Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I L / 24.9.2020. 8:58:28

Poštovani, obraćam se putem email sa slikama u prilogu jer mislim da ćete lakše vidjeti što me muči. Zbog nedostatka majstora morati ću sam se baviti krpanjem i žbukanjem, pa Vas molim za savjet koje proizvode iz Vašeg širokog asortimana da izaberem. Kao što vidite na slikama trebam obaviti sljedeće: 1. krpanje zidova s kojih je otpala žbuka u površinama i do 1 kvadrata 2. krpanje i izrada štokova 3. žbukanje prostorija od poda do stropa s tim da sa na donjem dijelu zidova prije bile postavljene pločice 4. žbukanje i ravnanje kupaonskih zidova na kojima su ostaci stare žbuke radi pripreme za keramičarske radove hvala na savjetu

ODGOVOR

Poštovani, u nastavku dostavljamo odgovore na vaša pitanja:

1. Krpanje žbuke možete izvesti podložnom žbukom VC 40 za debljine do 2 cm, uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2. U slučaju potrebe većih debljina žbuku možete nanositi u više slojeva.

2. Otvore za štokove bi trebalo nadozidati opekom uz primjenu MORTA ZA ZIDANJE M5 i obraditi žbukom VC 40. 3. Ne preporučamo nanošenje žbuke na površine koje su već obrađene gletom i bojom. Potrebno je ukloniti eventualne ostatke ljepila do podloge te cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EXTRA u debljini do 10 mm. Obojene površine prethodno impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Po potrebi cijelu površinu pregletati TERANILOM.

4. Ukoliko odstupanja ravnine nisu veća od 1 cm, preporučamo lijepljenje pločica debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

T Š / 24.9.2020. 8:19:01

Poštovani. Imam pitanje u vezi zavrsnog sloja fasade. Fasada je od stiropora. Tražio sam silikat broj po ton karti 5054. U silikatu ne postoji već mi se nudi u akrilatu. Pošto bi u tu boju stavio na balkone koji su dosta izloženi kiši zanima me kako će se ponašati. Balkoni su isto obućeni stiroporom. I kako se ponaša ta boja na suncu.Regija je Hrvatsko zagorje.

ODGOVOR

Akrilatna i silikatna žbuka se razlikuju u vrsti veziva. Akrilatna žbuka ima bolja vodoodbojna svojstva, dok silikatna ima bolju paropropusnost, stoga je akrilatna pogodnija kao završni sloj balkona. Postojanost boje završne žbuke ovisi isključivo o pigmenata pomoću kojih je dobiven određeni ton. Samoborka d.d koristi pigmente visoke svjetlostabilnosti renomiranih dobavljača.

Napominjemo da se za završnu obradu toplinskih sustava ne preporučuju tonovi faktora refleksije nižeg od 25.

J B / 22.9.2020. 22:31:01

Poštovani. Nakon što smo postavili xps ploče na vanjske zidove garaže planiramo postaviti mrezicu i ljepilo . Nakon toga bi fasadu obojali silkatnom bojom. Molio bih Vaš komentar.

ODGOVOR

Za završnu obradu toplinskih sustava preporučamo sitnozrne završno dekorativne žbuke.

k m / 22.9.2020. 15:22:41

Na fasadi su došle gljivice

ODGOVOR

Pojava mikroorganizama na fasadnim sustavima nije isključiva. Samoborka d.d. u ponudi ima proizvode za sanaciju od mikroogranizama: površinu je potrebno dobro isprati visokotlačnim peračem, nakon sušenja podlogu tretirati biocidnim sredstvom TERACID te pobojati fasadnom bojom SILIKONKOLOR. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

D D / 22.9.2020. 9:36:55

Dali postoji neko vezivo da se veže za 3M foliju? Balkon (betonska deka) sam premazao recitolom i zaljepio 3M foliju da ga zaštitim. Namjera mi je ako postoji vezivo zaljepit tvrdi stiropol i gore pločice. Imate li bolji prijedlog?

ODGOVOR

Stiropor se ne treba lijepiti, već samo položiti na razdjelni sloj od hidroizolacije. Na stiropor je potrebno izvesti sloj CEMENTNOG ESTRIHA 20, te na estrih dvokompotentnu hidroizolaciju tipa HIDROELASTIK 2K, na koju se polažu pločice felksibilnim ljepilom tipa TERATEKT FLEKS.

A K / 20.9.2020. 9:06:14

Postovani, Zanima me čime da napravim hidroizolaciju zida koji se zatrpava? Zid je betonski i star je tjedan dan.

ODGOVOR

Za hidroizolaciju vanjskih temeljnih zidova možete koristi polimer-cementnu hidroizolaciju tipa BETONPROTEKT MONOELASTIK/DUOELASTIK. Tehničke karakteristike i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

H S / 18.9.2020. 19:14:56

Poštovani, Planiramo raditi fasadu ove godine pred kraj sezone. Majstor će moći krenuti sa radovima sredinom listopada kada će temperature već biti relativno niske. Uzeli smo vaš sistem, odnosno kamenu vunu kao izolacijski materijal, samoterm F ljepilo, armaturnu mrežicu i završno dekorativnu žbuku (silikatna žbuka Z) prije koje stavljamo mineralkvarc grund obojeni. Naime zanima me sljedeće, samoterm F piše da je vrijeme sušenja 3-7 dana a na uputama za silikatnu žbuku piše da je podloga potrebna biti stara najmanje 21 dan. Sada me zanima dakle kada se nanese 2 sloja ljepila samoterm F i armaturna mrežica koliko treba čekati prije nanošenja silikatne žbuke Z.. - 21 dan ili 3-7 dana? Također u uputstvu za silikatnu žbuku Z piše da je sušenje 72 dana i da u tom periodu temperatura sušenja ne smije biti niža od +8 ili viša od +30. Budući da bi fasadu bojali sredinom studenog, zanima me da li bi nam to uopće bilo pametno pošto će temperature biti po noći oko +5 više manje i hoće li to biti problem za silikatnu žbuku? Također zanima me da li je žbuka nakon 72 sata potpuno suha ili mora proći neki određeni period prije nego krene hladno vrijeme (manje od +5 stupnjeva). Hvala

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku, uključujući I silikatnu, preporučamo izvoditi na armaturni sloj star najmanje 7 dana.

K M / 18.9.2020. 10:13:25

Poštovani, molim Vas info koju impregnaciju nanijeti prije postavljanja keramičkih pločica na vanjsku terasu? Hvala

ODGOVOR

Prije lijepljenja keramičkih pločica na podloge kao što su cementni estrih(CEMENTNI ESTRIH 20) ili polimer-cementna HI (HIDROELASTIK 2K, HIDROPROTEKT DUOELASTIK) nije potrebno nanošenje temeljnog premaza. Ukoliko pak pločice lijepite na postojeću keramičku oblogu istu je potrebno impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Za samo lijepljenje preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS.

M R / 17.9.2020. 8:08:58

Poštovani, Molim Vas za pomoć, imam vanjske betonske stepenice koje su se počele runiti zbog zuba vremena,uz njih se na stavlja isto betonska staza koju bih presvukla mada nije oštečena. Pošto bih voljela izbjeći razbijanje htjela bih ih presvući nekim reparativni mortom ili slično po Vašoj preporuci, a da nije neka astronomsko cijena i da mi izdrži par godina. Svaki savjet i preporuka bi mi puno značila. Hvala

ODGOVOR

Ovisno o potrebnim debljinama sloja popravak betonskih površina preporučamo izvesti odgovarajućim reparatrunim mortom - REPARATURNI MORT G do 15 mm, REPARATRUNI MORT R4 250 do 40 mm.Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

D M / 16.9.2020. 13:02:44

Dobar dan.Da li se na teraplast moze nanositi silikatna zbuka?Hvala...

ODGOVOR

Na postojeći TERAPAST, ukoliko je pravilno nanesen i zaglađen, nakon pranja vodom i sušenja možete nanositi akrilatnu žbuku TERAKRIL Z granulacije 2 mm, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko na TERPLAST postoje određeni nedostaci (neujednačena debljina sloja, neujednačeno zaglađeno, vidljivi spojevi I dr) potrebno je izvesti dodatni izravnavajući sloj polimer-cementnim mortom UNITERM uz impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM.