Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V D / 29.5.2023. 11:32:40

-Zanima me na koji način mi je najbolje sanirati vlažan podrumski zid, koji je izveden u podrumu od prirodnog kamena (stari 100 godina), prizemlje je drvena građa. Vlažan je dio podrumskog zida duljine cca 4,0m do cca 2,0 m visine. -Da li ga izvana ožbukati prvo (zato što je kamen), pa na tako pripremljeno sa xps-om, bitumenskim trakama, čepasta, i drenažna cijev ? Da li ima neko kvalitetno rješenje sa premazima izvana, umjesto sa bitumen. ljepenkom ukoliko će mi biti nemogući pristup? -Kako predlažete iznutra tretirati zidove, na podovima ne vidim vlagu, ali možda i njih premazati nečim ? Negdje predlažu kemijska sredstva za iznutra, bušit zidove iznutra pa injektirati kemiju, prekinuti kapilarno uzdizanje vlage, da li je to potrebno ako sam izvana zatvorio pristup vlagi ? -Kada je nemoguće prići izvana, kako sanirati samo iznutra zid? -Da li prvo riješiti izvana zid, pa pričekati par tjedana da se isuši, pa zatim iznutra? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Najpravilnije i najučinkovitije je izvesti hidroizolaciju s vanjske strane i to na način koji ste i sami naveli. Potrebno je zid dovesti u ravninu prije izvedbe hidroizolacije. To možete pomoću CEMENTNE ŽBUKE C 80 ili REPARATURNOG MORTA, ovisno o potrebnim debljinama izravnavanja. Hidroizolacijski sloj možete izvesti sa BETONPROTOKETOM MONOELASTIK. Na unutrašnjoj strani preporučamo obradu zidova visokoparopropusnim žbukama tipa SANISIL H uz predhodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj stranici u tehničkim uputama proizvoda.

D S / 22.5.2023. 10:18:58

Poštovani, Kupio sam stan sa zatvorenom lođom. Na vanjskom zidu na kojem je postavljen prozor sa unutarnje strane se pojavljuje vlaga. Kako se radi o zgradi nisam u mogućnosti izolirati sa vanjske strane. Možete li mi dati savjet. Lp, Dalibor

ODGOVOR

Opisano upućuje da bi problem mogao biti u detalju izvedbe vanjske stolarije, klupčice ili spoju stolarije s fasadom. Savjetujemo da se obratite izvođaču koji se bavi montažom stolarije ili fasaderskim radovima.

J / 22.5.2023. 7:55:44

Potrebno je sanirati krov sa salonitnim plocama koje su napukle na pojedinim mjestima. Kako pripremiti povrsinu, koju impregnaciju te koju masu za hidroizolaciju koristiti. Da li je potrebno koristiti traku na napuklim djelovima?

ODGOVOR

U ponudi imamo vodonepropusne materijale, ali ne preporučamo popravak salonitnih ploča zbog azbesta koji sadrže.

F / 22.5.2023. 0:04:18

Štovani, ispred kamene kuće imam drvenu nadstrešnicu napravljenu od dasaka brodskog poda.Pokrio sam je s terpapirom, ali poslije dvije godine isti je pokidao vjetar. Jesenas su se pojavili i mravi, koji nagrizaju daske. Kako zaštiti daske od mrava i kako zaštititi gornji dio dasaka od vlage i vode?! Unaprijed vam srdačno zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvode za zaštitu drva.

J B / 18.5.2023. 13:45:40

Poštovani, Molim savjet o redoslijedu primjene ili eventualno prijedlog druge vrste materijala za sljedeće. Lokacija je Kvarner, kuća 300m od obale. Vanjska terasa i stepenište su velikih površina i zbog financijske situacije sljedećih nekoliko godina neće biti moguće obložiti ih pločicama ili kamenom. Trenutno su obrađeni Vašim reparatunim mortom, međutim to je dosta grube teksture i skuplja se prljavština. Terasu smo poravnali samonivelirajućom Rofix 690 za vanjske prije par godina, no popucala je i počela se odizati pa smo po savjetu lokalnog zidara u tom dijelu navukli ljepilo za pločice sa mrežicom. Svako malo je sve obilato mazano raznim tekućim impregnacijama i bojom za beton tako da nema problema sa vodom. No, kako to sve ne izgleda baš lijepo, ideja je da sada pobrusim dijelove koji su neravni ili se događaju nekakva oštećenja, pa saniram u jednom komadu kako slijedi: 1. poravnati i zagladiti terasu sa FINA ŽUKA F-900 2. hidrizolacija HIDROPROTEKT MONOELASTIK 3. Završni sloj napraviti sa BETON DEKOR Molim povratno da li bi to moglo izdržati sljedećih barem 5-6 godina bez zahtjeva za stalnim krpanjem, te da li se BETON DEKOR može na kraju možda prelakirati nekim mat lakom da bi se smanjila upojnost i olakšalo čišćenje? Hvala na prethodnoj pomoći oko žbukanja i obrade zidova nakon rušenja, ispalo je odlično!

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti sve slojeve do REPARATURNOG MORTA. Eventualne neravnine i udubine izravnati REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama). Na tako pripremljenu površinu staru (ovisno o debljini sloja reparaturnog morta) od 7 – 28 dana nanesite jednokomponentnu viskokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Nju zaštitite postavom KULIR PLOČA na plastične podmetače.

B P / 14.5.2023. 14:10:40

Poštovani, imam garažu u gradu i nastala je pukotina na stropu (puna deka). Kroz tu pukotinu imam kapanje vode tjekom i nakon kiša. Znam da bi bilo najbolje izvršiti popravak izolacije s vanjske strana ali to nije moguće radi veličine objekta i imovinskih odnosa. Molim vas ako mi možete savjetovati kako sanirati taj strop iznutra. Unaprojed zahvaljujem.

ODGOVOR

Sanaciju pukotine s unutarnje strane možete izvesti tako da pukotinu malo otvorite kako bi mogli utisnuti MORT ZA PUKOTINE. Površinu pukotine prije reparacije MORTOM ZA PUKOTINE je potrebno pripremiti prema tehničkoj uputi. Prilažem link http://www.samoborka.hr/mort-za-pukotine Na saniranu površinu nanesite hidroizolacijski premaz tipa HIDROPROTEKT MONO ili DUOELASTIK zahvaćajući površinu od cca 30-40 cm oko pukotine. Uzmite u obzir da će se vlaga kapilarno širiti po stropu sve dok pukotina ne bude sanirana s vanjske strane.

M P / 7.5.2023. 10:58:41

Poštovani, imam problem sa balkonima.Prvotno smo mislili da je problem do hidroizolacije, tj nepravilno postavljene iste, međutim nakon ponovnog postavljenja hidroizolacije i hidroizolacijskih traka te novih pločica, balkoni i dalje propustaju vodu. Po rubovima balkona je postavljen kamen i aluminijska ograda. Da li bi možda u tome mogao biti potencijano problem pa da se proba jos impregnirati kamen? Puno hvala na vašem vremenu i savjetu.

ODGOVOR

Mala je mogućnost da sami kamen ima toliku propusnost da uzrokuje „propuštanje vode“. Teško je dati bilo kakav konkretniji savjet samo na temelju upita, ali načelno, treba pregledati sve detalje i spojeve (spoj ograde s konstrukcijom, spojeve stolarije s konstrukcijom i sl…)

B P / 3.5.2023. 18:05:45

Poštovani, Molim vas za savjet kojim materijalima sanirati stari podzemni podrum zidan punom opekom i ožbukan.Naravno nakon puno godina žbuka otpada sa cigle pa je za ovaj dio potrebna djelomična sanacija žbuke(koji materijal koristiti?,dal je potrebna prethodna impregnacija cigle). Nakon što se sve ožbuka molim vas za savjet koji materijal koristiti i dal je potrebna impregnacija svih površina željeli bi dobiti na završnom sloju finu špricanu strukturu uz zadovoljavanje djelomične hidroizolacije pošto će prostori biti i dalje vlažni... Hvala

ODGOVOR

Prema informacijama iz vašeg upita pretpostavljamo da se problemi javljaju zbog prisutnosti vlage. Sanaciju podrumskih zidova opterećenih kapilarnom vlagom preporučamo izvesti SANISIL SUSTAVOM. Postojeću žbuku je potrebno otući minimalno 60 cm iznad razine vlage u zidu. Nanijeti SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj, te podložnu parapropusnu isušujuću žbuku SANISIL H. Kako iz upita nije jasno kakvu špricanu strukturu bi željeli nismo u mogućnosti ponuditi rješenje, ali napominjemo da završna obrada mora biti žbukom visoke paraporopusnosti. Detaljne tehničke informacije i upute primjene spomenutih proizvoda možete pronaći na našoj web stranici.

Ž K / 5.4.2023. 21:01:57

Poštovani, u izgradnji je montažna kuća postavljena na betonsku temeljnu ploču. Ugrađuje se podno grijanje. Molim Vas da li je bolje izvesti izolaciju poda s ljepenkom V4 ili sa hidroizolacijskim premazom?

ODGOVOR

U mogućnosti smo ponuditi visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu za zaštitu betona BETONPROTEKT MONOELASTIK.

R M / 20.3.2023. 7:18:12

Poštovani, u prizemlju kuće na moru građene prije šezdesetk godina od betona i kamena pojavljuje se vlaga na podu. Majstor predlaže postavljanje ljepenke koja bi se digla 10 cm na zid, 2 cm stiropora i zatim dodatnih 3-4 cm glazure na postojeću glazuru koja je vlažna. Visina prostorije to dopušta. Pretpostavljam da bi najbolje bilo razbiti sav pod i napraviti novi(šljunak/beton/ljepenka /glazura) pa zatim staviti ljepenku , no kuća je na nepristupačnom mjestu i takav opseg radova prilično je kompliciran i skup. Ukoliko samo stavljamo ljepenku i dižemo dodatnu glazuru - postoji li neki premaz kojim bi bilo dobro prethodno premazati postojeći vlažni pod? Ili neki drugi odgovarajući postupak? Zahvaljujem i srdačno pozdravljam,

ODGOVOR

Kao što i sami navodite, najbolje bi bilo razbiti postojeću vlažnu glazuru i izvesti nove slojeve. Međutim, ukoliko to nije moguće, slojevi koje Vam je majstor preporučio će biti dobro rješenje. S obzirom da za hidroizolaciju namjeravate postaviti sloj ljepenke, glazuru prije postave ljepenke možete premazati HIDROPROTEKTOM MONOELASTIK, ali to nije nužno.