Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Magdalena Z / 19.6.2019. 9:48:59

Postovani Imam problem s kapilarnom vlagom u stanu. Nema plijesni samo velike fleke od vode i na tim se mjestima ljusti krec. To je u stanu na vanjskim zidovima. Zanima me dali se to meze sanirati s hidroizolacijom? I ako se moze kako bi isao postupak s vasim proizvodima?

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage je u pravilu složeni postupak i sami prijedlog zahtijeva više informacije od ovih navedenih u vašem upitu. Prije svega potrebno je ukloniti uzrok vlaženja. Primjena hidroizolacije na unutarnjoj stijenci zida u pravilu zahtijeva otucanje postojećih slojeva žbuke, nanošenje hidroizolacije BETON PROTEKT MONOELASTIK direktno na betonske podloge, odnosno zid od opeke obrađen cementnom žbukom, te nove slojeve žbuke uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA. I najčešće je samo privremeno rješenje dok se vlaga kapilarno ne raširi izvan zone sanacije.

Matija S / 19.6.2019. 1:44:22

Postovani, Koja je nosivost estrih 4cm sa stiroporom od 5 cm ?

ODGOVOR

Tlačna čvrstoća CEMENTNOG ESTRIHA 20 u debljini od 4 cm, izvedenog kao plivajući pod je 20 N/mm2.

Neda L / 18.6.2019. 22:00:50

Planiramo premjestiti kuhinju u prostoriju gdje su zidovi sa gips-vapnenom žbukom. Žbuka nije dotrajala. Budući da će prostorija biti izložena vlagi, da li je potrebno otući postojeću žbuku i nanijeti vapneno cementnu?

ODGOVOR

Ukoliko korištenjem i pravilnim provjetravanjem regulirate vlažnost zraka u prostoru kuhinje nije neophodno uklanjati postojeću gips-vapnenu žbuku. Preporučamo prije postave keramike podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

I. P. / 18.6.2019. 15:08:08

Poštovani, odlučili smo se za postavljanje stiropor fasade na zgradu izgrađenu prije 30 god. Trenutno je na njoj malter fasada i nema gljivica ni plijesni pa me zanima dal je potrebno prije ljepljenja stiropora izvršiti pranje i grundiranje. Hvala

ODGOVOR

Prije izvedbe ETICS sustava preporučamo pranje fasade, eventualno saniranje zaraženih površina biocidnim sredstvom TERACID, te impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM.

Darinko Š / 17.6.2019. 16:23:39

Na obiteljskoj kuci imam bijelu fasadu,dobro izgleda,ja bih je osvjezio bijelom bojom,molom postupak

ODGOVOR

Fasadu je potrebno temeljito oprati (najbolje čistačem pod tlakom – miniwashem) i pustiti da se osuši. Tako pripremljenu ju možete osvježiti fasadnom bojom. Vrsta boje ovisi o vrsti podloge na koju ju nanosite. S obzirom da taj podatak niste naveli, preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V 3000 (bijelu) u dva naliča.

tihomir v / 16.6.2019. 10:45:26

dali postoji sto za suhu glazuru,da se nemora cekati da se osusi 28 dana,neke gipsane ploce ili nesto za pod. i treba mi za nasip ispod nesto. cca17m2 i visine 8-10 cm

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema materijale za izvedbu suhog estriha. Za potrebe finog izravnavanje (do 1 cm) prije primjene suhih estriha možete koristiti prosušeni kvarcni pijesak. Za debljine navedene u upitu nismo u mogućnosti ponuditi odgovarajući proizvod.

r h / 14.6.2019. 19:56:33

Poštovani, dali je moguće obojiti sivi kulir na vanjskom zidu kuće? Lp

ODGOVOR

Vertikalne površine završno obrađene pranim kulirom možete obojiti fasadnom bojom TERATON V. Ako je riječ o zoni sokla preporučamo AKROTON.

Nataša V / 13.6.2019. 19:18:04

Pozdrav,imam problem naime stara kuca i na zidove stavljena ljepenka i postoji li ijedan materijal koji bi ljepenka drzala,izbjegavam gips ploce zbog malog prostora jer bi ga još više suzilo,i da li moze gips ploca direkt se zašarafit na ljepenku bez šina,hvala

ODGOVOR

Na površinama izoliranim klasičnim ljepenkama nije moguća primjena žbuka. Kako ne bi došlo do oštećenja hidroizolacije GK ploče potrebno je postaviti na odgovarajući profil. Za detalje primjene obratite se proizvođaču gips-kartonskih ploča.

N V / 10.6.2019. 18:47:53

L.p,stara kuca ljepenka na zidovima i onda gips ploce i sad bih trebalo skinut gips pošto uzimaju puno prostora između njih i zida i zabacit zidove i pitanje koji materijal i šta uzeti sta ce ostati na ljepenki i nece otpasti?

ODGOVOR

Nije moguća primjena žbuka na podlogama obloženim ljepenkom.

Vid J / 10.6.2019. 15:18:56

Poštovani, pozdrav Da li smijem sad u lipnju staviti Teraplast na parapet i betonske stupove ograde. Da li postoji određeno vrijeme, temperatura i kad je idealno vrijeme u godini za to? Da li je Teraplast dobar za to ili mi možete preporučiti nešto bolje? Hvala

ODGOVOR

TERAPLAST možete nanositi u uvjetima povoljnim za izvođenje fasaderskih radova kako je navedeno u tehničkim uputama proizvoda: Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C ni viša od +30°C. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena…