Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 31.10.2023. 14:23:20

Htio bih zalijepiti nove pločice na stare koje su stabilne i čvrste. Može li se izvesti sloj hidroizolacije na starim pločicama prije postave novih? Ako može ide li hidroizolacija direktno na stare pločice ili prvo ide premaz za neupojne podloge? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Za hidroizolaciju prije postave novih pločica preporučamo dvokomponentnu visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT DUOELASTIK u najmanje 2 sloja križno uz predhodnu impregnaciju PREMIUM GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja prvog sloja HIDROPROTEKTA DUOELASTIK. Za lijepljenje novih pločica na hidroizolacijsku masu preporučamo TERATEKT FLEKS.

G M / 20.10.2023. 8:37:57

Poštovani, zanima me koji tip Estriha trebam kupiti kod Vas. Imam prostor od 5 m2 koji je zatvoren sa sendvich panelima ali dio je kuće, Na sendvich panele ide fasada tako da će se uklopiti taj novi dio u samu kuću i biti će dio nje. Na podu je trenutno samo beton i na njega idu cijevi za podno grijanje. Te cijevi bi zalio sa estrihom pa me zanima koji tip estriha uzeti kod Vas. Na estrih će ići poločice standarne debljine podnih pločica. Radi se samo o hodniku. I da li treba ići još kakva izolacija na tu cijelu priču. Između betona i estriha ili estriha i pločca. Hvala!

ODGOVOR

Za izradu cementnog estriha preporučamo proizvod CEMENTNI ESTRIH 20, a za hidroizolaciju između betonske ploče i cementnog estriha visoko fleksibilni hidroizolacijski premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK.

Z M / 5.10.2023. 8:05:02

Postovani, Planiram renoviranje kupaone u stanu. Molim savjet koje proizvode iz Vase palete mogu pritome koristiti. Pod Na podu je polirani kulir u dobrom stanju I ako je moguce hidroizolaciju I nove keramicke plocice bi postavio na njega. Sto predlazete kako I s cime pripremiti pod za postavljanje novih plocica. Zid S donje strane do visine 1.5 m su stare keramicke plocice, iznad toga uljana boja. Zelim postaviti hidroizolaciju I nove plocice u visini cijelog zida. Nakon uklanjanja starih plocica puno je rupa I neravnina u zidu jer su plocice postavljane nanosenjem ljepila na plocicu, a ne na cijeli zid. Sto predlazete, kako I s cime pripremiti cijeli zid za postavljanje novih plocica. Da li treba ljepilo za plocice treba nanositi u dva sloja – prvi sa mrezicom pa kad se osusi onda ljepljenje plocica? Sto napraviti sa uljanom bojom? I na kraju, gdje u Zagrebu je Samoborkin maloprodajni ducan? Hvala I lijep pozdrav

ODGOVOR

Na polirani kulir na podu prethodno dobro opran i osušen, nanesite PREMIUM GRUND koji mora odstajati 4-6h prije nanošenja slojeva dvokomponentnog hidroizolacijskog fleksibilnog premaza HIDROELASTIK 2K. Na HIDROELASTIK 2K možete lijepiti pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS. Rupe i neravnine na zidovima poravnajte REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama). Uljanu boju je potrebno u potpunosti ukloniti. Naša poslovnica u Zagrebu nalazi se na adresi Adžijina 12. Primjenu navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našem webu.

B B / 21.9.2023. 9:00:58

Poštovani, objekt koji je 80-ih sagrađen kao garaža je s jedne strane dijelom u zemlji, odnosno susjedovo dvorište je visinski iznad poda objekta, a dodatni je problem što je taj zid naknadno opterećen zemljom jer se uz njega cijelom dužinom od cca 6m zidala susjedova kamena žardinjera koja ide do cca 2/3 visine zida i naravno napunjena je zemljom. Zid je od betonskih blokova i kao takav voli piti vodu, točnije sastoji se od betonskog zida u dnu (u potpunosti ukopan u žardinjeru) i ostatak visine su spomenuti betonski blokovi (dio u žardinjeri, dio dostupan izvana). Betonski zid je naravno star, beton slabo ili nimalo vibriran, pa ni on nije previše otporan na vlagu mada je bolji od blokova. Izveo sam zahvat iznutra tako da sam cementnim malterom za lijepljenje i armiranje, iznutra, uz fasadnu mrežicu, omalterisao blokove i spomenuti betonski donji dio. Ispod ovog sloja je, pretežno na blokovima, bio jako jako grubi špric, kroz koji je prije ovog zahvata prolazila voda (kapljice) vidljivo, a sad se na dijelu s blokovima vide samo mrlje na više mjesta, dok se na betonu vidi na samo jednom mjestu, i ukupno nema više vode nego je to sad vlaga. Dio betonskih blokova koji je dostupan planiram zaštititi EPS fasadom izvana jer vjerojatno i to može pomoći da zid bude manje opterećen vodom. Objekt će se uskoro prenamijeniti u stambeni. Raskopavanje susjedova dvorišta i žardinjere mi nije realna opcija, pa me zanima točan postupak i korišteni materijali koje možete preporučiti za zahvat iznutra, da spriječim vidljive probleme i ujedno eventualnu pojavu plijesni. Osim hidroizolacije kao prvog koraka, bitna je i termoizolacija, ali ne čini mi se pametno samo zalijepiti stiropor iznutra. Zanimljivo je da betonski zid iznutra ima takvu širinu da se koristio kao polica za alat, to mi daje ideju da se zidanjem zida do stropa (paropropusnim i termoizolacijskim materijalima) može sakriti problem mrlja na blokovima i ujedno dobiti efekt termoizolacije, a donji dio s betonskim zidom injektirati prema vašim smjernicama. A prije jednog i drugog, sve prijeći nekim grundom za bolju povezivost slojeva i nanijeti osnovnu hidroizolaciju, pri čemu bih brtvene trake stavio (utopio) na sve zubove odnosno spojeve pod-zid, beton-blokovi... Molim što detaljniji savjet. Hvala!

ODGOVOR

Načelno, kad se hidroizolacija izvodi iznutra, trebala bi biti izvedena direktno na konstrukciji zida. Kako su betonski blokovi uglavnom neravno izvedeni (sljubnice) potrebno ih je prije obraditi što ste zapravo i napravili. Ukoliko je taj materijal polimer-cementni, neće smetati prije izvedbe hidroizolacije polimer-cementnim premazom tipa BETONPROTEKT MONOELASTIK. Na to preporučamo SANISIL sustav žbuka radi sprečavanja pojave kondenzata.

B H / 30.8.2023. 12:13:07

Poštovani imam podrum. Betonski zidovi i pod. Podrum je suh i nigdje ne ulazi voda. Na dva mjesta kad su sad bile kiše je bilo vlažno. Sad bi u podrum na pod stavili pločice. Čime bi preporučili da se prije premaže pod. Hvala

ODGOVOR

Betonski pod i zid (minimalno 30cm od razine poda) hidroizolirajte BETONPROTEKTOM MONOELASTIK-om koji se nanosi u dva sloja križno. Na spojevima zidova s podom ugradite TRAKU ZA BRTVLJENJE. Keramiku na pod zalijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT fleks.

S S / 27.8.2023. 10:10:13

Poštovani, Trebala bih hidroizolirati s vanjske strane jedan zid kuće i temelj ispod tog zida. Kuća je građena prije 50 godina i nije ožbukana. Temelji su betonski, zid od opeke. Otkopali smo kanal uz zid do donje razine temelja i očistili koliko smo mogli, ali nismo mogli u potpunosti skinuti staru ljepenku. Beton je dosta neravan, ima udubljenja po nekoliko centimetara. Jedan cijeli red cigle uvučen je cca 3 cm u odnosu na ostatak ravnine. Zid je dug 3,8m. Imate li savjet kako to izravnati, hidroizolirati i kako završiti na uglu kuće?

ODGOVOR

Kako bi sanirali i hidroizolirali temelj i zid kuće potrebno je u potpunosti skinuti staru ljepenku. Sve dobro očistiti i otprašiti, izravnati REPARATURNIM MORTOM R4-250, te izvesti vertikalnu hidroizolaciju BETONPROTEKTOM MONOELASTIK-om.

B K / 26.8.2023. 18:35:52

trebam hidroizolirati tri zida lođe cca 15 m2, molio bih Vas s kojim materijalom, postupak i količinu materijala da kupim Lp

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o čemu se točno radi. Ukoliko se radi o hidroizolaciji holkera (spoja zida i poda) potrebno je ukloniti sve slojeve do konstrukcije zida, izvesti hidroizolaciju (npr.HIDROPROTEKTOM DUOELASTIK) i ponovno izvesti sve slojeve koje ste uklonili. Za konkretniji odgovor molimo da nam se obratite na brojeve telefona tehnološkog ureda 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

M S / 16.7.2023. 9:37:43

Postovani Trebao bih savjet, imam staru kucu, zid je od drvenih stupova i izmedu je drvo i blato, kako se je to prije radilo. Koliko vidim nema drvenu gredu dolje do betona nego stupovi idu na beton i na betonu je i ispuna od zemlje izmedu stupova. U prostoriji unutra uz pod se zid vlazi i otpada boja i zbuka. Da li bi ovdje funkcioniralo ono sredstvo sto se injektira u zidove da se sprijeci kapilarna vlaga ili neki drugi savjet. Hvala

ODGOVOR

U opisanom slučaju na žalost nema mogućnosti za prekid toka kapilarne vlage.

H L / 31.5.2023. 11:55:22

Pozdrav, situacija je slijedeća. Na terasi površine 70 m2 (ispod garaža) na jednom djelu (sredina) zbog neadekvatne izvedbe, imam ulegnuće gdje mi se skuplja voda prilikom kiša i na tom mjestu prodire u garažu. Morao bih taj dio izdići (napraviti pad) te komplet terasu zaštitit sa nekom vrstom hidroizolacije. Pločice se ne mogu stavljat jer je do vrha praga vrata 2 cm. Što preporučujete od Vaših proizvoda kao rješenje problema? Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolacijski premaz za prohodne terase, a koji bi mogao ujedno biti i završni sloj.

J A / 30.5.2023. 5:49:44

Postovani , imam vanjsku terasu 20 kvm sa koje sam uklonio postojece plocice , suhi estrih i bitumensku ljepenku. Ovaj put ne bih htio ici na klasicni estrih 4-5 cm , nego fino izravnati postojeci beton i na to nanijeti tanko slojnu hidro izolaciju , sto mi preporucate iz vaseg programa?

ODGOVOR

Suhu, dobro očišćenu betonsku površinu možete izravnati REPARATURNIM MORTOM G ili F, ovisno o potrebnim debljinama, a njime ujedno možete i korigirati pad. Nakon 7-28 dana (ovisno o debljini REPARATURNOG MORTA) nanesite jednokomponentnu visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Hidroizolaciju zaštitite ili lijepljenjem keramike fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS ili postavom KULIR PLOČA na podmetače.