Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž O / 8.3.2007 19:00

Četverokatnica je dovršena u zimi 2005. Znam da su za fasadu korišteni materijali Vašeg programa. Budući da nisam građevinac mogu Vam samo reći, gledajući vaše stranice, da mislim da se radi o TERMOZOL sistemu s jedinom razlikom što je mrežica bijela . PROBLEM :1.- uočili smo napuknuća ( 5-30 i više cm) koja uobičajeno počinju na kutovima prozorskih otvora, a pružaju se u smjeru produžetka dijagonale otvora. Uvjeravaju nas da je to normalno i da je to posljedica slijeganja tla, a mi smo s obzirom na pravilo pojavljivanja pukotina u kutovima uvjereni da se radi prvenstveno o pogrešci u izvedbi. Izvođač je neke pukotine kamuflirao silikonom čime nije otklonio uzrok.
2.- struktura površine fasade, gledana izbliza, kao da je izbrazdana vrlo sitnom mrežicom pukotina ( kao rasušena glina ).
Zanimaju me mogući uzroci, dali je za očekivati da se raspucavanje fasade stabilizira protekom dvije godine ili će se pucanje nastaviti te kome se kod Vas mogu obratiti za uvid na terenu i davanje stručnog mišljenja i savjeta. Zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem Žarko Opašić 098-754 216

ODGOVOR

Mrežica koja je korištena za navedeni sustav pretpostavljamo da nije deklarirama za tu namjenu. Ttreba biti staklena mrežica oznake SM26F, alkalno postojana, težine min.150g/m2, promjer okanaca 4x4 mm.(pretpostavljmo da je korištena mrežica za unutarnje radove - bijela).
Pukotine se pojavljuju jer nije izvedeno dodatno dijagonalno armiranje kuteva svih otvora koje je obavezno, (ta pojava nije u redu - izvođač nije radio po pravilu struke).
Pucanje će se djelomično stabilizirati i nastaviti.
Sanacije koja je izvedena ništa neće riješiti već se sve više isticati.
Prijedlog sanacije: skinuti postojeći sustav i kompletnio izvesti novi o trošku izvođača.

D Č / 8.3.2007 9:13

Kuća prizemnica u Sisku građena običnim šupljim blokom 29 cm debljina zida,na betonima kombi ploče, žbukana iznutra gips-vapnenim mortom(strojno-silos) osim u kupaonicama gdje je cementno-vapneni,stolarija PVC, a predviđen je Tervol 8cm debljine na vanjske zidove. Koji zavšni sloj fasade treba upotrijebiti da je vodonepropusan i paropropusan? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za završno dekorativni sloj možete upotrijebiti što želite: mineralnu žbuku SEP bojanu Mineralokolorom ili Teratonom V ili Silikatnu žbuku.
Obje žbuke su parapropusne i vodododbojne (za mineralnu je obavezno potrebno bojanje).

I i / 4.3.2007 13:22

Imam betonske stubove od balkona,dali ih mogu navući sa kamenom žbukom i izbrusiti da budu ko prirodan kamen?
Što znači odšerati žbuku i detaljnije o postupku obrade?

ODGOVOR

"Ne preporučamo vam betonske stupove obraditi kamenom žbukom jer je njena namjena za obnavljanje i sanaciju postojećeg kamena ili izradu novog te nije pogodna za betonsku podlogu.
Možemo vam prepopručiti da stavite štokanu ili gotik ili sokl žbuku, uz obavezno stavljanje cementnog šprica 2 ekstra.
Ako želite, betonske stupove možete ožbukati kamenom žbukom uz obaveznu upotrebu cementnog šprica 2 ekstra, te na očvrsli cementni špric nanijeti kamenu žbuku.
Šeranje žbuke je tehnika izvođenja teksture neke žbuke tj.""skidanjem"" šeranjem nožem sa površinskog sloja žbuke da se dobije gruba tekstura - izgled kao mineralana žbuka Terabona ili Teramineral.
"

I P / 1.3.2007 14:57

Poštovani,
zahvaljujam na odovoru na pitanje od 22.02. te imam dodatno pitanja.
Kakve mogu biti posljedice, ako ih ima, ako je u protekla dva tjedna kuća (vanjski zidovi Ytong 30 cm, unutarnji nosivi 20 cm i pregradnj 10 cm) ožbukana izvana Vašom termo žbukom, a samo nekoliko dana nakon toga strojno žbukana iznutra gips žbukom.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Ovisno o vlazi u zidovima (u prvojm upitu niste spomenuli da se radi o YTONG zidovima), moguće je da se gipsana žbuka nije dobro povezala sa zidom.
U tom slučaju dolazi do padanja žbuke sa zida.
Na žalost ta se pojava može dogoditi i do 2-3 godine nakon izvedbe žbuke.

S Ž / 1.3.2007 11:28

"Poštovani,
Imam potrebu ožbukati dimnjake (gola obična cigla) na obiteljskoj kući. Što mi možete preporučiti i koja je tehnologija žbukanja po principu ""uradi sam""?
Hvala.
S poštovanjem,"

ODGOVOR

Prema važećim propsima dimnjake je potrebno toplinski izolirati, stoga preporučamo dimnjake obložiti pločama kamene vune. Kamenu vunu (TERVOL PTP) lijepiti SAMOTERMOM i dodatno pričvrstiti pričvrsnicama. Zaljepljene ploče preglatati SAMOTERMO u sloju debljine 3 mm. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F sa preklopom od min. 10 cm na svim spojevima. Drugi sloj SAMOTERMA nanijeti na osušeni prvi sloj. Površine završno obraditi prema postojećoj završnoj fasadnoj žbuci.
Detalje primjene možete pronaći na našoj web stranici - TERMOVOL SUSTAV.

d i / 1.3.2007 13:47

Poštovani,zašto svi grčevito guraju polistiren ispred kamene vune kad su u pitanju fasade.Savjet.Imam stariju kuću kojoj sljedi fasada.Kako imam veću količinu polistirena od 10cmm i kuća je prizemnica namjeravam je sa sjeverne, istočne i zapadne strane izolirati sa polistirenom plus zid od 20 cm klasično ožbukan.Kuća je na području grada Rijeke.Koji najkvalitetniji završni sloj preporučate.Nitko mi nezna odgovoriti zašto je problem ako između polistirena i vanjskog zida ne ostavim ventilirani sloj ( difuzija vodene pare).Zar nije paropropusnost ciglenog zida klasično ožbukanog veća od silikonskog završnog sloja nanesenog na po9listiren(podrazumjevaju se međuslojevi).Molim vas ne ulazite u ekonomsku islativost tog riješenja (imam sav matrijal a polistiren nije fasadni).PS Recite ljudima da je toplinska izolacija NA NOVOGRADNJAMA postavljena sa unutarnje strane veliko bacanje novaca.Pozdrav

ODGOVOR

Istina je da se u individualnoj, ali i višestambenoj gradnji češće nailazi na toplinski sustav sa polistiren pločama. Najčešći razlog je niža cijena i jednostavnost izvedbe.

Za toplinsku izolaciju vašeg objekta nudimo nekoliko savjeta :
- Za toplinsku izolaciju objekta, bilo u sustavima tipa TERMOZOL ili u ventiliranim fasadama mogu se koristiti isključivo fasadne polistiren ploče.
- Kod izvedbe ventiliranih fasada potrebno je izvesti i zračni sloj (što je vidljivo i iz samog naziva) kako bi se izbjegla kondenzacija u sloju opeke. Na pojavu kondenzata, osim karakteristike materijala - paropropusnost, utječe i debljina sloja kao i slijed slojeva materijala. Navlaživanje koje bi se pojavilo zbog neizvođenja ventiliranog sloja je preveliko.
- Obzid od opeke debljine 20 cm mora biti temeljen kao i vezan u visinama serklaža na postojeći zid, kako ne bi došlo do njegovor urušavanja.
- Isti toplinski sustav potrebo je izvesti na i južnom pročelju. U protivnom, u zoni betonskih dijelova konstrukcije, kao i na svim spojevima izolirani i neizolirani zid, doći će do pojave kondenzata na unutarnjoj strani zida.

Za završnu obradu objekata izloženih utjecaju agresivnijih atmosferilija preporučamo AKRILATNE ŽBUKE tipa TERAKRIL.

Toplinska izolacija objekata, uključujući i novogradnju kao i sanacije, izvodi se U PRAVILU S VANJSKE STRANE. Samo u iznimnim slučajevima (objekti spomenici kulture ili sl. gdje nije dopuštena intervencija na vanjskim zidovima) izvodi se toplinska izolacija sa unutarnje strane uz napomenu da je učinkovitost takove izolacije slabije od one izvedene s vanjske strane.

L / 6.3.2007 6:52

Novo obloženi zid sa kamenim pločama bunja debljine 3 cm. želio bi sačuvati od atmosferskih utjecaja i zadržati sadašnji izgled i boju.Što preporučujete od premaza,Fiksanir ili je kvalitetnije sa Silikosam koncetratom.Koliko dugo vremenski štiti kamen.Premaz nadam se nemjenja sadašnju nijansu.POZDRAV IZ KORČULE.

ODGOVOR

Ako želite vaš kameni zid hidrofobirati sredstvom preporučamo vam Fiksanir
koji zaštićuje i konzervira kamen izložen abraziji i koroziji, te utjecaju
morske soli.
Fiksanir je bezbojna tekućina koja ne mijenja boju kamena.

I V / 27.2.2007 19:04

Kuća u Kaštelima, zidana porotermom, širina zida 25 cm htio bih izraditi fasadu da li to učiniti termožbukom, stiroporom ili na drugi način što mi savjetujete.

ODGOVOR

Na POROTHERM blok dodatnu toplinsku izolaciju možete izvesti TERATERMO 100 standard žbukom u debljini 4 cm (1 vreća/ m2), uz pretpostavku da su svi betoni dodatno izolirani.
Ovakova toplinska izolacija je dovoljna, te jeftinija od izolacije stiroporom.

k / 27.2.2007 22:21

Štovani molim vas za savjet.
Spremam se za uređenje podrumskog dijela kuće(kuća je visoka prizemnica ) koji je u suterenu i dolje je poprilična vlaga.Pošto sam tek uselio neznam da li su zidovi betonski ,puna cigla ili možda kvadri s obzirom da je kuča suara.Imate li kakvo riješenje za sva tri slučaja.Hvala

ODGOVOR

Da bi vam mogli kvalitetno odgovoriti moramo znati konstrukciju zida , kao i obradu zidnih ploha.
Pojava vlage u prostoriji može imati različite uzroke: kapilarna vlaga, kondenzna ili prodor vlage kroz zidove.
Molimo vas da nas nazovete telefonom pa vjerujem da ćemo riješiti vaš problem.

d / 22.2.2007 9:44

Molim Vas za savjet.
Svidjela mi se stiropol fasada na kuci koja je prije bila stara kamena,ali sam primijetila da fasada pri kuckanju po njoj ječi kao da je šuplja. Da li je to normalno i da li bi i na svoju staru kamenu kuću mogla staviti takvu fasadu?
S punim poštovanjem,
Duca

ODGOVOR

"Na kamenu kuću može se staviti TERMOZOL fasadni sustav, ako su ispunjeni uvjeti: čvrsti zid, izravnat, suh.
Pri kuckanju je normalno da zvuči kao da je ""šuplja."""