Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

dejan novak / 16.10.2014. 21:41:11

Poštovani,molim Vas za savjet
nakon gletanja sa TERANILOM,samo dva dana poslije nanesena je boja POLAKRIL tamno siva bez temeljno premaza i sada je zid flekav,tj probija glet pa se na boji vide bijele nijanse.Kako sanirati ovu grešku da bi boja na cijelom zidu bila jednolična..hvala..LP

ODGOVOR

U našoj tehničkoj uputi je navedeno da starost masa za izravnavanje mora biti najmanje 14 dana prije bojanja unutarnjom disperzijskom bojom.
Prerano je bojano te zbog vlažne podloge tj.gleta dolazi do pojave flekavosti.
Ako je nakon prvog bojanja prošlo više od 14 dana ponovno možete obojati površinu u dva premaza.

ivan iljkic / 16.10.2014. 21:15:37

Postovanje ! Moje pitanje glasi...
Uradio sam Samoborkinu silikatnu fasadu u nijansama sive boje tacnije 3335 kao tamniju i 3338 kao svijetliju. Nisam zadovoljan mojim odabirom boja, tj.boje nisu sjele na moju kucu i sve mi izgleda tmurno. Htio sam sada uradiri neku kombinaciju bijele boje i sive 3338. Zanima me da li je moguce to izvesti i kako?
Smijel se sada nanijeti farba akrilne boje na silikatnu? Treba li uraditi premaz i ako je boja navucena prije par dana ?
Mozda i neki vas savjet-prijedlog koja bi boja osim bijele bila u dobroj kombinaciji sa sivom??? Pogledom sa nekim 15 m udaljenosti od kuce , moja ranije zeljena boja izgleda kao da je kuca presvucena u samoborkino ljepilo za mrezicu i stiropor..... Unaprijed zahvalan na strucnom savjetu !!! Ivan.

ODGOVOR

za bojanje silikatne žbuke fasadnom bojom potrebno je pričekati minimalno 7-14 dana te onda bojati bojom po izboru.
Silikatna žbuka može se bojati akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija nije potrebna.
Od vaše sive žbuke bilo koju možete prebojati bijelom bojom, preporučamo vam ton 3360 ili 3357.

sandra bakoš / 16.10.2014. 20:27:15

Poštovani, radimo fasadu na porotherm zid 38cm - cementni špric, podložna žbuka VC 20 L, te fina žbuka F 900, premaz thermoshield završno. Da li je potrebno čekati 7 dana prije nanošenja fine žbuke ili se može i manje, koliko minimalno? majstor govori o mogućnosti da se fina žbuka upije u podložnu i da će morati 2x nanositi finu žbuku... a istovremeno želi odmah drugi dan nanositi finu na temeljnu... da li treba čekati 7 dana ili ne i da li treba 2x nanositi? da li treba impregnirati ili ne podložnu VC 20 L žbuku prije fine i u kome roku treba finu zaribavati do konačnog izgleda? (da li nakon par sati ili drugi dan..?). Također, koliko treba čekati da se špric osuši? Možda su pitanja čudna, ali imamo svakakvih uputa majstora i svaki ima svoje mišljenje, a sva su različita od vaših tehničkih uputa na vašim stranicama za gore navedene materijale. Žuri nam se s fasadom pa nas zanimaju što kraći rokovi.. Hvala

ODGOVOR

Na žbuku VC 20L nanašanje fine žbuke je preporučeno nakon minimalno 7 dana. Fina žbuka se ne nanosi u dva sloja, niti ju je moguće nanijeti u dva sloja niti se žbuka upija.
Drugi dan ne može nanositi boju na finu žbuku - prije bojanja fina žbuka mora biti minimalno stara 21 dan.
Impregnacija prije fine žbuke ne ide već se podloga navlaži vodom.
Fina žbuka zaribava se odmah. Špric se suši minimalno 1 dan.

Ivan D / 09.10.2014. 10:57:56

TERANEKS - Samonivelirajuća unutarnja masa za betonske podloge http://www.webgradnja.hr/katalog/14001/teraneks-samonivelirajuca-unutarnja-masa-za-betonske-podloge/

Poštovani,
betonski pod je pokriven tapisonom koji bi uklonio i izravnao pod nekom plastičnom nivelirajućom masom kao što je napr.u bolnicama da se može lakše održavati.
Što mi savjetujete

Hvala

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema epoksidne mase za podove, eventualno možemo preporučiti samonivelirajuću masu za izravnavanje podova TERANEKS, ali za lakše održavanje potrebno ju je obložiti keramikom ili nekim sličnim materijalom.

drazen galovic / 14.10.2014. 20:03:37

zanima me koliko trebam kanti vaše silikatne boje za boju 3190 za 264m2 hvala

ODGOVOR

Potrošnja zavisi od upojnosti podloge koju farbate.
Potrebno Vam je otprilike 75 litara SILIKATKOLOR-a 3190 (5 kanti).
Prije farbanja morate obavezno impregnirati podlogu SILIKATGRUND-om 60 litara (4 kante)

Dzenita Bosto / 14.10.2014. 16:38:58

Molim Vas da mi odgovorite koje mogu biti posljedice cinjenice da su na dijelu fasade majstori uradili premaz - impregnaciju grundom i odmah potom stvaljali završni sloj silikatne fasade, dakle isti dan. Koje su posljedice takvog postupanja? Radi se kuci - stambenom objektu gdje smo postavljali termo izolacijonu fasadu. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije moguće zaključiti koja je vrsta impregnacije korištena.
Ukoliko je korištena naša impregnacija SILIKATGRUND OBOJENI ona se nanosi 24 sata prije navlačenja završnog silikatnog sloja.
Ako se završna žbuka navlačila na impregnaciju koja se osušila i prije 24 sata, ne bi trebalo biti problema.

Miki Miki / 11.10.2014. 9:45:48

Da li je neophodno omalterisati zidove da bi se postavile keramicke plocice ili to moze odmah na opeku i ako moze kako
pozz

ODGOVOR

Prije postavljanja keramičkih pločica potrebno je zid izravnati podložnom žbukom VC 40

igor pisacic / 10.10.2014. 17:23:22

poštovani,
trebam sanirati balkon, odnosno napraviti na njemu hidroizolaciju prije postavljanja pločica (podloga je kulir). na istom balkonu okapnica se počela odlamati i voda se podvlači. Htio bih za prvu ruku sanirati okapnicu i namjeravao sam to napraviti žbukom VC 50. molim Vas informaciju da li je to pogodan materijal za sanaciju i da li je potrebno nakon čišćenja podloge premazivanje grundom (i naravno, koji biste proizvod za to preporučili)?

hvala!

ODGOVOR

Podložna žbuka VC 50 nije namijenjena za izradu okapnica.
Podlogu na kojoj je sada kulir treba očistiti i izravnati CEMENTNIM ESTRIHOM 20.
Nakon dobrog sušenja glazuru samo lagano navlažiti prije nanošenja dvokomponentnog hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K. Nakon toga na hidroizolaciju lijepiti keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

Tommy Jardas / 8.10.2014. 21:49:35

Poštovani,
molimo vas da nam kažete s kojim bi se vašim proizvodom moglo o žbukati zidno grijanje.
unaprijed hvala.

ODGOVOR

Zbog vrlo dobrih prostorno-klimatskih svojstava, za obradu zidova sa zidnim grijanjem, posebno su prikladne gips-vapnene žbuke, uz uvjet maksimalne pogonske temperature do 50⁰C.
Vapneno-cementne žbuke pogodne su i za više pogonske temperature do 60⁰C, kao i za prostorije sa višim postotkom vlage zraka (kupaonice i sl).

Naši proizvodi gips-vapnena žbuka GV 10, kao i vapneno-cementna žbuka VC 40, VC 50 primjenjivane su za obradu zidova i stropova sa postavljenim sličnim sustavima zidnog i stropnog grijanja. U svim slučajevima žbuka je nanošena u debljinama većim od uobičajenih i propisanih debljina (propisane debljine do 2 cm, izvedene debljine 3-4 cm) i obvezno armirana primjenom staklene mrežice SM 10 R. Armiranje na spoju žbuka-registri znatno povećava pouzdanost mehaničke čvrstoće i umanjuje mogućnost pojave i širenja eventualnih pukotina.

Na armirano betonske zidove nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA, najmanje dan prije nanošenja vapneno-cementne žbuke VC 50.

Vapneno-cementnu žbuku VC 50 nanositi na vodom navlaženi cementni špric, u sloju debljine koja osigurava pokrivanje postavljenih registra. U svježi sloj žbuke utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 10 R (veličina oka 10x10 mm).
Drugi sloj žbuke u debljini do 1 cm nanijeti na očvrsli prvi sloj, u pravilu drugi dan.
Nakon sušenja žbuke od minimalno 2-3 tjedna predlažemo vam gletanje polimer vapnenom masom TERANIL u dva sloja.

Nikša Bendiš / 6.10.2014. 16:55:42

Poštovani, zanima me dali mogu mješati obično ljepilo za keramiku s fleksibilnim (kerafix i kerafleks)?
Isto bi mi služilo za postavljanje kamenih ploča (debljine cca 2.5cm) na fasadu. Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala i sukladno tome možemo vam dati pouzdane informacije vezane uz naše proizvode i njihovu primjenu.
Zato molimo da se obratite proizvođaču ili trgovcu navedenog materijala.