Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ante Konjuh / 20.2.2013. 19:09:08

Poštovani,
na ab ploču želim postaviti ljepenku v3, a istu zaštiti od sunca tako da posložim šljunak s plaže. Zanima me da li će to utjecati na propadanje ljepenke s obzirom da se ne nalijeva estrih? Riječ je o prijelaznome rješenju s obzirom da se misli podizati još jedna etaža za 2 godine nakon čega ljepenka neće imati bitnu ulogu...
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Mi ne proizvodimo ljepenke pa vam niti ne možemo odgovoriti na vaš upit.
Najbolje je kontaktirati proizvođača ljepenke V3 te njihovo prijedlog zaštite od sunca.
Koliko je nama poznato „šljunak sa plaže“ se može rasprostrti po AB ploči, ali ga je potrebno oprati u slatkoj vodi da se što više eliminiraju soli u šljunku.

Krunoslav Rendulić / 20.2.2013. 10:09:20

Poštovani, na objekt na otoku Viru prije 5 godina nanesena je ručno vanjska žbuka. Sada razmatram da li staviti samo završni sloj ili i dodatnu termo izolaciju.

Zamolio bih Vas za odgovore na pitanja:

1) Ako se postavljaju stiropor ploče je li potrebno prije postavljanja fasadu oprati slatkom vodom pod pritiskom i potom dva puta premazati s AntiSol sredstvom ?

2) Ako bi se postavljao samo završni sloj od silikonske ili silikatne žbuke, nakon pranja i odsoljavanja je li potom potrebno još nekim sredstvom tretirati postojeću žbuku prije nanošenja završnog sloja.

S poštovanjem,
Krunoslav Rendulić

ODGOVOR

Prije postave toplinske izolacije ili ugradnje završnog sloja obavezno je pranje površine slatkom vodom te po potrebi premazivanje sanacijskim premazom ANTISOL koji topive soli pretvara u netopive. ANTISOL će djelovati samo na površinskom sloju žbuke, te njegova djelotvornost ovisi koliko je žbuka zasićena solima.
Ukoliko će se samo ugraditi završni sloj potrebno je također oprati površinu, pregletati TERATERMO GLETom i na glet ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru: silikon, silikat ili akrilat.
Ako će se ugraditi toplinski sustav potrebno je, nakon ljepljenja ploča okipora, ploče dodatno učvrstiti pričvrsnicama uz žbuku i zid u dubini 5cm. Na toplinski sustav također možete ugradit bilo koju završno dekorativnu žbuku: silikat, silikon, akrilat prema izboru iz naše ton karte.

Nebojša Đapić / 20.2.2013. 8:43:26

Poštovani,
imam garažu sagrađenu od betonskih blokova, želim je najjeftinije moguće uredit, meštri mi predlažu samo direktno nanošenje sepa.
Molim Vaš prijedlog.

ODGOVOR

Na betonske blokove nije moguće direktno ugraditi SEP.
Podlogu je potrebno ožbukati s VC 50 u debljini 2 cm i nakon sušenja podlogu impregnirati pa ugraditi SEP.

Robert Dobrota / 19.2.2013. 8:21:54

Poštovani
Nedavno sam kupio stan u zgradi koja je izgrađena 1982 god i sve se čini u redu. Međutim odlučio sam zidnu stijenu koja pregrađuje dnevni boravak i balkon pomaknuti malo tako da smanjim balkon a dobijem više na dnevnom boravku. U tom postupku sam primjetio da na liniji na podu i ispod pločica od balkona (koje sam skidao da bih napravio pod u dnevnom ima dosta vlage ,i ne znam koji je razlog tome. Mozete li mi pomoći?

ODGOVOR

Potrebno je napraviti hidroizolaciju s dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTI HIDROPROTEKT, premazati je u dva sloja ukupne debljine 3-4mm. Na hidroizolaciju ugraditi cementnu glazuru i podnu oblogu koja se nastavlja na postojeći pod u dnevnom boravku.
Prije postave hidroizolacije potrebno je provjeriti u kakvom je stanju postojeća AB ploča balkona. Ako je ploča dobra, ne ljušti se, navedeni slojevi se mogu ugraditi, a ako je ploča u lošem stanju potrebno je prvo ploču sanirati i nakon toga izvesti predložene slojeve.

ivan karlić / 16.2.2013. 14:43:06

poštovani 2 pitanja. imam jedan zid unutarnji koji stalno vlaži tj ispada s njega boja svake zime i to od poda pa do visine jedan metar. postoji li kakvo sredstvo za pomoć? drugo , imam u vrtu jezerce koje je zabetonirano međutim propušta vodu postoji li nešto s čim se cijelo jezerce može premazati da ne pušta vodu?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi zbog
- nedovoljne toplinske izolacije s vanjske strane objekta – dolazi do prevelike razlike u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora
- ili možda zbog neadekvatno izvedene hidroizolacije te zbog zasićenosti zida vlagom.
Premazom se problem neće riješiti već je u zimskom periodu potrebno češće prozračivati prostor zbog izjednačavanja temperature unutarnjeg i vanjskog prostora, te ako objekat nema toplinski izolaciju po mogućnosti je izvesti što prije.
Jezerce premažite hidroizolacijskom žbukom hidro protekt u dva premaza.

Ivana Gabrenja / 13.2.2013. 17:53:04

Poštovani,

Molim za Vašu stručnu pomoć. Radi se o fasadi polovice kuće 150m2 (ostatak je u kamenu) na sjevernom Jadranu. Stara je cca 35 god i postala je malo porozna što se vidi i po tome da se sporije suši na dijelovima izloženim kiši. Rađena je s tzv. Terrabonom. Predloženo nam je da se napravi pranje/čišćenje i impregnacija te bojanje fasade . Koje vremenske prilike su najpovoljnije za takve radove? Da li se radovi mogu izvoditi i sada? Ako nije problem, da li mi možete reći okvirnu cijenu uzimajući u obzir najkvalitetniji materijal.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

dajemo dva prijedloga načina sanacije, kako slijedi :

1. priprema podloge
cijelu površinu temeliito oprati vodom pod tlakom (mini-wash)

PRIJEDLOG SANACIJE A
Obzirom na specifičnost teksture šerane žbuke TERABONE preporučamo hidrofobiranje površine bezbojnim silikonskim premazom

SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 (jedan dio SILIKOSAM KONCENTRATA : 9 dijelova vode) i nanositi valjkom ili uređajem na suhu podlogu (najmanje dva dana sušenja nakon pranja) za prskanje pod tlakom do zasićenja. Za postizanje što bolje vodoodbojnosti preporučamo i drugi nanos „mokro na mokro“.
SILIKOSAM KONCETRAT
okvirna potrošnja : ovisno o upojnosti podloge 0,1-0,5 l/m2 razrijeđene otopine
potrebna količina za cca 150 m2 = 5 l
cijena = 488,65 kn/l


PRJEDLOG SANACIJE B
Na suhu površinu (najmanje dva dana nakon pranja) nanositi akrilatnu fasadnu boju TERATON V obojenu, prema ton karti POGLED U BOJU, u dva naliča. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi.
TERATON V
okvirna potrošnja : 0,35 l/m2
potrebna količina za cca 150 m2 = 55 l
cijena pakiranje 15 l = 30,26 kn/l (I cjenovni razred)
cijena pakiranje 5 l = 33,29 kn/l (I cjenovni razred)

Gore navedene radove ne preporučamo izvoditi na temperaturi zraka i podloge nižoj od + 5oC, odnosno višoj od 30oC, kao ni u uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka.
Također preporučamo korištenje zaštitu primjenom skelskog platna s ciljem zaštite od direktnog utjecaja sunca i vjetra.

Aleksandar Supek / 12.2.2013. 19:08:19

Poštovani.
Da li je potrebna impregnacija na starom ciglenom zidu s skinutom žbukom,naime naljepili bi ytong s unutarnje strane radi poboljšanja toplinske i zvučne izolacije.

Hvala

ODGOVOR

Najbolje se konzultirati s YTONG-om te što oni preporučuju za zidanje ytong blokova na postojeći zid.

Koliko je nama poznato impregnacija prije zidanja ytong blokova na postojeći zid nije potrebna jer u principu izvodite pregradni zid tzv.kant zid.
Od materijala koji vam možemo preporučiti za zidanje Ytong blokova je naš TANKOSLOJNI MORTA ZA ZIDANJE POROBETONA, a kasnije zid možete ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE ili GV 10 ili VC 40 žbukom ili samo pregletati TERANILom.

Znamo da se kod pregradnog zida od ytong elemenata (najčešće 10, 12, 15 cm) svaki treći red po visini obavezno učvršćuje u bočnu nosivu konstrukciju pomoću elastičnog sidra, s pocinčanim čavlima. Svaki drugi Ytong blok zadnjeg reda zida obavezno se učvršćuje u stropnu konstrukciju, pomoću elastičnog sidra. Pregradne zidove od Ytong zidnih ploča potrebno je vertikalno dilatirati s bočnim nosivim zidovima u širini fuge od 1 cm, te istu zapuniti pur-pjenom čiji se višak nakon stvrdnjavanja odstrani. Pregradni zidovi moraju se dilatirati sa stropnom konstrukcijom u širini fuge od 1-2 cm, i zapuniti pur-pjenom.

Josip Bugarija / 8.2.2013. 21:03:01

Poštovanje!
Živim u kući koja nije izvana opiturana a iznutra naravno jest. Pošto je žbuka i iznutra i izvana katastrofa zanima me malo informacije o sepu. Izvana namjeravam staviti sep u boji (koju izaberem) ali neznam kakva je kvaliteta sepa u vrećama ako je u boji. Ljudi pričaju da brzo blijedi i da je pogotovo ružno vidjeti odmah poslije kiše pa da je najbolje staviti sep u kantama. I drugo pitanje sep iznutra. Pošto su mi sada zidovi opiturani jupolom kako sada staviti sep, da li najprije impregnaciju ili neko posebno ljepilo pa onda sep ili možda odmah direkt sep preko piture kao što se stavlja recimo glet masa. Iznutra također namjeravam staviti sep u boji pa ako mi možete pobliže objasniti. Sve ovo mogu saznati od mnogih majstora, ali mnoge majstore nije briga kako će se kasnije odraziti i kakav će biti učinak. Hvala.

ODGOVOR

SEP je prirodna mineralna žbuka koja se prodaje u vrećama , a kvaliteta je ista neovisno o tome radi li se o bijelom ili obojenom SEPu.
Obojeni SEP ne blijedi već samo može biti neujednačenog tona ako se radovi izvode za vrijeme vlažnog, hladnog vremena. Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. To je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Da bi se spriječila pojava iscvjetavanja potrebno je obojeni SEP obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR 2-3 dana nakon ugradnje SEPa.

TON: Odstupanja u tonu proizvedene žbuke od ton karte moguća su zbog korištenja prirodnih sirovina. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost, niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.
SEP se na unutarnje zidove može ugraditi ali je potrebno postojeću boju što više mehanički ostrugati, otprašiti podlogu, impregnirati MINERALKVARC GRUNDom dan ranije i nanijeti željeni SEP.

adrijana kozmić / 6.2.2013. 11:21:20

Poštovani,
Zanima me dali se može usb ploča postavljena u potkrovlju nečim zatvoriti recimo dali mogu na nju navući mineralnu žbuku- sep i kako

ODGOVOR

Za usb ploče nismo čuli niti imamo saznanja o njihovoj namjeni, ali postoje osb i qsb ploče koje se koriste u graditeljstvu.
Na njih nije moguće direktno ugraditi mineralnu žbuku SEP već je potrebno ploče obraditi polimer cementnom masom ili ugraditi ploče od stiropora ili knaufa te ih obraditi, i tek onda na tako pripremljenu podlogu može se nanijeti SEP.

Zlatko Vučetić / 5.2.2013. 21:12:21

Poštovani !
Kako spriječiti prodor podzemnih voda u podrumu kuće. Podloga podruma je betonirana,zidovi 120cm ispod površine zemlje.Kod jakih oborina u podlozi se pojave vodene žile te prodor vode dok su zidovi suhi.Voda ulzi u toku zime kod velikog snjega,jake kiše i južine jednom godišnje.

ODGOVOR

Potrebno je oko objekta izvesti iskop i s vanjske strane napraviti drenažu i hidroizolaciju objekta.Vidljive prodore vode s unutarnje strane možete zapuniti hidro stop brzoveznom hidroizolacijskom žbukom, te nakon toga čitavu površinu možete premazati hidro protektom hidroizolacijskom žbukom četkom u dva sloja.