Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Marko Ljubičić / 2.8.2015. 12:38:43

Jednu prostoriju bih okrečio sa gotovim živim vapnom,al su zidovi u toj prostoriji bili krečeni sa jupolom,te me zanima dali se živo vapno može primiti na sadašnju boju,ili moram strugati boju,ako da kako ?

ODGOVOR

Obratite se tvrtki JUB jer vam oni mogu najbolje odgovoriti na ovaj upit vezan uz njihov proizvod.

andreja štefanić / 31.7.2015. 18:47:06

Tavanski stan napravljen je od iver ploča,a spojevi obrađeni sa mrežicom i gletanjem.No međutim s godinama je to počelo pucati. Krečem u adaptaciju pa me zanima na koji način da to saniram i sa kojim proizvodima ? Unaprjed hvala

ODGOVOR

U svom proizvodnom i prodajnom programu ne koristimo ploče od iverice te je možda najbolje da sanaciju izvedete ugradnjom gips kartonskih ploča na ivericu.
Ploče ugradite ili dodatnom ugradnjom toplinske izolacije ili direktno ljepite na ploče od iverice.
Za ugradnju gips kartonskih ploča na ivericu predlažemo kontaktirati KNAUF.

Goran Pr. / 30.7.2015. 12:02:18

U postupku sam adaptacije podrumskog stana u kome se živi već 30 godina. U dnevnoj sobi sam kao podnu izolaciju stavio mješavinu: 10 lopata pijeska granulacije 0-4 mm, 10 lopata suhe bukove piljevine, dvije lopate cementa i dvije lopate kreća. Tu recepturu sam dobio od jednog građevinskog tehničara koji se bavi izradom i adaptacijom stambenih građevina. To je dosta jeftina opcija. Nakon 8 dana ta se je glazura stvrdnila ali je ostala dosta mekana. Sada bi tu površinu izgletovao u debljini od 2-3mm, a za podlogu stavio fasadnu mrežicu. Molim vas das mi date naputak šta upotrijebiti od vaših proizvoda i koliko debeli sloj mogu navući povrh ovog mog uratka sa piljevinom.
Pretpostavljam da bi bio idealan jedan od ESTRIHA iz vaše proizvodnje. Napominjem da je prostorija 3,5m x 3,5 m. Hvala!!

ODGOVOR

Izvedena izolacija ima malu tlačnu čvrstoću, stoga niti s jednim materijalom iz našeg programa ne možete na postojeću površinu ugraditi niti cementu glazuru niti samonivelirajuću masu jer oni imaju puno veće čvrstoće u odnosu na izvedeno. Cementna glazura izvodi se u minimalnoj debljini 3 cm.

Josip Horvat / 30.7.2015. 11:54:43

Poštovani,
na kući je postavljena fasada od stiropora i mrežica. Dali prije nanošenja dekorativne boje treba gletati i nanositi impregnaciju. Završno bi stavio silikatnu žbuku, koja je razlika između valjane i ribane teksture, dali samo u izgledu ili i načinu nanošenja. Koja je bolja za stiropor.
lp

ODGOVOR

Ako je vaš toplinski sustav pregletan dva puta i utisnuta staklena mrežica nije potrebno dodatno gletanje, već samo impregnacija dan ranije i inda odabrana završno dekorativna žbuka.
Razlika između VA i R teksture je u načinu izvođenja jer se VA tekstura obrađuje soboslikarskim valjkom a R tekstura kružnim zaribavanjem gleterom.
Obje žbuke se mogu upotrijebiti na toplinskom sustavu, ali prema važećim smjernicama granulacije primjerene sustavu su 1,5 ; 2 ili 3 mm.
R tekstura se izvodi u granulacijama 2 ili 3 mm, a VA žbuka u granulaciji do 1mm.

Darko Hartl / 28.7.2015. 8:21:44

Poštovani,
kupio sam kantu Teraplasta s namjerom da jedan zid (cca 5m2) napravljen od betonskih blokova i betona završno obložim teraplastom. Zid je star godinu dana. Postoje neravnine oko 2-5 mm (kod spojeva betona i betonskih blokova). Čime bih trebao izravnati površinu zida da to bude podloga za Teraplast?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonski blok trebate ožbukati žbukom VC 50 u potrebnoj debljini i izravnati s betonskim zidom.
Po potrebi i betonski zid prevući minimalno sa žbukom VC 50, da se ujednači s betonskim blokom.
Nakon žbukanja i sušenja od minimalno 10-15 dana na podlogu nanijeti impregnaciju i TERAPLAST.

Antonio Baradic / 27.7.2015. 9:23:01

Postovani,
Na kuci imam krov,crijep,bez ikakve izolacije,ispod je gola ploca ispod koje stanujemo. Vlazi u kutevima kuce,zimi zna i strop od kisa se navlaziti,ljeti je uh. Molim Vas ukratko,jeftiniju varijantu,sto uraditi za barem izolirati plocu,i kuteve,cirka 80m2,za investiciju krova cini mi se preskupo,molim vas odgovor,hvala puno.
Pozdrav

ODGOVOR

Na armirano betonsku ploču ugradite toplinsku izolaciju ugradnjom ploča XPS minimalne debljine 4- 5 cm , a zatim na XPS ploče ugradite cementnu glazuru u debljini 6 cm.

VERA GLAVAŠ / 27.7.2015. 7:26:36

Poštovani, na katu kuće napravili smo kupatilo sa vodonepropusnim rigips pločama i tuš kadom, koja je također obzidana vodonepropusnim rigipsom. Sve smo mislili da smo sredili dok se nije na kupatilu u prizemlju, koje je ispod ovog na katu pojavila vodena mrlja. Najprije smo mislili da nije u redu sifon itd. itd. Na kraju smo ustanovili da voda procuruje kroz fugne kada se kupa, tj tušira. Molim za pomoć. Što učiniti, da li se te fuge mogu nečim premazati ili ih se mora iskopavati ili, ili....

ODGOVOR

Nakon ugradnje rigips ploča, a prije postave keramike trebalo je zidove i pod ispod tuš kabine premazati hidroizolacijskim premazom i ugraditi keramiku.
Ako kroz fuge probija voda skidanjem postojeći i ugradnjom novih problem vlaženje možda se neće riješiti.
Fuge možete premazati i premazom na bazi silana i siloksana, ali vam ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se vlaženje neće ponoviti.

Ratko Bosnic / 26.7.2015. 14:59:20

Prosle godine poplavljena je kamena kuca u visini 45cm. Sa unutrasnjih zidova otucana je zbuka i nakon susenja ponovo ozbukana i gletovana. Ove godine na 1m visine od poda pojavile su se zute fleke velicine sake do pola kvadrata. Zracenjem neke fleke nestaju,ali se ponovo javljaju kad je vlazno,neke se i sire. Kako ovo sanirati?

ODGOVOR

Ako je objekt bio poplavljen prilikom sanacije bilo je potrebno maknuti i žbuku iznad vodene linije onoliko cm koliko je bilo poplavljeno, ukupno cca 90-100.
Voda koja je ušla u zid sada se nakon sanacije postepeno povlači tj.isušuje te se širi na više dijelove zida i dolazi do pojave flekova.
S vremenom flekovi će se isušiti samo je sada potrebno duže vrijeme.
Sanaciju treba izvesti da se dodatno makne vlažna žbuka i sanirati ili ostaviti da se suši postepeno.

Martin S. / 24.7.2015. 16:04:54

Poštovani,

zanima me mogu li se zidovi gletani Teranilom prebojati gašenim vapnom?

ODGOVOR

Ako su zidovi pregletani TERANIL-om primjerenija boja bi bila TERAPOL ili POLAKRIL, no ako želite, pregletani zid može obojati vapnenom bojom – gašenim vapnom.

Mihaela Komočar / 24.7.2015. 9:17:15

Poštovani, preuređujemo i dograđujemo kuću i izabrali smo vašu termozol fasadu sa akrilatnom žbukom terakril Z. Biramo boje na vašoj karti boja i zanima me, što znaći oznaka Y>30 ton je pogodan za toplinske sustave, što to realno znaći na samoj fasadi...
Npr. mi bi uz bijelu boju in sivu boju sokla odabrali smeđu boju 3077 koja ima oznaku Y=9. Što to znaći za opstojenje i kvalitetu boje nakon nekoliko godina i slično?
Hvala na vašem odgovoru.

ODGOVOR

Primjenom toplinsko izolacijskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune preporuka je da se prilikom odabira završno dekorativne žbuke odabiru boje koje u svojim oznakama imaju Y = 30 i više od tog faktora refleksije svjetlosti.
Upotrebom završeno dekorativne žbuke čiji je Y niži od 30, dolazi do većeg zagrijavanja (upijanja sunčeve svjetlosti) završne žbuke i plohe na koju je žbuka nanešena, visokih termičkih naprezanja i mogućnosti pojave pukotina, a kod odabira tamnijeg tona i mogućnosti izbjeljivanja tona.
Kao proizvođač završno dekorativne žbuke ne preporučamo na toplinsko izolacijskim sustavima upotrebu žbuka koje imaju Y niži od 30, zbog mogućeg izbjeljivanja pigmenta u žbuci(pregrijavanja plohe, termičkih naprezanja) tj.žbuka će na cijelom objektu posvijetliti za nekoliko nijansi od odabrane. Proizvođač pigmenata koji su dio proizvodnje žbuka ne garantira svjetlosnu stabilnost istih, tako ni mi kao proizvođač žbuka ne garantiramo svjetlo stabilnost žbuka čiji Y iznosi manje od 30.
Odabir tamnijih tonova preporučano za izvedbu manjih ploha, neosunčanih ploča i detalja.