Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A K / 5.5.2013. 9:37:52

Poštovani,

Imam novu fasadu (stara oko 2 tjedna), boja nešto kao bež, nažalost zbog jakog vjetra prevrnula se plastična čaša u kojem je bio JABUKOV OCAT, ostale su mrlje koje se vide iz jednog kuta odnosno vidi se ali ne previše.

Zanima me da li pomoglo ispiranje vodom ili jača kiša.

Unaprijed hvala na odgovoru,
Anita

ODGOVOR

Ako zZaprljanje na fasadnoj površini nije od fasadnih ili drugih boja tada se može oprati vodom pod pritiskom i blagim deterđentom koji nije na bazi otapala ili klora.
Ukoliko se mrlje ni pranjem vodom i blagim deterđentima ne mogu eliminirati, potrebno je cijelu površinu prebojati fasadnom bojom u tonu fasade.

V L / 4.5.2013. 19:16:07

Imam kuću sa još uvijek dobrom šeranom fasadaom starom 40-tak godina. Jedino je dosta je prljava i prašnata.
Pitanje: molim preporuku kako je osvježiti. Da li je oprati mini washom? Koje premaze preporučate (impregnacija i boja) i u koliko slojeva?
Hvala i pozdrav,
Vilim

ODGOVOR

Svakako površinu dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i očetkati mekim četkama da se skine prljavština.
Ako je podloga zaražena mikroorganizmima površinu prije bojanja premazati fungicidnim sredstvom TERACID.
Nakon tretiranja TERACID-om , fasadnu površinu treba prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u tonu prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja MINERALKOLOR-om nije potrebna. Boju premazati u dva sloja.

M P / 20.4.2013. 18:21:51

Poštovani,
imamo problem sa flekama od vode po fasadi(kada se cvijeće zalijeva)
ispod posude za cvijeće curi voda boje hrđe.A fasada(silikatna)je plavkasto-sive boje.
Dali postoji nešto za čišćenje(miniwash-om sam već probala i neide)
Hvala.

ODGOVOR

Pokušajte zaprljane površine očistiti četkom i nakon toga ostaviti fasadu da se prosuši par dana, te fasadnu površinu obojiti mineralnom silikatnom paropropusnom bojom SILIKATKOLOR.

d š / 7.4.2013. 13:08:08

kakvim materijalom obnoviti fasadu na montažnoj kući hvala

ODGOVOR

Sve ovisi o tome što se sada nalazi na fasadnoj površini montažne kuće i želite li ugraditi toplinski sustav ili samo završnu žbuku.
Molimo da nam napišete što se sada nalazi na objektu i što želite ugraditi da vam možemo predložiti sanaciju.

t b / 5.4.2013. 7:51:24

Dali je preporucljivo staviti stiropol na unutarnje zidovei sa cime ih premazat iz vase ponude

ODGOVOR

ukoliko postavljate stiropor s unutarnje strane zida, prostor će se prije zagrijati jer ne grijete vanjske zidove, no isto tako ne akumulirate toplinu u zidovima i kada prekinete s grijanjem vrlo brzo dolazi do hlađenja prostora. Kod izolacije zidova s unutarnje strane granica kondenzacije pomiče se prema unutrašnjosti zida, te ga je na taj način teže isušiti, nego u slučaju kada je granica kondenzacije pomaknuta više prema vanjskom dijelu zida (stiropor postavljen s vanjske strane zida).

Sve informacije za postavljanje sustava možete pogledati na našoj stranici www.samoborka.hr/fasadni-toplinski-sustavi , pa Termozol , a podjednako vrijedi i za postavljanje sustava s unutarnje strane.
Kao završni sloj možete odabrati SEP ili Silikatnu žbuku. Završna obrada sustava bojanjem unutarnjim bojama nije primjenjiva, nego završni mineralni sloj SEP možete naknadno obojiti MINERALKOLOROM, odnosno Silikatnu žbuku SILIKATKOLOROM.

a s / 1.4.2013. 21:26:13

Postovani,
molim par savjeta.Kuca je u dalmaciji okolica Splita.Gradena betonskim blokom 25cm, na fasadu je stavljen spruc/namaz/spruc.Molim vas savjet dali stiropol fasada ili termo zbuka.Moram napomenuti da je kuca na 2,kata bez krova, ravna ploca.Ujedno vas molim izracun troskova za 300m2 iste.Te ako imate nekog svog kooperanta za izvodenje radova na istoj.
lp
Anton Saric

ODGOVOR

Žbuku na zgradi potrebno je izravnati te bi bilo najbolje da se na to ugradi povezani toplinski sustav s pločama stiropora minimalne debljine 8 cm i završnom obradom silikonskom, silikatnom ili akrilatnom žbukom prema izboru boje teksture i granulacije iz naše ton karte.
Troškove izvođenja ne možemo vam izračunati jer se ne bavimo izvođenjem radova već samo proizvodnjom i prodajom materijal.
Cijena sustava ovisi o debljini toplinske ploče i završne obrade ali za d=8 cm sa završnom obradom akrilatnom žbukom cijena iznosi 121,00 kn s uračunatim PDV-om.
Za izvođače na području Splita možete kontaktirati kolege iz SAMOBORKA SPLIT koji vam mogu dati tražene podatke: Stipe Laštre 091/3322-879; Ivo Vranješ 091/3322-941; Ivan Smolčić 091/3322-919.

H N / 28.3.2013. 16:37:44

Poštovani , imam demit fasadu izvedena prije dvadeset godina , stiropor 5 cm , mrežica i završni sloj bijele boje . U zadnjih par godina fasada izložena sjeveru nakon obilnih kiša postaje tamne boje . Želja nam je da završni sloj fasade zamijenimo drugom bojom . Čime bi bilo dobro prije nanošenja druge boje staru fasadu premazati , a pogotovo sjeverni dio fasade ?
Unaprijed Vam se zahvaljujem , sa štovanjem
Hrvoje !

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom, te nakon sušenja od 3-4 dana površinu je potrebno tretirati fungicidnim sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID, u jednom do dva sloja.
U koliko je zaraza jako prisutna postupak treba ponoviti.
Nakon sušenja TERACIDa od minimalno 2 dana, nanosi se fasadne boja TERATON V, u dva sloja prema izboru iz naše ton karte.
Neposredno prije prije nanošenja fasadne boje izvršite Impregnacije koristeći UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

m m / 16.3.2013. 21:24:10

?majstor mi je navanjske zidove ali iznutra postavio stiropol uredno ga pregletao sa mrezisom a nakon toga finirao rofiksom 510 .kad je doslo do krecenja primjetile su se crta kao da je popucalo .kako to sada sanirati?

ODGOVOR

Najbolje je kontaktirati ROFIX jer je njihov proizvod ugrađen na toplinski sustav, te će vam oni najbolje odgovoriti kako da se saniraju nastale pukotine i da li je pravilno primjenjen proizvod.

m e / 15.3.2013. 15:11:29

Poštovani,imam ugradjen stiropor na kući i u potpunosti završen i spreman za ugradnju žbuke,pitanje je koju žbuku da uzmem akrilatnu ili silikatnu i koje su razlike.hvala

ODGOVOR

Na povezani toplinski sustav možete ugraditi bilo koju od navedenih žbuka.
Razlika između žbuka je u sirovini iz koje je napravljena, tako je akrilatna žbuka na bazi akrilatne disperzije, dok je silikatna žbuka nas bazi vodenog stakla.
Akrilatna žbuka ima visoku vodoodbojnost i smanjenu paropropusnost dok silikat ima visoku paropropusnost i manju vodoodbojnost.

b / 14.3.2013. 20:47:45

koja je razlika između akrila,silikona i silikata ,što je najbolje stavljati na stiropor?

ODGOVOR

Razlika između akrilata, silikona i silikata je u vezivu iz kojeg je žbuka proizvedena.
Akrilat je na bazi akrilatne disperzije, silikon na bazi silikonske disperzije, a silikat na bazi vodenog stakla.
Granulacija, tekstura i odabir tona žbuka u silikatu i silikonu može biti isti, dok u akrilatu osim granulacije i teksture imate veći izbor tonova.
Na toplinski sustav s pločama stiropra mogu se ugraditi sve tri žbuke. Akrilatna žbuka ima visoku vodoodbojnost i smanjenu paropropusnost, silikat ima visoku paropropusnost i manju vodoodbojnost, dok silikon ima visoku vodoodbojnost i visoku paropropusnost.