštićen vašim štukaturom te odrediti njegovu prosječnu trajnost.
srdačan pozdrav-

ODGOVOR

Ako ste zaintersirani i u mogućnosti možete se obratiti nama u tehnološkom odjelu u Samoboru ili našem kolegi u Osijeku (nemamo vašu adresu ali iz email adrese izgleda da ste iz Požege ili okolice). Njegovo ime je Mario Falak i mobitel 091 3322 858. Informacije koje nas zanimaju su vrsta i količini vlakana koje koristite te način primjene našeg proizvoda. Mislimo da je vaša ideja o testiranju proizvoda odlična jer bi tako dobili dosta vrijednih informacija o samom proizvodu i njegovoj namjeni te mogućnosti obrade.
S obzirom na planske zadatke laboratorija teško je da bi to ispitivanje moglo biti provodeno prije kraja godine, ali bi bilo dobro da nas kontaktirate kada prođe sezona godišnjih odmora, recimo iza polovice rujna i da vidimo što se može uraditi i u kojem periodu.

g j / 30.7.2007 11:04

postavio bi kulir zrno na betonsku terasu i puteljak oko kuće. stavio bi mješavinu bjelog i crvenog zrna (6-9). Zamolio bih Vas da mi kažete koji bi bio najbolji omjer bjelog i crvenog zrna i koliko kilograma ide u 1m2 da znam naručiti. Meni treba oko 150m2. još samo jedno dali se postavlja na ljepilo ili na cement s obzirom da je puteljak i terasa cementna. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

+ dodatno pitanje:
koliko kulira od (6-9) ide u 1m2 podloge. kulir je za betonsku terasu. meni treba 150 m2 postaviti u kulir , koliko kilograma kulira bih trebao kupiti, i da li se lijepi na cement ili na ljepilo. Unaprijed hvala.

-------------

E V / 29.7.2007 15:38

Da li je moguće skretanje sa kanalizacijskim betonskim cijevima na spoju? Naime u pitanju je projekat kanalizacije uz zavojitu cestu. Ako će trasa ići ravno od okna do okna biti će potrebno raditi okna svakih 10-15m. Ako je moguće minimalno skretanje na spojevima moglo bi se prišparati na izradi okana. Da li imate u ponudi lučne komade?

Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

"Skretanje kanlizacijskim betonskim cijevima na spoju nije moguće te mi proizvodimo i isporučujemo revizijska okna gdje se unutar okna mogu rješavatiˇ""skretanja"" tj. regulirati kutovi izlaza i ulaza.
Lučne komade nemamo u svojoj ponudi.
"

M / 29.7.2007 13:06

"Poštovani,

na obali Istre sagradio sam kuću u cigli Porotherm 30 sp+e te betonskim serklažima (elementi). Dvojim između termo fasade i stiropor fasade, sve u dimenzijama od 5 cm. Kuća se nalazi 5 km zračne udaljenosti od mora, na brdašcu (dakle, udari bure prisutni). Također vas molim, može li termožbuka i stiropor ""čekati"" par mjeseci završni sloj? Hvala."

ODGOVOR

Predlažemo vam da kuću toplinski izolorate pločama Okipora u debljini 5 cm i stavite akrilatnu žbuku Terakril u boji, granulaciji i teksturi po izboru.
ILI stavite Teratermo 100 ekstra žbuku, a prethodno betonske serklaže izolirajte Okiporom u debljini 2 cm te stavite preostalu razliku u toplinskoj žbuci uz obavezno rabiciranje dva materijala.
Toplinska žbuka ili Okipor mogu neko vrijeme biti bez završno dekoratinog sloja, s time da toplinsku žbuku obavezno pregletate Teratermo gletom, ili Okipor Samotermom u debljini 4-5 mm uz armiranje staklenom mrežicom.