Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Edin Zubetljak / 30.6.2014. 12:33:42

Poštovani,
Na nenatkrivenom balkonu i stepeništu koje se veže na njega smo skinuli keramiku i postavili bi novu (gres). Balkon bi uradili sa hidroizolacijom jer se veže na kuću (ispod balkona nema prostorija). Da li je potrebno uraditi i hidroizolaciju na čeonoj strani balkona kao i na stepeništu (stepenište se ne nalazi uz zid kuće, već je slobodno i samo se zadnjim stepenikom veže na balkon) i na koji način? Da li je estrih neophodan ili je dovoljno uraditi hidroizolaciju, pa na nju lijepiti pločice (naravno uz adekvatne padove)? Čeone strane balkona i stepenice sa strane bi uradili sa kulirom.

ODGOVOR

Ako već izvodite hidroizolaciju ab ploče bilo bi poželjno da premažete i čelo balkona i zadnju stepenicu. Ako je ab ploča već izvedena u padu možete premazati hidroizolacijom i ugraditi keramiku. Ako ab ploča nije izvedena u padu potrebno je ugraditi glazuru pa na glazuru hidroizolaciju i na to keramiku.
Pošto planirate čela balkona i stepenica ugraditi u kulir poželjno bi bilo da prije ugradnje kulira površine premažete hidroizolacijom ali nije obavezno.

Bozana Marjanovic / 28.6.2014. 11:24:20

Postovani,renovirali smo kucu.Jako mi se dopada kulir. U pitanju je unutrasnjost kuce. Kulir sam mislila da stavim na zid koji vodi na potkrovlje. Bas zbog ruku da se neprlja jako .Medjutim ispod stepenista je kamin tako da prolazi odzak pored stepenista, a na taj zid bi stavila kulir.odzak je obzidan sa tri strane a ta strana gde bi nanela smesu nije. da li ce smetati kuliru izvor toplote od odzaka ?odzak je zidan sa sidel cevima i mala privreda kocke.Unapred zahvalna,veliki pozdrav!

ODGOVOR

TERAPLAST se ne može nanositi na površine dimnjaka, ako nisu prethodno ožbukane.
Površine dimnjaka nisu pogodne da se oblažu TERAPLASTom, jer zbog visoke temperature može doći do odvajanja TERAPLAST-a s površine.
Pošto su tri strane obzidane, obzidajte i četvrtu stranu, ožbukajte je i nanesite TERAPLAST.

Krunoslav Tušek / 27.6.2014. 22:07:15

Poštovanje, molio bih Vas za pomoć. Prije 2 godine nam je izvođač ožbukao zidove na sljedeći način. Cementni špric 2, VC 40, F900. Međutim to je jako loše izvedeno. Svi zidovi su više manje neravni. Na nekim dijelovima je razlika 0,5 do 0,8 cm. Na kutevima je viška žbuke. A najveći problem je šta su neki zidovi jako ispucali. Pukotine su sitne, ali ih ima jako puno (vertikalne i horizontalne). Prošle godine smo pukotine otvorili sa špahtlom i sanirali sa reparaturim mortom F. Ali stalno se pojavljuju nove pukotine. Molim Vas za savjet kako to popraviti. Kuteve znamo da treba prvo pobrusiti. Pitanje je čime poravnati neravnine i kako popraviti ispucane zidove ako se uopće daju popraviti. Puno hvala

ODGOVOR

REPARATURNI MORT nije namijenjen za saniranje pukotina na finoj žbuci.
Za poravnavanje nabolje bi bilo da se postojeći slojevi fine žbuke i VC 40 otvore tj prestružu u debljini cca 1cm odnosno dovoljno da bi se postigla ravnina.
Nakon struganja postojeće žbuke površinu treba navlažiti vodom i ponovno ožbukati u debljini 1-1,5 cm.
Nakon žbukanja potrebno je sušenje od minimalno 21 dan te gletanje TERANILOM MAX i bojanje disperzijskom bojom prema izboru iz naše ton karte.

Katarina / 27.6.2014. 15:51:07

Poštovani!
Molim Vas pomoć!
Imamo dvorište od 300 m2
1. Koje ploče nam preporučate te koliko bi ih trebalo ako je na kući sljemenski kamen i ograda je kovana i isto tako od sljemenskog kamena
2. što sve i u kojoj količini treba za dvorište od 300 m2 prije postavljanja samih ploča
3. trebali bi napraviti iodvod na dvorištu pa Vas molim za ponudu materijala

Hvala

ODGOVOR

prvo trebate odlučiti što biste željeli ugraditi na vaše dvorište – opločnik ili ploču dim.40x40x3,8 cm.
U Samoboru imamo u sklopu maloprodajne trgovine izložbeni vrt s opločnicima i kulir pločama. Najbolje bi bilo da dođete do nas i prema priloženom odaberete željeni opločnik ili ploče.
Priprema podloge ovisi o tome što se sada nalazi na prostoru dvorišta.
Potrebne predradnje dogovarate s izvođačem radova. Za postavu opločnika ili ploča potreban vam je cakumpak granulacije 16-32 mm (kao nosivi sloj) i dolomit 2-4mm prije polaganja opločnika ili ploča.

dubravko saric / 26.6.2014. 22:46:22

Postovani,
Imamo malu kucuicu na Cresu. Konoba, kao i u svim ostalim starim kucama, je malo vlazna i ovdje smo odstranili svu staru zbuku i ponovo ozbukali sa Kema Hydroment isusivom zbukom. Kema sada preporucuje da se gletovanje vrsi njihovim proizvodom Kemaglet FX. Moj majstor preporucuje gletovanje sa Vasom glet masom Teranil. Gledao sam tehnicke listove i obe glet mase su slicne i obe su na bazi vapna/gipsa.
Moje pitanje je da li Vas Teranil moze da se koristi kao glet masa na Keminu isusivu zbuku Hydroment?
Hvala na Vasoj pomoci.

ODGOVOR

Za područje izloženo kapilarnoj vlazi ne preporučamo izvedbu sloja završenog TERANILOM već se sanacijske žbuke obrađuju FINOM ŽBUKOM F-900.
TERANIL je vapnena masa i u svom sastavu nema gipsa.

vesna hršak / 26.6.2014. 14:15:08

Poštovanje, pitanje za Korund posip: je li je on prikladan kao završna obloga betonskog poda unutar komore za uzgoj gljiva (izvedba, uvjeti visoke vlage u exploataciji; čišćenje poda parom pod pritiskom, ostalo održavanje i drugo)? V.Hršak

ODGOVOR

Korund posip je namijenjen za izradu betonskih podnih površina s visokom otpornošcu na habanje.
Pogodan je za izradu završnog sloja industrijskih površina, skladišta, terasa, garaža, podruma, itd.
Pretpostavka da bi se mogao ugraditi u uvjetima komore za uzgoj gljiva.

DAMIR ZAGOREC / 26.6.2014. 9:51:53

Poštovani,postavio sam betonsku dvorišnu ogradu, te smo na ogradu navukli liepilo i nakon toga teraplast, a od gore stavili kamen granit .nakon prvih kiša nam po teraplastu dal od klupčice ili ćega ikao da se prolilo lijepilo.Dal znate kako to riješiti te da li ima kakavv premaz preko teraplasta stavili smo teraplast G-35. lp

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi gdje vam se dešava zacurjevanje, da li na spoju dvije klupčice ili na spoju TERAPLASTa i klupčice.
Potrebno je provjeriti da li je spoj dvije klupčice dobro izveden tj.zabrtvljen. TERAPLAST nakon ugradnje veže s podlogom 2-3 dana , tj.na svježem TERAPLASTu dok veže unutar 2-3 dana vidljiva je mliječno bijela tekućina tj.vezivo.
Nakon 2-3 dana to se vezivo osuši i nije više vidljivo.
Poželjno bi bilo kada bi se klupčice maknule te provjerilo da prilikom ugradnje nije došlo do kakve izvedbene greške.
Premazivane TERAPLASTa nije potrebno jer se proizvodi iz akrilatnog veziva i ima visoku vododoboojnost.

filip kapitanovic / 25.6.2014. 17:15:09

Poštovani,
nedavno sam stavio kosi krov od Ytong kocki,medutmi kod svake kise on na nekoliko mjesto propusta(prokapa). Cime ga premazati tako da voda bjezi i nepropusta vise?? Hvala

ODGOVOR

Koliko je nama poznato na krovnu konstrukciju od ytong blokova potrebno je ugraditi i krovni pokrov tj. crijep.Mišljenja smo da blokovi ne bi trebali ostati nezaštićeni.
Svakako vaš upit uputite YTONGU koji će vam konkretno odgovoriti što je potrebno izvesti.

drazenka tole / 25.6.2014. 16:44:39

Poštovani, u dvije sobe mi prodire vlaga jer je spojena zidom sa kućom u izgradnji (zajednički zid dva kućanstva).
Kako izolirati unutrašnje zidove od prodiranja vlage spolja.

ODGOVOR

Prilikom izvedbe same zidane konstrukcije bilo je potrebno dva zida odvojiti ugradnjom stiropor ploča a na spoju ploče i zida izvesti hidroizolaciju.
Sada jedino što možete izvesti s unutarnje strane zida je premazati spoj ploče i zida hidorizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.
Na zid ugradite knauf ploče s pomakom od 5 cm u koji ugradite toplinski izolaciju staklenom vunom.

VLADIMIR STANKOVIĆ / 23.6.2014. 12:59:03

kuća sagrađena 1965, radim fasadu i rado bih napravio oko cijele kuće drenažu, majstori koji rade fasadu kažu to nije problem, iskopamo, stavimo drenažnu cijev i zatrpamo batudom. Što mi predlažete kako se to pravilno radi, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Mi se ne bavimo izvođenjem radova tako da u definiranje izvedbe drenaže izvođača ne bi komentirali.
Za pravilno izvođenje spoja ispod razine tla predlažemo izvedbu na sljedeći način kao što je prikazano na slici:
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg