Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ferdinand S / 7.8.2014. 17:58:56

U kući imam betonsko stubište. Kojim proizvodom treba pripremiti podlogu izrađenu od grubog betona? Dakle, treba izravnati gazišta i čela.
Potom bih htio prebojati bojom za beton uz uvjet da se (za koju godinu) na tu podlogu može postaviti drveno ili laminatno gazište.

ODGOVOR

Gazišta i čela možete izravnati REPARATURNIM MORTOM G, podlogu prije dobro očistiti i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G.
Završna obrada može biti bojom za beton AKROTON ali s obzirom da se radi o horizontalnim gaznim površinama, moglo bi doći do prljanja boje.

MARIJO JOVIĆ / 7.8.2014. 10:51:40

Poštovani,
imam postavljene travne opločnike te bih želio ispuniti neke od rupa na istima tj. zanima me da li u Vašem proizvodnom programu postoje ispune za rupe travnih opločnika.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Samoborka nema neki određeni proizvod kojim bi se ispunjavale rupe u travnim rešetkama, ali rupe u travnim rešetkama možete popuniti opločnikom Pompej PO6 (7,5x7,5 cm).

Prvotna namjena tog opločnika nije zapunjavanje rupa u travnoj rešetki, pa je njegova visina 6 cm, pa razliku između dvije visine možete riješiti zapunjavanjem rupa do određene visine.

Jožica Ana Mandić / 5.8.2014. 11:28:50

Molimo vas za savjet u vezi vanjskog stepeništa, koje je popločano sa keramit pločicama i je posle 30 godina razpucalo.Osnovna konstrukcija je armirano betonsko stepenište i obloga može biti u debelini maksimalno 2 do 2i pol cm.Odlučili smo, da nam bi najbolje odgovarao prani kulir izradjen na licu mesta.Davno smo več sami radili ploče iz pranoga kulira, zato bi pokušali i sada to napraviti,a nas interesuje,ako radite premaz ili nešto slično,kojim bi premazali oplatu za čelnu pa i nastupno ploču stepenica,da izbegnemo dilekatno izpiranje kulira. Molili bi vas i za tačan recept-količine šljunka 0.4 do 0.8 cm, cementa i vode. Ako imate još koji savjet bi vam bili jako zahvalni. U očekivanju vašeg brzog odgovora se vama unapred zahvaljujemo i vas lepo pozdravljamo.

ODGOVOR

Premaz za prani kulir ne postoji koliko je nama poznato jer kada se prani kulir izvodi na licu mjesta podloga se ne impregnira već samo dobro navlaži vodom.
Mi prodajemo gotovu smjesu KULIRMIX koja se koristi prilikom izrade pranog kulira sa sivim ili bijelim cementom te u tu smjesu dodajete samo zrno prema izbora i zatim se kulir.
Omjer mješanja KULIRMIX:zrno je 1:1 ili 1:2 .

Krunoslav Tušek / 1.8.2014. 20:59:45

Poštovani,
Zanima koja je razlika između VC40 i VC50 žbuke. Po specifikaciji vidim da VC50 ima malo bolja toplinska svojstva.
Upotrijebila bi se za unutarnje radove.

Hvala

ODGOVOR

Razlika između VC 40 i VC 50 je u tome da je VC 40 isključivo za unutarnje radove, a VC 50 i za vanjske i za unutarnje radove.

Frane Kolanović / 31.7.2014. 13:00:52

Poštovani,
zanima me da li se Akroton Plus akrilna boja može tonirati kao što se mogu npr. AKROTON Bazne boje i koji je postupak?
Srdačan pozdrav,
Frane

ODGOVOR

AKROTON PLUS se može tonirati po svim tonovima iz naše ton karte, ali toniranje je moguće samo kod nas u proizvodnji, ne i na tinting strojevima.

Robert Grisfelder / 30.7.2014. 22:14:22

Postovani, u starom podrumskom prostoru dolazi do prodora oborinskim voda pri jacoj kisi,prostor je ne pristupacan da bi se vidlo od kuda voda dolazi jel tuda prolazi glavna cjev prikljucka za vodu, kao i odvodna cjev oborinsih voda djel ugradena u zid,Napomijem da se voda pojavi cista nakon duzeg padanja oborina tj jacih ne znam dal je problem u oborinskoj cjevi koja je konst vlazna il propustanja kroz temelje il uz glavnu cjev od vodovodnog prikljucka, zanima me vase misljene a i predlog sanacije temelja event s unutrasnje strane tj sancija prodpra vode hvala

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi da li su cijevi ispravne i eventualno njih popraviti.

Prostor se može sanirati upotrebom dvokomponentnog hidoizolacijskog premaza DUOELASTIK HIDROPROTEKT koji se premaže u dva sloja četkom,valjkom ili gleterom ukupne debljine 3-4 mm.

Stj Cvetnić / 30.7.2014. 10:49:35

Kuća mi je u niz krajnja na spoju sa suujedom spoj Šerane fasade je puknuo i sada je neravni okomiti žljeb ca. 1 do 2cm širine i duž ca 4m da mi fasada ne propada kako da to saniram ( sjeverna je strana) Hvala

ODGOVOR

Obzirom na širinu „pukotine“ koja se otvorila na mjestu spoja vaše sa susjedovom kućom, možemo zaključiti da je riječ o konstruktivnoj pukotini ili diletacijskoj reški.
Preporučamo na mjestu pukotine izvesti pravilan „šlic“ (najlakše urezivanjem „fleksericom“), koji je potrebno zapuniti trakom XPS-a ili ekspandirajućom pjenom, te zatvoriti prikladnom pokrovnom letvicom.
Prethodno je potrebno temeljito ispitati čvrstoću i prionjivost slojeva žbuke oko pukotine, te po potrebi otući sve slabodržeće dijelove. Krpanje izvesti odgovarajućim materijalom (TERAMINERAL VG ili VF).

frane covic / 29.7.2014. 13:20:05

Pozdrav;
Iman obiteljsku kucu i na njoj je radena betonska fasad sa sepom.
problem je sto je ta fasad sada ispucal u obliku paukove merze prva 2 kata, a visoko potkrovlje posto nije izradeno iznutra na matunima iznutra vidi se vlaga.
Sto bi sad bilo najbolje napravit.

ODGOVOR

Ako su pukotine manje od 1 mm SEP možete obojiti fasadnom bojom s mikro vlaknima koja će premostiti te pukotine.
Ukoliko su pukotine veće, jedino rješenje je skinuti postojeći SEP, sve pregletati TERATERMO GLET-om i nanijeti novi sloj SEP-a.

Velimir R / 29.7.2014. 10:19:59

u vezi stiropora sam našao na Vašemu webu informacije o tome da se za njegovo ljepljenje koristi LJEPILO ZA EPS, za armiranje se koristi SAMOTERM GLET, te se za ljepljenje i armiranje koristi Vaš SAMOTERM i SAMOTERM F?

Ako da, u čemu je razlika u korištenju SAMOTERM-a i SAMOTERM-a F??

Ujedino, na Vašemu webu je i informacija (attachment Opširnije.doc) da se SAMOTERM koristi za ljepljenje i temeljni sloj, te da se Vaš SAMOTERM F koristi za ljepljenje i armaturni sloj??
LP
Velimir Rudman

ODGOVOR

LJEPILO ZA EPS je polimer cementno ljepilo koje je namijenjeno isključivo za lijepljenje izolacijskih ploča od ekpsandiranog polistirena (EPS), a SAMOTERM F je namijenjen i za lijepljenje EPS i XPS ploča, kao i za njihovo gletanje odnosno za nanošenje armirajućeg sloja i gletanje.

SAMOTERM je namijenjen lijepljenju EPS ploča, kao i ploča i lamela od mineralne vune, te za izradu armirajućeg sloja. Njegova granulacije je 2 mm, te ga je potrebno pregletati SAMOTERM GLETOM čija je granulacija 0,63 mm.

Razlika između SAMOTERM-a i SAMOTERM F-a je isključivo u granulaciji. SAMOTERM je granulacije 2 mm, a SAMOTERM F je granulacije 1,25 mm, pa je to razlog zašto se sa SAMOTERM F-om može lijepiti, armirati i gletati, a sa SAMOTERM-om lijepiti i armirati odnosno izvoditi temeljni sloj.

Mario Movre / 29.7.2014. 8:56:55

Moze li se na teratermo glet nanositi zavrsna silikonska zbuka? Naime majstor je greskom umjesto samoterm gletom pregletao teratermo gletom.

ODGOVOR

Na TERATERMO GLET možete nanijeti SILIKONSKU ŽBUKU uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om.