Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

f j / 3.3.2014. 14:39:44

postovanje
interesuje me razlika zbuka(zaribane fasade ) pravljen sa kamenom od dolomita i kalcita , koja je razlika i koji je kvaliteni
pozdrav

ODGOVOR

Minerali kalcit i dolomit, iako različiti po kemijskom sastavu, sličnih su fizikalnih svojstava.
Svojstva završnih žbuka (pokrivnost, obradivost, tekstura) ovise, kada je agregat u pitanju, uglavnom o boji i obliku zrna, te su kalciti zbog svoje bijele boje pogodniji za pripravu završno-dekorativnih pastoznih žbuka.
Dolomit se više koristi u proizvodnji mineralnih praškastih završnih žbuka.

K / 28.2.2014. 18:22:52

Uradili smo termo fasadu ;
stropor 5cm.mrežicu i ljepilo.Što nam preporučujete za završno.Nalazimo se u Istri
priobalni pojas.
Pozdrav

ODGOVOR

Za završno dekorativnu obradu dobro pripremljene površine preporučamo vam ugradnju akrilatne ili silikonske žbuke teksture, granulaciju i boje prema izboru iz naše ton karte.

I B / 28.2.2014. 13:43:36

Na kuci je bivši vlasnik stavio stiropor fasadu sa selom. Sada se pojavljuju pukotine u kutovima prozora i balkonskih vrata i nastavljaju duž fasade i također uzduž stolarije. Da li je to moguće sanirati i kako

ODGOVOR

Pukotine koje vam se pojavljuju oko otvora mogu biti posljedica toga da prilikom izvedbe armaturnog sloja oko otvora nije izvedeno dijagonalno rabiciranje.
Potrebno je znati kako je i s kojim materijalom sustav izveden, kada su se pojavile pukotine, koliko se prostiru i da li su lasaste ili su većih dimenzija.
Najbolje bi bilo da nam proslijedite nekoliko slika detalja pukotina da bi vam mogli konkretnije odgovoriti na vaš upit.

L V / 27.2.2014. 9:16:24

Planiram postaviti toplinsku fasadu, kuća se nalazi na otoku Lošinju (cca 300 m2 fasade) pošaljite mi okvirnu ponudu za izvođenje istih radova ukupnu cijenu, hvala

ODGOVOR

Mi smo proizvođači građevinskog materijala, a ne izvođači.

Ako vas zanima kalkulacija cijena materijala za vašu fasadu, za različite kombinacije po želji, možete to jednostavno dobiti preko naše web stranice:
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene

P / 23.2.2014. 11:49:11

U donjem unutrašnjem dijelu (kutu) prozora probija vlaga.(ne jako)Vanjski dio spoja žbuke i prozora sam silikonirao ali se i dalje pojavljuje vlaga, pa predpostavljam da je negdje napukla žbuka. Žbuka mi izgleda kao da je plastična i u boji je. Kuća se nalazi u naselju Hoto ville u Strmecu Samoborskom.Dali postoji neki vaš premaz kojim bi premazao žbuku oko prozora da bi time zatvorio eventualnu rupu ili pukotinu.Pregledom okom nisam ustanovio da ima neka pukotina ili rupa na žbuki. Hvala

ODGOVOR

Napuknuće završno dekorativne žbuke ne bi smjelo biti uzrok pojavljivanja vlaga u unutrašnjosti zida.
U navedenom naselju izveden je povezani sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama stiropora, te ako je sustav izveden pravilno armirajući sloj ne smije propuštati vodu ni vlagu.
Prepotstavka je da spoj prozora i klupčice nije adekvatno izveden te vam na tom dijelu zacurijeva.
Ovisno kako je završna žbuka pukla i kolika je postojeća pukotina, ako je lasasta pukotina može se prekriti fasadnom bojom u tonu završne žbuke, ako je pukotina šira od max 0,3 mm može se prebojati armirajućom fasadnom bojom u tonu žbuke.

A Č / 18.2.2014. 15:36:56

Ovim putem Vas molim za savjet s obzirom da na Vašoj stranici nisam naišao na slični slučaj...
2008.g. sam na kuću stavio stiropor fasadu i Samoborkinu boju-s obzirom da se ne razumijem u građevinu imao sam firmu koja je sve odradila pa se ne sječam detalja ali mislim da se radilo o akrilnoj boji.
Nakon cca 4 godine počela su se javljat napuhana mijesta na fasadi tj napuhivala se samo boja na pojedinim mjestima koja nisu ni po udarima bure,kiše ili nečeg sličnog ništa više ugrožena nego ostala čak bi se moglo reči da su zaštičena od bure.Ne vjerujem niti da je došlo do prodora vode jer je sve uvijek suho.
I zato Vas molim ukoliko mi možete pomoći sa stručnim savjetom kako sanirati oštečenja.

ODGOVOR

Prema poslanim slikama najvjerojatnije se radi o lošoj prionjivosti završne žbuka za podlogu. Naime moglo se desiti da izvođač prije ugradnje završno dekorativne žbuke podlogu nije uoće ili nije pravilno grundirao podlogu, ili je prilikom izvođenja završne žbuke podloga bila prevlažna te žbuka nije mogla vezala s podlogom, te zbog visoke vlage nema dovoljnu prionjivost.
Po slikama, za vrijeme hladnog i vlažnog vremena završna žbuka se odvaja u tzv. mjehurima od podloge, te je na mjestima vidljivo ljuštenje.
Pretpostavka da se ispod žbuke može zadržavati i nakupljena vlaga tj. voda.
Žbuku koja nema prionjivost bez problema se može skinuti.
Potrebno je žbuku skinuti podlogu do podloge, površinu prebrusiti i isprati vodom pod pritiskom. Ako će prilikom brušenja doći do oštećenja podloge po potrebi pregletati samoterm gletom u sloju 1-2mm. Nakon sušenja podlogu impregnirati dan ranije i ugraditi akrilatnu žbuku TERAKRIL Z, u boji prema izboru iz naše ton karte.

Z N / 18.2.2014. 11:29:58

Poštovani,planiramo obnoviti fasadu jer je mjestimice ispucala na balkonima,a na ostatku kuće samo obojati ponovo u bijelu boju.
Naime,balkoni su sazidani ciglom-blokovi,ožbukani,a po tome je navučen sep jedinica kako to majstori nazivaju, ne znam kako se već to pravilno zove. Nakon par godina pojavile su se pukotine debljine 1 cm uzduž balkona koji su vezani samo jednom stranom za vertikalu kuće-konzolni,kod ostalih balkona-lođa to se nije pojavilo.Htjeli bismo to sanirati i obojiti u drugu boju.Što nam predlažete? Što upotrijebiti na zidovima ostalim zidovima kuće koji su samo obrađeni sepom ako ih želimo u bijelo obojiti,a što ako mijenjamo boju. Osim toga,podgledi balkona(odozdo) su nakon izgradnje deke(betonskog sloja)samo obojeni bijelim fasadexom.To bismo htjeli obraditi ali uz postavljanje okapnika. Što preporučujete za taj dio? Možemo li vaše proizvode nabaviti u prodajnim centrima Solingrađe? Zahvaljujem!

ODGOVOR

Molimo vas da nam proslijedite nekoliko slika detalja fasadne površine, balkona i pukotina kako bismo vam mogli konkretno odgovoriti na vaš upit.

S S / 6.2.2014. 19:06:48

Poštovani,
planiramo obnoviti fasadu s time da ugrađeni materijal mora zadovoljiti koeficijent prolaza topline vanjskog zida (mora biti manji od 0.25 W/m2K). Da li će EPS debljine 10 cm udovoljiti tom uvjetu? Sadašnji uvjeti: debljina vanjskog zida je 37 cm i zid je od pune opeke.
Hvala

ODGOVOR

U svom upiti niste naveli sve potrebne podatke za točni izračun koeficijenta prolaza topline-lokacija objekta, opis slojeva postojeće obrade vanjskih zidova.
Prema okvirnom proračunu na konstrukcijiu vanjskog zida od pune opeke debljine 37 cm potrebna je minimalno debljina 12 cm toplinsko-izolacijskog materijala deklarirane toplinske provodljivosti 0,036 W/mK, kako bi se postiogao traženi koeficijent prolaza 0,25 W/m2K. Obzirom na razlike u deklariranim toplinskim provodljivostima pojedinih tipova ploča ekspandiranog polistirena dostupnih na hr. tržištu, preporučamo debljinu od 14 cm.

d i / 5.2.2014. 10:17:57

NA FASADU MI JE NAVUČENA MREŽICA I LJEPILO PRIJE DVIJE GODINE,SADA BI STAVIO ZAVRŠNI SLOJ ALI JE LJEPILO POPUCALO NA PAR MJESTA.DALI TO SMETA ZA ZAVRŠNI SLOJ,TREBA LI PONOVNO MREŽICA.SAVJET

ODGOVOR

Potrebno je provjeriti prionjivost armirajućeg sloja za izolacijske ploče.
Ukoliko je prionjivost zadovoljavajuća, potrebno je prebrusiti površinu armirajućeg sloja, te ga dobro odprašiti i nanijeti novi armirajući sloj na koji se impregnira prije nanošenja završnog sloja.

d d / 29.1.2014. 22:47:27

Poštovani,
zanima me izolacija vanjskog zida s unutrašnje strane. Zid je od kamena s vanjske strane te betonom iznutra,debljina iznosi 30 cm. Lokacija Istra.
Hvala.

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava treba napraviti proračun građevne fizike i vidjeti da li vam je potrebna toplinska izolacija na vašu debljinu zida.
Ukoliko se pokaže potreba za toplinskom izolacijom ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u minimalnoj debljini 6 cm.