Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

MONIKA F / 19.2.2021. 8:59:01

Poštovani, molim pomoć. Mladi smo bračni par, te smo nedavno kupili kuću. Ispod jednog dijela kuće je otvorena garaža te smo primijetili da su dvije sobe iznad nje znatno hladnije od ostatka kuće. Čak su mi popljesnjavile ladice ispod novoga kreveta koliko je taj pod hladan. Inače je ostatak kuće super topal i nikakvih problema nemamo. Trenutno ispod tih soba je samo beton i 5 cm stiropora što očito nije dovoljno. Planirali smo staviti još 15 cm stiropora pa ne znam da li bi to riješilo naš problem? Naš poznanik koji ima sličnu kuću sa garažom kaže da su ispod stavljali heraklitne ploče i termo žbuku. E sad da li ići sa time, ili sa stiroporom? Lijep pozdrav, Monika

ODGOVOR

Dodatna toplinska izolacija neće nužno spriječiti Vaš problem jer je mogući uzrok da je na nekim detaljima izostavljena toplinska izolacija (npr. na spoju zida i ploče, na čelu otvora garaže, nosivim zidovima garaže itd.) Sve su to mjesta gdje se stvara hladan most gdje dolazi do gubitka topline i površinskog stvaranja kondenzata. U prostorijama u kojima dolazi do kondenziranja vlage bitno je ostvariti strujanje zraka koje sprječava kondenzaciju, a to se najlakše postiže čestim provjetravanjem. Same heraklitne ploče nemaju bolja toplinska svojstva od klasičnih EPS ploča.

B G / 16.2.2021. 15:06:22

Poštovani, Kuća je izgrađena 1950.Kasnije u neko doba, u kupaoni su postavljene pločice uglavnom zidane u cementnoj žbuki.Govorimo o zidnim pločicama. Pločice su zajedno sa cementom uklonjene.Ostao je osnovni materijal koji je ili cigla ili kamen. Za ljepljenje novih pločica kao podlogu namjeravam upotrijebiti žbuku VC40 nakon primjene cementnog šprica. Pitanje je dali je VC 40 dobra podloga za ljepljenje novih pločica. Također bilo koji savjet vezano za gore navedeno je dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

S obzirom da je riječ i o cigli i o kamenu preporučamo žbuku VC 50 s rabiciranjem na spojevima različitih materijala. S obzirom da keramika dolazi kao završna obloga bitno je da se postigne što pravilnija ravnina pa je kod žbukanja potrebno koristiti profil vodilice.

Zdravko M / 13.2.2021. 19:20:00

Poštovani, 1. koju biste žbuku preporučili za unutarnji prostor (cementnu ili gipsanu) 2. ako se žbuka nanosi po prvi put, da li je potrebno ugrađivati armaturnu mrežicu (bilo u žbuku bilo prilikom gletanja) 3. koje biste mi Samoborkine proizvode preporučili za navedenu namjenu? 4. imate li možda suradnike na području omiške ili makarske rivijiere koji bi izveli radove (dvosoban stan od 72 m2? Lp Z. Marušić

ODGOVOR

Za unutarnje žbukanje bismo Vam preporučili gips vapnenu žbuku GV 10, a u mokrim čvorovima tipa kupaona ili kuhinja vapneno cementnu žbuku VC 40.Mrežice koristiti na spojevima različitih materijala (npr. beton i opeka) .

Nikola B / 12.2.2021. 13:50:33

Poštovani, trebao bih obraditi stare žbukane zidove cca.20 godina (krupna žbuka) koji su nekoliko puta bojani običnom bijelom bojom. Da li je dovoljna impregnacija i masa za izravnavanje npr. teranil extra ili betonfix sto bi vi prepopručili? Ili je potrebno postaviti uz masu za izravnavanje i mrežicu za armiranje? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Neravnine u debljini 1-10 mm možete izravnati i fino zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA, za veće neravnine do 20 mm koristiti FINU ŽBUKU MAX. Kao impregnaciju prije žbuke koristiti PREMIUM GRUND. Ukoliko nema krpanja oštećenja podložne žbuke rabiciranje nije neophodno.

Eric G / 11.2.2021. 14:18:04

Poštovani, možete li me savjetovati šta je najbolje koristiti za zaštitu stiropora. Radim figure od stiropora pa mi treba nekakav premaz koji bi mu dao čvrstoću. Hvala

ODGOVOR

Samoborka ima u ponudi UNITERM i SAMOTERM GLET. To su mortovi za armiranje toplinsko izolacijskih ploča koji imaju visoku čvrstoću prionjivosti na polistirenu i dobru obradljivost u svježem stanju. Također u našem asortimanu postoji PRIM ŠTUKATUR, proizvod namijenjen za dekorativnu obradu štukatura od polistirena. Kako bismo Vam eventualno mogli dati konkretniji savjet kontaktirajte nas na broj 01/3322 709 ili 01/3322 808.

Kristina H / 4.2.2021. 13:51:49

Poštovani, U fazi sam adaptacije stana, te vas molim za vaše stručno mišljenje oko sljedećeg: - Postojeće podove sam djelomično skidala. Parket je skidan, dok keramika nije (planiram postavu nove keramike na postojeću).Tu je sad došlo do razlike u visini poda (cca 2-5 cm), a što namjeravam riješiti masom za niveliranje. Zamolila bi da mi preporučite naj adekvatniji proizvod. Puno hvala i LP Kristina

ODGOVOR

Samoborka u ponudi ima razlijevnu samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL koja je pogodna za debljine od 5 do 20 mm i nanosi se isključivo na betonske podloge, a za veće debljine sloja koristiti CEMENTNI ESTRIH 20. Ukoliko se lijepi pločica na pločicu preporučamo vam TERATEKT F i PREMIUM GRUND kao impregnaciju.

Dean P / 3.2.2021. 20:25:11

Pozdrav, jedno pitanje Koja je razlika izmedu silikatne zbuke i silikatno-silikonske zbuke Koja je bolja? Hvala Lp

ODGOVOR

Razlika navedenih žbuka je u vezivu. Silikatna žbuka u svom sastavu kao vezivo ima vodeno staklo, dok silikatno silikonske žbuke imaju kombinaciju vodenog stakla, silikonske smole i disperzivnog veziva ovisno o proizvođaču. Silikonska žbuka u pogledu kombinacije vodoodbojnosti i parapropusnosti je superiornija u odnosu na ostale.

P / 3.2.2021. 15:05:29

Nabavio sam alat kojim se zagrabi žbuka i preko kompresora baca na zid. Ostala mi žbuka za ručno žbukanje pa me zanima dal je moguće nju upotrijebiti ili mora biti žbuka za strojno nanošenje? Koja je razlika između strojne i ručne žbuke ,mislim na cementno vapnenu žbuku. Nadam se odgovoru. Lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kojem proizvodu se radi, pa ne možemo preciznije odgovoriti na isti. Ukoliko je proizvod od strane proizvođača deklariran isključivo za ručno žbukanje isti bi kod strojnog nanošenja mogao uzrokvati poteškoće. Svakako preporučamo da se upitom obraditi direktno proizvođaču materijala koji vam je ostao te pri tome obvezno navedete naziv proizvoda.

J G / 2.2.2021. 22:13:00

Postovani, radim fasadu od Eps ploca 5 cm..imam vase ljepilo Uniterm s vlaknima za ljepljenje i armiranje..1.pitanje..Koliko se treba sušiti zaljepljen stiropor prije armiranja? 2.Da li mogu biti siguran u vaš proizvod(ljepilo)? Hvala i pozz..

ODGOVOR

Vrijeme potrebno za sušenje sloja ljepila od UNITERMA prije mehaničkog pričvršćenja i izvedbe armirajućeg sloja istog je od 24-48 sati ovisno o vremenskim uvjetima. Uniterm je dio certificiranog Samoborkinog toplinskog sustava i kao takav odgovara svim zahtjevima norme ETAG 004 proizvod je dugogodišnji provjereni dio Samoborkinog asortimana za toplinske sustave.

Nikola S / 2.2.2021. 8:12:05

Postovani. Prilikom kiša, pogotovo kad je s vjetrom na silikat fasadi na unutrašnjem zidu od sobe mi se pojavi mokri kružić koji se odmah nakon prestanka kiše povuče. Izgleda da je to otisak tipla kojim se pričvršćuje kamena vuna za beton. S vanjske strane fasade ne mogu vidjeti nikakva mikro oštećenja na tome mjestu. Fasada je relativno nova , cca 3 godine. Molim da mi date vaš savjet i da li postoji nekakav proizvod od Samoborke kojim bih to mogao premazati iz vana i da je prozirne boje kako se ne bi vidjela razlika na fasadi. Puno hvala. L P

ODGOVOR

Kako je na vanjskim zidovima izveden toplinski sustav sa pločama mineralne vune, samo “provlaživanje” njegovih slojeva ne može biti uzrokom pojave vlažne mrlje samo tijekom kiše. Kada bi to I bio slučaj vlažna mrlja bi se u pravilu zadržala I nakon prestanka oborina te ne bi bila pravilnog kružnog oblika. Veća je vjerojatnost da se zacurijevanje događa na nekom detalju zbog čega dolazi do prodora vode ispod zalijepljenih ploča, te na mjestu većeg “oštećenja” opeke nastalog prilikom postavljanja pričvrsnica i do samog prodora do unutarnje stijenke zida. Preporučamo provjeriti postojanje eventualnih instalacijskih šliceva, kutija ili sl na mjestu pojave mrlje.