Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 9.12.2006 17:58

U fazi sam unutarnjeg uređenja kuće.U dnevnu sobu htio bih zidove navući žbuku koja bi imala nepravilan rustikalan izgled.Molim Vas savjet kojim materijalom i kojim alatom mogu dobiti različite izvedbe istog, te gdje mogu naći primjere ili slike.

ODGOVOR

Rustikalni izgled unutarnjih zidova možete postići na više načina. Pod pretpostavkom da su zidovi ožbukani preporučamo:
SEP Z 100 -rustik teksture - SEP Z 100 nanositi zidarskom žlicom ili lopaticom i izvesti željenu teksturu (četkom, spužvom. lopaticom ili dr.)
TERANIL - nanositi u debljini do max 5mm i obraditi u reljefnoj teksturi (valjkom, lopaticom ili sl)
SEP 05 - nanositi u debljini zrna i NERAVNOMJERNO zaribati plastičnom gladilcom kružno

s s / 8.12.2006 0:03

tražim neku samo nivelirajuću masu za vanjske radove, naime na vanjskoj terasi (betonskoj) ostaje lokva vode, htjeli bi to nečime zaravnati a zbog tankog sloja smatramo da nije moguće to učiniti nekom običnom glazurom od cementa i pijeska.hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za vaš terasu upotrijebite Reparaturtni mort F koje možete nanijieti u d ~4-5 mm u jednom sloju. Betonsku podlogu dobor oprati vodom pod pritiskom te prije nanošenja Reparaturnog morta grundirajte Univerzalkoncentrat grundom neposredno prije.
NAPOMENA: Reparaturni mort nije samonivelirajuća masa,jer u proizvodnom programu nemamo nivelirajuće mase za vanjske radove.

D B / 7.12.2006 11:26

Poštovani,
Nalazim se u fazi uređivanja unutarnjih zidova stana (zgrada izgrađena 1959). Zidovi su u lošem stanju,vlage nema ali jednostavno otpada sve do cigle.Molim vas za savijet koje materijale koristiti iz vašeg programa(špric,gruba i fina žbuka). Unaprijed Hvala . Darko

ODGOVOR

Vaš prostor ožbukajte GV10 (gipsano-vapnenom) žbukom te je prebojajte završnom unutarnjom bojom Terapol ili Polakril u željenoj nijansi.
Kao predšpric koristi se rijeđe konzistenija GV10 te se nakon toga nanosi gušća konzistencija žbuke.
Suhu žbuku prebojajte željenom unutarnjom bojom. Ako ne želite koristite GV10 možete upotrijebiti i VC40 (vapneno cementnu) žbuku, te ju obavezno pregletajte Teranilom pa tek onda obojajte unutarnjom bojom.
POTROŠNJA: GV10 d=20 mm 24 kg/m2 mpc 1,16 kn/kg, vreće 40 kg
VC40 d=20mm 28 kg/m2 mpc 0,87kn/kg, vreće 40 kg

A M / 4.12.2006 19:02

"Poštovani, nakon koliko vremena od postavljanja silikatne fasade može pasti kiša? Da li je moguće da nakon npr. 15 sati od postavljanja takve fasade dođe do oštećenja iste ako padne mala kišica, ili normalna kiša, ako su uvjeti kod postavljanja idealni (recimo 15 stupnjeva i vedro vrijeme). Mogu li se različite boje izmiješati i koliko je potrebno vrijeme sušanja takve fasade. Naime spremamo se postaviti istu, ali je teško ""procijeniti"" vremenske uvjete na duži period... Objekt se nalazi na području Dalmacije."

ODGOVOR

Vrijeme sušenja završno dekorativne SILIKATNE ŽBUKE, uvelike ovisi i o vremenskim uvjetima u kojima se nanosi i suši. Ovih dana zadovoljen je samo preduvijet temperature zraka i podloge (iznad +5) ali ne i relativne vlažnosti zraka koja je često iznad 90 %. Važno je također napomenuti da se žbuka nanosi na čistu, čvrstu i SUHU podlogu, 2-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
Ne preporučamo miješanje više različitih gotovih obojenih žbuka. Sušenje žbuke ne ovisi o odabranoj boji.
Ipak, napominjemo da za područje

s m / 4.12.2006 12:01

Poštovani,
U fazi smo izrade izolacije i radova na fasadi kuće.Molim vas dali raditi sa stirodurom ili stiroporom.
Koju debljinu izabrati i koju žbuku mineralnu ili silikatnu.Kuća se nalazi na otoku uz samo more i na osunčanom dijelu,novogradnja je i građena je porotherm opekom od 25 cm.
Unaprijeh hvala na Vašem ljubaznom odgovoru i lijep pozdrav.

ODGOVOR

Objekat izolirajte stiroporom sa završnim slojem mineralne žbuke (SEP) + Teraton V ili Akrilatne žbuke (Terakril).
Debljina okipora min.4 cm. Stirodur upotrijebite za izradu sokla objekta sa završnim slojem Akrilatne žbuke ili Teraplast.

D G / 4.12.2006 9:12

Poštovani,
upravo završavamo termo fasadu sa stiroporom. Završni sloj biti će Samoborka RZ dekorativna žbuka. Koji je silikatgrund prije toga bolje koristiti: obični ili obojeni? Hvala

ODGOVOR

SILIKATNA ŽBUKA RZ nanosi se na podlogu staru najmanje 21 dan, 2-3 dana ranije impregniranu odgovarajućim SILIKATGRUNDOM OBOJENIM.
SILIKATGRUND OBOJENI je pokrivni temeljni premaz koji bojom odgovara boji silikatna žbuke.

z h / 2.12.2006 13:55

U staroj kamenoj kuci u Dalmaciji promjenio bi drveni strop-pod na gredama između sobe u prizemlju i sobe na katu.Želio bih zvučnu i toplinsku izolaciju između te dve sobe a zidovi su kameni cca 60 cm.Stavio bi betonsku deku i ostalo.Kakvu deku i što još treba.hvala

ODGOVOR

Prije početka radova preporučamo zatražite savjet statičara koji će utvrditi koje opterećenje postojeća konstrukcija može podnijeti.
Tek na temelju njihovog nalaza može se dati prijedlog sanacije.

T V / 30.11.2006 17:47

Poštovani, na kuću smo stavili termozol sustav i trebali bi stavti sep 03 interesira me da li da ga stavljamo sada ili da pričekamo proljeće, jer ne znam kako će ovo trenutno vrijeme(magla)utjecati na fasadu. Hvala!

ODGOVOR

S obzirom na vrlo neuobičajene vremenske prilike za ovo doba godine nije lako odgovoriti na vaše pitanje. Ipak, iako su temperature zraka u dopuštenim granicama, relativna vlažnost zraka vrlo varira i često je izrazito visoka, što nepovoljno utječe na izvedbu završnih fasaderskih radova.
Mineralne žbuke izrazito su osjetljive na maglovito vrijeme i njihovo nanošenje u uvjetima visoke vlažnosti rezultira pojavom fleka, odnosno neujednačenošću boje, stoga ne preporučamo njihovo nanošenje u trenutnim vremenskim uvjetima.

d / 29.11.2006 7:53

1.Na zidove porotherma ,kao unutrašnji završni sloj stavila bih samo žbuku (bijele boje),pa me zanima koji tip,koliko slojeva i u kojoj debljini?
2.Na koji način sanirati zid na kojem su se pojavile gljivice usljed prodora vode s gornjeg kata?

ODGOVOR

Na unutarnju obradu zidova od poroopeke preporučamo jednoslojnu, strojnu, gips-vapnenu žbuku GV 10, koja se nanosi direktno na podlogu navlaženu vodom, prvo rjeđe konzistencije - kao predšpric, a zatim gušće konzistencije u debljini 1,5 cm. GV 10 se obrađuje zaglađivanjem, gdje nije potrebno dodatno gletanje zidova prije ličilačkih radova.
Ukoliko želite dekorativnu strukturnu žbuku bijele boje, preporučamo zidove ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40 kao podlogu za SEP Z 100 bijeli. VC 40 nanositi na podlogu navlaženu vodom, prvo rjeđe konzistencije kao predšpric (kod strojnog žbukanja) ili obrađenu CEMENTNIM ŠPRICOM (kod ručnog nanošenja), u debljini 1,5 cm i zafilcati . SEP Z 100 nanositi na podlogu staru najmanje 10 dana, dan ranije impregniranu MINERALKVARCGRUNDOM OBOJENIM - bijelim, u debljini zrna i zagladiti do ujednačene teksture.

Na zidu na kojem su se razvile glljivice kao posljedica vlaženja zida, potrebno je u potpunosti skinuti slojeve boje i gleta, te podložnu žbuku prije nanošenja novih slojeva tretirati fungicidnim sredstvom za suzbijenje daljnjeg razvoja plijesni.
Plijesan se uobičajeno razvija na zidovima dugotrajnije izloženim vlaženju, tako da je potrebno i sanirati izvor vlaženja. Kod jednokratnog prodora vode, nakon isušivanja, najčešće ostaju mrlje ali se u pravilu ne razvija plijesan.

J L / 28.11.2006 19:53

Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li je moguće navući silikatnu fasadu na zid koji je više puta bojan fasadnom bojom i na koji način? Hvala

ODGOVOR

Na žalost, na površine više puta bojene fasadnom bojom, bez obzira koje vrste - silikatni ili akrilatni premazi, nije moguće nanositi niti jednu završno dekorativnu žbuku.
Preporučamo mehanički odstraniti postojeće slojeve boje - brušenjem, žičanim četkama ili pranjem toplom vodom pod visokim tlakom. Obzirom da je boju uvijek teško odstraniti u potpunosti, izuzev u slučaju brušenja cijele površine, te kako nije poznato kojom vrstom premaza je površina bojana, preporučujemo akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL u željenoj teksturi i boji. Podlogu najmanje dan prije nanošenja TERAKRILA impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.