Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Davor B / 28.8.2019. 6:29:21

Poštovani Na betonsku podlogu postavljen je riječni prani kulir. Postoje 3 vrste betonske podloge Najstarija betonska podloga – beton, koja je rađena prije 30 g na kojoj nema problema sa odvajanjem kulira od podloge Betonska podloga – beton rađena prije 5 godina na kojoj nema problema sa odvajanjem kulira od podloge Betonska podloga najnovija koja je rađena godinu dana prije postavljanja kulira i sa koje se odvaja sav kulir. Po nama razlog odvajanja riječnog pranog kulira od najnovije podloge je : 1. Neodgovarajući sastav kamenog agregata upotrijebljenog prilikom izrade betona ( primjese zemlje itd. ) 2. Upitna količina upotrijebljenog cementa 3. Pitanje i marke betona koji je nastao tom upotrebom sastava za ručnu izradu betona. Jednostavno riječni kulir je prejake marke betona i on se odvaja od nekvalitetne podloge. Tražimo savjet kako postupiti dalje jer je šteta od cca 10.000 EUR il je zahvaćeno cca 80 m2. Da li je izvođač radova na ugradnji riječnog pranog kulira trebao voditi računa o kvaliteti podloge i odbiti ugradnju riječnog pranog kulira na neodgovarajuću podlogu ? Mi smo samo naručioci poslova koji su sve račune uredno podmirili, a šteta se pokazala nakon par mjeseci. Na koji način se vrši sanacija takve štete, kompletno rušenje svega, kulira i betona, te ponovna izrada svega ? Koja je preporuka eventualnog vještaka za ustanovljavanje razloga i uzroka nastanka takve velike štete ? Posjedujemo i fotografije nastale štete. LP

ODGOVOR

Na ovome mjestu, u pravilu, možemo dati savjete i preporuke vezano na karakteristike i primjenu naših proizvoda. Obzirom na problematiku preporučamo obratiti se vještaku za graditeljstvo!

Damir J / 26.8.2019. 20:58:49

Pozdrav, Vaše sustav TERMOSAM u kombinaciji sa kamenom vunom za armiranje i gletanje koristi novo ljepilo Samoterm premium. Možete li nešto više reći o njemu. Primjetio sam da uz veliku paropropusnost, ima znatno manju tlačnu čvrstoću. Šta to u praksi znači ? Primjetio sam da mu je nešto manja potrošnja. Dali je to po tipu slično kao Rofixovo Unistar LIGHT-a s granulama stiropora ? Unaprijed zahvaljujem. Odgovor može na mail. Fasadu planiram za jesen. LP, Damir Japec

ODGOVOR

SAMOTERM PREMIUM je lagani polimer-cementni mort za lijepljenje i izvedbu armaturnog sloja kog izvedbe certificiranog ETICS sustava TERMOSAM. Formulacija proizvoda sa laganim agregatom osigurava laku obradivost i bolju izdašnost, odosno manje potrošnje. Po tipu odgovara konkurentim proizvodima kao (ROFIX UNISTAR LIGHT, BAUMIT STARCONTACT LIGHT, STO LEVELL NOVA)

Blijana J / 26.8.2019. 15:22:52

Poštovani, Na kući, 30 godina staroj, je napravljena velika tarasa koja ide na L dužinom dvije strane kuće. Došlo je do segregacije betonskog materijala pod uticajem vremena i najvjerovatnije zbog lošeg omjera betona, tako da je na nekim mjestima otkrivena armatura, a rupe nisu baš male. Sve u svemu to se prije zime mora popraviti i molim Vas za savjet. Šta je po Vašem mišljenju najbolje uraditi i na koji način je najbolje uraditi reparaciju i sanaciju a da se učvrsti tarasa i održi/učvrsti njena nosivost te koje materijale preporučujete. Hvala unaprijed za odgovor. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Sanaciju betonski površina, (krpanje oštećenja) preporučamo izvesti kako slijedi: - ukloniti sve slabodržeće dijelove do čvrste i nosive podloge, temeljito očistiti armaturu, te dobro otprašiti podlogu - zaštititi vidljivu armaturu antikorozivnim premazom - krapnja izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250 (max. debljina jednog sloja 40 mm) Po potrebi punoplošno obraditi REPARATURNIM MORTOM G. Ukoliko ste mišljenja da postojeća oštećenja umanjuju nosivist balkonske ploče potrebno je angažirati statičara za izradu prijedloga sanacije.

A. P. / 26.8.2019. 9:59:57

Poštovani, Htio bi staviti fasadu na kuću. Kako je ista rađena 30-ak godina u više faza, dijelom je od betonskih blokova, a dijelom od porotherma, napravljeno je uredno i nema većih odstupanja. Slušajući razne mudrace i meštre, zanima me prema vašem mišljenju koja je najbolja metoda postavljanja fasade u mom slučaju (vuna, stiropor ili VC 50). Nakon dosadašnjeg iskustva s raznim meštrima, planiram sljedeće, pa vas molim za komentar: Prvo sve očistiti i impregnirati, tada na dio koji je bez špruc namaza koji je nabačen na dio građen betonskim blokovima baciti špruc namaz, a na dio koji je od porotherma nabaciti građevinsko ljepilo, kao pripremu za VC 50. Nakon toga bi stavio sloj ljepila za fasadu i mrežicu i vež sve što ide do završnog sloja fasade. termoizolaciju bi riješavao na način da bi s unutarnje strane zidova postavio knauf profile, vunu i gips kartonske ploče već kako je standard. Molim Vas za komentar. Kuća se nalazi u Splitu, ako vam lokacija što znači. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti prema pravilima struke sa vanjske strane istih primjenom jednog od certificiranog sustava iz našeg proizvodnog programa tipa UNITERM ili TERMOZOL STANDARD. Kod izvedbe toplinske izolacije s unutarnje strane ostaje problem hladnih mostova, koji može imati za posljedicu pojavu kondenzata i razvoj plijesni. Ukoliko se ipak odlučite za žbukanje preporučamo sve površine temeljito otprašiti, navlažiti vodom i obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2, i ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50.Nakon očvršćivanja žbuke cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA (moguće rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160). Na tako pripremljenu podlogu možete nanositi odabranu završno dekorativnu žbuku uz odgovarajuću impregnaciju.

I G / 25.8.2019. 23:41:18

Postovani, tokom rada na unutrasnjim elektricnim instalacijama na pojedinim mjestima otpao je vec dio zbuke. Trebam preporuku kako sanirati nastala ostecenja. Unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

U pravilu, odgovarajući materijal ovisi o tipu žbuke i dubinama oštećenja. Preporučamo GISPOGLET (osim u prostorijama sa većom vlažnosti zraka). Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

Krešimir R / 22.8.2019. 11:22:31

Trebam premazati ravni krov nadstrešnice na moru nečim bijelim, trajnim i ekološkim. Mislim da akrilni premazi to nisu. Može li se napraviti premaz u kućnoj izvedbi od cementa i bijelog pigmenta? Možda vapna? Ali tako da izdrži sunce i kišu.

ODGOVOR

Za površinsku zaštitu betona možete koristiti certificirane premaze kao npr AKROTON u bijeloj boji.

ANTE G / 22.8.2019. 10:35:15

Poštovani, trebam opločiti bakone i zravnat prije podlogu do 10 cen. dali to mogu izravnati pjeskom 0-4 kojega imam da ga iskoristimi cementom koji omjer ili nekim Vašim matrijalom i koliko treba ostojat prije izolacije i zav. pločica lp

ODGOVOR

Za potrebe izrade betona u padu preporučamo CEMENTNI ESTRUH 20. Polimer-cementnu hidroizolaciju nanositi na Cementni estrih 20 star najmanje 28 dana.

Zeljko B / 21.8.2019. 4:45:17

Planiram ljepit stiropor na zbuku koja je debljine oko 3-4cm a stara je oko 30 god, zanima me koliko je to sigurno jer zbuka je prilično dobra, na nekim mjestima je malo suplja kad kuckam, i dali treba tiplati, hvala

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je temeljito ispitati, ukloniti sve slabodržeće dijelove (gdje zvoni) do podloge, izvesti krpanje vapneo-cementnom žbukom VC 50 u ravnini sa postojećom. Podlogu je potrebno dodatno prije lijepljenja ploča impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Kod izvedbe sustava na već ožbukanim površinama svakako preporučamo dodatno mehaničko pričvršćivanje pri čemu je potrebno obratiti pozornost na duljinu pričvrsnica. Osim dubine sidrenjanja i debljine topl. izolacijskog materijala potrebno je uzeti u obzir i debljinu postojeće žbuke.

Jurica D / 20.8.2019. 19:10:25

Poštovani Sprema se radit fasadu, pa me zanima dali stiropori 15cm različitih proizvođač imaju istu toplinsku provodljivost?Npr Austrotherm 10cm da je bolji izolator od Magmax 15. Jer meni je izvođač ponudio Ekopor, toplinske provodljivosti 1 – 0,038 W/mK te 15 - 18 kg / m3, Naime nit ne znam kako se to mjeri i dali je to standard za 15cm debeli stiropor

ODGOVOR

Kod izvedbe povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je koristiti certificirane fasadne toplinsko izolacijske ploče, koje se, ovisno o vrsti i proizvođaču, mogu razlikovati po svojstvima toplinske provodljivosti. Što je niža deklarirana vrijednost toplinske provodljivosti to je ploča bolji toplinski izolator kod iste debljine toplinske izolacije.

Boris K / 20.8.2019. 11:46:09

Poštovani! Beton u podrumu mi je mokar, izlazi voda kroz njega a sad cak i ljeti je kaos. Postoji li kakvo sredstvo koje mogu nanijeti na beton, nakon sto kroz njega sprovedem drenazne cijevi kako voda ne bi mogla ici prema gore. ? Jer na taj sloj izolacije bi islo jos 5 cm novog betona.

ODGOVOR

Hidroizolaciju betonskog zida možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK, četkom, valjkom ili gleterom u dva sloja križno.