Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Alen Veselčić / 18.5.2012 9:39

Gips-vapnena unutarnja podložna žbuka GV 10 ... da li prije navedene žbuke mora ići špric i ako mora koji i koliko mora biti star?

ODGOVOR

GV 10 nanositi najprije kao žitku masu (predšpric), a zatim gušće konzistencije, u debljini do 20mm zid, do 10 mm strop, izravnati aluminijskom H letvom i zagladiti trapezastom letvom.
Nakon djelomičnog očvršćivanja (vezanja), GV 10 navlažiti vodom i zafilcati grubim spužvastim gleterom.
Prema željenoj teksturi površinu GV 10 zafilcati spužvastim gleterom ili zagletati metalnim gleterom.

JML / 17.5.2012 8:01

Čime sanirati hodnik koji je ožbukan sepom četvorkom od poda do stropa da se promijeni izgled? Molim preporučite mi žbuku kojom bi se najlakše izravnao zid barem u donjem dijelu. Prihvatljivo mi je da se u najmanju ruku smanji grubost sadašnje žbuke na nešto prihvatljivije. Hvala

ODGOVOR

Postojećem SEP-u ako je moguće skinuti vrhove, otprašiti podlogu, oprati vodom i nakon sušenja podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova te pregletati u dva sloja TERANIL-om.
Prema potrebi, ako je postojeći SEP grub, u TERANIL se može ugraditi staklena mrežica za unutarnje radove.
Ukupna debljina TERANIL-a u dva sloja je cca 5-6 mm.

Zdravko Čolić / 16.5.2012 15:27

Poštovanje,
U dijelu stare kuće uz betonske temelje u garaži je klasična žbuka koja vlaži i otpada.
Na koji način i kojim materijalima sanirati taj dio zida?

ODGOVOR

Prvo je potrebno skinuti staru žbuku te izvesti hidroizolaciju i drenažu s vanjske strane.
Zatim je, u unutrašnjosti garaže potrebno također skinuti staru žbuku minimalno 50-80 cm iznad vlažnog dijela, oprati vodom pod pritiskom i ostaviti da se osuši koliko je god to moguće.
Nakon sušenja premazati spoj poda i zida hidro žbukom u dva sloja četkom do visine cca 20—.30cm.
2-3 dana kasnije, ožbukati žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H u debljini ~ 2 cm.

dubravka juratović / 16.5.2012 14:07

Poštovani, uređujem drvenu kuću u kojoj su dva zida od stare cigle, pa me zanima čime premazati da izgleda kao lakirana a da nije lak?

ODGOVOR

Ako su cigle zdrave tj. ne ljušte se, opeku premažite silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT. Namijenjen je za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata. Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.
Sprječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju.

Pero / 7.5.2012 14:41

Može li se staviti novi sloj teraplasta, tip G, na postojeći koji je star cca 8 godina, također tip G? Hvala i pozdrav.

ODGOVOR

Novi TERAPLAST sloj možete ugraditi na stari bez problema. Potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom, skinuti prašinu i osušiti minimalno 3-4 dana.
Dan prije nanošenja novog sloja, podlogu treba impregnirati MINERALKVARC GRUND-om.

Gordana Kapović / 4.5.2012 13:21

"Na kući imamo fasadu od ""terabone ""staru 40 godina koja traži neku doradu pa me zanima da li bi mi mogli preporučiti neko od Vaših rješenja za fasadu a da staru fasadu ne moramskidati"

ODGOVOR

Ako je vaša fasadna površina zdrava ne odvaja se i ne trusi, potrebno ju je samo prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja.
Prije nanošenja boje fasadnu površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama i skinuti svu prljavštinu, sušiti 3-4 dana i nakon toga obojiti bijelom ili nekom drugom bojom prema izboru iz naše ton karte.

Silvijo / 4.5.2012 12:12

"Poštovani,

planiramo kuću ""obući"" u stiropor-fasadu (8 cm). U tom smislu, trenutno smo vezani rokovima za ugradnju PVC stolarije, koja je osnovni preduvjet postavljanja fasade. S obzirom da ćemo s radovima na fasadi vjerojatno morati ući u lipanj, zanima me da li eventualne više vanjske temperature mogu negativno utjecati na navedeno, odnosno na koju fazu tog procesa?
Navedeno vas pitam budući da sam čuo različita mišljenja - od toga da se to može bez problema raditi i do 35 C - pa dao onih koji tvrde da nikako ne postavljati po višim temperaturama, zbog opasnosti po završni sloj.

Zanima me koliko traje taj proces sušenja tog završnog sloja, odnosno eventualne negativne ""nus-pojave"" stavljanja završnog sloja po višim temperaturama, odnosno izvravnom sunčevom utjecaju. Isto tako, da li možete preporučiti neku soluciju (proizvod, materijal) koji bi te moguće negativne utjecaje mogao umanjiti ili čak anulirati. "

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete vidjeti napomene:
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena.
Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi.
Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C ni viša od +30°C.
Vrijeme sušenja završne žbuke pri (20°C, 60% rel. vlage) - 6 h (na dodir) - 24 h (otporna na kišenje).

Ivo Ivic / 3.5.2012 22:26

Postovani, imam za obraditi zid prijesnom ciglom graden, zanima me jel potrebno stavljati zicu prije produzenog morta ili je dovoljno napraviti jaci mort ili imate neki prozivod za preporuciti. Hvala

ODGOVOR

Ovisno o stanju postojeće opeke, možete upotrijebiti gotovu sanacijsku žbuku SANISIL H ili laganu vapneno cementnu žbuku VC 20L u maksimalnoj debljini do 2 cm.
Molimo vas, ako ste u mogućnosti, da nam proslijedite fotografije, da vidimo u kakvom stanju je opeka te vam onda možemo preporučiti i neki drugi način sanacije.

Ninoslav Kratina / 2.5.2012 11:21

Dali se smije mješati žbuka teraplast sa akrilnim žbukama drugih proizvođača?

ODGOVOR

Ne, TERAPLAST se ne smije miješati s drugim akrilatnim žbukama, jer je omjer sirovina kod svakog proizvođača drugačiji, te miješanjem više različitih proizvoda ne znamo što se može desiti sa sastavom žbuke.

nada / 30.4.2012 11:19

Poštovani,
Molim vas pojašnjenje oko procedure prefarbavanja izbledjele fasade. Naime dali je potrebno prati fasadu pod pritiskom, koliko prije negoli se nanosi sloj boje i koliki mora biti vremenski razmak između jednog nanosa i slijedećeg budući mi je rečeno da će na fasadu ili 2 sloja. Ukoliko se odlučim za drugačiji ton ( sada je crveno-narančasti ton) dali mora biti iz te skupine ili može biti bilo koja boja, odnosno dali će pokriti sadašnju boju.
Na kojim se temperaturama može nanositi boja i dali je potrebno izbjegavati sunce
Hvala

ODGOVOR

Prije nanošenja fasadne boje potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i skinuti svu prljavštinu i prašinu.
Pranje je potrebno izvesti barem 3-4 dana prije željenog bojanja. Ovisno kakvu postojeću žbuku bojate potrebno je znati kakvu boju želite tj.kakav ton, te se ovisno o vrsti podloge određuje i vrsta boje. Preporuka je da se bojanje izvede u dva premaza, no i jedan premaz može biti dovoljan. Između dva premaza potrebno je sušenje od jednog dana, dok za neke boje oba premaza mogu se obaviti unutar istog dana. Pošto imate tzv.“.jaku“. boju potrebno je prije odluke o bojanju znati s kakvom vrstom materijala je završna obrada izvedena te bi bilo poželjno napraviti probu sa željenom nijansom.
Naš boje imaju dobru pokrivnost i možete prebojati vašu fasadnu površinu.