Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 12.2.2023. 22:47:19

Poštovani majstor mi radi fasadu 10 cm stiropor te hoce samo jednu ruku ljepila staviti na to naravno na mrezicu malo sam skeptičan oko toga jer znam da se nanosi u dva sloja on kaze da ce jednu ruku ljepila nna deblje staviti neznam koliko je to dobro hvala

ODGOVOR

Toplinsko izolacijske ploče obrađuju se armaturnim slojem koji se izvodi nanošenjem dva nanosa polimer-cementnog morta (ljepila) i gdje se u prvi sloj utiskuje fasadna mrežica.

Z / 2.2.2023. 9:07:07

Poštovani interesuje me pre izvijesnog vremena tacnije zadnjih par mjeseci na silikonskoj fasadi počele su se pojavljivati crne točkice kao budj promjera 2 cm,pa me interesuje posto mi susijed drži pekaru pored a pusta navece paru iz pekare dali bi to mogao biti uzrok tih točkica i crnenja fasade,hvala vam unapred na odgovoru

ODGOVOR

Opisane crne točkice su uobičajena pojava kod zaraze mikroorganizmima koja se javlja na vlažnim podlogama. U pravilu zaraza je češća i jače se manifestira na površinama izloženijima površinskom orošavanju kao i na površinama manje izloženim direktnom suncu.

M P / 26.1.2023. 15:50:11

Poštovani, na kući imamo stiropornu fasadu koju su prethodni vlasnici stavili medutim i staru drvenu stolariju s žaluzinama koje kad se otvaraju se pričvrste za fasadu. Mi bi mijenjali žaluzine u PVC stolariju s roletnama no zanima me kako riješiti problem rupa koje će se vidjeti na mjestu gdje je bila zakačena žaluzine a da ne radim novu fasadu. Postojeću bi samo obojali u drugu boju. Isto tako u slučaju proširivanja prozora kako vizualno riješiti navedeni problem?

ODGOVOR

Nakon uklanjanja žaluzina, prodore u sustavu zapunite slabo ekspandirajućom pur pjenom. Kako će zbog promjene stolarije biti potrebno obraditi špalete novim sustavom, a zbog samog načina obrade zbog kutnih profila preporučamo da se cijela površina nanovo obradi armirajućim slojem i završno-dekorativnom žbukom. Eventualno, možete izvesti profilacije okvira kako bi se izbjeglo obrađivanje cijele površine.

J K / 10.1.2023. 13:59:35

Poštovani. Radio bi fasadu od stiropora 5 cm debljine na postoječu fasadu od žbuke koja je farbana bojojom za fasadu. Prije samoga nanošenja stiropora dali je potrebna impregnacija zidova zbog boljeg hvatanje ljepila, i koju preporučujete. Na kraju kada se postavi stiropor , mrežica i završni sloj ljepila nebi stavljao završnu dekorativnu žbuku nego bi izdleto poravno da budu glatki zidovi pa onda preko toga fasadnu boju. Šta preporučujete za ravnanje gletanje take površine i dali je to dobro.

ODGOVOR

Priprema podloge ovisi o tipu boje i o strukturi. U pravilu, postojeću fasadu je potrebno temeljito oprati i osušiti. Boju, ukoliko je moguće barem prestrugati i na tako pripremljenu površinu nanijeti PREMIUM GRUND. Nakon lijepljenja EPS-a nekim od polimer-cementnih mortova za lijepljenje toplinskih sustava, npr. LJEPILO ZA EPS ili UNITERM ili SAMOTEM F, preporučamo obaveznu primjenu navojnih pričvrsnica i to 6 kom/m2. Toplinsko izolacijski sustavi (ETICS) zahtijevaju završno-dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5mm i ne preporučamo skroz glatku obradu sustava.

T D / 9.1.2023. 19:37:35

Molim pomoć, digli smo kat, fasada je napravljena plus kamen još zaljepljen, imam dvoja balkonska vrata 2sobe i dole u kutevima u sobi kod vrata lijevo i desno mi kada pada kiša vlaži mokro je, balkoni su stavljene pločice sve fugirano

ODGOVOR

Teško je bez uvida u situaciju otkriti što je uzrok prodora vode. Mogućnosti je dosta i potreban je temeljit pregled detalja izvedbe oko vrata kao npr. da li je dobro izvedena hidroizolacija kod vrata, detalj izvedbe praga, ako imate vanjske rolete, provjerite vodilice za rolete, da li su dobro zabrtvljeni svi spojevi… Preporučamo da se za pomoć obratite izvođačima radova.

T A / 1.12.2022. 12:01:30

Poštovani, vidjela sam da na vašoj stranici postoje pitanja i odgovoru vezani uz hidorizolaciju zgrada i kuća, te imam jedno pitanje vezano uz hidroizolaciju. Naime, radili smo novu fasadu (hidroizolaciju) prije 5 godina, te bi sada trebali probušiti zid (rupu za kabel za internet) a čula sam od ljudi da ukoliko se ide bušiti izolirana fasada će vlaga ući u zid? Ono što me zanima dal postoji mogućnost nekog oštećenja nove fasade, zidova i slično tome u slučaju da se probuši rupa za kabel od interneta? [16.11.]

ODGOVOR

Naravno da ukoliko imate za tim potrebu da je moguće da napravite prodor kroz fasadu, ali je bitno da taj prodor dobro zabrtvite. To možete učiniti odgovarajućim elementom ili trajnoelastičnim brtvilom.

D M / 13.11.2022. 9:52:16

Vječito pitanje...dali je boja fasada u boji ili navuc u bijeloj boji pa farbat u boju?

ODGOVOR

Preporučamo nanošenje obojene završno dekorativne žbuke. Kod primjene mineralnih završno dekorativnih žbuka svako preporučamo dodatno ujednačavanje I hidrofobiranje egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Kod odabira tamnijih tonova završne žbuke (faktora refleksije ispod 25)potrebna je primjena bijela završno dekorativne žbuke (kod izvođenja toplinskih sustava I bijelog morta I bojanje specijalnom bojom COOLKOLOROM u željenom tonu.

A P / 9.11.2022. 11:50:06

Pozdrav Imam vanjske betonske zidove na terasi na kojima su do betona skinute stare glet mase i boje. Zidove sam premazao MINERALKVARC GRUNDOM i pogletao u dva sloja TERANILOM EKSTRA. Pitanje je što dalje preporučujete nanijeti kao impregnaciju, ako je potrebna, prije bojanja zidova i koju liniju boje preporučujete? Završna boja bila bi bijela, volio bi da ne bude sjajna, već običnog izgleda kao da je unutarnja boja.

ODGOVOR

Vanjske površine koje ste obradili Teranilom ekstra preporučamo obojiti fasadnom bojom TERATON V uz predhodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Napominjem da je TERATON V fasadna mat boja.

T M / 23.10.2022. 21:10:17

Poštovani, uradio sam toplinsku izolaciju (fasadu) kuće sa stirporom. Međutim, nakon nanošenja završne boje, boja je neujednačena, odnosno vidljivi su prelazi između ploča stirpora - svijetlije linije u odnosu na ostatak fasade. Nisam siguran koji je razlog, ali očigledno je nepažnja izvođača radova. Zanima me da li postoji način da ujednačim boju, nanošenjem još jednog sloja boje ili na drugi način? Hvala.

ODGOVOR

U Vašem upitu niste dali dovoljno informacija kako bi mogli dati prijedlog mogućeg rješenja. Nije jasno da li su fasadne plohe obrađene završno dekorativnom žbukom, da li se prijelazi vide stalno ili samo određeni period u danu? Ukoliko imate fotografije stanja molim da ih proslijedite mailom na samoborka@samoborka.hr i da nam se obratite telefonski na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808. Naknadna poruka korisnika: Nanesena je i završna dekorativna žbuka, i nakon dan-dva počela se primjećivati ova svjetlija nijansa. Manje ili više je vidljivo tokom cijelog dana, ali je posebno vidljivo po izraženom osvjetljenju, odnosno po jakom suncu. Po suncu se mogu primijetiti i neke neravnine na fasadi, odnosno zidu kuće. Moja pretpostavka je da izvođači radova nisu dobro poravnali stirpopor i/li ujednačeno nanijeli ljepilo.

Z P / 17.10.2022. 13:14:49

Poštovani, Možete li mi molim vas objasniti sljedeća svojstva materijala: • Koeficijent paropropusnosti µ - npr. ≤ 20, da li to malo ili puno propušta vlagu? • Toplinska provodljivost λ - npr. 0,45 W/mK, da li to malo ili puno propušta toplinu? • Kapilarna vodoupojnost c - npr. W 0, da li to malo ili puno upija vodu?

ODGOVOR

S obzirom na Samoborkinu širinu asortimana, nisam sigurna na što se odnosi Vaše pitanje. Ako se Vaše pitanje odnosi na klasične žbuke, onda je odgovor malo, a ako se odnosi na toplinsko-izolacijske ploče onda je puno. Za građevinske materijale dopuštene vrijednosti određenih parametara su definirane normom. µ je koeficijent paropropusnosti, odnosno otpor difuziji vodene pare i što je niža vrijednost to je paroprosunost veća. Za sanacijske materijale koeficijent paropropusnosti mora biti manji od 12. Λ je koeficijent toplinske provodljivosti i što je vrijednost koeficijenta niža to je materijal toplinski učinkovitiji, tj.manje propušta toplinu. c je koeficijent kapilarne vodoupojnosti koji nam pokazuje koliko vode neki materijal upije u određenom vremenu i što je vrijednost veća to je materijal više vodoupojan. W je oznaka razreda u koji pripada građevinski materijal određene vodoupojnsti.