Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S O / 12.8.2006 13:06

Zanima me koje imate materijale za izradu sokla?
Da li bi neko od vaših stručnjaka mogao doći na teren i savjetovati najbolje rješenje?
Da li vi imate svoje majstore koji bi mogli napraviti npr. taj sokl?
Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Materijal za izradu sokla imamo i to: sokl žbuka, cementna žbuka c-80, sustav sa pločama eksrtudiranog polistirena ili produžna vapneno- cementna žbuka.
U svom upitu niste naveli od čega je izveden vaš sokl, te vam ne možemo kvalitetno odgovoriti na vaš upit. Izlazak na teren od strane tehnologa je moguće dogovoriti ukoliko se radi o sanaciji ili izgradnji većeg objekta. Majstore za izvođenje nemamo te vam ih nemožemo ni preporučiti, Samoborka je tvornica građevinskog materijala te se bavimo isključivo proizvodnjom i prodajom naših proizvoda.

A U / 11.8.2006 11:48

Radim fasadu prema sustavu TERMOZOL. Za završni sloj izabrao sam Terakril Z, debljine zrna 2mm. U Vašim tehničkim uputstvima i ton karti za akrilatne žbuke i premaze, savjetujete odabir pastelnih tonova za stiropor fasade, te su isti i označeni u ton karti. Kako mi se preporučljivi tonovi ne sviđaju, zanimaju me moguće posljedice, ako se odlučim za ton koji se ne preporuča u ton karti.
Također Vas molim za savjet oko završne obrade sokla na koji je stavljen XPS armiran mrežicom i obrađen Samoterm gletom. U obzir dolaze svi načini završne obrade, osim Teraplasta. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Ako ne želite staviti preporučljive tonove iz ton karte za toplinske sustave, upotrebom intenzivnijeh nijansi može doći do prevelikog zagrijavanja odabranih tonova zbog različitog ""upijanja"" topline i sunčeve svjetlosti te pucanja žbuke ili boje - pojava mikropukotina.
Na sokl objekta možete staviti umjesto teraplasta, terakril Z ili R po izboru ili mineralplast u boji po izboru iz Samoborka ton karte."

A H / 11.8.2006 10:01

Posto vidim da ste jako aktivni-odnosno da veoma strucno odgovarate na postavljena pitanja molio bi i ja za pomoc.
Javljam se iz Bosne(Tuzla) i u velikoj sam dilemi.Imam namjeru nanositi vanjsku termo zbuku,pa sam u dilemi posto sam od stiropola odustao(primijetio sam kod nekih koji su to vec uradidili pojavljivanje vlage - mufe u zimskim a i uljetnim periodima ,pa sam se odlucio na termo zbuku.Informirao sam se kod nekoliko distributera tih termo zbuke ali su veoma oskudni sa nekim strucnim literaturama i informacijama.Pa bih vas zamolio ako bih mogao od vas dobiti neki strucni savjet ili neki prospekt o malo boljoj informisanosti o tim vanjskim termo zbukama.Kuca je P+K+P otprilike nekih 350 m2.Kuca na prozracnom mjestu (vise na osami) i dali imate neke svoje direktne zastupnike u okolici Tuzle,posto vidim da na podruciju Hrvatske vi to direktno dostavljate,nevjerujem da to radite i na prostor BiH.
nadamse da cete mi pomoci i odkloniti moje dileme-muke.
Unaprijed Hvala
Almir

ODGOVOR

Preporuka za toplinsku žbuku koju možete staviti na vaš objekt je Teratermo 100 esktra, te bilo koji završni sloj mineral, silikat, akrilat izbor iz Samoborka ton karte.
Pojava vlage na objektima gdje je postavljen okipoor vrlo je rijetka - postoji mogućnost ako objekt nije kvalitetni izveden te betoni ili mješano ziđe nisu dobro izolirani.
Upotrebom termo žbuke nadvoje treba obavezno izolirati kao izgubljenu oplatu ili postaviti barem 1-2 cm okipora - zbog spriječavanja hladnih mostova.

Samoborka ima u BiH svoje predstavništvo u Sarajevu i Busovači.
Za dodatne informacije o proizvodima Samoborka i prodaji možete se obratiti na g.Radoš Stjepan -SAMOBORKA-BUSOVAČA, tel.0038730732111 i g.Ivica Šego - SARAJEVO, tel.0038733650599.

M R / 11.8.2006 9:27

U fazi sam sanacije balkona, skidanja oštečenog brušenog kulira. Imate li u ponudi neku samonivelirajuću smjesu
(Teranex) pogodnu za vanjsku upotrebu. Na to idu keramičke ploćice.
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Vaš balkon pregletajte REPARARURNIM MORTOM G.
To nije samonivelirajuća masa već polimer cementna masa za grubo izravanavanje betonskih podloga, koju možete nanositi u d=0-20 mm. Podlogu dobro oprati i očistiti koliko je to moguće, te nanašati reparaturni mort u željenoj debljini.
Na osušenu masu ljepite keramičke pločice teratektom F.

K / 4.8.2006 12:49

Molim za savjet
na staroj kući Rijeka - Kastav,
nadograđen kat i visoko podkrovlje potrebna fasada.
želim termo izlolaciju.
gdje mogu dobiti prospekte?

ODGOVOR

Za prospekte možete se obratiti u Rijeci CONCORD, ARKADA, JADRAN IMPREX, PEVEC, VELEKEM, CHEMOTEHNA i drugim trgovinama građ.materijala.
Dodatno se možete informirati kod našeg kolege inž.građ. Blaž Soldan koji pokriva područje Istra i Primorja. Tel. 051/500-176 ili 091/3322-859.

M J / 4.8.2006 12:32

Molim Vas da mi pojasnite koja je razlika i koja je bolja opcija nanosa sepa na fasadni stiropor da li silikatni ili akrilni sep.Poštovanje

ODGOVOR

SEP kao završno dekorativni sloj je isključivo mineralni sloj žbuke, dok silikatni ili akrilatni SEP ne postoji, već silikatna ili akrilatna završno dekorativna žbuka.
Na ploče okipora obrađene samotermom možete nanijeti bilo koji završno dekorativni sloj: mineralni, siliktni ili akrilatni sloj po izboru iz Samoborka ton karte.

M / 9.8.2006 15:16

U sljedečim danima čemo početi sa strojnim žbukanjem unutarnjih prostora, sa vašim materialom. Ne mogu se odlućiti, da li izabrati VC40 ili GV10. Molim, da mi kažete, koja je od ovih žbuka bolja. Više mi se sviđa VC40, jer je trvđa, ali je problem, što nije tako gladka. Molim da mi kažete koliko je ta žbuka trvđa od GV10? Koja od ovih je bolja za klimu u prostorijama, u kojoj je zdravije živjeti? Kako mogu sa VC40 dostiči lijepu gladku površinu? Kakav je postupak rada?Hvala!

ODGOVOR

Vaš prostor možete ožbukati bilo kojom od navedenih žbuka.
GV 10 preporučamo za sve prostorije osim sanitarnih, te je možete obraditi gletanjem ili filcanjem i nije potrebno dodatno gletanje TERANILOM, dok upotrebom VC40 žbuku je potrebno gletati TERANILOM.
Što se tiče čvrstoće obje žbuke zadovoljavaju kvalitetom i čvrstočom, VC40 je čvršća od GV10.
Povoljnije mikroklimatske uvjete ispitivanjem poklazala se GV10 (gips-vapnena).
VC40 možete fino obraditi zaribavanjem da bi dobili jednoliku i glatku površinu.

E / 3.8.2006 16:50

,KUĆA MI IMA SILIKAT ŽBUKU PROBLEM JE U TOME ŠTO SU MI MAJSTORI ZAPLJACKALI PLOČICE SA SILIKAT BOJOM I NEDA SE OČISTITI DA LI IMA NEKO SREDSTVO ZA ČIŠČENJE

ODGOVOR

U opisu primjene SILIKATNE ŽBUKE, kao i ostalih proizvoda na bazi silikatnog veziva, stoji da slučajno poprskana mjesta treba ODMAH očistiti (odstraniti) MOKROM KRPOM. Nakon sušenja moguće je samo mehanički odstraniti žbuku ali ne i očistiti fleku koja ostane na podlozi.

B M / 1.8.2006 10:22

Poštovani,
Imamo kuću u Dalmaciji kojoj smo vanjske zidove ožbukali s TERATERMO 080, preko koje smo nanijeli FINU ŽBUKU F 900.
Zanima me dali možemo kuću obojiti s TERATON V bez ikakvog prethodnog nanošenja /npr. gletanja ili pak impregniranja s UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM/.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Vaš objekta u Dalmaciji možete bojati akrilatnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz akrilatne ton karte Samoborka.Podlogu ne morate dodatno gletati jer ste ju obradili F-900., boju nanosite direktno bez impregnacije u dva nalića. Jedino ako je podloga jako upojna možete neposredno prije bojanja površinu grundirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2.
PREPORUKA: Ako je objekat u blizini mora podlogu prije bojanja oprati čistom vodom i osušiti, te onda bojati TERATONOM V.

G M / 31.7.2006 13:03

Kupio sam kuću koja je nakon betonske žbuke obložena salonitnim tablama ispod kojih je staklena vuna. Ploče su tiplane u drvene letve. Budući da je izvedba jako kvalitetna molim Vas za sugestiju čime trebam puniti razmak između ploča ( 5 - 10 mm) prethodno impregniranju i bojanju fasade, a da izbjegnem naknadno otvaranje pukotina. Srdačno vas pozdravljam.

ODGOVOR

Razmak između ploča od 5-10 mm zapunite trajno elastičnim kitom, a ploče možete bojati AKROTONOM akrilatnom bojom za beton, odabir boje prema akrilatnoj ton karti Samoborka.
AKROTON nanositi zidarskom četkom ili valjkom u dva nalića.Drugi nalić nanositi na osušeni prvi. Akroton po potrebi razrijediti sa cca 10% čiste vode.