Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M P / 14.9.2023. 22:13:59

Poštovani. Dali u Zagrebu ima negdje u nekom prodajnom centru za kupiti vaša Gipso glet masa.

ODGOVOR

ODGOVARA PRODAJA !

i s / 12.9.2023. 17:14:07

Imam na kući žbuku staru 20godina. Ona klasična jako gruba hrapava. Htio bih ju osvježiti, ali radio sam par zahvata tako da im nekih mjesta gdje bi trebalo pokrpati zidove. Ne znam kako napraviti da izgleda isto hrapavo kako je i napravljeno sve ostalo. Kako koristim skoro isključivo sve vaše prizvode, što mi preporučate? Kako mogu osvježiti s novom bojom i zakrpati tih par rupa da sve igelda kao da je originalno tako napravljeno. Ili alternativno, čime bih mogao zagladiti zidove tako da dobijem jednoličnu podogu za neku drugu dekorativnu žbuku ili pak mogu samo nanijeti drugu dekorativnu žbuku na postojeću.

ODGOVOR

Ukoliko želite napraviti popravke u postojećoj žbuci da bude što sličnije trenutnom stanju, molim pošaljite nam fotografije jer iz Vašeg upita nije jasno o kakvoj postojećoj žbuci je riječ. Ako nakon popravaka namjeravate sve samo prebojati, upozoravamo Vas da će područja krpanja ostati vidljiva. Kako popravci ne bi bili vidljivi, potrebno je cijelu površinu zagladiti npr.FINOM ŽBUKOM EKSTRA i nju onda ili obojati (u tom ćete slučaju imati glatku strukturu zida) ili ju završno obraditi nekom završno-dekorativnom žbukom tipa SEP, Terakril, Silikatna žbuka, Silikonska žbuka (za hrapaviju strukturnu obradu). Samo nanošenje završno-dekorativne žbuke na grubu i hrapavu podlogu bez predhodnog zaglađivanja nije moguće.

S V / 11.9.2023. 11:30:02

Stiropor fasada postavljena prije dvije godine. Pojavila se vlaga usljed curenja kondenzata iz klime. Za sanaciju kvara klima sustava, otvorena rupa 30x20 cm, i rješen problem klime. Da li je stiropor u tom dijelu fasade uništen, i da li se treba skidat. Spor je jer vlasnici traže skidanje fasade u veličini 10 mkvadratnih.

ODGOVOR

Na temelju Vašeg upita ne možemo zaključiti koliko se postojećeg fasadnog sustava treba ukloniti, ali postoji mogućnost da se isti djelomično pokrpa. Moguća je djelomična sanacija i to na način da se ponove armaturni i završno-dekorativni sloj na cijeloj plohi koja čini neku cjelinu.

j g / 8.9.2023. 9:27:21

Poštovanje, naslijedila sam kuću koja je građena 2013, kuća iz obnove za jednu osobu, 9m x 5m. U kući sam od 2017, pojavila se vlaga u unutarnjoj prostoriji prije 3god, pokušala sam sanirati iznutra sa termo premazom prije 2 godine ali ove godine je došlo do toga da sam na laminatu ispod kreveta primjetila plijesan. Kuća je na nagibu, temelji su s jedne strane(zapad) visine cca 40cm a na drugoj strani oko metar. Nemam trenutno slike(mogu poslati naknadno), ali temelj se osipa mjestimično, vide se tragovi soli do nekih 40cm. Mislim da postoje podzemne vode na terenu, ujedno i oborinske sa gornje strane idu ispod kuće. Moje pitanje, s čim zaštititi temelj od kapilarne vlage jer mislim da je to to, temelj je dosta grubo sazidan(rekla bi izgleda kao spužva) i mislila sam da bi trebalo s nečim izgladiti površinu i zaštititi od prodora vlage ukoliko bi vrijedilo. Planirali smo staviti teraplast na temelj ali bojim se da to samo po sebi nije dovoljno i uraditi drenažu s gornje strane kuće. Ne znam koliko ste shvatili iz mog opisa ali ako možete dati bilo kakav savjet bila bi vam zahvalna da ne bacam novac uzalud ukoliko nema rješenja da sami uradimo sanaciju. Hvala.

ODGOVOR

Pod uvjetom da je kao što ste opisali, oborinska voda koja se slijeva uz temelj od poroznog betona, izvor vlage,potrebno je svakako napraviti otkop, sve rupice u betonu, neravnine i oštećenja popraviti REPARATURNIM MORTOM G ili F (ovisno o potrebnim debljinama slojeva) i premazati temelj hidroizolacijskim premazom tipa BETONPORTEKT MONOELASTIK (nanesite ga i cca 30cm iznad razine tla). Na dio temelja koji je iznad razine tla i koji ste namjeravali obraditi TERAPLASTOM, svakako je bolja opcija obrada SOKL ŽBUKOM koja je paropropusna pa će zarobljena vlaga moći „izaći“, a opet će zid biti zaštićen.

I H / 7.9.2023. 12:23:32

Poštovani postavio sam Vam pitanje vezano za navlačenje sepa na betonske stupove od ograde, pa sam dobio odgovor: Ukoliko stupovi nisu ničim obrađeni preporučamo da ih punoplošno obradite polimer-cementnim mortom UNITERM ili REPARATURNIM MORTOM. Nakon 7-10 dana tako pripremljenu podlogu impregnirajte odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h obradite željenom završno-dekorativnom žbukom. Za bojanje SEP-a preporučamo egalizacijsku fasadnu boju MINERALKOLOR. SEP možete naručiti u bilo kojem tonu iz naše ton karte COLORLINE s oznakom M. Napominjemo da vodoupojnost SEP-a može povećati problem neizoliranih betonskih elemenata pod utjecajem kapilarne vlage zbog čega može doći do oštećenja. ------------------------------------------- Hvala na odgovoru i molim samo pojašnjenje pošto je sep vodoupojan da li je bolja opcija tonirati sep u boji pa ga tako navući bez završne boje Mineralkolor ili staviti bijeli sep pa ga dodatno obojati sa mineralkolorom (da li bi se tako bi se postigla bolja vodootpornost)? Vezano za moguć problem oko kapilarne vlage, druga solucija mi je staviti kulir, da li isto treba punopločno obraditi zidove sa Reperaturnim ortom pa impregnacijom ili njega mogu navlačiti direktno na beton prethodno impregniran? Hvala unaprijed :)

ODGOVOR

Ukoliko želite ogradni zid obraditi SEP-om, najbolja varijanta je da to učinite gotovim, tvornički obojanim SEP-om koji ćete dodatno zaštititi bojanjem egalizacijskom fasadnom bojom MINERALKOLOR u istom tonu. Druga varijanta je da kupite bijeli SEP 4000 i onda ga obojite MINERALKOLOROM u željenom tonu (ton karta Colorline s oznakom M). Ako pod pojmom „kulir“ mislite na TERAPLAST, svakako preporučamo da ogradni zid obradite REPARATURNIM MORTOM, impregnirate MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h možete navući TERAPLAST. Molim da uzmete u obzir da je TERAPLAST parozaporniji od SEP-a.

n s / 31.8.2023. 20:52:28

Dobar dan. Zanima me stiropor fasada. Koja je razlika između 12 i 15 cm debljine. I koja je vasa preporuka. Evo živim u Međimurju. Hvala vam.

ODGOVOR

Veća debljina toplinsko-izolacijske ploče doprinosi boljoj toplinskoj zaštiti konstrukcije. Da li je dostatna toplinsko izolacijska ploča od 12 cm ili je potrebna veća debljina od 15 cm ovisi o svim slojevima objekta kao cjelini. Za točnu informaciju isplativosti potreban je proračun fizike zgrade.

S / 30.8.2023. 19:41:26

Poštovani, molim savjet s čime i kako zapuniti horizontalnu pukotinu u podrumskom betonskom stupu koji je dio betonskog dvostruko armiranog zida a koja je nastala, vjerojatno, aljkavošću izvođača u smislu nečišćenja odnosno neispuhivanja otpadaka i prašine iz šalunga prije betoniranja spoja nadvoja i stupa koji je dio zida. Prilikom pripreme za žbukanje navedenog dijela zida sam primijetio pukotinu koja zahvaća skoro cijeli stup i širine je ljevkasto prema sredini stupa i do 2 cm. Jasno vidim armaturu nakon što sam pažljivo uklonio labave dijelove i ispuhao kompresorom. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Za konstruktivne popravke betonskih elemenata preporučamo REPARATURNI MORT R4-250. Za konkretniji savjet molimo pošaljite fotografije i kontakt.

B H / 30.8.2023. 12:13:07

Poštovani imam podrum. Betonski zidovi i pod. Podrum je suh i nigdje ne ulazi voda. Na dva mjesta kad su sad bile kiše je bilo vlažno. Sad bi u podrum na pod stavili pločice. Čime bi preporučili da se prije premaže pod. Hvala

ODGOVOR

Betonski pod i zid (minimalno 30cm od razine poda) hidroizolirajte BETONPROTEKTOM MONOELASTIK-om koji se nanosi u dva sloja križno. Na spojevima zidova s podom ugradite TRAKU ZA BRTVLJENJE. Keramiku na pod zalijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT fleks.

D T / 29.8.2023. 15:25:38

Imam betonski roštilj čime ga mogu ofarbati

ODGOVOR

Za bojanje betonskih površina preporučamo boju za beton AKROTON uz napomenu da je moguće da će doći do ljuštenja boje zbog utjecaja visokih temperatura.

D S / 28.8.2023. 21:55:49

Radim sanaciju dvije terase, jedna površine 35 m2, a druga 12 m2. Na terasama je skinuta stara keramika sa glazurama do a.b. ploče. Veča terasa ima pad u samom betona oko 1%, manja nema pada. Da li je moguće padove izvesti reparaturnim mortom umjesto glauurom, na to izvesti hidroizolaciju i zalijepili pločice. Ako je moguć, kako riješiti dilataciju koja je potreba s obzirom na površinu terase od 35 m2, a i dužinu od 10, 5 m Koji vaš proizvod preporučate za hidroizolaciju. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru Dalibor Stuparić Mob. 09211230

ODGOVOR

Korekciju pada je moguće izvesti REPARATURNIM MORTOM, a za hidroizolaciju ab ploče preporučamo polimer-cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK na koji možete direktno lijepiti pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS. U dilataciju utisnite traku za brtvljenje u prvom sloju BETONPROTEKTA.