Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Saša Mihajlov / 23.1.2015. 13:00:17

Poštovani!
Terasa površine 30m2 mi curi na sve strane i moram cijelu površinu ponovo izolirati i mislio sam onda na tu izolaciju staviti teraplast. Koje je Vaše mišljenje o tome? Da li je to izvedivo?

ODGOVOR

Teraplast nije namjenjen za obradu horizontalnih površina.
Više detalja možete naći među našim odgovorima na različita pitanja putem opcije PRETRAŽIVANJE u gornjem desnom području naših web stranica.

Npr. direktna poveznica na teraplast i odgovore na pitanja vrlo slična vašem:
http://www.samoborka.hr/pretrazivanje.asp?q=teraplast+horizontalnih

Ivan Pentek / 23.1.2015. 12:31:19

Dobar dan,

Imam pitanje zezano za postavljanje pločica na XPS. Dakle imam terasu na čije bočne zidove bih želio postaviti XPS i teraplast jer je ispod terase podrumski prostor. S obzirom da je terasa u razini dvorišta (podignuta za nekih 20-ak cm) nije ograđena i koristim ju za pristup dvorištu. Ako na bočne zidove postavim XPS koji bi došao do razine vrha glazure terase da li smijem na XPS postaviti pločice? Bojim se da ne dođe do propadanja XPS-a ili do pucanja pločica s obzirom da ću na taj rub gdje pločice nalježeju na XPS najčešče stajati kada ići sa terase u dvorište ili obrnuto.

Unaprijed hvala na pomoći.

Lijepi pozdrav,
Ivan

ODGOVOR

Samoborka nije proizvođač ekstrudiranog polistirena stoga je najbolje da se direktno obratite proizvođaču XPS koji će vas savjetovati da li se pločice mogu ugraditi na XPS.

Mato Dubrovnik / 21.1.2015. 16:59:59

Poštovani,

Imam fasadu koja je napravljena strojnom gotovom žbukom a zatim obojana .Namjeravam fasadu obložiti kamenom.Da li se može fleksibilnim ljepilom kamen ljepiti direktno na obojani zid ili se mora prethodno impregnirati?

Lijep pozdrav

ODGOVOR

Postojeće slojeve boje potrebno je mehanički ukloniti, u koliko je moguće u potpunosti ili barem „otvoriti“ površinu grebanjem, ili štokanjem.
Temeljito otprašenu površinu impregnirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja kamena.

Marija Garma / 21.1.2015. 11:57:43

Poštovani, nakon koliko tjedana se može polagati parket na samoborkin estrih 20 (sadašnji zimski vremenski uvjeti)? Zahvaljujem na odgovoru i pozdravljam.

ODGOVOR

Prije početka polaganja drvenih obloga potrebno je izmjeriti vlagu u glazuri, koja bi kod polaganja drvenih obloga trebala biti niža od 2%.
Glazura se nakon ugradnje mora sušiti minimalno 28 dana. Ovisno o vremenu kada je glazura izvedena, ovisi i sušenje koje se može produžiti za nekoliko dana ili tjedana.
Dakle, parket se može postavljati nakon minimalno 28 dan uz obaveznu kontrolu vlage prije ugradnje parketa.

Davor Davor / 19.1.2015. 14:17:39

Zidovi podruma su izvedeni betonskim blokom, sa vanjske strane je samo najlon, iznutra jos uvijek nista, dakle goli betonski blokovi kroz cije fugne ulazi vlaga/voda.. znaci trebao bi zidove, ali i pod (koji je sama betonska ploca) presvuci odredenim materijalom koji nebi propustao niti oborinsku vodu, niti podzemne vode odozdo.
Pa Vas molim savjet kojim sredstvom da to radim, i na koji nacin, tj. u koliko slojeva i sl.

ODGOVOR

Preporuka je da se s vanjske strane napravi otkop oko zidova koji su u zemlji. Zidove premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, ugraditi toplinsko izolaciju ploču XPS u debljini 3-4 cm i na to ugraditi čepastu foliju i zatrpati.Prije zatrpavanja postaviti drenažne cijevi oko objekta.
U unutrašnjosti pod i zidove do visine cca 40 cm premažite istim hidroizolacijsim premazom i nakon toga zidove ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC40 u debljini cca 2 cm. Na pod na hidroizolaciju možete direktno ugraditi keramiku fleksibilnim ljepilom.
Hidroizolacijski premaz obavezno se nanosi u dva sloja ukupne debljine cca 3-4 mm. Nanosi se četkom, valjkom ili gleterom. Pakiranje hidrozilaciskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK je 25 kg +12,5 l dovoljno je za površinu cca 10-12 m2.

Marin - / 19.1.2015. 11:09:40

Na kući u Grožnjanu odrađena je etics podloga sa staklenom mrežicom. Samoborka kvalitetnije ljepilo za grafitni EPS
Zanima nas ako iz vašeg proizvodnog programa imate riješenje za nas.
Naime voljeli bi da završni izgled bude cementne boje - idealno di bio efekt ljevanog betona kad se skidaju oplate, svjesni smo da je to sad nemoguće postići.
Ne bi voljeli bojati fasadu već da sam premaz bude ujedno i boja - cement
Isto tako na fasadu bi htjeli da bude otporna na biljke penjačice, tj posaditi će se američka loza ili penjačice zeleno crvene boje koja ne radi korijenje po zidu već se samo priljepi.
Za par godina fasada će biti potpuno prekrivena istom.
Arhitekt predlaže da se na postojeće EPS ploče sazida tanki zid od opeka.i o žbuka.
Možda vi imate riješenja već za takav primjer.

ODGOVOR

Ukoliko želite postići tzv.efekt betona iz svog programa možemo vam ponuditi završno dekorativnu žbuku TERAKRIL MILANO, a može se proizvesti i u željenoj boji po našoj ton karti. Na postojeći sustav ugrađuje se zaribana žbuka granulacije 1,5 m, te na ugrađenu žbuku se ugrađuje novi sloj TERAKRIL MILANO – obojena sa zrnom ili bez zrna i nejednoliko zaribava da se dobije efekt betona.
Što se tiče bilja koje će rasti po fasadnoj površini mi kao proizvođač žbuke to ne preporučujemo jer je praksa pokazala da bilje oštećuje površinu žbuke te ona brže propada. Obavezno se savjetovati sa uzgajivačima takvih biljaka. Bitno je da prilikom rasta,biljka svojim korijenjem ne oštećuje površinu žbuke i ne prodire u strukturu žbuke.

riccardo fraccaro / 18.1.2015. 18:36:14

Poštovani, imam ozbiljan problem i tražim vašu pomoć- Majstro mi je fulao pad na vanjskim pločicama stepenice-kiša kad pada zadržava se na nekim mjestima te na kraju filtrira ispod stepenica uslijed čega pada žbuka. Interesira me dali postoji neka tekučina bezbojna koju bih mogu nanijeti preko pločica i koja bi spriječila prodor vode. Netko mi je savjetovao da premažem pločice staklenom vodom ali meni izgleda previše jednostavno. Molim pomoć
Hvala

ODGOVOR

Na izvedenom sustavu sada je teško potvrditi da li ćete premazom moći spriječiti daljnji prodor vode u slojeve ispod pločica. Premazivanje staklenom vodom moguće je da se stvori vodonepropusni sloj ali vam nije garancija da se i dalje neće pojavljivati erozija žbuke ispod stepenica.
Najbolje bi bilo da se skinu svi slojevi do ab ploče premaže hidroizolacijskim premazom hidroprotekt duoelastik i na hidroizolacijski premaz ugrade keramičke pločice koristeći fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS.

Ivan Legovic / 17.1.2015. 18:43:39

Pozdrav ! Imam 50m2 garaze i iznad nje mi je betonska polca sad ja bi htio staviti 10 cm zemlje i posijati travu. Koji je postupak i koju izolaciju da stavim izmedu zemlje i trave i dali mi se to isplati ili da uzmem umjetnu travu ? Hvala

ODGOVOR

Ugradnjom i izvedbom zelenih krovova se ne bavimo pa vam ne možemo niti odgovoriti na vaš upit.
Trebate se konzultirati s firmama koje se bave takvim radovima pa vidjeti što oni predviđaju.
Ono što vam mi prilikom izvedbe sustava zelenog krova možemo ponuditi hidroizolacijski premaze, jedno ili dvo komponentne, visokoelastične, fleksibilne i vodonepropusne.

Marko Klement / 15.1.2015. 21:49:54

Obnavljam kucu...zanima me posto sam skinuo lamperiju sa zadova i ispod ima nekoliko slojeva kreca...koji je postupak za nanosenje sepa na unutarnje zidove...ili mozda imate neki prijedlog druge zbuka,a da nije previse skupa...to bi radio sam pa me zanima...sta sa pukotinama i malim rupama od tipli...? Pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo mehaničko odstranjivanje postojećih slojeva boje i gleta. Mjestimična krpanje oštećenja (rupe od tipli, otvorena mjesta pukotina) izvesti GIPSOGLET-om ili TERATERMO GLET-om.
Cijelu površinu temeljito otprašiti i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Na potpuno suhi grund, u pravilu nakon 24 sata nanositi SEP Z 100 ili SEP Z 200.

Marijan Lovrinčević / 15.1.2015. 14:33:58

Poštovani, Imam ožbukanu kuću sa klasičnom žbukom od produženog cementnog maltera(zidovi poroterm 25,00 cm , gletanje,cem.špric,gruba i fina žbuka).Na pojedinim djelovima kuće vidljive su pukotine žbuke kroz koje se kada pada kiša pojavi vlaga u unutrašnjosti objekta .
Molim Vas Vašu preporuku za dekorativnu žbuku koja se može nijansirati ili po katalogu boja naručiti , potrebni premazi prije žbuke i mrežicu .
Kuća je višestambena , etažirana , i potreban mi je što bolji EC radi prodaje stanova.
Stiropor nije moguć jer imam postavljene obloge oko vrata i prozora od kamena d=2,50 cm.
Koliko bi koštao m2 materijala kod Vas sa prijevozom u Orebić,Pelješac?
Površina je cca 400 m2.
LP Marijan

ODGOVOR

Površinu pregletajte TERATERMO GLET-om u dva sloja s ugradnjom staklene mrežicu u sloju gleta.
Nakon sušenja od 5-7 dana površinu impregnirati i nanijeti akrilatnu dekorativnu žbuku.
Što se tiče prijevoza i ponude možete se direktno obratiti u SAMOBORKU SPLIT na tel.091/3322879 , g.Stipe Laštre.