Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Mario Ć / 1.7.2020. 10:34:49

Pozdrav, što bi mogli koristiti za popunjavanje prostora oko pvc prozora? Kad su skinuti stari drveni prozori, ostalo je oko 4-5cm prostora između pvc prozora i knaufa na lijevoj i desnoj strani. S čime bi popunili taj prostor? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Krpanje oštećenja oko stolarije možete izvesti ili GIPSOGLETOM ili TERMO ŽBUKOM. Uvjete primjene možete pronaći u tehničkim uputama u prilogu (tehničke upute su dostupne i na našoj web stranici www.samoborka.hr) .

Marko K / 29.6.2020. 9:26:15

Poštovani, prije 2 godine sam na kući radio termo fasadu i za dekorativnu žbuku koristio vašu silikonsku žbuku u tonu 3076. Na dvorištu imam garažu koju smo požbukali v-c žbukom i sada bi ju htjeli obojati u isti ton kao što je kuća. Problem je što ne znam koji ton iz trenutne ton karte odgovara 3076 (sada su svi tonovi 4xxx). I zanima me koju fasadnu boju mi preporučate u pogledu trajnosti i da starenje boje ne odudara puno od kuće. Da li je silikonkolor tu u prednosti pred teratonom?

ODGOVOR

Usporedbom tonova, ton iz ton karte POGLED U BOJU 3076 odgovara tonu 4342 iz ton karte COLORLINE. Fasadna boja i završno-dekorativna žbuka mogu imati isti broj tona, ali nanešeni ne moraju davati jednak dojam, tj. može doći do minimalnog odstupanja. Ukoliko želite da postojeća fasada i svježe obojena garaža izgledaju identično, bez ikakve razlike, potrebno je dostaviti uzorak postojeće završno-dekorativne žbuke kao bi se po narudžbi tonirala boja. SILIKONKOLOR u odnosu na TERATON V ima prednost u svojstvu paropropusnosti što u Vašem opisanom slučaju nije osobito važno. Zbog toga možete odabrati fasadnu boju po želji.

Milorad B / 26.6.2020. 21:24:13

Poštovani, na betonirane vanjske zidiće u dvorištu stare više od 30 godina stavio bi teraplast pa me interesira koji je pravilni postupak. Lp

ODGOVOR

Da bi na ogradne zidove mogli nanjeti TERAPLAST važno je su oni u dobrom stanju, a to podrazumijeva da imaju odgovarajuće čvrstoće i da tokom godina nisu navukli vlagu. Sve eventualno slabo držeće dijelove je potrebno otući. Neravnine pokrpajte REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnoj debljini sloja). Zidove obradite polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F na koji nakon cca.7 dana nanesite impregnaciju MINERALKVARC GRUND OBOJENI. 24 h nakon što se nanjeli MINERALKVARC GRUND OBOJENI možete ogradni zid obraditi TERAPLASTOM. Na sve horizontalne površine preporučamo postavu klupčica i okapnica.

Davor B / 25.6.2020. 5:59:29

Poštovani Molim Vas za savjet Betonsku podlogu, radio je jedan izvođač tokom ljetnih mjeseci Nakon godinu dana, tokom ljetnih mjeseci izrađen je Prani kulir od riječnog kamena Nakon 6 mjeseci tj. nakon zime i otapanja snijega kulir je popucao i otpada od podloge. Vidljivo je da je betonska podloga kafene boje a ne zeleno maslinaste boje kakva bi trebala biti od marke betona MB 25/MB30 Upitno je koje je uopće marke betona ta betonska podloga ? Kulir otpada – odvaja se samo od takve podloge, jer ima više podloga koje su rađene u različitim vremenima od strane različitih izvođača. Sa podloga koje su bile prije rađene i koje su i odgovarajuće kvalitete i boje zeleno maslinaste kulir se ne odvaja niti puca. Koje je Vaše mišljenje – razlog nastanka te štete i pucanja otpadanja kulira ? ( loša kvaliteta betona, nedovoljno cementa u omjeru miješanja, loš kameni agregat ? ) Koji je način sanacije nastale štete – popravak. Zahvaljujem na odgovoru. LP Davor Bajić

ODGOVOR

Na temelju dostupnih informacija možemo zaključiti da je karakteristika podloge razlogom odvajanja novo izvedenog pranog kulira, što može biti nedovoljna čvrstoća podloge (što bi se može utvrditi jednostavnim testom grebanjem), izrazito niska upojnost (što se može utvrditi testom vlaženjem) I dr. Ukoliko je nedovoljana čvrstoća uzrokom postrebno je ukloniti sve slabodržeće dijelove do čvrste I nosive podloge, izravnavanje odgovarajućim mortom ili izvedba novog sloja podložnog betona. Predlažemo da ispitate čvrstoće podloge te se javite sa povratnom informacijom. Možete nas kontaktirati I telefonski na 091/3322909.

Tina M / 24.6.2020. 14:49:24

Pozdrav, Molim vas da me savjetujete dali mi mozete ponuditi nešto iz vaseg asortimana. Naime, imamo betonske stepenice sa terase(betonirano grubljim betonom,ne finim).Dali postoji nešto za zagladit preko sloj a da se moze hodat po tome, tj.da pustimo to tako, a da na nešto izgleda. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Izravnavanje betonske površine stepenica možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G . podlogu je prethodno potrebno temeljito ispitati, tukoliniti sve slabodržeće dijelove do čvrste I nosive podloge, te temljeito otprašiti I oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podlogu impregnirati SN GRUNDOM, te zagladiti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do 15 mm. U slučaju potrebnih manjih debljina – do 5 mm zaglađivanje možete izvesti I REPARATURNIM MORTOM F.

Đ P / 24.6.2020. 9:53:40

Poštovani, imam dva betonska stola i 4 klupe kojima je boja izbljedila,mjestimično. Kojim sredstvom da ponovno patiniram,, boja je recimo crna, kao fontane. Hvala . lp

ODGOVOR

Za bojenje betonske galanterije preporučamo boju za beton – AKROTON, raspoloživu u cca 400 tonova prema ton karti COLOR LINE. Betonske podloge potrebno je prethodno temeljito očistiti od svih eventualno slabodržećih dijelova prethodnih premaza. Detalje primjene proizvoda možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

Gabi V / 24.6.2020. 7:11:57

Poštovani, molio bi stručan savjet, htio bi u jednom poslovnom prostoru 100m2 kojeg rennoviram, nivelirati pod i samim time dobit betonski efekt. Sto znaci da bi trebao nivelir masu koja može ostat kao završni sloj, i isto tako mi treba neki bezbojni lak koji bi to zaštitio ako ima potrebe. Ako me možete malo uputit gdje mogu narucit ili kupit vaše proizvode. Iz Osijeka sam.

ODGOVOR

Postojeću betonsku podlogu potrebno je temeljito ispitati te ukloniti sve eventualno površinski truse ili slabodržeće dijelove. Ukoliko je betonska podloga dodatno obrađivana ili bojana potrebno je sve slojeve ukloniti do podloge. Ovisno o potrebnim debljinama slojeva podlogu nivelirati TERANEKSOM (do najvišđe 5 mm) ili TERANEKSOM UNILEVEL (do 20 mm), uz prethdonu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Po potrebi ili želji površinu TERANEKSA moguće je, ali ne I neophodno, nakon očvršćivanja dodatno prebrusiti. Tako pripremljenu podlogu moguće je tretirati odgovarajućim lazurnim premazima ili lakom (sjajni, mat I sl),. Naši proizvodi dostupni su kod naših partnera trgovaca na području Grada Osijeka kao VINKOPROM, MARIĆ BAU, VELEKEM, PEVEC i dr. Možete se javiti I našem prodajnom predstavniku - g. Mario Mesar 091/3322859.

Franjo T / 24.6.2020. 6:23:05

Poštovani! Apartman na Pagu ima balkon ograđen betonskom ogradom, betonski stupići i vijenac. Na njoj su se pojavile točke crvene boje na nekoliko mjesta koje su se za dvije godine pretvorile u ružne mrlje. Korozija armature izbija van. Kako je moguće sanirati ogradu? Funkcionalno i estetski. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Na svim mjestima oštećenja kao I pojave mrlja od korozije potrebno je ukloniti beton do armature, armaturu temeljito očistiti I zaštititi antikorozivnim premazom.Krpanja betonskih stupića, uz prethodnu impregnaciju podloge SN GRUNDOM, izvesti reparaturnim mortovima ovisno o potrebnoj debljini sloja REPARATRURNI MORT G za debljine do 15 mm, REPARATURNI MORT R4250 za veće debljine. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama nevedenih proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

Branko S / 23.6.2020. 09:12:19

Na soklu kuće imam postavljen terapast smeđe boje. Fasada je rađena prije osam godina a taj teraplast je strašno promijenio boju (kao da je posijedio). molim vas da mi odgovorite da li možda postoji sredstvo za premazivanje za osvježavanje boje. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Površine obrađene TERAPLASTOM možete obojiti akrilatnom fasadnom bojom TERATON V.

Gordana K / 22.6.2020. 20:57:22

Da li se na sep mogu staviti gipsane ploče.... Majstor kaže da se mora staviti više ljepila... Po meni se treba površina izravna ti....

ODGOVOR

GK ploče moguće je lijepiti na mineralnu završnu žbuku tipa SEP, uz odgovarajući priprema podloge. Ukoliko je SEP naknadno obojan potrebno je podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM ili MINERLAKVARC GRUNDOM najmanje dan prije ljepljenja GK ploča. Potrošnja ljepila tipa GIPSOTEKT ovisit će o tekturi postojećeg SEP-a ali u pravilu ne bi trebala značajnije odstupiti od potrošnje kod lijepljenja na neožbukane površine zidova od opeke.