Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž J / 3.8.2020. 15:18:19

Poštovani, na unutarnjem zidu gdje se nalazi dimnjak ispucao je mort samo oko dimnjaka. Skinuo sam sve od poda do stropa sa obje strane dimnjaka što preporučujete iz svog programa? Širina skinutoga oko 70 cm a visina 270 cm, hvala unaprijed!

ODGOVOR

Razlozi pucanja žbuke kojom je ožbukan zidani dimnjak mogu biti različiti : klasični zidani dimnovodni kanal bez dimovodne cijevi, oštećenja dimovodne cijevi i dr. Kako bismo vam mogli pomoći molim dosavite fotografiju sa vidljivim stanjem nakon uklanjanja žbuke.

K Z / 29.7.2020. 17:55:19

Poštovani/a, imam kuću sagrađenu od pune cigle. Dosta je to loše napravljeno u smislu da fali morta između cigli pa postoje rupe između njih. Razmišljam da prije stavljanja fasade od stiropora te rupe između cigli zapunim. Molim Vas pomoć sa kojim materijalom to napraviti i da li postoji neki alat za to da nije ručno. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Ovisno o postojećem stanju zida od opeke, isti je prije izvedbe fasadnog sustava, potrebno pripremiti kako slijedi: - podlogu temeljito ispitati, ukliniti sve eventuano slabodržeće dijelove opeke I morta, te oprati vodom - eventualno nedostajuće dijelove opeke uzidati komadima opeke koristeći MORT ZA ZIDANJE M-5 - po potrebi nedosatno zapunjene sljubnice između opeke zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-5 ili SANACIJSKIM MORTOM R2 - cijelu površinu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 pogodnim za strojno naošenje Kako bismo mogli utvrditi da li je I što je od gore navedenog potrebno molim dostavite fotografije sa vidljivim postojećim stanjem ziđa.

D P / 28.7.2020. 13:00:05

Poštovani, Čime preporučate izvoditi popravke na starom kameno-ciglenom zidu kuće zasićenom kapilarnom vlagom na koji će se stavljati sanisil spric + sanisil h? Mislim na popunjavanje vecih rupa, fiksiranje labavih komada kamena i cigle. Da li preporučate korištenje sanisil h zbuke (ili sanisil sprica u guscoj konzistenciji) za dotične radnje kako bi se očuvala paropropusnost? Hvala

ODGOVOR

Za zatvaranje većih neravnina mješovitog ziđa (opeka – kamen) s prisutnom kapilarnom vlagom, prije daljnje obrade sanacijskim sustavom SANISIL, preporučamo SANISIL ŠPRIC, koji je za navedeno potrebno pripremiti u gušćoj konzistenciji.

B K / 27.7.2020. 14:17:24

Imam kuću dosta stare građe. Na jedan zid nikad nema sunčeve svjetlosti i u zimi je dosta vlažan. Obzirom da je to stara gradnja i temelji nisu napravljeni kako spada. Molim vas za pomoć kako na tom cijelom zidu sa vanjske strane se može nekako napraviti neka vrsta izolacije ili neki premaz po zidu da nema tolike vlage i ljuštenja cigle sa vanjske strane, Postoji li neka mogućnost odstranjivanja veće količine vlage sa tog zida.

ODGOVOR

U vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretniji prijedlog sanacije. U pravilu, izloženi zid od opeke preporučamo hidrofobirati SILIKOSAM KONCENTRATOM uz dodatne predradnje ovisino o postojećem stanju zida pa predlažemo da nam dostavite fotografije istog.

M H / 26.7.2020. 22:04:36

Poštovani, Imam friško napravljenu glazuru od vašeg cementnog estriha 20. Glazura ima neravnine 2-4mm te sam to planirao izravnati Teraneks masom za niveliranje. Da li mogu odmah izliti Teraneks ili moram cekati 28 dana da se glazura osusi? Da li ce Teraneks usporiti isusivanje friske glazure? Hvala

ODGOVOR

Samonivelirajuću masu TERANEKS možete uportijebiti za izravnavanje izvedenog estriha kada isti postigne traženu čvrstoću, što je u pravilu nakon cca 28 dana.

A M / 23.7.2020. 13:25:19

Poštovani, nakon što dobro operem zidove i očistim prašinu s njih prije nego što stavim Samoborka Teranil ekstra stavlja se Samoborka univerzal koncentrat grund (koja se suši minimalno 24 h). Nakon što stavim prvi premaz Samoborka Teranil ekstra, je li potrebno stavljati opet Samoborka univerzal koncentrat grund, ili mogu nakon 24 h sušenja odmah stavljati drugi sloj Samoborka Teranil ekstra? Je li potrebno nakon prvog sloja sve pobrusiti i pripremiti zidove za drugi sloj (naravno očistiti prije postavljanja drugog sloja)? Može li se i Samoborka Teranil ekstra stavljati leptir gleterom, s ciljem izbjegavanja valova po zidovima? I još jedno pitanje, kada se stavlja Alu zaštitni rubni profil, jeli profil potrebno utopiti u ljepilo ili isto može biti utopljen u Samoborka Teranil ekstra? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Priprema podloge prije izvođenja soboslikarskih radova gletanja TERANILOM ili TERANILOM EKSTRA, ovisi o vrsti i kvaliteti iste. Ukoliko je riječ o novo ožbukanim površinama iste je dostatno 4-6 sati prije nanošenja TERANILA EKSTRA impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. TERANIL EKSTRA nanositi metalnim gleterom u debljini 1 do 2 mm i fino zagladiti,. Nakon sušenja sloj prebrusiti finim brusnim papirom. Na prebrušeni I temeljito otprašeni pri sloj nanositi drugi sloj u debljini cca 1 mm i fino zagladiti. Podlogu prije nanošenja drugog sloja nije potrebno impregnirati. Ukoliko je potrebno izravnavanje podloge TERANIL EKSTRA možete nanositi u prvom sloju u debljini do najviše 5 mm. ALU kutni profili postavljaju se u sloju TERANILA EKSTRA.

d r / 23.7.2020. 11:44:47

Poštovani, u stanu u zgradi staroj 70 godina, najviše je stradao pregradni zid od pune opeke slagane na kant (debljina zida bez žbuke je 5.5cm). Zid popucao od poda do stropa te se mjestimično pojavila pukotina 2 cm širine, najviše po fugama u dužini 1.5 m. Molim vas da mi predložite kojim vašim prozvodima i na koji način bi bilo najbolje sanirati i pokriti postojeće pukotine? Sračan pozdrav i hvala

ODGOVOR

Pukotine nenosivih zidova načelno je moguće sanirati kako slijedi: - ukolniti postojeću žbuku u zoni pukotine u širini od najmanje 50 cm s obje strane - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm s obje strane pukotine, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti laganom žbukom VC 20 L - cijelu površinu zidova, temeljito otrpašenu I impregniranu PREMIUM GRUNDOM, pregletati TERANILOM uz mogućnost armiranja staklenom mrežicom IN 70, kao podlogu za bojanje TERAPOLOM /TERAPOLOM PROFI Kako je u vašem slučaju riječ o pregradnom zidu zidanom punom opekom “na kant” I izraženijim pukotinama širine 2 cm preporučamo isti u potpunosti srušiti I izvesti novi.

H B / 21.7.2020. 15:56:58

Poštovani, na starijoj (1940.) adaptiranoj kući sam prije 10-ak godina na sokl sam nanio Teraplast koji se postupno zbog djelovanja vlage iz temelja počeo napuhavati, pucati i raspadati... ispod Teraplasta je neka stara žbuka koju smo bili pobrusili. Je li Sokl žbuka primjereno rješenje kad skinem popucali Teraplast i je li bolje prije žbuke staviti Sanisil ili nešto drugo? Hvala.

ODGOVOR

Kako opisano stanje upućuje na problem djelovanja kapilarne vlage uslijed nedostatne HI preporučamo uklanjanje svih postojećih slojeva do podloge (uključujući I podložnu žbuku) te primjenu visokoparopropusnih proizvoda : SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

D P / 21.7.2020. 11:53:14

Poštovani, Počeo sam sanaciju vanjskih zidova na staroj kamenoj kući (drenaža, popravak i poravnavanje te vertikalno hidroizoliranje temeljnog dijela zidova). Popunjavanje rupa/većih fuga i poravnavanje zida sam počeo raditi mortom za zidanje M5 opće namjene. Sad vidim da postoji mort za zidanje fasadne opeke namjenjen za kamen/opeka tip zidova. Koja je razlika između ta dva morta i koji su eventualni negativni efekti korištenja morta opće namjene u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovoru, Davor

ODGOVOR

Ispunu sljubnica u dijelu kamenog zida ispod razine tla na kojem će se izvoditi vertikalna HI možete izvesti MORTOM ZA ZIDANJE M5. Za ispunu sljubnica dijelova kamenog ziđa izloženog utjecaju atmosferilija preporučamo izvesti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE. Navedeni proizvodi imaju veće čvrstoće od Morta za zidanje M5 I veće otpornost na atmosferske utjecaje. Naveden proizvode moguće je na zahtijev tonirati. Standardni proizvodi su bijele bojem(MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA ili MORTOM ZA ZIDANEJ FASADNE OPEKE).

A O / 20.7.2020. 9:09:37

Pozdrav, Na terasi je na vanjskom zidu kuće urađena fasada kompletno do poda terase i prekrivena je završnom žbukom (edelputz). Htio bih donjih 20cm zida duž cijele terase prekriti mozaicnim kulirom. Da li je uopšte moguće i na koji način je najbolje da izravnam površinu fasade i da nanesem kulir na tih 20cm od poda? Koje materijale da koristim za ovaj proces?

ODGOVOR

Za završnu brada “sokla” terasa, balkona I dr. istaka preporuka je koristiti visokovodoodbojene završne žbuka kao što je TERAPLAST. Obzirom na sadašnje izvedeno stanje preporuka bi bila ukloniti postojeću mineralnu završnu žbuku te nakon temeljitog otprašivanja podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi TERAPLASTOM. Zaglađivanje postojeće završne žbuke I nanošenje sloja TERAPLASTA rezultirati će površinom “starijom” od ostataka pročelja gdje može doći do zadržavanja oborinske vode I oštećenja slojeva.