Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Gordana S / 13.3.2024. 19:20:21

Poštovani, radimo sanaciju kamenih podruma koji su jednim dijelom skoro potpuno u zemlji. Sa unutarnje strane su napravljeni betonski temelji i zidovi. Vanjsku stranu smo otkopali cijelom visinom i dužinom zida. Kamen nije u baš najboljem stanju (ima dosta pukotina). Koji je vaš savjet za hidroizolaciju takvih zidova?

ODGOVOR

Prije izvedbe hidroizolacije potrebno je izravnati kamenu površinu CEMENTNOM ŽBUKOM C 80, a za samu izvedbu vertikalne hidroizolacije preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

B C / 13.3.2024. 10:21:06

Poštovani, radim hidroizolaciju podne ploče prije postavljanja estriha, radi se o prizemnoj etaži/suterenu. Zidovi su izvana zaštićeni čepastom membranom i slojem batude u kanalici koja ide oko čitave kuće, tako da su zidovi hidroizolirani izvana. Postavili smo sloj bitumenskog premaza te preko njega, 2 preklapajuća sloja v3 ljepenke. Nakon par dana kiše, prostorija u kojoj se i prije pojavljivala kapilarna vlaga odozdo je poplavljena, što znači da ljepenka negdje popušta. Što je najbolje u ovoj situaciji? Skidati ljepenku pa premazati nekom PC hidroizolacijom ili polagati drugu?Može li se uopće koristiti PC hidroizolacija u kombinaciji s ljepenkom budući da je ispod rubnih zidova kuće ostavljeno 20cm ljepenke na koju spajamo novu. Prostorije su već ožbukane pa ne možemo hidroizolacijom ići ispod žbuke

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu ima polimer-cementne hidroizolacijske mase koje nisu primjenjive na bitumenskim podlogama.

Robert L / 12.3.2024. 18:07:59

Poštovani imam staru hirofu fasadu htjeli bi je obnoviti jel moguće da se preko toga nanese ljepilo i mrežica i onda neka vrsta fasade.Zanima me dali imate prodaju materijala Biograd na moru.hvala

ODGOVOR

Ukoliko je postojeća HIROFA u dobrom stanju potrebno joj je samo ostrugati vrhove i površinu dobro otprašiti, te oprati vodom i pustiti da se osuši. Očišćene površine impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i na osušeni grund nanesite FINU ŽBUKU EKSTRA u dva sloja s tim da u prvom sloju izvedete armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Nakon cca 7 dana cijelu površinu impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon najmanje 24h možete nanijeti neku od završno dekorativnih žbuka, npr. SILIKATNA ŽBUKA ili SILIKONSKA ŽBUKA. Za kupnju Samoborkinih proizvoda molimo obratite se našem prodajnom predstavniku na kontakt telefon 091 33 22 919.

Senada E / 12.3.2024. 11:18:44

Poštovani, Sad u 4. Mjesecu idemo sa dizanjem kata kuće, koja je sad prizemnica, te je strop vec napravljen od betonske ploče, pa stiropor i estrih. Zanima me čime da zastitimo taj estrih dok se krov ne naprava u slučaju eventualne kiše Unaprijed se zahvaljujem, Emin

ODGOVOR

Estrih je najbolje zaštiti mehanički, ceradom ili najlonom jer eventualna izvedba hidroizolacije nema smisla kao privremeno rješenje.

Zdravko K / 11.3.2024. 11:34:53

htio bi premazati betonske stupove za brajde, sa HIDROPROTEKTOM. Da li je odluka OK ili mi preporučati neki drugi vaš proizvod? Hvala

ODGOVOR

Za zaštitu betonskih stupova preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOEALASTIK.

Suzana L / 10.3.2024. 10:17:18

Poštovani Uređujem unutarnje zidove koji su glet masom naneseni e sad ja želim abrib masu, pa dali će se lijepiti abrib masa na glet ili se treba nečim prije premazati Zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Kompatibilnost materijala kojim bi htjeli obraditi zid i materijala koji je sad na zidu ovisi o vrstama materijala i načinu obrade. Molim da se obratite proizvođaču materijala kojim namjeravate obraditi zid ili nam se obratite telefonski s više informacija.

Branka J / 8.3.2024. 20:50:40

Obiteljska kuća,dvokatnica uz samo more ima 70 godina staru fasadu terabonu. Na mjestima je popucala. Zidovi su 50 cm debeli od kamena i cigle. Želimo samo termo fasadu bez dodatnih izolacionih postupaka(stiropor,staklena vuna i sl.) Koji je Vaš prijedlog postupka obnove? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova postiže se ili primjenom toplinskih žbuka ili sustavima s toplinsko izolacijskim pločama (ETICS). Obzirom na opisane postojeće slojeve preporučamo njihovo uklanjanje prije daljnjih radova toplinske izolacije objekta.

S B / 1.3.2024. 18:17:07

Poštovani, obrađujem spalete prozora koji je u odnosu na početno stanje morao biti podignut 15 cm pa sam taj prostor ispunio betonom i a s vanjske strane sam ostavio 2 cm prostora za zbukanje, kako bih se poravnao s ostatkom zbuke vanjskog zida. Kako najbolje hidroizolirati ovaj podljev koji bi se nakon toga ožbukao s vc žbukom. Hvala i pozdrav, S.

ODGOVOR

Hidroizolaciju špaleta možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK ili BETONPROTEKTOM DUOELASTIK u najmanje 2 sloja križno. Preporučamo da segment spoja stare i nove žbuke rabicirate. Za dodatne informacije obratite nam se na brojeve telefona tehnološkog ureda 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

B Š / 1.3.2024. 14:26:42

Poštovani, zanima me da li se mogu vratašća za dimnjak naknadno ugraditi u punom ciglom zidani dimnjak bez narušavanja statike?

ODGOVOR

Nismo u mogućnosti odgovoriti jer nemamo adekvatne informacije. Općenito, sigurna ugradnja vratašca ovisi o dimenzijama dimnjaka i veličini vratašca.

DEJAN D / 29.2.2024. 9:17:08

Poštovani, molim Vas za pomoć pošto sam laik.Stan je zadnji u nizu,prije 15-ak godina postavljena mi je ručno, gotova žbuka na zidove u stanu, ne znam kojeg proizvođača ( termo pošto se sjećam da je imala neke granule kao stiropor).Prije 5-6 godina stavio sam pločice na dio zida.Danas - skidao sam pločice i vidio da se žbuka cijelom debljinom ( 3,5-4 cm) odvojila od betona ( zidovi su betonski u zgradi). Kada sam skinuo žbuku koja se odvojila ostalo je materijala na beronu koji ne mogu skinuti jer beton nije gladak.Molim Vas za savjet ( prije kupnje materijala), što staviti kao najsigurniju i najbolju varijantu (za vezivost tj. nešto za vezanje starog i novog materijala) i nakon toga staviti vaš špric, grubu ( u debljem sloju), pa finu žbuku. Pošto je problem u dijelu zida koji bih sanirao poravnao bih ga sa starim tj. debljina 3,5-4 cm da li je potrebno stavljati mrežicu ? - kakvu i na što? Lijep pozdrav.

ODGOVOR

Ukoliko se radi o sanaciji manje površine, za impregnaciju betonske podloge nanesite KONTAKT GRUND. Za veću površinu tu pripremu podloge napravite CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA i nakon toga krpanja izvedite TERMO ŽBUKOM. Cijelu površinu impregnirajte PREMIUM GRUNDOM i obradite ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERATERMO GLETOM u dva sloja, te u prvi sloj utisnite STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160. Obzirom da se radi o površinama starim 15-ak godina, pretpostavljam da je na zidu više naliča boje koju bi prije punoplošne obrade bilo potrebo ukloniti ili barem prestrugati.