Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Borislav / 4.3.2012 7:52

Dobar dan,

Trebao bih prevuc beton u dvoristu (200 m2) sa smjesom od maximalno 10 mm ali tako da dobijem ipak estetski izgled. Estetski izgled kulira me privlaci ali nisam sigurad da je pogodan za tu namjenu. Napomena: dvoristem prolaze auta a sluzi i za parkiranje auta.Molim odgovorite dali se kulir upotrebljava za podove dvorista i dali ima neki slican proizvod uzimajuci u obzir estetiku.
Unaprijed zahvaljujem na preporuci.

Srdacan pozdrav,

ODGOVOR

Prani kulir se na vašu površinu može izvesti, ali ga u zimskom vremenu ne smijete posipavati solima.
Ako je betonska podloga dobro i kvalitetno napravljena tj.u padu kulir se može izvesti i podnijeti će težinu auta, samo neka vam to rade majstori koji imaju iskustava s tim poslom.
Prani kulir se najčešće primjenjuje na vertikalnim površinama, ali se može primijeniti i na horizontalnim.
Ostali proizvodi koji se koriste su za popločavanje su betonski opločnici, keramika, obojeni beton i sl.

goran / 3.3.2012 19:01

kako presložiti kamin zidan keramičkim gahlama te koje materijale najbolje koristiti dali:ilovaču,šamotno brašno i staklenu vodu ili nešto drugo

ODGOVOR

Ne bavimo se prodajom niti proizvodnjom kamina.
Obratite se pećarima ili firmi KODRIĆ SILEX koja se time bavi. Oni će vas najbolje savjetovati što napraviti i koje materijale koristiti.

Zlatko Jurina / 8.3.2012 20:27

Preuređujem sobu u staroj kući u Vlaškoj ulici u Zagrebu (kuća stara preko 100 godina). Ostrugao sam sve stare boje, na plafon sam nanio univerzalkoncentrat grund, pa na njega Teranil ekstra. Na plafonu su se međutim pojavile žute fleke- u velikim količinama. Čime to sada tretirati, prije nanošenja bijele boje, a da poslije nanošenja boje ne izbiju ponovno žute fleke.
Uz pozdrav, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pojave žutih fleka nakon gletanja TERANILom EKSTRA do sada nismo imali reklamirane, jer je nakon gletanja TERANILom podloga izražajno bijela.
Možda su slojevi boje koje ste skidali, bili na bazi otapala, pa je sve to ostalo u podlozi te se reflektiralo na glet masu.
Žute fleke mogu upućivati na žbuku koja u sebi ima žutog pijeska, te kemijskom reakcijom podloge i gleta došlo do pojave fleka ili je podloga prije gletanja bila vlažna, te dok se ne osuši fleke će i dalje biti prisutne.
Pojava žutih fleka moguća je i zbog podloge koja je možda zasićena nikotinskim dimom koji je u podlozi.
Za sada gletanu podlogu ostavite da se osuši što je više moguće, pa tek nakon cca 20 dana prebojite disperzivnom bojom, npr. TERAPOL, u dva nalića.

ivo grgantov / 7.3.2012 22:50

vanjski zid ožbukan klasičnom žbukom(cement,vapno,pjesakn)te obojan fasadnom bojom na vodenoj bazi,nakon nekog vremena pojavile su se pukotine koje su premazane staklenom vodom.kako kvalitetno sanirati zid,mžda tera..gletom i mrežicom hvala.

ODGOVOR

Nikako ne možete sanirati jer ste površinu premazali staklenom vodom.
Staklenom vodom se ne saniraju pukotine na fasadnoj površini. Potrebno je površinu ostrugati tj.mehanički skinuti slojeve do žbuke
.Površinu oprati vodom pod pritiskom i očistiti od prašine.
Nakon sušenja pregletati TERATERMO GLETom uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta.
Pošto je staklena voda sigurno ušla u pore žbuke, upozoravamo vas da su mogući problemi s prionjivošću novog sloja na postojeći.
U tom slučaju potrebno je skinuti i postojeću žbuku i ponovo ožbukati ili ugraditi toplinski sustav.
Nakon sušenja nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru iz naše ton karte silikat,silikon,akrilat.

Franko Babić / 7.3.2012 1:15

"Poštovani,

Uređujem stari stan. Savjetovano mi je da za ""učvršćenje"" postojeće žbuke na zidovima i stropovima, te za sprečavanje pojave lasastih pukotina ( kojih sada ima) postojeću žbuku impregniram fasadnom impregnacijom, armiram staklenom mrežicom sa fasadnim ljepilom te gletujem.
Molim vaš savjet - prijedlog ""učvrščivanja"" stare žbuke sa proizvodima iz vašeg asortimana.

Hvala.

Franko Babić"

ODGOVOR

Ne postoji impregnacija, niti „.savjetovani“. sustav izvođenja radova kojom možete učvrstiti staru i trusnu žbuku.
Potrebno je provjeriti čvrstoću žbuke, te ako ona zvoni žbuku kompletno skinuti sa zida i ponovo ožbukati.
Predlažemo vam ugradnju nove žbuke GV 10 ili VC 40. Žbuku GV 10 nije potrebno dodatno gletati TERANILom, dok je za žbuku VC 40 to potrebno, te nije potrebna staklena mrežica.
Prilikom žbukanja rabiciraju se samo instalaterski otvori i spojevi različitih materijala.

milena / 2.3.2012 10:43

Imam staru kuću od pune cigle, ima oronuli izgled. Kako da joj dam izgled engleskih starih kuća da se cigle vide? Problem su fuge između cikle, dali se to može popuniti nekom smjesom.

ODGOVOR

Postojeće fuge treba očistiti u dubinu 2-3 cm i cijelu površinu objekta dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama svu prljavštinu i prašinu.
Nakon sušenja od nekoliko dana fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Nakon što ste zapunili postojeće fuge cijelu površinu zaštitite silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT kojom ćete hidrofobirati i zaštiti ciglu od mogućeg daljnjeg propadanja.
Ako je na postojećim ciglama prisutno isoljavanje tretirajte cigle prije fugiranja mortom, ANTISOLom sredstvom za blokadu soli pa tek onda silikonizirajte.

darko matijević / 1.3.2012 21:27

Kako sanirati vlažne kuhinjske zidove na kojima izbija plijesan.Na vanjske zidove kuće stavljena je termo fasada.

ODGOVOR

Sa zidova skinuti boju i glet te zidove oprati vodom.
Nakon sušenja od minimalno 5 dana žbuku do zasićenja tretirati fungicidnim sredstvom za sanaciju mikroorganizama TEARCID.

Ako se radi o većoj zarazi postupak je potrebno ponoviti.

Tretiranu površinu prije obrade gletom i bojom sušiti barem 7 dana.

Bojan Radonic / 29.2.2012 22:51

Postovani, imam betonsku ogradu dugu 40metara. Stubovi su glatke povrsine dok je temelj gruplje povrsine. Molim vasu preporuku cime ujednaciti izgled ograde (sad ima fleka zbog krpljenja rupica razlicite boje),a da materijal ne otpada sa betona.Moze biti i boja betona,samo da ne otpada i da izgleda jednako na svakom svom dijelu. Inace nema nikakve hidroizolacije niti okapnica. Mogu li se bar sami stubovi obraditi nekako a da izgledaju pristojno i poslije duzeg vremena. Puno pozdrava.

ODGOVOR

Betonsku ogradu pregletajte REPARATURNIM MORTom F u debljini 3-4 mm.

Površinu prije gletanja impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije izvođenja radova.

Površinu betona prije izvođenja sanacije oprati vodom pod pritiskom i sušiti barem 5-7 dana prije getanje REPARATURNIM MORTom.

Mario / 28.2.2012 10:02

Postovani,

Ove godine stavljamo izolaciju (stiropor)na vanjske zidove kuce koja vec ima staru fasadu. Na juznoj strani kuce, na podnozju je stavljen kulir ( nije bruseni) prije nekih 30 godina. Negdje povrsine 10 metara duzine te 1 metar visine. Kulir je u dosta dobrom stanju, nije nigdje popucao ili da se odvaja od zida jedino sto je malo izgubio na svjezini, boja je malo izbljedjela. Zanima me da li imate neki premaz ili slicno kako bi se osvjezio kulir.
Puno hvala !

ODGOVOR

Postojeći prani kulir možete „.osvježiti“. premazivanjem lanenim uljem.
Obzirom da izvodite toplinsku izolaciju vanjskih zidova, preporučamo toplinski izolirati i zonu podnožja pločama ekstrudiranog polistirena (XPS ploče), kako bi se izbjgeli efekti hladnog mosta.
Za završnu obradu preporučamo TERAPLAST.

Stjepan Feher / 27.2.2012 14:57

Poštovani. Pokušavam rješiti pukotine po unutarnjim zidovima, naime svaki puta prije krečenja istih, na istim mjestima se pojavljuju crte i do sada sam ih krpo sa gipsom, pa nakon toga sa glet masom i odustajem.Pitanje je dali da uzmem mrežicu za fasade i naljepim po cjelom zidu sa ljepilom ili imate kakvu masu za krpanje istih? Unaprjed zahvalan.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kakovim se pukotinama radi.
Molim detaljniji opis –. mjesto pojave pukotina, širinu pukotina i sl., kako bismo vam mogli dati konkretniji prijedlog sanacije.

U koliko se radi o sitnim lasastim pukotinama nepravilno raspoređenim po površini moguća je sanacija rabiciranjem STAKLENOM MREŽICOM SM 70 IN u sloju TERANILa.