Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Tomislav G / 10.10.2021. 8:48:24

Postovani, da li ima neka unutarnja zbuka od Samoborke, koja se moze nanositi gleterom na plafon/strop u sustavu fert gredice/ulozak (koji je trenutno gol, dakle goli ulozak/fert se vidi), a da ta unutarnja zbuka ne zahtijeva prethodno nanosenje cementnog sprica? Naime prostor je negrijano garazno/skladisno prizemlje u kojem su vec stvari koje nemogu vaditi van, pa niti nabacivati cementni spric, a moram zatvoriti strop radi izolacije/topline stambenog prostora iznad.

ODGOVOR

Ukoliko želite izbjeći predhodnu pripremu stropa nanošenjem cementnog šprica, strop od opečnih elemenata možete izravnati Sanacijskim mortom R2. Međutim time nećete riješiti pitanje toplinske izolacije. Za toplinsko izoliranje stropa preporučamo da ploče EPS-a lijepite direktno na konstrukciju stropa polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F bez predhodne obrade površine plafona (potrebno ga je otprašiti). Nakon toga EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

Branko O / 10.10.2021. 0:44:23

Poštovani, penzić sam, tanak s financijama. Volio bih obojiti kuću izvana, bez fasade je, građena blok ciglom 6:1 prije 30 godina. Mislio sam zafugirati ciglu i prefarbati bez obzira na ev. teksturu zida, možda prije pregletati s nečim, premazati nekom grund podlogom, navući neku završnu supstancu iz vašeg programa, sep, hirofu ili sl.? Sve na principu uradi sam,što jednostavnije i jeftinije. Je li ikako moguće upotrijebiti unutarnju boju za zidove, jer mi se strašno sviđa vaša nijansa fresh 026. Ako ne, zašto ne, uv zrake ? ... Kako postiči postojanost te boje, nekim dodacima ...? Zahvaljujem.

ODGOVOR

Preporučamo da površine vanjskih zidova ožbukate vapneno-cementnom žbukom VC 50 i završno obradite završno-dekorativnom žbukom po izboru (mineralna, silikonska, silikatna, akrilatna). Alternativno, žbuku VC 50 možete obojati fasadnom bojom TERATON V. Unutarnjom bojom ne možete obojati vanjske površine. Lijep pozdrav,

Ivan D / 9.10.2021. 13:33:05

Poštovani, prije 14 god stavili smo stiropor fasadu 5cm i završni dekorativni sloj 2mm zaribane silikonske. Već nekoliko godina pojavljuju se pukotine na završnom sloju,vodoravno i okomito ne više od 2-3 mm. Vaš savjet za sanaciju molim. Imate li nekog renomiranog izvođaća na području istarske županije koji bi eventualno mogao obaviti stručan pregled i eventualnu sanaciju. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Obzirom na opetovanu pojavu pukotina čija veličina i položaj upućuju na više mogućih nedostataka (nepravilno lijepljenje toplinsko-izolacijskih ploča, nedovoljna debljina armirajućeg sloja i slično)prije izrade prijedloga sanacije preporučamo izuzimanje uzoraka na mjestima pojave pukotina kako bi se mogao utvrditi razlog njihovog nastanka i utvrditi stvarno stanje. Za eventualnu preporuku oko izvođača molimo da se obratite našem prodajnom predstavniku za istarsku regiju na br.mob. 091 33 22 924.

Tomislav G / 7.10.2021. 16:40:17

Postovani, na plafon u prizemlju kuce, gdje je garazni/skladisni prostor koji nije grijan, planiram ljepiti (low expansion pjenom) EPS70. Plafon nije ozbukan, nego je gola opeka, tj sustav fert gredica ulozak. Da li ima smisla pregletati taj plafon, npr sa SAMOTERM F (ili neki drugi proizvod?), da se prekriju/zatvore fert gredice i ulosci, i na taj nacin zarobi zrak unutra radi dodatnog izolacijskog efekta? Nakon ljepljenja, na EPS ide opet SAMOTERM F kao armaturni sloj, da prekrije stiropor?

ODGOVOR

Obzirom da se radi o stropu preporučamo da ploče EPS-a zalijepite polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F. Prije lijepljenja toplinsko-izolacijskih ploča strop je potrebno temeljito otprašiti. Nakon lijepljenja EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

mile r / 6.10.2021. 15:08:52

u toku sam izrade fasade , kuca je u zavrsnoj fazi , na fasadi je postavljen mineral kvarc grund i sada ceka za zavrsni malter akril teraakril. ali zbog vjemenski uvjeti i mogucnost kise necu da rizikujem i verovatno cu da prolongiram zavrsni sloj za 7 dana . Dali je problem ako u medzuvremenu padne kisa i nakvasi grund i moram pre zavrsni sloj jos jednom da prelazim fasadu sa grund. grund je pravilno osusen za sada i tokom susenja nije bilo kise. hvala

ODGOVOR

Važno je da temeljni premaz MINERALKVARC GRUND ne pokisne dok još nije potpuno osušen. Ukoliko je MINERALKVARC GRUND potpuno suh, neće mu smetati kiša i vlaga. Kada će vremenske prilike dopustiti nanošenje završno-dekorativnog sloja isti je potrebno nanositi na potpuno suhi temeljni premaz MINERALKVARC GRUND.

Davor M / 5.10.2021. 15:56:44

Poštovani, molio bih vas savjet vezano uz sljedeće... U podrum vikendice, koji je poluukopan, prodire vlaga točnije osjeti se miris vlage, a na zidovima su vidljivi flekovi i 'gljivice'. Budući da smo ju kupili, mislim da izvana nema hidroizolacije, a s unutrašnje strane zidovi su obojani nekom bojom koja se 'ljušti'. Molio bih vas savjet i preporuku je li moguće i s kojim vašim proizvodima sanirati podrum i eventualno iznutra spriječiti prodiranje vlage. Hvala unaprijed na odgovoru. Davor

ODGOVOR

Ukoliko postoji mogućnosti uklanjanja postojeće žbuke s vanjske strane iznad razine tla, preporučamo iste obraditi visokoparaopropusnom SOKL ŽBUKOM, uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM. Sa unutarnje strane potrebno je ukloniti žbuku u potpunosti u punoj visini prostorije, po potrebi izravnavanje zida od opeke izvesti REPARATRUNIM MORTOM R4 250, te izvesti vertikalnu HI BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. HI zidove preporučamo ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H ili toplinskom žbukom uz obveznu pripremau podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ESKTRA. Tako obrađene površine moguće je fino zaribati ili pregletati TERANILOM I obojiti unutarnjom bojom TERAPOL. Ukoliko nije moguće primijeniti sokl žbuku, potrebno je unutarnje zidove nakon uklanjanja postojeće žbuke obraditi visokoparaopropusnim sustavmo SANISIL ŠPRIC, SANISIL H ŽBUKA, po potrebi ili želji fino zaribati FINOM ŽBUKOM F 900 I obojiti visokoparopropunsom bojom SILIKATKOLOR.

Petar P / 4.10.2021. 23:23:14

poštovani. ubrzo ću oblagati sa kamenom parking ispod kojega se nalazi prostorija u kojoj ima vlage sa stropa.. zanima me koju hidroizolaciju prije postavljanja kamena da upotrjebim. hvala

ODGOVOR

Hidroizolaciju ispod keramičke ili kamene obloge možete izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM. Kako u upitu navodite da u prostoriji ispod kolnog prilaza ..ima vlage sa stropa napominjemo da u istom, nažalost nema dovoljno informacija za konkretniji prijedlog. Preporučamo da nam se obratite telefonski sa dodatnim informacijama.

Mario B / 1.10.2021. 14:02:59

Imam sitauciju navucena je silikon silikat fasad ali kad su se rubovi prozora farbali u bijelo boja se razlila po fasadi pa sad imam mrlju od cca 20 cm.. naime pokusao sam procjediti silikat koji je gore stavljen i staviti boju na kist no boja je jednostavno zapunila sve pore te se vidi mrlja koja je jako vidljiva.. da li je moguce taj dio silikata skinuti dolje i navuci ponovo na to ? Ako da na koji nacin je najbolje skinuti taj dio dolje a da ne ostetim mrezicu i ljepilo ..iako sam svjestan da ce se prjelaz vidjeti to je bolje opcija od ove mrlje..pa Vas molim za pomoc

ODGOVOR

Mehaničko uklanjanje postojeće završno-dekorativne žbuke je svakako problematično I teško izvodljivo bez oštećenja armirajućeg sloja toplisnkog sustava. Preporučamo cijelu površinu plohe ujednačiti bojom ili nanošenjem novog sloja završno-dekorativne žbuke.

Dario Z / 26.9.2021. 15:26:56

Poštovani, Molio bih Vas informaciju što je bolje napraviti obzirom da svaki majstor predlaže drugo (žbuka, suha gradnja). Naime, radi se staroj gradnji opekom (trenutno roh bau stanje) otprilike 600 m2, koja je jako neravna i puna rupa (fuge). Uz to ima dosta dubokih kanala od struje, vode, itd. Kada se povuče laserom linija ispada da na nekim dijelova treba obloga od 7-8 cm. Većinom bi trebala obloga od 3.5 - 4.5 cm. Da li vaši sustavi žbuke VC40 i/ili VC60 mogu ići na tu debljinu u više slojeva? Neki su nam predložili i termo žbuku, ali je dosta skuplja i brine nas kasnija mirko klima prostorije (vlaga, stvaranje gljivica tj. paropropusnost takve žbuke). Htjeli bismo izbjeci suhogradnju gips kartonskim pločama zbog potrebne jos već deblje obloge i sužavanja prostorija, a i zbog zvuka takvog zida. Hvala.

ODGOVOR

Za debljine 3-7 cm Samoborka iz svog proizvodnog programa može ponuditi mikroarmiranu SANACIJSKU ŽBUKU ili toplinsku TERATERMO 100 STANDARD žbuku uz napomenu da za debljine veće od 5 cm se mora žbukati u dva sloja. Za prethodnu pripremu podloge savjetujemo CEMENTNI ŠPRIC 2.

Jakov / 24.9.2021. 15:06:05

Poštovani. Uređujem stan u starogradnji tako da sam podigao podove u sobama. Ostao je pod u hodniku kojeg trebam podići 10-15mm. To bih napravio samonivelirajućom masom. Problem je u tome što je glazura u hodniku premazana bojom za beton (da se ne praši). Dali mogu nanijeti nivelirajuću masu preko boje ili bi je trebalo skinuti? Boja se teško skida, namazana je prije 2 godine. Prije preuređenja stana na tom mjestu je bio zaljepljen linoleum, tako da je glazura relativno ravna (ali nedovoljno ravna da stavim laminat direktno na nju). Molim Vas za savjet što napraviti.

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nanosi se isključivo direktno na betonsku podlogu s kojom veže pa je neophodno da podloga bude čvrsta, čista i bez ostataka naliča boje. Stoga, predlažemo mehanički ukloniti postojeću boju te impregnirati podlogu UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja samonivelirajuće mase.