Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Mirjana . / 14.1.2019. 21:01:05

Poštovani lijepo molim uputu o odabiru reparatur morta i hidroizolacije, a radi se o slijedećem: Rekonstruiram kuću staru cca 80 godina, otukli smo žbuku sa zidova i obloge na podovima. Ostala je neravna betonska podna podloga koju bi sanirala (izravnala) reparatur mortom u maksimalnoj debljini od 80 mm, preko reparatur morta išla bi dvokomponentna hidroizolacija, zatim stirodur 4 cm i na stirodur ljepilo plus keramičke pločice. obzirom na vašu ponudu, koji bi mort i hidroizolacija bili najprikladniji? hvala

ODGOVOR

Izravnavanje betonske podne podloge možete izvesti različitim materijalima ovisno o potrebnoj debljini sloja. Preporučamo provjeru visina u svakoj pojedinoj prostoriji te izravnavanje kako slijedi: - Za debljine do 5 mm (TERANEKS – samonivelirajuća masa) - Za debljine od 3 do 15 mm REPARATRUNI MORT G - Za debljine od 3 do 40 mm REPARATURNI MORT R45 250 (za veće debljine nanošenje u dva sloja) - Ukoliko postoji mogućnost minimalne debljine od 20 mm preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20 Kako ste u upitu naveli da planirate na svim podlogama izvedbu topinske izolacije u debljini 4 cm preporučamo slijedeće: - Eventualno potrebno izravnavanje podloge „na nulu“ izvesti sukladno gore navedenom - Postava toplinske izolacije XPS ploče debljine 2 cm - Postava polietilenske folije - Izvedba glazure minimalne debljine 2-3 cm CEMENTIM ESTRIHOM 20 - Izvedba hidroizolacije HIDROPROTEKTOM DUOELASTIK (alternativno HIDOROELASTIK 2K) Ljepljenje keramičke obloge fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS

D T / 14.1.2019. 11:49:24

Balkon propušta vodu kroz pločice postavljene na površini. Ispod balkona se na stropu vide tragovi vode i mrlje. Namjera je skinuti sve pločice s balkona, počisiti prašinu na podlozi, premazati balkon nekim hidroizolacijskim premazom, zalijepiti nove pločice nekim fleksibilnom ljepilom i pofugirati ih s nekom fleksibilnom masom kako voda ne bi opet prodirala kroz pločice. Da li bi to bio preporučljiv postupak i koje materijale je potrebno koristiti ?

ODGOVOR

Postojeću keramičku oblogu potrebno je u potpunosti ukloniti, te podlogu temeljito očistiti do čvrste i nosive podloge. Eventualna izravnavanja izvesti ovisno o potrebnim debljinama sloja REPARATURNIM MORTOM G ili CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Ukoliko podloga nije izvedena u padu u izravnavajućem sloj potrebno je izvesti i odgovarajući pad. Na tako pripremljenu podlogu staru najmanje tri tjedna nanijeti polimer-cementnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK prema tehničkoj uputi. Keramiku lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS, te fugirati TERAFILOM FLEKS.

Jure M. / 13.1.2019. 20:03:09

Postovani Planiram na ljeto raditi fasadu na obiteljskoj kuci u okolici Zagreba pa me interesira koji je postupak nanosenja hidrioizolacije prije postavljanja glazure i plocica na terasi na katu koja nije natkrivena(jedan sloj ili dva jer ispod te terase je terasa u prizemlju),isto tako zastita temelja i na kojoj visini sa hidroizolacijom obzirom da je planirano da staza pred kucom i oko nje bude samo samo 10 cm niza od zavrsnog nivoa poda u kuci,te koja vrsta Hidroizolacije.Takodjer me interesira dali je potrebnoGrafitni stiropor 12 cm tiplati ili je dovoljno samo ljepiti kako majstor kaze te koja vrsta zbuke je bolja:Akril ili Silikat,u cemu je razlika.Unaprijed puno hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementne hidroizolacije tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK nanose se u dva sloja križno. Visina „holkera“ (koji kožete izvesti istim proizvodom ili klasično krutom polimer-cementnom izolacijom HIDRO PROTEKT) 15 - 30 cm iznad razine tla (zona prskanja). Toplinsko izolacijske ploče ekspandiranog polistirena na podlogama – blok opeka, beton, nije nužno potrebno dodatno mehanički pričvršćivati, ali je svakako preporučljivo sa 4-6 kom/m2.

ANA / 13.1.2019. 10:11:26

Pozdrav,interesira me reljefna fasadna ploča,da li je imate i kako doći do nje?Lp

ODGOVOR

Fasadna ploče trenutno nisu raspoložive za isporuku!

Dejan M / 10.1.2019. 9:32:23

Poštovani, Da li se može akrilatna mozaik žbuka nanositi na knauf? Hvala. LP

ODGOVOR

Podlogu od GK ploča potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM najmanje dan prije nanošenja TERAPLASTA.

MP D / 7.1.2019. 13:55:39

Poštovani! Zanima me postoji li temperaturno ograničenje prilikom postavljanja stiropora na vanjske zidove? Radi se o Baumitovom ljepilu, a trnutne temerature zraka su i do -6 C noću. Hvala!

ODGOVOR

Fasaderske radove ne preporučamo izvoditi na temperaturama zraka i podloge nižim od 5 oC.

Milan G / 5.1.2019. 18:28:42

Poštovani... Napravio sam fasadu debljine 10 cm sve je proslo uredu do zavrsnog sloja koji je oprala na nekom dijelovima kisa... Jel bi sad smio samo preko tog nevuci drugi sloj zavrsnog sloja? Ili sta moram??

ODGOVOR

U koliko nije značajno narušena tekstura postojeće završne žbuke moguće je nanošenje novog sloja uz dodatni angažman kod zaribavanja budući da podloga, zbog postojeće teksture, nije fino zaglađena. Kako je najčešće kod ispiranja dijelom oštećena i tekstura žbuke poželjeno je zaglađivanje površine prije nenošenja novog sloja.

Tihomir D / 4.1.2019. 17:26:10

Poštovani ima kuću cca 450 m2 fasade u Viškovu kraj Rijeke cca 300 m nadmorske visine. Kuća je ozidana sa poroterm ciglom a izvana požbukana sa:šric,gruba ,fina melta klasična žbuka. Pošto nemam novaca za izolaciju stiropor i slično molio bih vas što biste mi vi preporučili kao predpremaz na moju žbuku i završni sloj (bez stiropora) dali akril ili silikat ili silikatnosilikonski završni sloj zrna od 1.5-2 mm i kolika je potrošnja po m2? Unaprijed hvala na odgovoru. L.p.Tihomir

ODGOVOR

Obzirom na lokaciju i specifične mikroklimatske uvjete preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU Z granulacije 1,5 mm, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

Darko V / 4.1.2019. 14:26:06

Dali s može nanijeti završna akril fasad direktno na armirano betonski ogradni zid i koji je postupak, hvala

ODGOVOR

U koliko je površinska obrada AB ogradnog zida pogodna podloga za sitno-zrnate završno dekorativne žbuke, temeljito otprašenu podlogu potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nanijeti akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL Z granulacije prema vašem izboru. U koliko AB zidovi nisu završno obrađeni na način da zadovoljavaju zahtjeve sitno-zrnatih završno dekorativnih žbuka, preporučamo podlogu prethodno obraditi REPARATURNIM MORTOM F.

Valter A / 4.1.2019. 11:23:42

Postovani, iman okucnicu od cca 500 m2 koju bi zelio poplociti. Okucnica se sastoji od poprilicno strme kosine koja sluzi kao kolni prilaz, ravnom prostoru ispred kuce koji sluzi za parking i ravni prostor iza kuce koji sluzi za ulaz u garazu i parking. Zivim na podrucju Cavli (primorsko-goranska) gdje se temperature po zimi dosta spustaju ispod nule a nerijetko ima i mraza. S obzirom na navedeno koje bi mi proizvode preporucili za oplocenje (materijal, debljina, dimenzije, itd) i koja bi bila cijena istih. Isto tako, imajuci u vidu slozenost postavljanja (stmina), zamolio bih vas i informaciju o usluzi postavljanja i eventualnoj cijeni. Zahavljujem i pozdravljam

ODGOVOR

Svi naši opločnici otporni su na smrzavanje tako da možete odabrati bilo koji iz široke ponude opločnika visine 6 ili 8 cm. Cijena opločnika ovisi o visini, boji i obradi te se kreće od 83,48 kn/m2 (visina 6 cm, boja siva, površinska obrada glatki beton) do 153,74 kn/m2 (visina 8 cm, boja crna, površinska obrada pjeskarena), odnosno 172 kn /m2 (OPLOČNIK KARTAGA 6 cm visine, tučeni). Budući sa sami ne izvodimo radove, za cijene postavljanja preporučamo obratiti se lokalnim izvođačima.