Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Jelena M / 28.3.2019. 9:07:10

Poštovani, postoji li mogućnost skidanja boje s betona (dvorište) nekim sredstvom, visokotlačnim čitačem...? Bojanje betona ne bi htjeli ako ne moramo. Hvala. Lp

ODGOVOR

u koliko je betonska podloga zadovoljavajuće čvrstoće, boju s betonskih površina možete ukloniti pranjem vodom pod tlakom ili eventualno nekom drugom metodom (pjeskarenje, brušenje i sl). Preporučamo obratite se specijaliziranim tvrtkama za čišćenje

Joso P / 27.3.2019. 11:19:48

Na netom strojno ozbukane unutrasnjosti garaze i zagladjene spuzvastom ravnalicom zidovi su savrseno rvni a struktura je sitno zrnata. S cime da to pofarbam,? estetika( glatkoca nija vazna). Da li treba staviti impregnaciju prije bojenja?. ,Ne bi gletao jer smatram da nije potrebno. To je radni prostor i po potrebi garaza.Koliko trebam cekati da se zbuka susi? Okolica Zadra. Hvala J.P.

ODGOVOR

Ukoliko ste zadovoljni teksturom žbuke, za tu namjenu prostora, preporučamo unutarnju perivu boju POLAKRIL na podlogu staru najmanje tri tjedna.

Saša P / 26.3.2019. 16:43:44

Poštovani, završni sloj silikon/silikaat navucen na stiropor 10 je na nekim mjestima poceo bubriti. Fasada je 5 godina stara. Da li je dovoljno da se taj dio odstrani i ponovno navuce ili su potrebni jos neki dodatni zahvati? Zahvaljujem

ODGOVOR

Eventualno potrebni dadatni zahvati ovise o uzrocima „napuhivanja“ žbuke te samom stupnju oštećenja. Minimalno potrebni zahvat uključuje uklanjanje žbuke na mjestima oštećenja, „krpanje“ oštećenih mjesta UNITERMOM u ravnini sa postojećom žbukom, nanošenje novog sloja završne žbuke punoplošno, ukoliko postojeća tekstura to omogućuje. U protivnom, potrebno je cijelu površinu pregletati prije nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo utvrditi uzrok ošetećenja i isti ukloniti prije sanacije.

Darko S / 26.3.2019. 10:48:41

Poštovani Oko kuce je navučen teraplast kao cokla. Koji je oštećen na donjim rubovima uz podlogu. Zanima me da li se može na postojeći tersplast ,nanijeti flex ljepilo i postaviti keramički ciklus?

ODGOVOR

Preporučamo u donjoj zoni uklanjanje TERAPLASTA, izvedbu holkera BETONPROTEKTOM MONOLEASTIK, te nanošenje novog sloja TERAPLASTA na prethodno impregniranoj podlozi. Ukoliko želite izvesti sokl od keramike, isti lijepiti na prethodno izvedeni holker fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Kako će u tom slučaju isti biti „stariji“ od ostalog dijela površine spoj keramika-žbuka je potrebno zabrtviti odgovarajućim trajno-elastičnim kitom.

Duško K / 26.3.2019. 9:46:02

Postovani. Ispred kuce smo napravili betonsku plocu za parkiranje auta. Radili smo sa pijeskom od 0- 16.Omjer cementa 4-1. Medjutim ploca je porozna mrvi se na površini. Zanima me kako zastititi plocu kojim sredstvom je zagladiti da voda ne ulazi u nju. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Nakon što mehanički uklonite sve površinske slabe dijelove betonske podloge površinsku obradu možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Ukoliko je beton u punoj debljini niskih čvrstoća preporučamo ga ukloniti ili izvesti dodatni sloj estriha (CE 20) minimalne debljine 3 cm.

Mirko B / 25.3.2019. 9:39:37

U selu Rausovac Hr.Kostajnica postoji rezervoar Fi 6,54X4metra visine izgrađen 1969god.Propušta pitku vodu na koji način možemo zakrpati te urediti cijeli rezervoar? Hvala na .savijetu koliko bi koštalo?

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je utvrditi razloge propuštanja betonske stjenke. Ukoliko je riječ o samoj propusnosti betona potrebno je unutarnju stijenku obraditi HIDROPROTEKTOM prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Ukoliko postoje ostala oštećenja kao pukotine, otvaranje spojeva, nastavaka kod betoniranja, iste je ovisno u uzroku, potrebno prethodno temeljito sanirati. Prijedlog snacije nije moguće sati na temelju dostupnih informacija.

E V / 24.3.2019. 18:30:08

Poštovani, Mogu li i kojom kamenom vunom izolirati strop u stanu iznad kojeg se nalazi drugi stan koji se povremeno grije. Sve radove mogu napraviti samo u svom stanu. Zanima me može li se izolacija riješiti na način da se ne radi spušteni strop gips pločama ili na sličan način, već da se direktno na vunu nanese malter ilinešto što se kasnije može bojati.

ODGOVOR

Izolaciju stropa možete izvesti uobičajenim toplinskim sustavima tipa TERMOZOL STANDARD!

Dinko V. / 24.3.2019. 9:33:31

Poštovani, na otprilike 15-20cm ispod deke (prizemnica bez korva )imam u cigli horizontalne pukotine, na vanjskom zidu. Na mjestima su pukotine 1-2mm a na mjestima je odlomljen dio (šuplje) cigle. Da li bi preporučili zapunjavanje reparaturnim mortom R4-250 ili nešto drugo? Hvala, lp

ODGOVOR

Za kvalitetnu sanaciju potrebno je prije svega utvrditi uzroke nastanka pukotina te ovisno o njima provesti odgovarajuću sanaciju.

vedran t / 24.3.2019. 8:49:00

Kuća novogradnja dimenzije terase 3,5 * 4,9 Hidroizolacija otvorene terase slojevi, terasa je na 1 katu iznad dnevne sobe. 1. AB ploča 2. v4 katran bitumenska ljepenka 3. Bachl pir alu 4 cm 4. najlon 5.napravio pad cementni estih -glazura 6.postavio zidnu rigalicu za odvod vode 7.postavio gumenu traku oko rubova i sad tu nastaje problem rubnu traku i cijelu cementnu glazuru premazao sam sa smjesom HIDROSTOP 94 Nakon nekoliko dana Hidrostop je popucao. Pukotine ponovno tanko premazao Hidrostopom 94 Trenutna situacija je: Pobrusio kompletno HIDROSTOP 94 do cementne glazure. Skinuo hidrostop s rubnih gumenih traka na zidu. MOžemo li to odraditi na ovaj način: Napravim diletaciju na sredini terase, stavim brtvenu traku i svaku polovicu pogletamo fleksibilnim ljepilom te ugradimo mrežicu. Cijelu terasu premažem sve premažem sa hidrostop flex Nakon toga stavimo fleksibilno ljepilo za pločice , postaviimo pločice i fuge ispunimo fugirnom masom. Molim vas prijedlog rješenja. lp Vedran

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljiv razlog nastanka pukotina na polimer-cementnom hidroizolacijskom premazu. Jedan od mogućih je i nedovoljana starost podloge, naglo sušenje premaza i sl. Ukoliko je premaz uklonjen bez oštećenja estriha nije potrebno punoplošno nanošenje ljepila i armiranje. Preporučamo izvedbu polimer-cemente fleksibilne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK prema tehničkoj uputi proizvoda te izvedbu keramičke obloge primjenom fleksibilnog ljepila TERATEKT FLEKS, i fleksibilne mase za fugiranje TERAFIL FLEKS.

z b / 21.3.2019. 9:57:45

Poštovani, na manjem objektu postavio sam na vanjske zidove stiropor i mrežicu. Namjeravao sam to obojiti adekvatnom bojom. Površina nakon gletanja nije ostala ravna i mislim da bi se te greske vidjele nakon bojanja. Pitanje: dali na tu podlogu mogu nanjeti TERAFAS KIT voljkom i na koji nacin da dobijem reljefnu podlogu. Na to bi nanio zavrsni sloj boje. Objekt je se nalazi na Jadranu. Hvala !

ODGOVOR

Prema važećim smjernicama za izvedbu ETICS sustava za završnu obradu istih preporuča se korištenje sitnozrnatih završno-dekorativnih žbuka tipa TERAKRIL Z / SILIKATNA ŽBUKA Z/ SILIKONSKA ŽBUKA Z, minimalne granulacije 1,5 mm.