Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ankica C. / 11.6.2014. 13:41:13

Poštovani,
Molim Vas za savjet.
U sobi koja se nalazi na katu u jednom kutu na dnu ,jedan mali dio vlaži. Da li je dobro taj dio premazati nekom Vašom emulzijom.? Kojom?

Isti problem imam Ii u podrumu.
Samo u jednom kutu od poda vlaži zid. Da li je I to dobro premazati emulzijom ili nekim drugim proizvodom?

ODGOVOR

Prvo treba utvrditi od kuda vam se pojavljuje vlaga kako bi se otklonio uzrok vlaženja na katu.
Isto vrijedi i za podrum. Nakon utvrđivanja uzorka podrumski prostor možete premazati dvokomponetnom hidroizolacijskom premazom HIDROELASIK 2K u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.
Premazivanje bilo kojim tipom emulzije neće trajno riješiti problem s vlagom.

ilija antić / 11.6.2014. 13:33:14

Poštovani. Sazidao sam novu kuću i na njoj napravio termoizolaciju fasade debljine 15 cm. Temelje kuce jos uvijek nisam termoizolirao nego su samo hidroizolirani. Pošto mislim prilazne staze, i staze oko kuće urediti sa vašim opločnicima molim vas da me savjetujete kako da uredim spoj temelja i opločnika. Srdačno Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

Oborinske vode odgovarajućim mjerama treba odvoditi od pročelja. Preporuča se izvedba drenažnog sloja s ciljem sprječavanja kapilarnog širenja vode.
Pločnike, kao i obloge pločama ili opločnicima, treba izvoditi s odgovarajućim padom i konstruktivnim odvajanjem od objekta.

Spoj s tlom (pogledajte sliku http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg )
a) Bez perimetarne izolacije
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja i ulazi ispod razine tla (na prijelazno područje) urezuje se ukoso na donjoj strani i obrađuje armaturnim slojem do kraja podloge te završno-dekorativnim slojem minimalno 15 cm ispod razine tla.
b) S perimetarnom izolacijom
Toplinsko-izolacijski materijal koji se postavlja na području podnožja ulazi ispod razine tla minimalno 20-30 cm. Ukoliko su debljina toplinsko-izolacijskog materijala podnožja i perimetarne izolacijerazličite, potrebno ih je ujednačiti kosim rezom s ciljem osiguranja nepropusnosti spoja.
Ploče se urezuju ukoso na donjoj strani, na mjestu spoja s perimetarnom izolacijom. Armaturni sloj treba nanositi i na perimetarnu izolaciju. Završno-dekorativni sloj treba nanijeti minimalno 15 cm ispod razine tla.

Miljenka Stanković / 11.6.2014. 7:57:30

Poštovani,
kuća mi je u pripremi za fasadu na koju ide 10 cm stiropor, kako je kuća stara i na njoj je šerana fasada pa me zanima dali je potrebno tiplati stiropor ili ne, neki kažu da neki ne ako je manje od 8 m visine, majstor kaže ne i da lijepi na hladno ljepilo,
hvala,

ODGOVOR

Mehaničko pričvršćivanje na izvedbi toplinskog sustava:
Podloga mora biti tehnički korektno pripremljena tako da se osigura trajna veza između ploče i podloge, ili samo lijepljenjem ili lijepljenjem uz dodatno mehaničko pričvršćivanje.
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča/lamela, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.
Kod sustava s površinskom masom (izolacija + armaturni sloj + završno-dekorativna žbuka) većom od 30 kg/m2 i kod zgrada viših od 22 m potrebno je provesti detaljnu analizu opterećenja i nosivosti sustava.

drazen zovko / 11.6.2014. 1:42:28

Dnevni mi je uradjen fasadexom pa me zanima da li trebam nastaviti kreciti njime ili mogu preci na jupol??jer bojim se da mi jupol ne zatvori pore???pozz

ODGOVOR

Molimo proslijedite upit proizvođaču FASADEX-a i/ili proizvođaču JUPOLA jer oni najbolje znaju sastav i karakteristike svojih proizvoda te će vam precizno moći odgovoriti na vaš upit.

PS. Ostavili ste nam neispravnu email adesu pa vam nismo mogli odgovoriti tim putem.

larisa lončarević / 10.6.2014. 19:57:13

Molim vas za savjet,kuća visina unutarnjeg prostora 2,40 cm,(od deke)to je bez eshtrika, što napraviti,mislim da što manje cm izgubimo,što staviti za izolaciju prije stavljanja keramike odnosno parketa?odnosno

ODGOVOR

Na armirano betonsku ploču potrebno je ugraditi minimalno 3 cm cementne glazure bez toplinske izolacije, pa na to možete ugraditi keramičke pločice ili parket.
Ako želite ugraditi toplinsku izolaciju s pločama elastificiranog polistirena, debljina izolacije mora biti minimalno 1 cm, a cementne glazure minimalno 4 cm.

Sanja Špinderk / 9.6.2014. 20:27:43

Poštovani, koje mi proizvode možete ponuditi kod sanacije AB ploče terase površine 15m2. Površina terase je oštećena, na nekim mjestima do dubine 5cm. Planiram pločenje terase. Hvala na odgovoru, Sanja

ODGOVOR

U koliko na terasu planirate postaviti keramičke pločice kao završni sloj, onda vam možemo predložiti Samoborkine fleksibilne dvokomponentne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.
Prvenstveno namjena tih izolacija je zaštita glazure, odnosno da se nanose ispod keramike koja se lijepi fleksibilnim ljepilom na hidroizolaciju, a nikako nisu namijenjene kao završni sloj na horizontalnim površinama, odnosno da se po njima hoda.

Ako ne planirate postavljati keramičke pločice, onda preporučamo BETONPROTEKT DUOELASTIK koji može biti završni sloj, ali također na površinama po kojima se ne hoda.
BETONPROTEKT DUOELASTIK je potrebno zaštititi od sunca bojom za beton npr. AKROTON.
Postojeće pukotine treba prethodno sanirati jer naše hidroizolacije ih ne mogu premostiti.

Tatjana S / 9.6.2014. 13:53:43

Oko kuće mi se nalazi stari ispucani beton. Kako sam napravila fasadu a beton je uz kuču zanima me na koji način mogu staviti tlakovce ili betonske ploče (što bi bilo bolje)?

ODGOVOR

U koliko je postojeći beton jako oštećen potrebno ga je ukloniti, a u koliko su pukotine površinske lasaste, na beton možete fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS zalijepiti betonske ploče 40x40x3,8 cm, no samo ako su te površine za pješake jer te ploče nisu namijenjene za automobilski promet.

Ivan Pentek / 9.6.2014. 9:02:45

Dobar dan zanima me koliko kvadrata cca pokriva jedna kanta silikatne žbuke1,5mm,stiropor je pripremljen i pregletan dva puta hvala.!

ODGOVOR

Kanta od 25 kg SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5 mm je dovoljna za cca 9 m2.

Roberto Verbanac / 8.6.2014. 0:00:17

Poštovani.
Radim stiropor fasadu na juznoj strani kuce.Stiropor 5cm.Posto nemislimo cijelu kucu oblaciti sada u stiropor,nego samo tu juznu stranu,posto majstor zavrsi i ljupljenjen stiropora gletanja,mrezica.Koliko to moze stajati bez zavrsne bojei dali je istina kako majstor govori da poslije treba nek inpregnacija prije te zavrsne boje?
Unaprijed zahvaljujem!!

ODGOVOR

Toplinski sustavi nisu predviđeni da ih se boja fasadnim bojama, nego da se na njih navlače završno dekorativne žbuke.
Prije navlačenja završno dekorativne žbuke potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM ako je završni sloj akrilatna, silikonska ili mineralna žbuka, a SILIKATGRUND OBOJENIM ukoliko je završni sloj SILIKATNA ŽBUKA.

Na našoj stranici možete preuzeti dokumente u kojima možete izračunati približnu cijenu za vašu kvadraturu.
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene

Bojan Ivancic / 6.6.2014. 13:42:16

Poštovani,
U prizemlju kamene kuće stare 60 god na podu su bile drvene grede i preko njih parket i nikada nije bilo problema sa vlagom. Prije 5 god smo pocupali grede i napravili betonsku podlogu, ali bez ikakve izolacije. Na podu je sada laminat. Na dnu zidova sa unutarnje strane se pocela rasipati žbuka a sa vanjske strane, na staroj fasadi, se vide tragovi soli i otpadanja žbuke. Kolicina vlage nije velika i nigdje nema mufe. Da li nam možete predložiti rješenje problema? Da li treba izolirati podlogu, unutarnji zid, vanjski ili sve?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Prema opisanom problemu pretpostavljamo da su zidovi bili prije sanacije zasićeni kapilarnom vlagom te se vlaga nije odražavala na zidovima. Ugradnjom ab ploče najvjerojatnije ste zarobili vlagu te ona nema kuda i pojavljuje se na zidovima. Poželjno bi bilo kada bi izvadili laminat, izveli plivajuću glazuru sa toplinskom izolacijom premazali hidroizolacijskim premazom i ponovno ugradili drvenu oblogu ako vam dozvoljava visina izvedbe.
U koliko vam postojeći sloj glazure ne dozvoljava na njega izvedbu novog sloja plivajuće glazure, najbolje bi bilo skinuti postojeću vlažnu žbuku u visini do koje se ona pojavljuje na zidu, premazati HIDROPROTEKT-om u visini 20-30 cm sa izvedbom holkera na spoju pod-zid i zidove ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.