Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M V / 6.11.2013. 11:57:06

Poštovani,

Imate li u vašoj ponudi cementno epoksidni mort sa sanaciju zidova uljnih jama, ili možda reparaturni mort također spada u grupu epoksidnih mortova.

Lijep pozdrav

Margita Vrtlar

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu nema epoksidne mortove, a REPARATURNI MORTOVI ne spadaju u grupu epoksidnih mortova.

V M / 5.11.2013. 11:11:05

Trebam pripremiti otvor na ulazu u garažu za ugradnju sekcijskih garažnih vrata. Zid unutar kojega je otvor je napravljen od armiranog betona,i mogao bi se samo pregletati, ali oplata nije bila idealno složena pa bi trebalo popraviti grešku u nagibu od 0-20 mm. Širine zida lijevo i desno od otvora vrata su 10, odnosno 20 cm, a iznad otvora 33 cm. Zid treba poravnati samo s unutarnje strane garaže.
Želim izbjeći klasično žbukanje kako ne bih zamazao okolne, već uređene zidove i opločenje izvan garaže pa me interesira mogu li za poravnavanje koristiti Repararturni mort G ili neki slični proizvod koji se nanosi gleterom? Ako može, i ako se nanosi u više slojeva, koliko vremena treba proći prije nanosa slijedećeg sloja? Hvala!

ODGOVOR

Za sanaciju ab zidova možete koristit REPARATURNI MORT G ili BETONFIKS. Oba proizvoda namijenjena su obradi ab površina i mogu se koristiti za izravnavanje od 2 cm. Do potrebne debljine od 2 cm REPARATURNI MORT se nanosi u više slojeva gletanjem na prethodno djelomično osušeni sloj do potrebne debljine. BETONFIKS se može odjednom nanositi u potrebnoj debljini.
Podlogu treba impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije ako se radi o slabo upojnoj podlozi.

S K / 4.11.2013. 23:24:06

Molim odgovor na koji način lijepiti stiropor na staru bojanu fasadu? Fasada je neka vrsta cementnog šprica a boja fasadeks neakrilne osnove.Struganje je teško izvedivo zbog gruboće površine i čvrstoće stare boje. hvala.

ODGOVOR

Prije početka ljepljenja ploča stiropora potrebno je ispitati upojnost podloge i na temelju toga odrediti da li se može koristi impregnacija prije ljepljenja ili ne. Prema dostupnim informacijama FASADEX neakrilne baze ne postoji, već boja koja se proizvodila bila je na bazi otapala, a danas na vodenoj bazi.
Ako je upotrijebljena boja na bazi otapala na tu boju teško je ugraditit bilo kakav proizvod. Potrebno je postojeću boju što više mehanički ostrugati, površinu dobro otprašiti i oprati vodom pod pritiskom. Podlogu, ako će biti neupojna, eventualano treba impregnirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije i ploče lijepiti SAMOTERM-om.

D V / 4.11.2013. 22:21:43

Poštovani,
Vanjske zidove obiteljske jednokatnice obrađujem sa TERANIL EXTRA. Završni premaz mislim napraviti s TERATON V. Da li smije TERANIL EXTRA nanesen na zid čekati do proljeća kada ga mislim prebojiti s TERATONOM. Da li mu mogu atmosferilije naškoditi (radim po fazama pa mi treba vremena do nanošenja boje, a i neću moći raditi ako dođe hladno vrijeme)

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije proizvod kojim se mogu gletati fasadne površine.
Vašu površinu možete pregletati žbukom TOP WHITE ili prefilcati finom žbukom F -900 te nakon sušenja obojati fasadnom bojom.
TOP WHITE i F-900 ne moraju se odmah bojati, to može biti napravljeno i naknadno.
S TERANIL-om EKSTRA mogu se gletati površine koje nisu fasadne površine kao lođe, balkoni, natkrivene terase i sl.

M D / 29.10.2013. 19:57:19

tehničke karakteristike za materijal hirofa 1 i hirofa 2
koje su razlike za ojedinu oznaku materijala

ODGOVOR

Hirofa 1 i 2 ne postoje već postoje samo, ovisno o tonovima boje, cjenovni razred I i II po kojem se HIROFA prodaje.
Većina tonova iz ton karte su u cjenovnom razredu I, a samo je nekoliko tonova u cjenovnom razredu II.
Razlika između cjenovnih razreda je u udjelu i vrsti pigmenata koji se koriste za dobivanje određenog tona boje.

v m / 28.10.2013. 9:48:59

Poštovani,
Zanima me proces nanošenja SEPA u unutarnjim prostorima,naime na zidovima je bilo do pola lamperija a gornja polovica tapete.Skinuo sam isto te poravnao ono što je otpalo sa Vašom gotovom žbukom VC 50.Zanima me koji je daljnji proces prije nanosa Sepa .Koju impregnaciju tj.premaz eventualno staviti.Hvala !

ODGOVOR

Žbuka koju ste nanijeli mora se sušiti minimalno 7-10 dana prije završne obrade.
Na žbuku je potrebno nanijeti impregnacijski premaz MINERALKVARC GRUND dan ranije i drugi dan navući željeni SEP.
Za ugradnju SEP-a preporučamo vam da ga ugradi izvođač fasaderskih radova.

D R / 27.10.2013. 19:44:39

Poštovani strojno su mi požbukali kuću i nisu izvlačili fašne sad je koma , može li se popraviti žbukom ili dali postoji premaz pa da se ponovno ponovo požbuka jer od gletanja ne postižem ništa . lp -

ODGOVOR

Potrebno je znati s kojim tipom žbuke je objekat ožbukan.
Ako su neravnine od cca 10mm i ako je ožbukano gipsanom žbukom popravke možete izvesti gips vapnenom masom BETONFIKS.
Ukoliko je žbukano vapneno cementnom potrebno je postojeću vapneno cementnu žbuku otvoriti tj. malo prestrugati u dubini 3-4 mm, pa ponovno ožbukati do debljine cca 10mm.

V M / 27.10.2013. 13:31:51

Poštovani, na unutarnji zid u kući bih navukao vaš sep,zanima me da li je potrebno prije nanosenja sepa impregnirati i cime zidove,s obzirom da je zbuka izvedena sa tzvpotocnim pijeskom te sam ono sto je palo poravnao sa vasom zbukom,te me zanima s cime to sve impregnirati prije nanosenja sepa.Hvala

ODGOVOR

Prije ugradnje SEP-a potrebno je izvesti impregnacijski premaz s MINERALKVARC GRUND-om koji se nanosi dan ranije.
Podloga prije nanošenja SEP-a tj. impregnacije mora biti fino zaglađena, zaribana.

M / 27.10.2013. 6:29:55

Poštovani, na koji način očistiti cokl od teraplasta ( antracit boje) zaprljan od blata i zemlje prilikom ljetnih jakih kiša, koji je sad na mjestima posmeđio, do sad smo četkali tu prljavštinu i prali mini washom, ali nemamo kvalitetne rezultate?Fasada je
bijela pa to loše izgleda. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERAPLAST možete skinuti laganim zagrijavanjem površine let lampom ili fenom, te tako omekšani TERAPLAST zatim skinuti špahtlom.
Na očišćenu podlogu možete nanijeti novi TERAPLAST.

t k / 25.10.2013. 15:10:29

poštovani
obojili smo sobu sa nekom bojom koja ne diše i sad se vlaga skuplja u sobi,a čuli smo da bi trebali zidove premazati sa grund proizvodom pa nas zanima koji grund nam preporučujete i dali bi to pomoglo?! unaprijed zahvaljujemo na odgovoru.

ODGOVOR

Nanošenje impregnacijskog premaza na postojeću boju neće spriječiti skupljanje vlage te vam to ne preporučamo.
Potrebno je skinuti postojeću boju utvrditi uzrok vlage i eventualno izvesti sanaciju vlage u prostoru.
Unutarnji prostor bojati ili disperzijskim bojama ili visoko paropropusnim bojama kao silikatkolor.