Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K Š / 4.12.2013. 8:26:41

Poštovani,
kako sam u fazi izrade glavnog projekta za izgradnju niskoenergetske kuće došao sam do dijela gdje treba odabrati fasadu pa sam se odlučio obratiti istinskim profesionalcima. Kuća će biti zidana Porothermom 25 te je moja želja bila toplinska izolacija pročelja i zidova pomoću kamene vune 16cm, ali sam tu naišao naveliki broj onih koji to smatraju nepotrebnim i nefunkcionalnim dok mi arhitekt savjetuje tu varijantu izolacije. Za oko mi je zapeo Vaš fasadni sustav TERMOLAM pa me zanima mogu li dobiti koju informaciju više o tom proizvodu kao i Vaše cijenjeno mišljenje o ovoj temi. Kako sam ja iz Vinkovaca dali na našem području ima neka certificirana tvrtka koja radi sa Vašim proizvodima tako da se i kod njih malo raspitam? Nadam se Vašem odgovoru!

S poštovanjem!
Krešo

ODGOVOR

Pošto planirate graditi niskoenergetski objekt odabir kvalitetne i dobre toplinske izolacije je vrlo važan, zato slušajte arhitekta jer je izračunom građevne fizike predložena toplinska izolacija u debljini od 16 cm da bi zadovoljili uvjete niskoenergetske kuće.
Odabirom predložene toplinske izolacije vaša ulaganja u kvalitetnu toplinsku zaštitu rezultirati će uštedom energije već u prvoj godini, a da ne spominjemo uštedu na energentima kroz svaku slijedeću godinu.
Odabrani sustav je kvalitetan, te nam je drago da ste odabrali naš sustav, jer mi za svaki sustav toplinske zaštite imamo potvrdu sukladnosti tj. certificirani sustav.
Tehničke upute sustava TERMOLAM možete vidjeti na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/termolam .
Za izvođača radova preporučamo vam firmu EKOGRADNJA NOVA GRADIŠKA (vl.Emil Kovačević) koja dugo godina radi s našim proizvodima.
Nadamo se da ćete prilikom izgradnje svog objekta koristit proizvode hrvatskih proizvođača.

Ž K / 1.12.2013. 15:03:48

Živimo na Krku i u tijeku je postavljanje fasade, stavljen je stiropor i mrežica i sve je po 2-3 puta pregletano. Sad treba ići fasada. Da je je vrijeme sad prehladno za to i da li je pametnije pričekati proljeće.

ODGOVOR

Temperature prikladne za izvođenje fasaderskih radova su do minimum + 5 C.
Ukoliko dnevne i noćne temperature ne padaju ispod navedene temperature možete izvesti završni sloj, ali morate računati da ne bude visoka vlažnost zraka, ili da slučajno ne kiši unutar 48 h, s obzirom da žbuka zbog niskih temperatura može usporeno vezati.

M G / 27.11.2013. 9:12:18

Poštovani,

obiteljska kuća mi se nalazi u Velebitskom kanalu što stvara problem kad su jake bure zbog posolice.
Moje pitanje je da li se fasada koja je impregnirana,a koja se nakon posloice opere od soli,treba opet impregnirati?

Pozdrav,
Marko

ODGOVOR

Potrebno je znati s kojom vrstom proizvoda ste impregnirali i kakvu vrstu fasadne podloge imate.
Impregnacija je sredstvo za bolju prionjivost i vezivni sloj koji se koristi prilikom ugradnje dekorativne žbuke na fasadnu podlogu, a ne sredstvo kojim se fasadna površina premazuje, jer nema nikakvu funkciju (ni zaštitu) na fasadi.
Impregnacija se premazuje samo jednom tj. ne premazuje se dva puta.

G R / 25.11.2013. 12:47:24

Štovani!
Imam fasadu od termo žbuke debljine 5cm završno bojanu silikatnom bojom (Samoborka silikatna boja).Fasada se dobro drži ali boja se zaprljala i izbljedila a na balkonima (koji su bez termo žbuke i popucala i otpada.Dali da idem na farbanje prekrivanjem postojeće boje silikatnom bojom ili mi savjetujete nešto drugo.
Kako sanirati otpadanje farbe na balkonima .Unaprijed hvala

ODGOVOR

Površine koje su zaprljane potrebno je dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM dan ranije, fasadu obojati SILIKATKOLOROM. Ukoliko je površina samo zaprljana, odnosno nije zaražena mikroorganizmima, dovoljno je samo pranje, a u protivnom potrebno je površinu tretirati TERACIDOM.

Dijelove na kojima žbuka otpada potrebno je očistiti do čvrste podloge, pregletati REPARATURN-im MORTOM G ukoliko su oštećenja na fasadi do 20 mm.
Ukoliko su oštećenja do 2 mm možete pregletati i REPARATURN-im MORTOM F.
Saniranu površinu impregnirati SILIKATGRUNDOM te obojati SILIKATKOLOROM.

M / 20.11.2013. 12:31:45

Poštovani!
U vrlo skoroj budućnosti,treba da uradim fasadu.Tj.sve je uradjeno osim završnog sloja,boje.Budući da nisam nikad takvo nešto radio,zamolio bih vas da mi date poneki savjet.Prije svega koju vrstu boje odabrati.Slušam stalno o silikatnim bojama,akrilnim itd,pa čovjek na kraju više ništa ne zna.Ni koju vrstu boje niit nijansu.Inače kuća se nalazi u toplom predjelu,sa puno sunca(ljeti),te jakim sjeverom i puno kiše(zimi)Mostar!Radi se o 300 kvadrata fasade.Bit ću vam jako zahvalan za bilo kakav savjet,kako bih mogao uopće početi da organiziram sve ovo.Pozdrav!

ODGOVOR

Ukoliko se odlučite da završni sloj bude obojena površina, preporuka je da boja bude svjetlijih tonova. Akrilatne boje odlikuju se nešto višom vodoodbojnošću ali nešto manjom paropropusnošću.
Kao završno dekorativnu boju možemo preporučiti našu akrilatnu boju TERATON V. Kanta TERATONA V od 15 L dovoljna je za cca 60 m2, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.

D I / 14.11.2013. 15:03:06

Postovani da li mi mozete dati savijet kako je najbolje izolirati cca 25m2 vanjskg zida stana ali sa unutarnje strane, samo ne stiroporom , na koji nacin i uz koje jos komponente? Hvala,pozdrav
Hvala, pozdrav.

ODGOVOR

Najbolje rješenje je zidove izolirati s vanjske strane, jer ukoliko toplinsku izolaciju postavite sa unutarnje strane vrlo vjerojatno će vam se nakon određenog vremena pojaviti kondenzacija u zidovima.
Postavljanjem toplinske izolacije s unutarnje strane grijete samo zrak u prostoriji, a ne i zidove, pa je neizbježna pojava kondenzata. Ako se već odlučite na stavljanje toplinske izolacije s unutarnje strane, onda možete koristiti mineralnu vunu za izolaciju.

V C / 13.11.2013. 13:42:42

Napravljena mi je stiropor fasada sa akrilnim završnim akrilatnim slojem - zrnca 1,5. Nakon navučenog završnog sloja nakon otprilike 5 sati pala je jaka kiša i na sjevernoj strani u unutrašnjim uglovima i na pojedinim mjestima veličine teniske loptice isprala granulaciju. Dali se mogu sanirati samo oštečenja bez vidljivog prelaza?

ODGOVOR

Oštećenja možete sanirati nanošenjem novog sloja na mjestima gdje je kiša isprala žbuku, ali vidljive prijelaze između novonanesenog sloja i postojećeg nemoguće je izbjeći.

B U / 12.11.2013. 9:29:14

Poštovani!
Molim vaše mišljenje i savjet.
U Kolovozu ove godine sam na postojeću fasadu (sep) stavljao stiropor fasadu koja je isto tako bila sep, Debljina stiropora 5cm, mislim da je bilo dvoje ruke gletanja (klebesparhlt) i stavljena je mrežica. Izvođač radova uzeo je fasadu Samoborke sep (šifra fasade: 3072 y76 i 3070 y28). Nakon svake kiše fasada je sa sjeverne strane jako mokra i treba čak do tri dana bez kiše da se posuši što jako narušava izgled kuće.

Zanimaju me neke stvari:
1. Koja je vrsta fasade bolja: čisti sep ili silikatna fasada i zašto?
2. Bojim se zime da se ne bi desilo da bude fasada mokra i da dođe neki jači minus da se ne bi fasada ljuštila ili nešto drugo.
3. Postoji li mogućnost da izbiju kakve gljivice ako bude fasada često mokra ili da ne postane šarena i može li od toga izbiti vlaga u kući?
Šaljem vam u prilogu nekoliko slika fasade slikano 2 dana nakon kiše i molim vas za savjet.

Hvala!

ODGOVOR

Obje završne žbuke SEP i SILIKAT su kvalitetne i odabir nije upitan. Razlika između žbuka je u sastavu sirovina iz koje se proizvode.
SEP je prirodna mineralna žbuka visoko parapropusna, ali manje vodoodbojna tj. nakon svake kiše fasadna površina je vlažna te joj je potrebno nekoliko dana da se osuši, a razlog tome je što u prirodnoj žbuci manji udio hidrofobnih dodataka u odnosu na silikatnu ili akrilatnu žbuku.
Da se ne dešava neujednačenost izgleda fasadne površine nakon svake kiše, u našim tehničkim uputama a i na svakom našem pakiranju SEP-a preporuča se dodatno hidrofobiranje mineralne žbuke fasadnom bojom MINERALKOLOR.
Izvođač radova trebao vas je upozoriti na tu pojavu te je fasadnu žbuku nakon izvedbe mogao prebojati MINERALKOLOR-om.
Ako je fasadna žbuka dobro vezala s podlogom zima i hladnoća joj neće ništa učiniti, samo će nakon svake oborine fasadna žbuka izgledati vlažna.
Na fasadnoj površini koja je stalno izložena vlazi nakon nekog vremena mogu se na površini pojaviti mikrorganizmi koji umanjuju estetsku vrijednost površine ali ne umanjuju kvalitetu.
Naime prirodni materijali u svom sastavu imaju hranjivu podlogu za razvoj mikroorganizama, ali ista pojava može desiti i na silikatnim i akrilatnim žbukama.
Dakle, preporučamo vam da kada vremenske prilike dozvoljavaju fasadnu površinu hidrofobirate tj.prebojajte MINERALKOLOR-om i sve će biti u redu, površina će biti zaštićena, ujednačena te se više neće pojavljivati flekavost.

v k / 3.11.2013. 20:55:53

Poštovani radim stiropor fasadu sa vašim matrijalima ,sad me zanima majstori mi za prvi sloj stavljajuvSAMOTERM GLET pamrežicu i opet gletuju sa SAMOTERM GLETOM ,Zanima me je li to uredu jer čitam po vašim prospektima da je to samo za drugi sloj.Unaprijed Vam zahvaljivam.

ODGOVOR

Toplinski sustav može se gletati u dva sloja SAMOTERM GLET-om samo se ne preporuča zbog prevelike potrošnje.
Naime bolje je prvi sloj izvesti sa SAMOTERM-om ili SAMOTERM F , a drugi sloj SAMOTERM GLET-om.
Prema našoj tehničkoj uputi i važećoj izjavi o sukladnosti na povezanom toplinskom sustavu temeljni sloj izvodi sa SAMOTERM + SAMOTERM GLET ili dva sloja SAMOTERM F.
SAMOTERM GLET je fine granulacije te će za dva sloja gletanja biti dvostruko veća potrošnja od predviđene da bi se mogla ugraditi staklena mrežica u sloj gleta.

n m / 31.10.2013. 20:05:10

Postovani.
Potreban mi je savjet vezan za termo zbuku.Dakle na staru kamenu kucu stavljena je teratermo standard u debljini prosjecno 6 cm, zatim je rabicirano i odradjen zavrsni glet.
Sve je spremno za zavrsni sloj najvjerojatnije silikatni sep.
Sada je problem niskih temperatura i ne usudim se staviti zavrsni sloj.
Znaci fasada stoji do proljeca.
Da li je potrebno necime premazati nekom ipregnacijom ili necim drugim zbog vremenskih uvijeta da ne pije vlagu jer se kuca nalazi u lici gdje su zimi ekstremni uvijeti.
Ps;Sve pohvale za podrsku puno toga se moze nauciti.pozdrav iz hladne like.

ODGOVOR

Objekat je pregletan, pretpostavka TERATERMO GLET-om te je dovoljno hidrofobiran i nije potrebno ništa stavljati pa tako ni impregnaciju.
Kada se odlučite za polaganje završno dekorativne žbuke, podlogu ćete dan ranije impregnirati odgovarajućom impregnacijom.