Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J H / 15.6.2007 14:01

Unutarnji zidovi su rucno ozbukani grubom zbukom spravljenom na gradilistu 2:6:14 cement vapno pijesak samoborac, zelim nanijeti finu zbuku F900, izvodac zeli neposredno prije nanosenja impregnirati univerzalkoncentratom grundom, jeli to nuzno ili se moze samo navlaziti vodom? Odrzavao bih svjezu zbuku vodenom maglicom s obzirom na temperature 25 - 30 celziusa. Koji je omjer UKG:voda za ovu namjenu, i najvise se bojim da li mozda kasnije taj sloj ukg-a moze utjecati na odvajanje fine zbuke nakon duzeg vremenskog razdoblja (npr 20g), to se prije nije radilo s tim impregnacijama pa od tuda strahovi. Nije meni problem kupiti ukg ali zelio bih znati da li dobro postupam. PUNO HVALA

ODGOVOR

Prije nanašanja FINE žbuke F 900 može se staviti UNIVERZAL KONCETRAT GRUND razrijeđen vodom 1:1(do 1:2). Ne trebate se bojati nikakovih štetnih posljedica. Njegovanje žbuke vodom, kako navodite, je svakako poželjno.

J S / 15.6.2007 13:43

"Poštovani,
potrebno je glatko izravnati postojeću staru ""šerovanu"" i bojanu fasadu. S kojom masom je najbolje obaviti te radove zbog postojanja fasadne boje (teranil ekstra...)?"

ODGOVOR

Ako je šerana fasada bojana nemože se raditi ništa dok se boja ne skine. Nakon skidanja boje preporučamo impregniranje UNIVERZAL KONCETRAT GRUNDOM (razrijeđen 1:1 vodom), i zaribavanje FINOM ŽBUKOM F900.

S M / 12.6.2007 9:01

"Poštovani,
Iz Vašeg novog nijansera izabrala sam boju za SEP žbuku pod brojem 3071. Budući mi je na tako malom uzorku teško odrediti kako će boja izgledati nakon nanošenja na fasadu , a silno želim izbjeći-""roza"" opći izgled, molim da mi odgovorite ako je moguće čim prije, da li je navedena nijansa i u konačnici smeđeg tona kako bih željela ili mi preporučite koji ton bih mogla koristiti samo da ne bude na roza. Zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam."

ODGOVOR

"Ton koji ste odabrali iz naše nove ton karte - broj 3071 je iz palete smeđih tonova i neće rezultirati općim ""roza"" izgledom.
Prilikom izbora boje završne žbuke treba uzeti u obzir i boju stolarije, pokrova i dr. kako bi izbjegli neželjeni dojam konačnog izgleda objekta.
"

E J / 11.6.2007 13:31

Planiram žbukati fasadu na obiteljskoj kući toplinskom žbukom. Na vašoj stranici sam našao podatke za toplinske žbuke iz vašeg proizvodnog programa. Nije mi jasno slijedeće: Teratermo 100 Extra ima toplinsku provodljivost 0,08 W/mK ( što znači mK?), a Teratermo 80 0,1 W/mK pa bi Teratermo 100 Extra trebala imati bolja izolacijska svojstva. Međutim Teratermo 80 je skuplja, a u trgovini tvrde da je i kvalitetnija. Molim Vas za pojašnjenje o čemu se tu radi.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"Iako toplinska žbuka TERATERMO 100 EKSTRA (0,08 W/mK), ima manju toplinsku provodljivost u odnosu na TERATERMO 080 (0,10 W/mK) što je čini boljim toplinskim izolatorom, kada usporedimo ostale karakteristike navedenih materijala, kao npr. porozitet, kapilarnu vodoupojnost, otpornost na smrzavanje, tlačnu čvrstoću, čvrstoću prionjivosti i dr., može se zaključiti da je TERATERMO 080 žbuka najoptimalnija ""kombinacija"" toplinsko - izolacijskih i drugih svojstava.
Ta karakteristika TERATERMO 080 žbuke rezultat je njezine recepture koja povlači i višu cijenu koštanja."

K R / 11.6.2007 12:00

Poštovani!!
Moja kuća je prizemnica sa visokim potkrovljem i izgrađena je pred 2 godine. Napravljena je tako da je iznad jedne sobe balkon-veranda. Potrebno je stavit hidro i toplinsku izolaciju s gornje strane te sobe, odnosno na verandu. Koje materijale i kako mi preporučate to napraviti. Unaprijed zahvaljujem..

ODGOVOR

Ako je prostor zatvoren beton možete pregletati u tankom sloju
hidroizolacijskom žbukom te na to staviti Teratermo estrih ili staviti ploče Okipora + Cementni estrih 20.
Ako je prostor otvoren tada možete staviti ploče Okipora + Cementni estrih 30.
Za više informacija o hidroizolacijama obratite se proizvođačima kao Sika, Karbon ili Stig.

K I / 5.6.2007 22:39

Poštovani,
Planiram raditi stiropor fasadu, međutim tražeći mišljenje različitih izvođača radova dobila sam različite odgovore o pravilnom izvođenju radova.
Stoga Vas molim da mi objasnite pravilan postupak i koji materijal ko montaže treba koristiti, ukoliko želim fasadu izvesti stiroporom debljine 8 cm.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"Detaljan opis izvedbe TERMOZOL SUSTAVA - sustava toplinske fasade sa toplinsko-izolacijskim polistiren pločama možete pronaći na našoj web stranici PROIZVODNI PROGRAM / ŽBUKE,PREMAZI LJEPILA / TOPLINSKI SUSTAVI / TERMOZOL"

M / 5.6.2007 14:35

Poštovani!
S čime preporučate da se premažu unutarnji zidovi ožbukani s GV 10 (impregniraju) prije prvog bojanja?
Te da li takodjer postoji naekakav premaz za žbuku VC 40 prije postavljeanja pločica, kako bi se dodatno spriječilo upijanje vlage u zidove?
Kakvu vrstu izolacije upotreijebiti na podu kupaone, također prije postavljenja pločica. Pod je betonski ali nije stavljana nikakva izolacija pa dolazi do vlaženja betona .

ODGOVOR

"Unutarnje zidove ožbukane gips vapnenom žbukom GV 10 prije bojenja TERAPOLOM ili POLAKRILOM, preporučamo impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Ukoliko želite žbuku dodatno zaštititi od provlaživanja preporučamo keramiku postavljati fleksibinim ljepilom TERATEKT F koje ponoplošno nanositi na zid, nahrapaviti metalnom nazubljenom gladilicom i ljepiti pločice.

Isto vrijedi i za betonski pod, ukoliko se bojite provlaživanja ""odozgora"". Ukoliko je riječ o nadtemeljnoj ploči, bilo bi potrebno izvesti horizontalnu hidroizolaciju, cementnu glazuru min. debljine 3cm. Na tako izvedenoj podlozi ljepiti keramiku.

Ukoliko nemate potrebne visine moguće je pod premazati u dva sloja križno HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, te ljepiti keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT F. Napominjemo da Hidroizolacijska žbuka nije zamjena za klasičnu hidroizolaciju.
"

R D / 4.6.2007 0:29

"U dogledno vrijeme planiram izvrsiti sanaciju fasade nanesene prije 6 godina koja sve vise ne zadovoljava ni estetski ni funkcionalno.
Kuca je zidana Porothermom na koju je u prvoj fazi nanesen samo cementni spric. Nakon dvogodisnje pauze, slusajuci ""savjete"" izvodjaca odlucio sam se na temeljnu laganu zbuku Roefix, impregniranu jednim slojem emulzije na koju je nanesen Graffiato talijanskog proizvodjaca Celchi Colorificio. Svjestan sam da nisu postovana pravila o izvodjenu radova i sada razmisljam o sanaciji dijelom samo povrsinski a dijelom potpunim uklanjanjem temeljne zbuke koja je izgubila kontakt s opekom i uzrokuje puknuca zbuke i povrsinskog fasadnog sloja.
Unaprijed zahaljujem,
Robert"

ODGOVOR

"Prije sanacije potrebno je temeljito ispitati cijelo pročelje, te otući postojeću žbuku do podloge na svim mjestima gdje ""zvoni"" odnosno gdje je došlo do odvajanja žbuke od podloge - zid od poroopeke. Također je potrebno utvrditi uzrok pucanja žbuke. Izraženije pukotine obvezno otvoriti i odgovarajuće sanirati. Ukoliko je riječ o pukotinama nastalim kao posljedica nearmiranja mješanog ziđa, žbuku otući do podloge. spojeve armirati pocinčanim punktiranim rabicom i pokrpati laganom žbukom VC 20 L.

Ostale površine ""otvoriti"" žičanim četkama. Cijelu površinu dobro otprašiti i oprati vodom - najbolje mini-wash-em. Krpanja podložne žbuke izvesti laganom žbukom VC 20 L u ravnini sa postojećim završnim slojem. Nakon sušenja na staru podlogu dan ranije impregniranu KONTAKT GRUNOM, odnosno novu žbuku navlaženu vodom, nanijeti TERATERMO GLET u debljini 2-3mm. U svježi sloj gleta untisnuti staklenu mrežicu SM 26 F PRIMAFAS 160). Drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti na osušeni prvi u debljini 2-3 mm.

Na tako pripremljenu podlogu, staru 3 tjedna nanositi završno dekorativnu silikatnu ili akrilatnu žbuku.
"

a d / 31.5.2007 22:18

Molim Vas da me savjetujete.
Mislim raditi SILIKATNU FASADU trenutno imam grubu žbuku koja je stajala otprilike 10-tak godina i namjeravao se prije raditi sep. Inace kuca se nalazi oko 150 metara od mora na otoku. Molim Vas da mi objasnite i savjetujete koji je Vaš prijedlog kako pripremiti podlogu,koje proizvode koristiti,postupak,... i koju granulaciju silikata i tip,...

Unaprijed HVALA !!

ODGOVOR

Obzirom na dugotrajni izloženost grube žbuke utjecaju atmosferilija zasićenih solima potrebno je nekoliko puta oprati fasadu čistom vodom kako bi se isprale soli. Nakon sušenja preporučamo grubu žbuku zaglatiti TERATERMO GLETOM ili zafilcati vapneno-cementnom žbukom VC 50,uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Na tako pripremljenu podlogu staru najmanje tri tjedna moguće je nanositi završno dekorativnu žbuku. Obzirom na lokaciju preporučamo akrilatnu žbuku TERAKRIL - kao napr TERAKRIL Z 2mm, uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.
Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

I R / 31.5.2007 16:39

Planiram na obiteljskoj kući raditi fasadu. Donji dio kuće zidan je betonskim blokovima (garaža i podrumi), a gornji je rađen ciglom (šuplja cigla). Planiram termofasadu (teratermo 100 standard), te u vezi sa tim imam nekoliko nedoumica:
1. Može li se na taj tip žbuke kasnije lijepiti kamene ploče (donji dio fasade)?
2. Ako se donji dio, gdje je rađeno betonskim blokovima, postavi obična fasada i kamene ploče, a na gornji (cigla) termožbuka hoće li zbog temperaturne razlike dolaziti do pojave gljivica?
3. Ako se kompletna kuća izolira termožbukom, koji završni materijali dolaze u obzir za donji dio kuće?

ODGOVOR

Iako u svom upitu niste naveli debljine vanjskih zidova, obzirom na nove propise o toplinskoj zaštiti objekata preporučamo primjeniti toplinski sustav sa toplinsko izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena debljine 6 cm.

Ljepljenje kamene obloge ne preporuča se niti na toplinskom sustavu kao ni na toplinskim žbukama. Neovisno o vrsti ziđa, završna obrada može se izvoditi istim završno-dekorativnim žbukama izuzev sokla, odnosna podnožja objekta visine najmanje 40-50 cm od tla za koji preporučamo završnu obradu TERAPLASTOM V.