Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A R / 1.7.2019. 13:12:10

U kući imam dnevni boravak sa zidovima od grubog sepa. Sep je postavljen prije skoro 30 godina. Sad je već posivio, vjerojatno najviše od prašine koja se sakuplja na njemu. Možete li mi dati savjet kako ga očistiti, tako da ponovno postane bijel? I vanjska fasada mi je od sepa i nju sam oprao vodom pod visokim tlakom, no u sobi to ne mogu raditi. Možda bi rješenje bilo obojiti zid u bijelo. Kako i čime? Molim za savjet.

ODGOVOR

Stari SEP preporučamo dobro otprašiti npr usisavačem s nastavkom. Otprašenu podlogu možete prebojiti klasičnom TERAPOL ili perivom POLAKRIL unutarnjom bojom.

Elvis D / 1.7.2019. 11:21:43

Pozdrav! Preuredjujem kupaonu. Skinuo sam stare plocice i sve do cigle prakticki jer je stara zgrada i sve se mrvi. E sad postoje vece neravnine i rupe pa me zanima sta treba dalje. Svaki majstor mi drugacije kaze. Uglavnom trebalo bi to ozbukati prvo(pokrit te rupe i malo izravnat) impregnacija neka pa ljepilo i plocice. Mozete mi vi objasniti tocno postupak. Koji materijal( posto je kupaona-vlaga) i kojim redom do plocica na kraju. Molim vas pomozite mi :)

ODGOVOR

Žbukanje, odnosno izravnavanje podloge preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 40. Kod nanošenja na zid od opeke potrebno je prethodno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2. U zoni kade, umivaonika i tuš kabine preporučamo prije lijepljenja keramike izvesti hidroizolaciju HIDROESLATIK 2 K. Pločice lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

Ljudevit J / 29.6.2019. 21:00:37

Poštovani. Krećem u uređenje kuće gdje su goli zidovi od cigle e mnogi mi prporućaju klasićno žbukanje a ja sam želio uraditi knauf sa konstrukcijom zbog ugradnje toplinske izolacije pa me zanima šta je bolje knauf ili žbuka? Lp

ODGOVOR

Preporučamo unutarnje zidove ožbukati gips-vapnenom GV 10 ili vapneno-cementnom VC 40 žbukom. Toplinsku izolaciju preporučamo izvesti primjenom povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ETICS tipa TERMOZOL.

B H / 22.6.2019. 10:53:35

Poštovani, imam kuću staru cca 55 godina. Kuća nema horizontalnu hidroizolaciju od ljepenke ali ima okomitu koja ide samo ispod nosećih vanjskih zidova. Kako imamo užasno puno vlage i plijesni, U spavaćim sobama smo razbili podove do temelja i stavili ljepenku te ju spojili na horizontalnu ali izgleda da je horizontalna izolacija u lošem stanju i popucala jer i dalje ima previše vlage. Drenaže oko kuće vjv nema. U kući imamo plijesni na svim zidovima, od poda do plafona. Zimi je užasno zbog kondenzacije, doslovno brišemo vodu u kutovima sobe. Što mi preporučate i koliko će dugo, preporučeno rješenje trajati? Hvala

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije, uz preporučenu izvedbu drenaže oko objekta, samo je jedan od preduvjeta kvalitetne sanacije vašeg objekta. Svakako preporučamo izvedbu toplinske izolacije na fasadnim površinama kako bi se spriječila pojava kondenzata. Bitno je naglasiti da je količinu prekomjerne vlage u unutarnjem prostoru moguće smanjiti kontroliranim i pravilnim prozračivanjem, te prilagodbom u samom korištenju prostora.

Suzana Z / 21.6.2019. 19:26:22

Poštovani Zanima me da li bi kao podlogu za bazen mogla staviti stirodur pošto je neravna podloga Bazen je promjera 4,75 i 85 dubine Ako bi koju bi debljinu preporučili Hvala

ODGOVOR

Priprema podloge za bazen najčešće je preporučena od strane samog proizvođača bazena.

Magdalena Z / 19.6.2019. 9:48:59

Postovani Imam problem s kapilarnom vlagom u stanu. Nema plijesni samo velike fleke od vode i na tim se mjestima ljusti krec. To je u stanu na vanjskim zidovima. Zanima me dali se to meze sanirati s hidroizolacijom? I ako se moze kako bi isao postupak s vasim proizvodima?

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage je u pravilu složeni postupak i sami prijedlog zahtijeva više informacije od ovih navedenih u vašem upitu. Prije svega potrebno je ukloniti uzrok vlaženja. Primjena hidroizolacije na unutarnjoj stijenci zida u pravilu zahtijeva otucanje postojećih slojeva žbuke, nanošenje hidroizolacije BETON PROTEKT MONOELASTIK direktno na betonske podloge, odnosno zid od opeke obrađen cementnom žbukom, te nove slojeve žbuke uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA. I najčešće je samo privremeno rješenje dok se vlaga kapilarno ne raširi izvan zone sanacije.

Matija S / 19.6.2019. 1:44:22

Postovani, Koja je nosivost estrih 4cm sa stiroporom od 5 cm ?

ODGOVOR

Tlačna čvrstoća CEMENTNOG ESTRIHA 20 u debljini od 4 cm, izvedenog kao plivajući pod je 20 N/mm2.

Neda L / 18.6.2019. 22:00:50

Planiramo premjestiti kuhinju u prostoriju gdje su zidovi sa gips-vapnenom žbukom. Žbuka nije dotrajala. Budući da će prostorija biti izložena vlagi, da li je potrebno otući postojeću žbuku i nanijeti vapneno cementnu?

ODGOVOR

Ukoliko korištenjem i pravilnim provjetravanjem regulirate vlažnost zraka u prostoru kuhinje nije neophodno uklanjati postojeću gips-vapnenu žbuku. Preporučamo prije postave keramike podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

I. P. / 18.6.2019. 15:08:08

Poštovani, odlučili smo se za postavljanje stiropor fasade na zgradu izgrađenu prije 30 god. Trenutno je na njoj malter fasada i nema gljivica ni plijesni pa me zanima dal je potrebno prije ljepljenja stiropora izvršiti pranje i grundiranje. Hvala

ODGOVOR

Prije izvedbe ETICS sustava preporučamo pranje fasade, eventualno saniranje zaraženih površina biocidnim sredstvom TERACID, te impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM.

Darinko Š / 17.6.2019. 16:23:39

Na obiteljskoj kuci imam bijelu fasadu,dobro izgleda,ja bih je osvjezio bijelom bojom,molom postupak

ODGOVOR

Fasadu je potrebno temeljito oprati (najbolje čistačem pod tlakom – miniwashem) i pustiti da se osuši. Tako pripremljenu ju možete osvježiti fasadnom bojom. Vrsta boje ovisi o vrsti podloge na koju ju nanosite. S obzirom da taj podatak niste naveli, preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V 3000 (bijelu) u dva naliča.