Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

davor ibriks / 5.2.2014. 10:17:57

NA FASADU MI JE NAVUČENA MREŽICA I LJEPILO PRIJE DVIJE GODINE,SADA BI STAVIO ZAVRŠNI SLOJ ALI JE LJEPILO POPUCALO NA PAR MJESTA.DALI TO SMETA ZA ZAVRŠNI SLOJ,TREBA LI PONOVNO MREŽICA.SAVJET

ODGOVOR

Potrebno je provjeriti prionjivost armirajućeg sloja za izolacijske ploče.
Ukoliko je prionjivost zadovoljavajuća, potrebno je prebrusiti površinu armirajućeg sloja, te ga dobro odprašiti i nanijeti novi armirajući sloj na koji se impregnira prije nanošenja završnog sloja.

Daniel Huha / 4.2.2014. 12:12:15

Poštovani,

podrum 70-ak godina stare obiteljske kuće je ukopan u zemlju i zidovi nisu pristupačni s vanjske strane. Tijekom zime i generalno vlažnog vremena se u unutrašnjosti skuplja ogromna količina vlage, čak do razine da se ukapljuje po vratima i zidovima. Zanima me na koji bi se način moglo riješiti te vlage, intervencijom samo iznutra?

Hvala na odgovoru,
srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Kako bi Vam mogli preciznije odgovoriti, potrebno nam je znati da li su zidovi od opeke ili betona, te da li su ožbukani.
Zidove od opeke možete sanirati visokoparopropusnom žbukom za sanaciju vlažnih zidova SANISIL H, uz prethodnu pripremu podloge SANISIL ŠPRIC-om.
Nakon sanacije podrumskih zidova potrebno je osigurati konstantno provjetravanje podrumskih prostorija, kako bi vlaga koja je isparila iz zida mogla izaći van, da se opet ne kondenzira u unutarnjim prostorijama.

Josip Rupe / 3.2.2014. 11:37:09

Poštovani.
Zanima me dali vaša firma vrši radove na fasadama tj postavljanje stiropol izolacije te ukoliko vrši kako i kad bi bilo moguće napraviti nekakav troškovnik radova. Hvala

ODGOVOR

Samoborka dd ne bavi se izvođenjem radova, već samo proizvodnjom i prodajom vlastite proizvodnje građevnog materijala.
Troškovnik radova ne radimo već troškovnik rade ovlašteni arhitekti.
Mi vam na temelju troškovnika arhitekte možemo samo napraviti ponudu našeg materijala.

marijo magličić / 31.1.2014. 8:32:45

Zanima me mogu li bacatu sol po opločnicima od samoborke kokretno modul Orfej i Afrodita
hvala

ODGOVOR

Betonski proizvodi ispituju se na smrzavanje i sol prema normi HRN EN 1338:2004 HRN EN 1339:2004, HRN EN 1340:2004.
Za odleđivanje površina smiju se koristit sva sredstva pogodna za betonske proizvode (na bazi NaCl).
Ostala sredstva na bazi sulfata mogu oštetiti površinu betonskih opločnika.

dzo dzo / 29.1.2014. 22:47:27

Poštovani,
zanima me izolacija vanjskog zida s unutrašnje strane. Zid je od kamena s vanjske strane te betonom iznutra,debljina iznosi 30 cm. Lokacija Istra.
Hvala.

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava treba napraviti proračun građevne fizike i vidjeti da li vam je potrebna toplinska izolacija na vašu debljinu zida.
Ukoliko se pokaže potreba za toplinskom izolacijom ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u minimalnoj debljini 6 cm.

mirko ciglar / 28.1.2014. 19:57:20

Poštovani
Nakon fugiranja pločica masom za fugiranje nijanse jasmin fuge su mjestimice ostale bijele (flekave).Znate li zašto i što napraviti da budu jednolične.
Hvala na odgovoru
Mirko

ODGOVOR

Pojava bijelih fleka može biti uzrokovana ugradnjom. Nakon izvedbe fugiranja tj. prilikom čišćenja ostatka fugirne mase s površina možda je površina previše bila navlažena s vodom, te je zboh toga moglo doći do ispiranja pigmenta u masi i pojave nejednolikosti prilikom sušenja.
Potrebno je postojeće fuge očisti u dubinu cca 2-3 mm i ponoviti fugiranje.

Zoran Došen / 27.1.2014. 18:08:05

Poštovani,
prizemlje kuće je kameno, a kat na kojemu stanujemo je izvana izoliran (5 cm stiropora i silikatna žbuka na postojeću staru fasadu).Ugrađena je plastična stolarija - grijanje je centralno i cijeli kat se ravnomjerno grije. Kada je vanjska temp ispod 0 parketi i zid prema sjeveru (u visini od 20-ak cm iznad poda) su vlažni. Pojavile su se žuto-zelene gljivice na zidu usprkos redovitom provjetravanju.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se javlja prevelika razlika između vanjske i unutarnje temperatura na kamenim dijelovima objekta tj. na prijelazu između etaža dolazi do tzv. hladnog mosta, te vam tom prilikom dolazi do pojave kondenzata s unutarnje strane i stvaranja mikroorganizama.
Do pojave kondenzata može doći i zbog nedostatne debljine izvedene toplinske izolacije što može uzrokovati preveliku razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora.
Poželjno bi bilo napraviti proračun građevne fizike objekta da se vidi na kojem sloju dolazi do pojave kondenzata i da li je dostatna izvedena toplinska izolacija.
Mikroorganizme možete spriječiti upotrebnom fungicidnog sredstva TERACID da se zaražena površina dobro natopi sredstvom i što više unište spore mikroorganizma.

Emir Čeliković / 25.1.2014. 16:39:27

Štovani,
na vanjsku cementnu žbuku (pukotine do 1mm) želim staviti staklenu mrežicu i fasadnu boju. Molim preporuku za ljepilo koje ide na tu žbuku i ostale komponente.
Hvala lijepa

ODGOVOR

Prepručamo da Vašu žbuku pregletate mineralnom univerzalnom masom za gletanje i izravnavanje fasadne površine TOP WHITE.
Masu možete nanijeti u debljini od 1-10 mm. Površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom i osušenu podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Nakon sušenja od cca 14-21 dan možete prebojati fasadnom bojom prema izboru iz naše ton karte. Bojati silikatnom ili akrilatnom fasadnom bojom.

anta sjeverac / 25.1.2014. 13:20:11

pozdrav imam pitanje moze li se mijenjati boja taraboni!?pakiranje je u vrecama a boja je marelice pa me zanima moze li se promijeniti boja i kako?! hvala

ODGOVOR

Prema vašem upitu pretpostavljamo da želite obojenu TERABON-u.
TERABON-u prema našoj ton karti moguće je tonirati samo kod nas, a ako imate bijelu TERABON-u nije moguće dodavati ništa u nju.
Odaberite boju koju želite a koja ima za oznaku, slovo M za fasadnu žbuku u našoj ton karti i mi ćemo je proizvesti za vas.

Kristijan Kuko / 24.1.2014. 17:20:42

Prostor od 10-tak kvadrata u prizemlju s kamenim zidovima pokazuje vidne znakove vlage. Kako ga kvalitetno hidroizolirati i izbjeći kondenzaciju kod kasnijeg stanovanja, Plan je zidove u konačnici pregletati i obojiti. Hvala

ODGOVOR

Ako su zidovi od kamena potrebno ih je ili s vanjske ili s unutarnje strane hidroizolirati.
Poželjno bi bilo izolirati s vanjske strane objekta tj.premazati hidroizolacijskim premazom DUOELASIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugraditi toplinsku izolaciju pločama XPS u minimalnoj debljini cca 5-6 cm i završno obraditi. Nakon izvedbe hidroizolacije i drenaže s vanjske strane možete površinu zida pregletati i obojati.
Ako izvedba sanacije s vanjske strane nije moguća sanaciju izvedite s unutarnje strane upotrebnom sanacijske žbuke SANISIL H.