Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Tomislav Mažar / 3.4.2014. 11:17:48

Poštovani

Zanima me koje su razlike imeđu betonskih cijevi s podnožjem, od betodana i običnih. U smislu koju težinu podnose. Trebaju mi cijevi za prilaz zemljištu preko kojeg će prelazit miješalice s betonom koje su poprilično teške

ODGOVOR

Cijevi s podnožjem veće su tjemene nosivosti te se koriste za premošćivanje kanala na koju dolazi sloj nasipa za prijelaz automobila ili kamiona.
Cijevi će podnijeti bilo koju težinu ako se pravilno ugrade na određenoj dubini izvede pravilna posteljica i sloj tzv.mršavog betona i na njih se izvede tj.nasipa dovoljan sloj pijeska (cakumpaka) da bi vozila mogla prelaziti.
Cijevi koje mi prodajemo s podnožjem su fi 400 x1000 mm A i fi 600 x1000mm A.

Željko Dadić / 3.4.2014. 10:24:33

Poštovani,
imam problem sa vlagom koja iz magazina prodire na kuću tj, sobu. Magazin je nadograđen nema temeljne ploče,ispod je šljunčana površina. Molim za savjet na koji način riješiti taj problem. Zahvaljujem

ODGOVOR

S obzirom da postojeći objekta nema izvedbu nikakve izolacije, hidroizolacije ni temeljne ploče sanacija bez ugradnje temeljne ploče neće biti zadovoljavajuća.
Potrebno je izvesti temeljnu ploču, po mogućnosti ugraditi toplinsku izolaciju pločama elastificiranog stiropora i cementnu glazuru.
Glazuru nakon sušenja premažite hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Na hidroizolaciju ugradite završnu oblogu prema želji npr.keramičke pločice.

Ana Mileusnić / 2.4.2014. 15:19:41

Poštovani, molim Vas savjet za postavljanje kulira.Postavljali bi ga na stari beton (natkrivena teasa,12 kvadratnih metara). Također, molim Vas informaciju dali u Delnicama prodajete svoje proizvode (obzirom da je vikendica u tom području i najpraktičnije nam je tamo kupovati).
Hvala na savjetima.

ODGOVOR

Ako želite na pod terase ugraditi prani kulir morate se obratit majstoru koji će vam izvesti taj kulir – prani ili brušeni.
Mi vam možemo samo prodati zrno u raznim granulacijama i boji prema izboru, crno,crveno,bijelo,snježno bijelo, riječno i gotovu smjesu KULIRMIX kojem dodajete samo željeno zrno. Kulir se postavlja direktno na betonski čvrstu, čistu podlogu.Podloga se samo navlaži vodom ne impregnira se. Ovisno što želite u dogovoru s majstorom napraviti će vam željenu kombinaciju zrna i obradu.
Svoje proizvode prodajemo u svim bolje opremljenim trgovinama građevnog materijala na području RH, najbliža trgovina koja prodaje naše materijale vam je u Rijeci ili Crikvenici – JADRAN IMPEX, CONOCORD, ARKADA, PEVEC i sl.

andrijana cvitanovic / 1.4.2014. 23:02:23

Postovani....htjela bi bojati silkatnu fasadu jer mi se nesvidja postojeca nijansa.Da li je moguce da se oboji a da boja neizblijedi jer ova ni godinu dana nije bila na kuci i vec je izblijedila.Zelim boju terakote,pa vas molim koja je nabolja nijansa te boje.

ODGOVOR

Predlažemo ako ste u mogućnosti, da sami odaberete ton iz naše ton karte (kod svih bolje opremljenih trgovaca građevinskim materijalom u Hr, koji drže i Samoborkine proizvode ili na http://www.samoborka.hr/teraton-v ), jer sami ćete najbolje odrediti koji ton Vam se sviđa.
Možemo predložiti tonove 3105, 3133 i 3137 iz naše ton karte.
Ove tonove nije moguće izvesti u silikatnoj boji, već samo u akrilatnoj boji TERATON V.
Što se tiče izblijeđivanja boje, u našim fasadnim bojama koriste se svjetlo stabilni pigmenti i do sličnih problema ne bi smjelo dolaziti.

Hrvoje L / 31.3.2014. 11:38:00

Poštovani,
na zidanim balkonskim ogradama sanirao bi završni sloj izrađen od SEP-a. Problem uglavnom predstavljaju komadi završnog sloja koji otpadaju te mahovina koja se pojavljuje. Molim Vas preporuku načina sanacije iz Vašeg proizvodnog programa (završni silikonski sloj).
Također molim za pojašnjenj termina armirajuća fasadna boja na koji sam naišao u nekim Vašim odgovorima.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Postojeću završnu i podložnu žbuku skinuti do podloge, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i skinuti postojeću mahovinu.
Osušenu podlogu po potrebi tretirati fungicidnim sredstvom TERACID ako je zaražen zid, ako se pranjem zaraza mikroorganizmima skine nije potrebno tretiranje TERACID-om.
Na podlogu nanijeti novi sloj žbuke VC 50 u debljini maksimalno do 2 cm. Kada se žbuka osuši pregletajte TERATERMO GLETOM u sloju do 2 mm i kada se osuši površinu impregnirajte i nanesite silikonsku žbuku prema izboru iz naše ton karte.
Obavezno ugraditi okapne profile i klupčice.
Armirajuća fasadna boja je boja koja u svom sastavu ima armaturna vlakna te može premostit lasaste puktonie od 0,3mm.

Ante Morić / 30.3.2014. 21:41:02

Poštovani

Na kucu u Zadru koja je iznutra izolirana vunom od 5cm i gips plocama, postavio bih fasadu debljine izolacije 8cm, pa me zanima koju izolaciju da stavim(vunu ili stiropor) te koju zavrsnu žbuku preporucujete?

ODGOVOR

Pošto ste s unutarnje strane ugradili vunu i gips ploče preporučamo vam da ugradite sustav sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti već ugrađenog sustava s unutarnje strane. Za završno dekorativnu žbuke preporučamo vam da ugradite silikonsku žbuke prema izboru iz naše ton karte.

Mario Movre / 30.3.2014. 21:08:02

Poštovani, planiram raditi toplinsku fasadu na već postojeću hirofu. Kuća je u Karlovcu. Planiram staviti 8 cm izolacije te me zanima što bi mi vi kao građevinski stručnjaci preporučili za izolaciju, minerelnu vunu ili stiropor? Znam da su jedna i druga varijanta kvalitetne, ali baš bih volio preporuku stručnjaka za jedan od ova dva materijala.

ODGOVOR

Pošto se radi o sanaciji postojećeg objekta zbog bolje parapropusnosti u odnosu na ploče stiropora preporučamo vam ugradnju toplinskog sustava s kamenom vunom.
Ugradnjom sustava s pločama ili lamelama kamene vune nije vam potrebna debljina 8 cm već 6 cm.
Prije nego se odlučite koji sustav ugraditi možete se obratiti i bilo kojem arhitekti koji vam može izračunati prolaz koeficijenta toplinske provodljivosti, te vam dati podatak koji sustav vam je isplativiji: stiropor ili kamena vuna tj.koliku uštedu možete dobiti ugradnjom sustava.

Nenad Stanić / 29.3.2014. 22:28:48

Pozdrav Treba mi savjet. Vlasnik sam stare kamene kuce koja se nalazi iznad Matulja-Opatije,radim adaptaciju vanjskih zidova te neznam kakvu izolaciju izabrati. to su zidovi od 60 cm kamen,zemlja. Kako ta današnja moderna riješenja reagiraju na takvu strukturu kuće i dali uopće treba termo izolacija?Da se ne pojavi vlaga,kondenzacija ili plijesan. Ukratko treba mi vas savjet sto da radim, sadašnja žbuka se skida zbog lošeg stanja. Unaprijed zahvaljujem na pomoći

ODGOVOR

Ukoliko se na postojećem kamenom ziđu debljine 60 cm manifestiraju oštećenja tipična za djelovanje kapilarne vlage ne preporučamo izvedbu dodatne toplinske izolacije primjenom toplinskih sustava.
Prepročamo obradu zidova sanacijskom visokoparoprusnom žbukom SOKL ŽBUKA u zoni podnožja objekta, te ukoliko nema manifestacija kapilarne vlage iznad zone sokla, obradu ostalog dijela pročelja toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD.
Ovisno o željenom tipu završne obrade, TT 100 STANDARD obraditi TERATEMO GLETOM te završnu obradu mineralnom žbukom SEP Z 200 + MINERALKOLOR ili SILIKATNOM ŽBUKOM Z.

kasim botic / 29.3.2014. 18:22:33

kako da ugradim betonske ploce vani u dvoristu na betonsku podlogu koje ljepilo da koristim i dali trebam raditi fugu? Dali ce smetati smrzavanje i minusi u zimskom periodu? Unaprijed hvala na savijetima.

ODGOVOR

Ako je podloga napravljena u padu, za lijepljenje ploča koristite ljepilo TERATEKT FLEKS UNILEVEL.
Ljepilo je otporno na smrzavanje.

J Milisic / 28.3.2014. 20:16:29

Poštovani planiram staviti zidne pločice u kuhinju, ali prije toga mislim ukloniti staru vapnenu žbuku u visini pločica staviti cementni špric i žbuku vc 50 pa me zanima da li na vc 50 mora ići impregnacija i koje lijepilo za pločice koristiti ili jednostavo pločice mogu na staru vapnenu žbuku što u tom slučaju koristiti za impregnaciju i lijepilo
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako je postojeća vapnena žbuka u lošem stanju tj. ako se ljušti ili odvaja potrebno ju je skinuti i ožbukati podložnom žbukom VC 40 ili VC 50.
Na podložnu žbuku se prije lijepljenja impregnacija ne koristi.
Ako je žbuka zdrava i nigdje se ne ljušti ili odvaja za ljepljenje pločica koristite ljepilo za keramiku TERATEKT ili TERATEKT F.
Impregnacija prije lijepljenja nije potrebna.