Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Luka / 19.11.2018. 9:54:56

Poštovani, napravljena mi je podloga u stanu prije godinu dana. Sada bi krenuo u daljnje radove sa pločicama i parketima, ali podloga mi se dosta brvi i stvara se prašina. Je li to normalno ili bi htrebao stavljati nekakve vrste impregnacije ili slicno? Ako da, koliko je potrebno?

ODGOVOR

Klasične glazure uobičajeno se „praše“ ukoliko ostanu bez odgovarajuće podne obloge. Ukoliko se glazura površinski mrvi potrebno je prije nastavka radova odstraniti sve slabodržeće dijelove do čvrste i nosive podloge, te po potrebi izvesti izravnavanje odgovarajućom samonivelirajućeom masom TERENEKS prije polaganja parketa. Ako neravnine nisu veće od 10 mm za lijepljenje keramičkih pločica preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL. U tom slučaju nije potrebno dodatno prethodno izravnavanje.

predrag o / 17.11.2018. 13:23:31

Poštovani, molim Vas za savjet. Na kući građenoj 1962 prizemlje tri su sloja SEP fasade, dograđen kat 1987 dva sloja SEP fasade, PVC stolarija ugrađena 2003. Pitnje - dali je dovoljna debljina stiropora od 5 cm po tvrdnjama majstora za postavu fasade. Unaprijed HVALA !!

ODGOVOR

Potrebna debljina toplinske izolacije određuje se računski i ovisi o toplinskim svojstvima izolacijskog materijala, o slojevima konstrukcije vanjskog zida, lokaciji objekta i dr. Na temelju vašeg upita nije moguće utvrditi da li je debljina od 5 cm toplinske izolacije dostatna.

vedran t / 16.11.2018. 21:27:20

Hidrostopom sam premazao vanjsku terasu. Ispod hidrostopa je napravljen cementni estrih, folije i stirodur te ispod svega sam stavio hidroizolaciju V4. Nakon 7-10 dana primjetio sam na Hidrostopu male pukotine, kratere. Bojim se da mi se ne zarobi voda ispod cementog estriga. Kako da saniram te pukotine.. Hvala

ODGOVOR

Hidrostop nije proizvod primjenjiv za izvedbu hidroizolacije terase, odnosno zaštitu cementnog estriha. Molim provjeru materijala koji ste ugradili (možda HIDROPROTEKT?) kao i dostavu fotografije na kojoj su vidljiva oštećenja kako bismo mogli dati prijedlog sanacije.

Zlatko K / 15.11.2018. 9:11:00

poštovani,u stanu se na cca 50 m2 na zidovima nalazi lak boja(uljana ili sintetična) koju bi trebalo prebojati klasičnom bojom za zidove.Kako i čime pripremiti zidove za to učiniti.Hvala

ODGOVOR

Postojeći lak ili uljanu boju potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti prije nanošenja „klasične“ unutarnje boje. Po potrebi, nakon uklanjanja boje, izvesti gletanje TERANIL-om uz prethodnu impragnaciju podloge UNIVERZLKONCENTRAT GRUND-om prema tehničkoj uputi.

Đorđe P / 14.11.2018. 18:32:25

Dvoumim se koji stiropor staviti grafitni od 6cm ili bijeli od 8cm. Kažu da se grafitni hoće izbaciti a mi smo na moru i južna strana.Kuća je stara 15 godina, sa silikatnom fasadom.

ODGOVOR

Kod pravilne izvedbe toplinskog sustava i primjenu propisanih komponenti nema opasnosti od „izbacivanja“ toplinsko-izolacijskih ploča od ekspandiranog polistirena s dodatkom grafita.

Claudio O / 14.11.2018. 12:05:23

Stavljao sam stiropor na strop od kupaonice te se jedan dio odljepio i spustio malo i sad je naslonjen na bojler...zanimame kako to mogu vratit tj pricvrstiti natrag a da ne skidam sve?

ODGOVOR

Ukoliko se radi o toplinsko izolacijskim pločama na kojima je izveden armirajući sloj moguće je dodatno mehaničko pričvršćivanje odgovarajućim vijčanim pričvrsnicama tipa Pričvrsnica PSV, te izvedba novog armirajućeg sloja. Preporučamo prethodno utvrditi uzrok odvajanja ploča od podloge (nepravilno lijepljenje, nedostatna priprema podloge, neodgovarajuće ljepilo i sl.) kako bi se isključila mogućnost novih odvajanja!

Ljubica B / 12.11.2018. 11:45:28

POštovani! Ima SEP fasadu već 20 godina.Išla bi na stavljenje nove fasade.Koja vrsta fasade najviše odgovara Hvala

ODGOVOR

Postojeći SEP potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanošenje novog završnog sloja tipa SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA ili akrilatna žbuka TERAKRil teksture i granulacije prema vašem izboru, uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ukoliko želite poboljšati i energetska svojstva objekta preporučamo izvedbu jednog od toplinskih sustava iz naše ponude!

Kristina T / 12.11.2018. 8:14:55

Poštovani! Zanima me da li prvo trebam staviti fasadu, pa onda keramiku na terasu i ulazno stepenište ili može keramika pa poslje fasada? hvala

ODGOVOR

Ukoliko se radi o fasadnom toplinskom sustavu idealno bi bilo izvesti lijepljenje XPS ploča u zoni „sokla“ i izvesti armirajući sloj prije postave keramičke obloge, dok završni sloj preporučamo izvesti nakon postavljanja keramike, kako bi se spriječilo prljanje izvedenih površina ljepilom.

Baki B / 10.11.2018. 21:44:56

Postovani. Prije nanosenja gipsa ili cementa na betonski blok,sto preporucujete kao najbolju vezu?

ODGOVOR

Za žbukanje betonskih blokova preporučamo vapneno-cementne žbuke, kao VC 40 (unutarnje žbukenje) ili VC 50 (vanjsko žbukanje) uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2.

ja ja / 8.11.2018. 13:52:32

Pozdrav, kupio sam impregnaciju tj emulziju koju planiram nanjeti na ljepilo prije nanosenja fasade... e sad jedno pitanje posto mi nije emulzija u boji mogu li ja tu staviti fasadexa da malo toniram istu... ili ako ne cime mogu tonirati podlogu... hvala...

ODGOVOR

Temeljni premaz prije završne žbuke ne mora biti nužno obojen. Ukoliko ga ipak želite „prilagoditi“ boji završne žbuke preporučamo da to učinite sa manjom količinom same žbuke ili, ukoliko je to moguće, u trgovini u kojoj ste kupili impregnaciju istu kompjuterski „dotonirate“.