Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Jure Čelan / 11.6.2015. 13:16:13

Koja količina ljepila je potrebna da bi pokrio 30 m2?
Hvala!

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima nekoliko vrsta ljepila ovisno o kakvim radovima se radi, te je potrošnja ljepila različita.
Stoga je potrebno znati koju vrstu ljepila namjeravate koristiti i za koju vrstu radova.

Za vašu informaciju, svaki proizvod opisan na web stranici ima navedenu stavku Potrošnja: po m2 .
Pogledajte za primjer TERATEKT G http://www.samoborka.hr/teratekt-g

Goran Pogorelić / 9.6.2015. 16:14:03

poštovani,
trebam li teranil ekstra rabicirati mrežicom za gletovanje zida od ytong blokova 10x62,,5x50 a dimenzije zida su 2,4x2,25m
hvala

ODGOVOR

U pretraživaču na našim web stanicama (gore desno – PRETRAŽIVANJE) unesite tekst koji tražite npr. ytong i vidjet ćete puno pitanja i odgovora vezanih uz taj traženi tekst ili pojam. Odgovor na vaše pitanje se nalazi između ostalih i u odgovoru 266 .

slavko havaić / 9.6.2015. 10:52:39

Poštovani!

Namjeravam adaptirati jednu sobu u staroj kući. Postojeći zidovi su puno puta krečeni i posljednji sloj je izravnan glet masom koja se na mjestima odvaja od zida. Molio bi Vas da mi savjetujete što napraviti da bi se zidovi prekrili završnim slojem. Koji premaz ili žbuku savjetujete za tu vrstu radova.
Hvala

ODGOVOR

Zidovi su premazani više puta te je potrebno sve slojeve boje i gleta ostrugati do podloge tj.žbuke.
Površinu treba odprašiti te impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja. Impregniranu površinu pregletati u dva sloja vapnenom masom TERANIL.
Nakon gletanja i sušenja od minimalno 7 dana, površinu prebojati disperzivnom bojom TERAPOL , u boji prema izboru iz naše ton karte.

peter markovic / 8.6.2015. 19:44:47

Želio bih obojat stari crijep.Kakvu boju preprucavate i dal treba emulzija.Dali ce ta boja otpast s par godina od zime i kiše.

ODGOVOR

Boju za bojanje crijepa u svom proizvodnom programu nemamo niti proizvodimo.
Najbolje je kontaktirati proizvođača crijepa da vas savjetuju koje premaze možete koristiti na crijepu.

Elvis Gutović / 7.6.2015. 13:24:45

Postovani!
Na kuci sam imao hirofu uradjenu,sistem nabacivanja fasade sa jezom.Godinama se je ispirala i odlucio sam uraditi stiropol. Uradjeno je i lijeplijeno je sa lepilom za stiropol. Nakon 2godine doslo je do otpadanja stiropola,tj odlijepio se na sjevernoj strani od vrha prema dnu. Sta uraditi sada,cime premazati hirofu da se ponovno moze zalijepiti stiropol.I gdje je greska majstora... Pozdrav!!!

ODGOVOR

Hirofu je potrebno ostrugati tj.skinuti vrhove i izravnati postojeću plohu. Površinu dobro otprašiti od prašine i ploče lijepiti ljepilom/glet masom kao SAMOTERM/SAMOTERM F.
Nakon očvršćavanja ljepila od minimalno 24h, na cijeloj površini dodatno izvesti mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz cijelu površinu toplinske ploče, postojeće žbuke i 5 cm u nosivi zid.
Broj pričvrsnica mora bit 6-8 kom/m2.
Nadalje sustav izvesti prema uputama – dvostruko gletanjem s armiranjem u sloju staklenom mrežicom, impregnacija i završno dekorativna žbuka.

Igor Laurić / 6.6.2015. 17:30:38

Poštovanje!
Imam namjeru termoizolirati kuću materijalima što veće paropropusnosti.Kuća je građena početkom 60-ih i ožbukana tkz terabonom na ježa,koja je još uvijek u zadovoljvajućem stanju..Moje pitanje kakva je paropropusnost takve žbuke,odnosno dali ću moći na nju lijepiti termo izolacijske materijale što veće paropropusnosti ili ću morati skidati staru žbuku ili možda stugati samo završni sloj žbuke i tako dobiti zadovoljavajuću paropropusnost?
S velikim poštovanje na date odgovore na mnoga naša pitanja unaprijed se zahvaljujem na odgovoru !

ODGOVOR

Prilikom izvođenja novog toplinskog sustava na postojeći sustav nema nikakvih problema što se tiče paropropusnosti osim ako se radi o objektu zasićenom većom količinom kapilarne vlage, pa se tada prilikom odabira sustava treba obratit pozornost na paropropusnost.

Prilikom odabira sustava moguće je konzultirati i ovlaštenog certifikatora koji vam može preporučiti debljinu i tip toplinsko izolacijske ploče.
Preporuka je odabir sustava sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti, ali nije isključeno i da se ugrade i ploče stiropora.
Postojeće slojeve stare žbuke nije potrebno skidati ako je fasadna površina zdrava i nigdje se ne odvaja, jer ona ne utječe na paropropusnost.
Prilikom izvedbe novog sustava potrebno je dodatno obavezno sustav mehanički pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u nosivi zid. Potreban broj pričvrsnica je 6-8 kom/m2.

Josko Borovic / 6.6.2015. 13:25:54

Pozdrav !
Slijedeći tjedan radimo stiropor fasadu.
Zanima me može li se radit, s obzirom na temperature (oko 25 stupnjeva) ?
Hvala !

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete pročitati o uvjetima primjene :
UVJETI PRIMJENE SUSTAVA TERMOZOL Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

zdravko Dimec / 4.6.2015. 23:28:58

Cime sanirati s unutarnje strane temelj koju je izvan zemlje a zid je od silikatne opeke nemoguce je sa strane vani izolirat a vuce vlagu te se na mjestima ljusti boja

ODGOVOR

Molimo vas pojašnjenje vašeg upita.
Sve je navedeno u jednoj rečenici te nam iz vašeg upita nije jasno što nas želite pitati.
Ako ste u mogućnosti proslijedite nam sliku predmetnog temelja da bi vam mogli odgovoriti na upit.

Goran Palijan / 4.6.2015. 18:25:40

Pripremam se ožbukati unutrašnjost kuće Samoborkinom žbukom te kasnije s Vašim proizvodom obaviti gletanje. Zanima me koje proizvode preporučujete kako bi se osigurala maksimalna paropropusnost zida? Unaprijed Vam hvala na odgovoru. Pokušao sam naći što me zanima u rubrici Pitanja i odgovori no ima ih previše da bi ih sve pregledao.

Sračan pozdrav


Goran Palijan

ODGOVOR

Ožbukajte vapneno cementnom žbukom VC 40 i pregletajte TERANIL-om.
Prostor možete ožbukati gips vapnenom žbukom GV 10 te nije potrebno gletanje.

senada kopcic / 4.6.2015. 9:11:41

Postovani,
Moja kuca je austrougarske gradnje. U haustoru na jednom zidu ima dosta vlage. Postoji li rijesenje? Unaprijed zahvalna.
Lijep pozdrav,
Senada Kopcic

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je skinuti do podloge, podlogu očistitI i čistu površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom.
Na to nanijeti sanacijsku žbuku (SANISIL ŠPRIC + SANISIL H ) u potrebnoj debljini.
Osušenu žbuku prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 i obojati silikatnom bojom.