Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Š I / 20.3.2019. 20:58:42

Kuća je na moru i kod jakih vjetrova ponegdje se pojavi malo vlage.Kuća je ožbukana vapnenocementnom žbukom i premazana fasadeksom. Može li se problem riješiti ponovnim premazom žbuke Hvala.

ODGOVOR

Prodor vlage vjerojatno je uzrokovan mikropukotinama na fasadi. Preporučamo mehaničko uklanjanje Fasadeksa, temeljito otprašivanje ili pranje vodom pod tlakom, Nakon sušenja podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, te obraditi punoplošno visoko-vodoodbojnom završno dekorativnom žbukom kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z.

Filip A / 20.3.2019. 12:08:13

Postovani, Na obiteljskoj kuci koristena je za zavrsnu obradu fasade Terabona prije 20 god, sad je boja izbljedila I potrebna joj je obnova. Zanima me koja je procedura tj postupak a zelim da ostane ista vrsta I boja završne obrade? Unaprijed hvala Lijep pozdrav

ODGOVOR

Stare mineralne završne žbuke kao što je Terabona preporučamo osvježiti egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Površine je potrebno prethodno temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja od najmanje 2 dana, podlogu, po potrebi, impregnirati vodom razijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja MINERALKOLORA. MINERALKOLOR nanositi u dva naliča.

S T / 20.3.2019. 09:41:46

Poštovani, Zanima me da li imate ljepilo za pločice koje je pogodno za povišene temperature, kako bih mogao zalijepiti pločice na knaufom obloženi kamin. S poštovanjem

ODGOVOR

Poboljšana ljepila za keramiku tipa TERATEKT F otporna su na temperature do 70oC. Za više temperature preporučamo UNITEKT BAZU miješati sa cementom u omjeru 1:1.

Mladen R. / 20.3.2019. 9:33:31

Poštovani, U blizini moga betonskog, golog, stepeništa se nalazi asfaltni put koji se zimi posipa sa solju, tako da mi betonske, nezaštićene, stepenice stradavaju. Šta mi preporučujete za oblaganje tih stepenica, u smislu zaštite od uticaja soli? Da li u ponudi imate gotove obloge za stepenice u kuliru (gazište sa čelom)? I, na koju adresu u BiH po pitanju navedenog se mogu obratiti? Pozdrav

ODGOVOR

Oštećenja betonskih stepenica preporučamo sanirati REPARATURNIM MORTOM G. Nismo u mogućnosti ponuditi vam gotove obloge jer iste nemamo u ponudi. Alternativno možemo ponuditi BETONSKE/KULIR PLOČE , koje nakon polaganja preporučamo dodatno zaštititi BETOSILOM.

Davor K / 18.3.2019. 13:39:39

Poštovani, Na stiropor fasadi gdje je kutija od roleta stvorila su se puknuća na kutevima. Mrežica je postavljena ali svejedno je ispucano. Dali postoji neko sredstvo u boji fasade za ispunit puknuće od 1-2 mm. Hvala!

ODGOVOR

Pukotine su vjerojatno uzrokovane vibracijama, odnosno pomacima do kojih dolazi prilikom korištenja roleta, ili eventualno odvajanjem ploča od podloge. Za zatvaranje pukotina možete koristiti na tržištu dostupne fasadne trajno elastične kit mase.

Davor K / 18.3.2019. 13:37:16

Poštovani, prije 5 godina radio sam fasadu sa stiroporom od 10cm. Kad je fasada mokra vide se crte, mikro puknuća i crnilo po fasadi. s ćim se može oprat crnilo gljivice na fasadi?

ODGOVOR

Prema vašem opisu riječ je o površinskoj zarazi mikroorganizmima. Preporučamo površinu oprati vodom, nakon sušenja tretirati biocidnim sredstvom TERACID, te osvježiti fasadu bojom SILIKONKOLOR. Alternativno predlažmeo obratiti se specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

M M / 14.3.2019. 8:35:12

Poštovani, molim savjet kako da obradim zidove koji su ožbukani prije 2 g. u staroj seoskoj kući koja ima temelje od cigle. Zidovi do cca 60 cm izgledaju malo vlažni. Želim ih obojiti u bijelo. LP

ODGOVOR

Na dijelu zidova, najmanje 60 cm iznad vidljivog ruba djelovanja vlage, potrebno je ukloniti postojeću žbuku i primijeniti visokoparopropusne materijale SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Za završnu obradu, odnosno bojenje, preporučujemo visokoparopropusnu silikatnu boju SILIKATKOLOR.

Tomislav K / 12.3.2019. 13:55:32

Pozdrav, Zanima me razlika završnog akrila tera uni z i z LP

ODGOVOR

TERAKRIL UNI Z je akrilatna završna žbuka koja se proizvodi isključivo u zaribanoj teksturi granulacije 1,5 mm i, u pravilu svijetlim tonovima, te je komponenta certificiranog sustava UNITERM. TERAKRIL je akrilatna završno-dekorativna žbuka višeg razreda kvalitete i proizvodi se u svim teksturama: Z granulacije 1,5;2 i 3 mm, R granulacije 2 ; 3 mm VA i Š. Osim toga dostupna je u svih 360 tonova važeće ton karte POGLED U BOJU i primjenjuje se za završnu obradu u svim Samoborkinim certificiranim sustavima.

Mark K / 12.3.2019. 12:05:29

Poštovani, Treba mi pojašnjenje za cementni estrih 20: potrošnja 22 kg/m2/cm? Da li to znači da je 5 cm estriha 20 teško 110 kg/m2?

ODGOVOR

Da, za 5 cm debljine potrebno je 110 kg CEMENTNOG ESTRIHA 20.

D Š / 11.3.2019. 10:29:16

Molim Vas ako mi možete pomoći savjetom. Odlučio sam popraviti uličnu ogradu. Donji dio je izrađen od betona, a cijeli donji dio prevučen je u kulir. Naime, ograda je već vremešna, djelomično je popucala. Namjeravam maknuti dio kulira koji je puknuo i koji se odignuo. Molim Vas ako mi možete savjetovati kojom smjesom popraviti udubine koje će nastati kada maknem popucane dijelove kulira? Nakon poravnavanja namjeravam prevući cijeli betonski dio uzorkom koji imitira kulir. Također ne znam kako se zove smjesa koja imitira uzorak kulira i može li se sve potrebno nabaviti u Zagrebu ili je bolje doći u Samoborku? Unaprijed hvala na odgovoru,

ODGOVOR

Potrebno je temeljito ispitati cijelu ogradu te otući sve slabo držeće dijelove pranog kulira (uključujući i mjesta gdje nema vidljivog oštećenja ali zvoni!!) do podloge. Sve temeljito otprašiti i/ ili oprati vodom. Potrebna krpanja izvesti cementnom žbukom C 80 uz prethodno naneseni CEMETNI ŠPRIC. Ostale površine pranog kulira dobro navlažiti vodom i zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G. Na tako pripremljenu podlogu nakon najmanje 14 dana možete nanositi TERAPLAST, uz obveznu, dan ranije, impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br.65. Ponudu TERAPLASTa možete vidjeti u Samoborki u Zagrebu, Adžijina 12 ili u Samoboru, Zagrebačka 32a.